Despacito: Najgledaniji YouTube video 'obrisan' nakon hakiranja kanala

Samo pet dana nakon što je objavljeno da taj video u kojem se pojavljuje i pjevač Daddy Yankee postao prvi video snimak koji je dostigao 5 milijardi pregleda, isti je nestao.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 11.04.18 u 07:29
http://bit.ly/2IMmhMK
 
Pjesma Luis Fonsija ''Despacito'' koja je oborila sve rekorde gledanosti privremeno je izbrisana sa YouTuba nakon što je mali broj visokoprofilisanih Vevo kanala hakiran.
 
Samo pet dana nakon što je objavljeno da taj video u kojem se pojavljuje i pjevač Daddy Yankee postao prvi video snimak koji je dostigao 5 milijardi pregleda, isti je nestao.
 
Umjesto videa pojavljuje se samo jedna fotografija na kojoj je prikazano nekoliko maskiranih likova koji su uperili pištolje prema kameri, što nije scena iz ''Despacito'' spota. Kada posjetitelji pokušaju kliknuti na dugme play, na ekranu piše da video nije dostupan. Video je od tada ponovo postavljen i ima isti broj pregleda kao i ranije.
 
Isto se desilo i drugim umjetnicima, uključujući Shakiru, Selenu Gomez, Taylor Swift i Drake. Originalne snimke objavio je Vevo kanal.
 
Hakeri, koji sebe nazivaju Prosox i Kuroi'sh, napisali su "oslobodite Palestinu" ispod videa.
 
Španski hit ''Despacito'' objavljen je u januaru 2017. godine, te je oborio nekoliko rekorda u muzičkoj industriji, uključujući jedan za singl sa najviše sedmica na prvom mjestu muzičkih top listi u SAD-u, sa 16 uzastopnih sedmica.
 
To je također postala pjesma s najvećim brojem downloada na svijetu nakon što je dostigla 4.6 milijardi pregleda. Remiks pjesme sa Justinom Bieberom također je postao veoma popularan.
 
BBC izvještava da je na twitter profilu koji pripada jednom od hakera objavljeno: ''To je samo za zabavu. Koristim šifru 'youtube-change-title-video' i napišem 'hakiran'.
 
''Ne osuđujte me, ja volim YouTube,'' dodao je.
 
Glasnogovornik Vevo kanala izjavio je za Independent: ''Vevo može potvrditi da je određeni broj video snimaka koji se nalaze u našoj arhivi danas bio izložen sigurnosnom prekršaju, što je sada zaustavljeno. Radimo na obnovi svih video snimaka na koje je ova situacija utjecala.''
 
"Nastavljamo istraživati izvor prekršaja.''
 
Glasnogovornik YouTuba dodao je: ''Nakon što smo primjetili neobičnu aktivnost na nekolicini Vevo kanala, brzo smo radili s našim partnerom kako bismo onemogućili dalji pristup dok se problem istražuje.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico