U neskladu s tradicijom: Bosanci odbijaju ići u Njemačku po novim olakšanim uslovima

Oduvijek smo se patili da bismo pošteno zaradili komad hljeba, radili po baušteli, a sad bi oni nama olakšali boravak i pronalazak posla.

AUTOR: Karakter
OBJAVLJENO: 10.01.19 u 16:53
http://bit.ly/2SOGZRd
Iako su svi očekivali da će stanovnici Bosne i Hercegovine od 1. januara pješke krenuti u Njemačku koja će otvoriti granice za državljane izvan Evropske unije, Bosanci će ipak učiniti suprotno.

Kako pokazuju prvi rezultati potpuno naručenog istraživanja građani iz BiH ne žele ići u Njemačku po olakšanim procedurama. Iz agencije, koja je radila istraživanje, a čiji je naziv poznat redakciji, saopštili su da Bosanci odbijaju lako zarađeni hljeb i smatraju da to nije u skladu s njihovom tradicijom, objavio je satirični portal karakter.ba.

"Oduvijek smo se patili da bismo pošteno zaradili komad hljeba, radili po baušteli, a sad bi oni nama olakšali boravak i pronalazak posla. To je neprihvatljivo i nije u skladu s našom tradijicom.", izjavio je jedan od nezadovoljnih bh. građana.

Drugi komentari se vežu, da će sada svaka "mraka" moći otići u Njemačku, a ne kako je to ranije bilo, da se moglo samo preko veze dobiti papire zbog čega će velik broj ljudi koji se bave posredništvom ostati bez posla.

Ispitanici su naveli da ni ovakav ravnopravan i pošten način odlaska bh. građana nije u skladu s tradicijom jer se narušava dugogodišnja rođačko-poslovna praksa.

Nijemci su također zabrinuti jer su uplašeni da neće naći novih milion radnih mjesta po povoljnim uslovima kakve nude Bosanci i Hercegovci.

Front Slobode za ljubitelje satire prenosi tekstove sa regionalnih satiršnih portala Karakter.ba (BiH), NewsBar.hr (HR), Njuz.net (Srbija) i drugi