Zatvara se prvi goli restoran u Parizu

Nakon otvaranja u novembru 2017. godine uz veliku pompu, restoran je dobio odlične kritike korisnika na Facebooku, s prosječnom ocjenom 4,8 od 5.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 11.01.19 u 08:26
http://bit.ly/2AFSUK9
Prvi naturistički restoran u Parizu trebao bi se zatvoriti nakon više od godinu dana posluživanja klasičnih francuskih jela svojim posjetiteljima.
 
O'Naturel, koji se nalazi u 12. distriktu francuske prijestolnice, zatvorit će se 16. februara, izjavili su vlasnici u Facebook postu.
 
Blizanci Mike i Stéphane Saada izjavili su za novinsku agenciju AFP kako moraju zatvoriti restoran zbog finansijskih razloga.
 
U drugom Facebooku postu pozvali su mušterije da iskoriste preostalo vrijeme.
 
"Ne oklijevajte sada rezervirati mjesto kako biste uživali u posljednjoj goloj večeri u Parizu", piše u postu. "Sad ili nikad."
 
Nakon otvaranja u novembru 2017. godine uz veliku pompu, restoran je dobio odlične kritike korisnika na Facebooku, s prosječnom ocjenom 4,8 od 5.
 
Mnogi posjetitelji pohvalili su i hranu i jedinstveno iskustvo nakon uživanja u golom obroku, zaštićenom od prolaznika debelom bijelom zavjesom.
 
"Odličan restoran, futuristički u smjelosti svog naturizma", napisao je Florian Dupuis prošlog augusta, "promovišući prekrasne vrijednosti naturizma, tolerancije i neosuđivanja, zajedničkog života i osmoze s prirodom.''
 
Posjetitelji u O'Naturel restoranu skidaju svoju odjeću u garderoberu, gdje također ostavljaju svoje mobilne telefone iz razloga privatnosti, navodi AFP.
 
I dok su oni koji jedu goli, vlasnici su potpuno obučeni dok poslužuju hranu.
 
"Naša je uloga opustiti ljude", rekao je Stéphane u intervjuu za AFP kada je restoran otvoren."
 
Čim posjetitelji uđu u blagovaonicu, pratimo ih do njihovog stola i uvjeravamo ih da to ne izgleda kao da ih cijela soba gleda."
 
Iako lokalni običaji nisu bili dovoljni za održavanje O'Naturela, čini se da raste interes za naturizam u Francuskoj.
 
U parku Bois de Vincennes u augustu 2017. godine pokrenuta je nudistička zona, koja je bila otvorena tri mjeseca prije ponovnog otvaranja u proljeće 2018. godine s ciljem privlačenja nekih od 2,6 miliona nudista u Francuskoj.
 
5. maja prošle godine galerija savremene umjetnosti Palais de Tokyo otvorila je svoja vrata naturistima za otkriveno umjetničko poslijepodne.
 
Zatim je u junu gradska Udruga za nudiste organizirala veliki piknik za naturiste.
 
Događaj je obilježio inauguralni Dan pariškog naturizma, za koji je udruga kazala kako se nada da će postati godišnja manifestacija koja se slavi posljednje nedjelje u junu, piše Jack Guy za CNN.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico