Aljaska: Zahvaljujući vakcinisanju drastičan pad broja osoba zaraženih hepatitisom A i B

Navedene informacije nam govore koliko učinkoviti i jednostavni programi vakcinacije mogu biti i koliko "alternativne činjenice" protivnika vakcinacije mogu biti štetne.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 11.08.17 u 17:09
http://bit.ly/2uvD3N8
Iako ne postoji dokaz koji povezuje autizam sa vakcinisanjem, ta pretpostavka je i dalje prisutna. Čak je i američki predsjednik podsjetio na tu naučno nedokazanu besmislicu putem svog Twitter računa. Rezultat: Izbijanje bolesti koju možemo i trebamo spriječiti.

Pozitivno je vidjeti neke ohrabrujuće vijesti vezane za vakcine. U ovom slučaju riječ je o uspjehu programa vakcinisanja na Aljasci zahvaljujući kome je došlo do drastičnog pada broja osoba zaraženih hepatitisom A i B širom države, prenosi IflScience.

Stephanie Massay, stručnjak za epidemiologiju iz Odjela za javno zdravstvo Aljaske i njene kolege su predstavili svoje rezultate na ovogodišnjoj Svjetskoj autohtonoj narodnoj konferenciji u Anchorageu, Aljaska. Njihovi rezultati pokazuju eliminaciju hepatitisa A među stanovnicima Aljaske.

Uzrok pojave hepatitisa A je virus (HAV) koji inficira jetru. Simptomi bolesti su temperatura, slabost, mučnina, bol i gubitak apetita, ali virus se može pojaviti  i bez simptoma.

Na Aljasci je dolazilo do epidemije virusa  svakih 10 do 15 godina u periodu od  1950-tih do 1990-tih godina. Lokalna populacija je bila najgore pogođena virusom budući da su imali 13 puta veću šansu da se zaraze nego 'pridošlice'. Kao odgovor, država je započela politiku univerzalnog vakcinisanja za djecu od 2 do 14 godina. Do 2001. godine vakcinisanje je postalo uslov za upis u školu.

Rezultati su impresivni. Postoci infekcije su se smanjili u prosjeku od 60 slučajeva na 100.000 ljudi godišnje (1972.-1995.) do 0,35 slučajeva na 100,000 (2008.-16.). Od 23 zaražene osobe, postoji mogućnost da se njih 88% zarazilo tokom putovanja.

Konferenciji su prisustvovali Brian McMahon, direktor Aljaska Native Tribal Health Consortium (ANTHC) programa hepatitisa, Rosalyn Singleton i kolege koji su predstavili svoje otkriće objavljeno 2000. godine, koje ukazuje na gotovo iskorjenjivanje hepatitisa B na Aljasci.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, domaće stanovništvo Aljaske je imalo najveću stopu zaraze hepatitisom B u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrde podaci World Hepatitis Alliance. Baš kao i kod hepatitisa A, uzrok hepatitisa B je virus (HBV) koji zahvaća jetru i može se pojaviti bez simptoma.

Vlada je '80-tih godina započela program univerzalnog vakcinisanja novorođenčadi a nakon toga je pokrenut program vakcinisanja djece školske dobi.

Opet je postignut ogroman uspjeh. Podaci o stopama zaraze otkrivaju kako je  učestalost pojave akutnog hepatitisa B smanjena sa 19 na svakih 100.000 stanovnika u dobi od 20 godina i mlađih tokom 1981/82 na nulu od 1992. godine. Broj autohtonih stanovnika Aljaske mlađih od 20 godina starosti koji su pogođeni bolešću se dramatično smanjio od 1988. godine kada je prijavljeno 657 infekcija. U proteklih 18 godina su zabilježena samo dva slučaja, od kojih je posljednji identificiran 2010. godine.

Navedene informacije nam govore koliko učinkoviti i jednostavni programi vakcinacije mogu biti i koliko "alternativne činjenice" protivnika vakcinacije mogu biti štetne.

Za Front Slobode prevela Esma Klico