Naučnici pronašli način da "prevare" srce kako bi pumpalo više krvi

Istraživanje bi moglo smanjiti potrebu za operacijama transplatacije srca

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 11.08.17 u 19:58
http://bit.ly/2uw46YQ
Naučnici tvrde kako su pronašli način da ''prevare'' srce da pumpa više krvi, kao što to radi tokom vježbanja ili trudnoće. Ovo istraživanje bi moglo smanjiti potrebu za operacijama transplatacije srca.

Studija, koju je vodila bolnica Ottawa i koja je objavljena u Cell Research-u, uključivala je protein pod nazivom kardiotrofin 1 (CT1). Ustanovljeno je da ne samo da isti može pomoći srcu da raste na zdraviji način, već da također može popraviti oštećenje srca i poboljšati protok krvi.

Zastoj srca vodeći je uzrok smrti u visokorazvijenim zemljama. To se događa kada srce ne može da pumpa dovoljno krvi za tijelo, što često rezultira srčanim udarom koji oštećuje mišićno tkivo. Ako se stanje pogorša, potrebna je operacija presađivanja srca, piše Jonathan O'Callaghan za IflScience.

''Kada dio srca odumre preostali mišići pokušavaju da se prilagode tako što će postati veći, ali to se dešava na disfunkcionalan način i to zapravo ne pomaže srcu da pumpa više krvi", rekao je dr Lynn Megeney, viši autor studije i viši naučnik u Bolnici Otava, u saopštenju.

''Ustanovili smo da CT1 uzrokuje da srčani mišići rastu na zdraviji način i da također stimuliše rast krvnih sudova u srcu. To zapravo povećava sposobnost srca da pumpa krv, isto kao što se to događa tokom tjelovježbe i trudnoće.''

Studija nije provedena na ljudima, već na miševima i pacovima i sa ćelijama iz laboratorija. Uz daljnje testiranje kod ljudi, mislimo da bi CT1 mogao da se koristi za liječenje srčanih bolesti.

Istraživači su otkrili kako CT1 ima brojne prednosti. Ćelije srčanog mišića koje su bile tretirane proteinom CT1 postale su duže i zdravije, dok su se krvni sudovi povezali s novim srčanim mišićnim tkivom. Važno je da se funkcija srca vratila u normalu nakon zaustavljanja terapije CT1, što nije bio slučaj s nekim lijekovima poput fenilefrina (PE) koji uzrokuje nepovratni rast.

Također je ustanovljeno da se CT1 može koristiti za liječenje zatajenja srca i na desnoj i na lijevoj strani srca. Trenutno, zatajanje na desnoj strani srca se može liječiti samo transplatacijom. Utvrđeno je da CT1 koristan kod različitih scenarija.

"Intrigantan aspekt ovog istraživanja bilo je pitanje kako ljudski CT1 može obaviti svoj posao u više životinjskih modela,'' rekao je koautor dr Patrick Burgon iz Instituta za srce sa Univerziteta u  Ottawi u izjavi. ''Ovo ukazuje na činjenicu da je dejstvo CT1 univerzalno.''

Ako se dodatni testovi pokažu uspješnim, CT1 terapija bi mogla biti dostupna u roku od jedne decenije.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico