Sir izaziva ovisnost, tvrde naučnici

Casomorphins se stvarno poigrava s receptorima dopamina i aktivira taj element koji izaziva ovisnost

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 12.08.17 u 12:08
http://bit.ly/2uxMr2X
Sir sadrži hemikaliju koja se može pronaći u drogama koje izazivaju ovisnost, otkrili su naučnici u istraživanju.

Istraživački tim je želio saznati zašto je određena vrsta hrane 'zaraznija' od ostale.

Korištenjem mjere za ovisnost o hrani koju je razvio fakultet Yale i kojom se mjeri zavisnost, naučnici su otkrili kako je sir posebno moćna hrana koja izaziva ovisnost jer sadrži kazein.

Tvar koja je prisutna u svim mliječnim proizvodima može potaknuti opioidne receptore mozga koji su povezani s ovisnošću, prenosi Independent.

Autori su također utvrdili kako je obrađena hrana povezanija s ovisničkim ponašanjem i da je najteže prestati jesti masnu hranu.

Osim toga, otkrili su kako najviše plasirana hrana na ljestvici ovisnosti jeste ona koja sadrži sir.

Naučnici su istraživanje proveli na 120 studenata koji su zamoljeni da izaberu između 35 namirnica različite prehrambene vrijednosti, prenosi TechTimes.

U drugom dijelu istraživanja je sudjelovalo 384 ljudi kojima su predstavljene iste namirnice, ali u hijerarhijskom linearnom poretku.

Istraživači su otkrili kako je masnoća povezana s problematičnom prehranom bez obzira na to da li su učesnici bili ovisni o hrani. Istraživanje je objavljeno u magazinu Public Library of Science One.

Erica Schulte, jedna od autorica studije, je izjavila: "Čini se kako je masnoća podjednako problematična za svakoga bez obzira na to da li imaju 'simptome ovisnosti o hrani'."

"Casomorphin se stvarno poigrava s receptorima dopamina i aktivira taj element koji izaziva ovisnost", izjavio je za Tech Times nutricionista Cameron Wells.

Za Front Slobode prevela Esma Klico