Rane koje zadobijemo tokom dana zarastaju 60% brže od rana nastalih noću

Liječenje 'noćnih povreda' trajalo je oko 28 dana u poređenju sa samo 17 dana potrebnih za liječenje povreda zadobijenih tokom dana

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 13.11.17 u 17:59
http://bit.ly/2jnffX8
Doba dana u kojem se ozlijedimo ima dramatičan utjecaj na brzinu zarastanja rane. Istraživači u Velikoj Britaniji su otkrili kako rane koje zadobijemo tokom dana zarastaju 11 dana brže od onih koje zadobijemo noću, što bi moglo utjecati na razvoj lijekova koji bi ubrzali oporavak pacijenata.

Ispostavilo se da sat koji kuca u našim tijelima, poznat kao cirkadijski ritam (jednodnevni biološki ritam), ima značajan utjecaj na reakciju kožnih ćelija koje prve reagiraju na oštećenja. Objavljujući svoje rezultate u časopisu Science Translational Medicine, istraživači su pokazali kako ove ćelije, nazvane fibroblasti, mijenjaju svoju aktivnost tokom 24 sata.

''Ovo je prvi put da je cirkadijski sat unutar pojedinih kožnih ćelija pokazao kako utvrditi koliko učinkovito reagiraju na ozljede,'' rekao je dr. John O'Neill iz MRC laboratorija za molekularnu biologiju i viši autor teksta. ''Za ljude s opekotinama, ustanovili smo prilično veliku razliku u brzini zarastanja rana, što se savršeno složilo s predviđanjima.''

Tim je prvo testirao teoriju na miševima, pokazujući da su rane koje se javljaju tokom "aktivne" faze cirkadijanskog ritma (što je za miševe zbunjujuće tokom noći) daleko brže zarastale. Zatim su posmatrali opekotine pacijenata u okviru NHS službe kako bi pronašli vezu između trenutka kada su ozlijeđeni i vremena kada su se počeli osjećati bolje.

Iznenađujuće, onima koji su opekli tokom noći trebalo je u prosjeku 60% vremena duže da se oporave od onih koji su zadobili opekotine tokom dana. Liječenje 'noćnih povreda' trajalo je oko 28 dana u poređenju sa samo 17 dana potrebnih za liječenje povreda zadobijenih tokom dana.

Posmatrajući razloge ove oštre razlike, istraživači su ustanovili kako se ćelije kože na mjestu povrede mnogo brže kreću tokom dana nego noću, što je ponašanje koje je izazvalo povećanje proteina pod nazivom aktin, koji je poznat po svojoj ulozi u kretanju i popravljanju ćelija.

Otkriće bi moglo imati neke prilično nevjerovatne primjene u medicini dramatično smanjujući vrijeme oporavka.

''Možda bi se vrijeme liječenja moglo poboljšati resetiranjem ćelijskih satova prije operacije, možda primjenom lijekova koji mogu resetirati biološki sat na vrijeme najbolje za izlječenje na mjestu operacije", objasnio je dr. O'Neill.

Zanimljivo je da ovo prati još jedan rad u kojem je ustanovljeno da su operacije otvorenog srca uspješnije ako se obave u popodnevnim satima nego jutarnjim. Čini se, dakle, da možda trebamo uskladiti naše lijekove sa vremenom u danu kada ih uzimamo, piše Josh Davis za IFLScience.