Koja je droga štetnija: Alkohol ili kanabis?

Da li pod opasnijom drogom mislimo na onu koja izaziva veću ovisnost? Ili na štetu koju nanosi konzumentu? Šta je s utjecajem droge na cjelokupno društvo? To su sve faktori koje treba uzeti u obzir i koje uopšte nije lako izmjeriti

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 02.12.17 u 18:01
OSVJEŽENO: 02.12.17 u 18:01
http://bit.ly/2iEw4wS
Šta je štetnije: alkohol ili marihuana? To je pitanje o kojem se vode česte i beskrajne rasprave u našem društvu.

Zapravo, na pitanje je prilično teško odgovoriti. Postoje mnogi konfliktni faktori koji otežavaju izravno poređenje alkohola i marihuane, a jedan od tih faktora jesu čak i različiti pravni položaji ove dvije droge. Dok se već decenijama vrše istraživanja koja proučavaju učinak i opasnosti alkohola, istraživanja koja se bave uticajem marihuane su zbog njene ilegalnosti jako ograničena.

Također postavlja se pitanje šta se tačno podrazumijeva pod riječima 'gore' ili 'opasnije', što nije tako lako definisati kao što biste mogli pretpostaviti. Da li pod opasnijom drogom mislimo na onu koja izaziva veću ovisnost? Ili na štetu koju nanosi konzumentu? Šta je s utjecajem droge na cjelokupno društvo? To su sve faktori koje treba uzeti u obzir i koje uopšte nije lako izmjeriti, piše IflScience.

Međutim, to ne znači da ljudi nisu pokušali odgovoriti na postavljeno pitanje, a vjerovatno možete pogoditi kakvi su rezultati.

Za početak, čini se kako marihuana izaziva manju ovisnost nego alkohol. U jednom istraživanju, koje se bavilo proučavanjem upotrebe opojnih sredstava 8.000 Amerikanaca, naučnici su otkrili kako se 15% ispitanih može svrstati u ovisnike o alkoholu, dok se za samo njih 9% može reći da su ovisni o marihuani. Zapravo, za one koji konzumiraju marihuanu pomiješanu s duhanom veća je mogućnost da će se navući na nikotin budući da je 32% ispitanika pokazalo znakove ovisnosti.

Gledajući s medicinske strane teže je odrediti šta je štetnije. Već dugo vremena znamo kako je alkohol povezan s cijelim nizom različitih vrsta rakova: od raka usta i jetre, pa možda čak i raka gušterače. Nasuprot toga, postoje mnogi koji tvrde kako kanabis djeluje suprotno, što sugerira da se zapravo može koristiti za liječenje raka. Nažalost, dokazi za ovu tvrdnju još uvijek nisu potvrđeni. 

Međutim, jedna od najopsežnijih studija koje su istraživale štetu droga otkrila je kako je alkohol najštetniji od svih adiktivnih supstanci. Zbog svih problema koje izaziva, alkohol je ocijenjen daleko najopasnijim opijatom, čak i kada se upoređuje s heroinom i kokainom, koji su na drugom, odnosno trećem mjestu. Na ovoj ljestvici, koja uključuje i individualne i društvene rizike, marihuana se pojavljuje na osmom mjestu.

Zapravo, vjeruje se kako alkohol na globalnom nivou izaziva 3.3 miliona smrtnih slučajeva godišnje, što znači da jedna osoba umire svakih 10 sekundi. Ipak, zbog historijskih i društvenih običaja, alkohol je i dalje jedini legalan.

Za Front Slobode prevela Esma Klico