Batina je iz rakije izašla: Kako različite vrste alkohola utječu na raspoloženje

Istraživači su analizirali odgovore približno 30.000 anketiranih učesnika u dobi između 18 i 31 godinu. Sudionici su dolazili iz 21 zemlje i konzumirali su svaku od navedenih vrsta alkohola tokom protekle godine

AUTOR: LiveScience
OBJAVLJENO: 03.12.17 u 15:45
http://bit.ly/2AEMuwf
Praznici su simbol za ukusna jela i koktele ali umjesto božićnog veselja neka alkoholna pića mogu uzrokovati druge, manje ugodne osjećaje, sugerira nova studija iz Engleske.
 
U studiji, istraživači su ispitivali kako konzumiranje različitih vrsta alkohola poput piva, žestokih pića i vina može utjecati na emocije osoba dok piju alkohol kod kuće ili vani, na javnim mjestima. Rezultati su pokazali da su alkoholna pića koja imaju veće koncentracije alkohola često povezana s osjećajem agresije.
 
"Razumijevanje emocija povezanih s konzumiranjem alkohola je imperativ za rješavanje zloupotrebe alkohola budući da pružaju uvid koje emocije utječu na izbor pića kod različitih skupina stanovništva", navode istraživači u studiji.
 
Za provođenje studije istraživači su koristili podatke iz Global Drug Survey, koji predstavlja najveću svjetsku online anketu o pravnoj i nezakonitoj upotrebi droga i alkohola među odraslim osobama. Anketa obuhvata pitanja o konzumiranju alkohola i osjećajima koji su povezani s ispijanjem piva, žestokih pića i crvenog ili bijelog vina kod kuće ili na javnim mjestima. Emocije analizirane u anketi su uključivale energičnostopuštenostzavodljivostsamopouzdanostumoragresijubolestnemir i žalostpiše Samantha Mathewson za LiveScience.
 
Naime, istraživači su analizirali odgovore približno 30.000 anketiranih učesnika u dobi između 18 i 31 godinu. Sudionici su dolazili iz 21 zemlje i konzumirali su svaku od navedenih vrsta alkohola tokom protekle godine, navodi se u studiji.
 
Rezultati su pokazali da različite vrste alkohola mogu izazvati različite emocije. Na primjer, žestoka pića su izazivala negativnija osjećanja u odnosu na sve ostale vrste alkohola, tvrdi studija.
 
Međutim, crveno vino je bilo povezano s pozitivnim osjećajima: Oko 53% ispitanika je izjavilo da su se osjećali opuštenije nakon konzumiranja crvenog vina. Oko 50% sudionika je također povezalo taj osjećaj s konzumiranjem piva. Međutim, povezanost između konzumianja žestokih pića i osjećaja relaksacije je bila najmanja, navodi se u studiji.
 
"Stoljećima se historija ruma, džina, votke i ostalih žestokih pića povezuje sa nasiljem", navodi se u saopštenju koautora studije Mark Bellis-a, profesora javnog zdravstva na Univerzitetu Bangor u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Ova globalna studija sugerira da i dan danas konzumiranje žestokih pića dovodi u jačoj mjeri do osjećaja agresije nego ostala alkoholna pića."
 
Međutim, agresija nije bila jedina emocija povezana sa žestokim alkoholom. Istraživači su također utvrdili da su žestoka pića bila povezana i sa više pozitivnih osjećaja nego pivo ili vino, uključujući osjećaje energije, samopouzdanja i zavodljivosti.
 
Istraživači su utvrdili da se odgovori na ankete u velikoj mjeri razlikuju u odnosu na razinu obrazovanja, zemlju porijekla i dob. Na primjer, sudionici u dobi između 18 i 24 godine su bili skloniji "povezati bilo koju vrstu alkohola s osjećajima samopouzdanja, energije i zavodljivosti kada piju izvan kuće", rekli su istraživači.
 
Izgleda da su spol i nivo ovisnosti o alkoholu također imali utjecaja na emocije sudionika. U poređenju s muškarcima, žene su više povezivale svoje osjećaje s različitim vrstama alkohola.
 
Jedini izuzetak, međutim, bila je agresija. Muškarci su "znatno više povezivali osjećaje agresije sa svim vrstama alkohola, kao i oni koji su bili kategorizirani kao teški ovisnici o alkoholu, koji su bili šest puta skloniji tome nego osobe s niskom ovisnošću", rekli su istraživači. (Za procjenu ovisnosti o alkoholu korišten je anketni upitnik.)
 
Isto tako, ovisnici o alkoholu su bili pet puta skloniji reći da ih alkohol čini energičnijim nego osobe koje su manje ovisne o alkoholu, što sugerira da se ovisnici oslanjaju na alkohol kako bi stvorili pozitivne emocije koje povezuju s alkoholom, dodali su istraživači.
 
Iako studija ne daje jasne dokaze koji povezuju određene emocije s različitim vrstama alkohola - drugim riječima ne dokazuje da određena vrsta alkohola uzrokuje određenu emociju - studija pokazuje efekte koje konzumiranje piva, vina ili žestokih pića imaju na emocije. Istraživači su također istaknuli nekoliko drugih faktora koji mogu utjecati na emocije izazvane alkoholom, kao što su reklame, kada i gdje se pije alkohol i sadržaj alkohola u različitim pićima.
 
Rezultati su objavljeni 21. novembra u časopisu BMJ Open.
 
Za Front Slobode preveli Esma Klico