SAD: Prva beba rođena nakon transplantacije maternice

Ovaj medicinski poduhvat imao je dug put ka uspjehu. Prošle godine, na Klinici u Clevelandu, obećavajuća transplatacija materice nije uspjela i organ je morao biti uklonjen. Ovaj neuspjeh je bio poražavajući, ali je možda pomogao u daljem istraživanju i podstakao ovogodišnji uzbudljiv uspjeh

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 04.12.17 u 18:12
http://bit.ly/2iNSefY
Po prvi put u Sjedinjenim Američkim Državama žena sa transplatiranom matericom se porodila. Beba je rođena u Medicinskom centru Baylor University u Dallasu. Ovo je prvi uspjeh tekućeg kliničkog ispitivanja Baylor centra koji radi s pacijentima s apsolutnim materičnim faktorom neplodnosti – što znači da njihova materica ili ne postoji ili uopšte ne obavlja svoju funkciju.
 
''Pripremali smo se za ovaj trenutak već duže vrijeme,'' rekla je Liza Johannesson, hirurg za transplantaciju materice u Bayloru, u intervjuu za Time. ''Mislim da su svima oči bile pune suza kada je beba izašla. Meni sigurno jesu.''
 
Ova jedinstvena vrsta transplantacije je različita i mnogo teža od većine, kaže Giuliano Testa, vođa kliničkog ispitivanja transplantacije materice i hirurški šef za transplantacije abdomena u Baylor Annette C. i Harold C. Simmons Transplant Institutu. ''Radimo transplatacije svaki dan,'' rekao je Testa za Time. ''Ovo nije ista stvar. Potpuno sam potcijenio šta ova vrsta transplatacije može uraditi za žene. Ono što sam emocionalno naučio, nemam riječi kojim bih to opisao."
 
Transplantiranu matericu donirala je Taylor Siler, 36-godišnja registrovana medicinska sestra na području Dallasa. Ona je ranije imala djecu i željela je dati dar života nekom drugom. ''Kad bi mogli većem broju ljudi pružiti tu opciju, to bi bila nevjerovatna stvar,'' rekao je Syler za Time.
 
Potrebno je oko pet sati za uklanjanje materice iz donora i još pet za transplataciju. Klinička studija koristi materice i od živih i preminulih donora. Do sada, bolnica je izvršila osam od planiranih 10 transplatacija. I dok tri do sada nisu bile uspješne, Baylor je potvrdio za Time da postoji još jedna žena sa transplantiranom matericom koja je trenutno trudna.
 
Ovaj medicinski poduhvat imao je dug put ka uspjehu. Prošle godine, na Klinici u Clevelandu, obećavajuća transplatacija materice nije uspjela i organ je morao biti uklonjen. Ovaj neuspjeh je bio poražavajući, ali je možda pomogao u daljem istraživanju i podstakao ovogodišnji uzbudljiv uspjeh.
 
Većina pacijenata koji sudjeluju u ovoj studiji imaju bolest poznatu kao Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sindrom i proveli su cijeli život misleći da je za njih nemoguće ostati u drugom stanju. Ali ova vrsta postupka može poboljšati živote pacijenata sa mnoštvom različitih dijagnoza. Otvara vrata za pomoć onima koji su imali histerektomiju, parovima koji se bore sa neplodnošću i onima rođenim bez materice kao što su oni sa Mayer-Rokitansky-Küster-Hause, kao i transrodnim pacijentima.
 
Kao što vidimo napredak u transplantaciji materice, također smo svjedoci razvoja na polju eksternih utroba. Bilo da se koristi u slučajevima neplodnosti ili uistinu predstavlja budućnost reprodukcije, vanjski razvoj fetusa do sada se pokazao uspješnim kod janjaca. Kako naše razumijevanje ljudske reprodukcije nastavlja rasti, umjetne utrobe bi mogle potencijalno postati više održiva opcija za ljude.
 
Postupak presađivanja materice je trenutno veoma skup – do $500.000. Osiguravajuća društva ovaj postupak smatraju neobaveznim, tako da nije pokriven osiguranjem. Međutim, sve je još u početnim fazama razvoja. Sasvim sigurno nije neosnovano misliti da će u narednim decenijama ovakve procedure biti uobičajne – i stoga, nadamo se, pristupačnije.
 
Potrebno je još mnogo istraživanja i eksperimentisanja prije nego što ovakav postupak postane široko dostupan – a kamoli rutinski. Ali ovaj najnoviji uspjeh dokazuje da to ne samo da je moguće, već i da potpuno mijenja život pacijentima koji to dožive, piše Chelsea Gohd za Futurism.

Za Front Slobode prevela Esma Klico