Istraživanje: Zagađenje zraka poništava efekat tjelovježbe

Naši rezultati pokazuju da u gustim prometnim ulicama, kao što je londonska Oxford ulica, zdravstvene koristi hodanja ne prevladavaju rizik od saobraćajnog zagađenja. Međutim, to ne bi trebalo predstavljati prepreku mnogim starijim ljudima kojima je hodanje jedina tjelovježba koju rade. Predlažemo da, kada je moguće, starije osobe hodaju po parkovima ili drugim zelenim površinama daleko od prometnih cesta

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 07.12.17 u 12:37
OSVJEŽENO: 07.12.17 u 12:37
http://bit.ly/2ABl6yP
Zagađenje zraka uzrokovano gustim saobraćajem predstavlja zdravstveni rizik za starije ljude i nerođene bebe, navodi se u dvije odvojene studije objavljene jučer u Velikoj Britaniji, zemlji koja trećinu energije proizvodi iz obnovljivih izvora te ubrzano radi na potpunom ukidanju potrošnje uglja do 2030.
 
Istraživanje u časopisu The Lancet utvrdilo je kako doza zagađenog vazduha koje stariji ljudi udahnu tokom dvosatne šetnje pretrpanim gradskim ulicama ukruti arterije i oštećuje funkciju pluća.
 
Pješačenje je vrsta blage tjelovježbe koju NHS preporučuje za starije osobe kako bi poboljšali svoje kardiovaskularne sposobnosti, ali pomenuta studija je ustanovila da utjecaj zagađenja zraka to poništava, piše Alex Matthews-King za Independent.
 
Studija je testirala 119 osoba starijih od 60 godina, od kojih je njih 40 bilo zdravo, 40 je imalo medicinski stabilnu hroničnu opstrukcijsku bolest pluća (COPD), i njih 39 je imalo ishemičku bolest srca.
 
Učesnici su dva sata hodali kroz prometnu Oxford ulicu, koja je jedna od najzagađenijih mjesta u Velikoj Britaniji, ili kroz Hyde Park.
 
Nivoi zagađenja vazduha bili su kontrolisani prije i tokom njihove šetnje, a plućni kapacitet i krutost arterija svakog učesnika mjereni prije i poslije.
 
Kod zdravih učesnika, šetnja kroz Hyde Park rezultirala je poboljšanjem od 7.5% po pitanju količine vazduha koju su mogli izdahnuti u jednom dahu i poboljšanju protoka krvi koje je trajalo do 26 sati nakon vježbanja.
 
Ali, nakon šetnje Oxford ulicom zabilježena su samo mala poboljšanja u plućnom kapacitetu, dok se krutost arterija zaparavo pogoršala što je studija povezala sa ''većom izloženosti crnoj karbonskoj čađi i česticama iz ispušnih plinova''.
 
''Naši rezultati pokazuju da u gustim prometnim ulicama, kao što je londonska Oxford ulica, zdravstvene koristi hodanja ne prevladavaju rizik od saobraćajnog zagađenja,'' rekao je glavni autor profesor Fan Chung iz Nacionalnog instituta za srce i pluća koledža Imperial u Londonu.
 
''Međutim, to ne bi trebalo predstavljati prepreku mnogim starijim ljudima kojima je hodanje jedina tjelovježba koju rade. Predlažemo da, kada je moguće, starije osobe hodaju po parkovima ili drugim zelenim površinama daleko od prometnih cesta."
 
Zasebna studija objavljena u The BMJ ukazuje kako trudnice izložene višim nivoima zagađenja vazduha imaju veću vjerovatnoću da će se njihova beba roditi s manjom tjelesnom težinom.
 
To se zasniva na prethodnim studijama koje su ukazale da izloženost zagađenom zraku može uzrokovati prerano rođenje bebe.
 
Međutim, Kevin McConway, penzionisani profesor primjenjene statistike sa Univerziteta Open upozorio je da The BMJ studija ne može definitivno zaključiti da je zagađenje vazduha uzrokovalo nisku tjelesnu težinu pri rođenju u ovim slučajevima.
 
Moguće je i da žene u tim područjima više puše ili da imaju neke druge zajedničke osobine, rekao je.
 
Međutim, izjavio je kako ubijeđen u rizike zagađenja zraka intervencijom u ranijem članku u časopisu The Lancet.
 
''Ova vrlo zanimljiva nova studija vrti se oko tog ograničenja, tako što od učesnika traži da rade ono što inače ne bi u sklopu svojih normalnih aktivnosti,'' rekao je.
 
''Ipak, istraživanje me jeste uvjerilo da loš kvalitet zraka igra važnu ulogu u kratkoročnoj koristi koju neko može dobiti od šetnje.''
 
Ali, možda to nije sve što se dešava i radujem se čitanju budućih sličnih studija na drugim mjestima.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico