Studija otkrila iznenađujuće posljedice probanja samo jedne cigarete

S 40%, Indonezija ima najveći procenat pušača na svijetu. U poređenju s tim, pušači čine 11.4% američke populacije i 16.1% stanovništva Velike Britanije.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 12.01.18 u 07:56
http://bit.ly/2ExM4Gb
Nedavna studija o konzumiranju cigareta pokazala je kako je povlačenje dima samo jedne cigarete dovoljno da izazove ovisnost o duhanu.
 
Istraživači sa Univerziteta Queen Mary u London analizirali su rezultate osam istraživanja o navikama pušenja u engleskim govornim područjima i ustanovili da je jedna cigareta dovoljna da izazove naviku svakodnevnog pušenja - bar privremeno - kod 69% ljudi. Rezultati su objavljeni u časopisu Nicotine and Research krajem prošle godine.
 
U kombinaciji, ankete (tri iz SAD-a, tri iz Velike Britanije, jedna iz Australije i jedna sa Novog Zelanda) su obuhvatile 216.000 ispitanika koji su slučajno odabrani kako bi se osiguralo postojanje reprezentativnog uzorka opće odrasle populacije iz zemalja učesnica, piše Rosie McCall za IFLScience.
 
U prosjeku, 60% ispitanika je priznalo da je probalo cigaretu.
 
Stopa konverzije (od jedne cigarete do dnevne pušačke navike) poprilično je varirala u zavisnosti od ankete, gdje je najmanja bila 50% (SAD anketa), a najveća 82% (Velika Britanija). Prosjek je bio 69%.
 
Iako je prirodno vidjeti neke varijacije između anketa, zanimljivo je istaknuti da su ispitanici u Velikoj Britaniji dosljedno razvili veću pušačku naviku u poređenju s onima iz ostale tri zemlje.
 
Kao što ističu istraživači, jedan od velikih problema s takvim istraživanjima je priroda samoizvještaja, koja može biti ozbiljno nepouzdana.
 
''Moguće je da je neko ko nikad nije bio pušač zapalio cigaretu u djetinjstvu, ali da to nije ostavilo nikakav dojam na njih, da su zaboravili, ili možda misle da to nije dovoljno važno za prijavljivanje,'' rekao je Perer Hayek, profesor psihologije i direktor Odsjeka za istraživanje zavisnosti od duhana na Univerzitetu Queen Mary za Guardian.
 
"Mislim da čak i ako pretpostavite da postoji problem prisjećanja i drugih stvari , to je više od 50% (stopa konverzije).''
 
Ova brojka možda izgleda visoko, ali stope pušenja širom svijeta se smanjuju, posebno među mladima koji sada radije biraju e-cigaretu u odnosu na tradicionalnu.
 
S 40%, Indonezija ima najveći procenat pušača na svijetu. U poređenju s tim, pušači čine 11.4% američke populacije i 16.1% stanovništva Velike Britanije.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico