Vakcina protiv raka koja uništava tumore kod miševa spremna za testiranje na ljudima

Kombinacija dva sredstva koja stimulišu imunološki sistem izazvala je reakciju u cijelom tijelu kod miševa, uništavajući ćelije raka koje su se nalazile u blizini, ali i one koje su bile udaljene od početnog mjesta ubrizgavanja.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 09.02.18 u 12:10
http://bit.ly/2EcUtmG
Naučnici sa Univerziteta Stanford razvili su jedinjenje koje uništava tumor zajedno sa svim drugim kancerogenim masama koje su prisutne u organizmu.
 
Kombinacija dva sredstva koja stimulišu imunološki sistem izazvala je reakciju u cijelom tijelu kod miševa, uništavajući ćelije raka koje su se nalazile u blizini, ali i one koje su bile udaljene od početnog mjesta ubrizgavanja. Uspjeh ovog tretmana, koji je bio efikasan kod različitih vrsta raka, znači da će testiranje na ljudima početi uskoro.
 
Klinička ispitivanja u početku će uključivati 15 pacijenata oboljelih od limfoma, a naučnici koji su detaljno iznijeli svoja otkrića u časopisu Science Translational Medicine, nadaju se da će rezultati biti ohrabrujući kao i kod životinjskih modela, piše Chelsea Gohd za Futurism.
 
Od 90 miševa oboljelih od limfoma, njih 87 se izliječilo nakon prvog tretmana, a posljednja tri nakon ubrizgavanja druge injekcije.
 
Kada ljudi dobiju rak, imunološke ćelije mogu prepoznati i napadati specifične proteine prisutne u tumorima, ali kako raste rak potiskuje imonološki sistem.
 
Ova nova metoda koristi potencijal specifičnih imunoloških ćelija, koje se mogu ponovo reaktivirati kako bi se borile protiv raka. U saopštenju za javnost, Ronald Levy, profesor onkologije i vodeći autor studije, izjavio je: ''Mislim da ne postoji ograničenje vezano za vrstu tumora kojeg možemo potencijalno liječiti, sve dok je imunološki sustav infiltriran.''
 
Ovaj iznenađujuće efikasan tretman koristi vlastite imunološke ćelije pacijenata. Lijekovi ''uključe'' imunološke ćelije unutar tumora koje je rak prethodno potisnuo. Lijekovi zatim pojačavaju sposobnost tih imunoloških ćelija kako bi mogle biti mnogo efikasnije u ciljanju i uništavanju napadača.
 
Imunoterapije su već nekoliko godina bile u prvom planu istraživanja vezanih za rak. Ove terapije  manipuliraju prirodnim imunološkim odgovorom tijela, za šta se tvrdi da je efikasnije i manje agresivno u odnosu na tretmane kao što je zračenje.
 
Po čemu se ovo rješenje onda razlikuje? Drugi tretmani, kao što je CAR T- ćelijska terapija, koja se koristi za vrste leukemije i limfoma, uključuju uklanjanje imunoloških ćelija iz pacijenta, njihovo manipuliranje, a zatim njihovo vraćanje u tijelo. Ova i druge imunoterapije mogu imati nuspojave, općenito su skupe i rade samo kod određenih vrsta raka.
 
Iako su rezultati obećavajući kod miševa, istraživači znaju da se mogu promijeniti nakon što se ovo jedinjenje ubrizga u pacijente. Eksperimenti na životinjama nisu uvijek pouzdani indikatori koliko lijekovi i tretmani mogu biti uspješni na ljudima. Ali ako bi kliničko ispitivanje pokazalo slične rezultate, to bi moglo dovesti do razvoja ciljanih terapija koje bi mogle biti dopuna operacijama raka ili čak spriječiti ponovnu pojavu tumora.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico