Kanalizacija otkrila koji gradovi u Evropi konzumiraju najviše droge

Upotreba metamfetamina ostala je prilično niska širom Evrope, ograničavajući se uglavnom na Češku i Slovačku, iako postaje sve popularnija u svim gradovima na Kipru, Finskoj, Norveškoj i istočnoj Njemačkoj.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 12.03.18 u 08:47
http://bit.ly/2FBkl8F
 
Samo pretragom tragova droge u kanalizacionim vodama naučnici mogu dobiti sve vrste uvida o korištenju droga u određenom gradu, hedonističkoj eksploataciji i svim njenim tajnim užicima.
 
U nedavno objavljenom izvještaju EU agencije za droge EMCDDA korištena je ova inventivna metoda kako bi se odredili obrasci upotrebe droga u 56 gradova iz 19 evropskih zemalja, fokusirajući se na traženje koncentracija amfetamina, kokaina, MDMA (ekstaza) i metamfetamina u gradskom otpadu. Ovi podaci u kombinaciji sa gradskom populacijom i protokom vode mogu dati naučnicima neke naznake o navikama upotrebe droga u toj populaciji.
 
U izvještaju se navodi kako upotreba droga svakog vikenda zabilježi nagli rast, a svakog ponedjeljka oštar pad, što i nije iznenađujuće.
 
Prema rezultatima istraživanja, Barcelona u Španiji je glavni grad kokaina u Evropi, dok se iza nje nalaze Cirih u Švicarskoj i Antwerp u Belgiji. Konkretno, upotreba kokaina je najviša u zapadnim i južnim evropskim gradovima, naročito u Belgiji, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji, piše Tom Hale za IFLScience.
 
Kada je u pitanju MDMA, Amsterdam je na vrhu liste. Najveće količine MDMA konstantno se pronalaze u otpadnim vodama gradova u Belgiji i Holandiji. Međutim, u većini gradova širom Evrope zabilježen je oštar rast upotrebe MDMA.
 
Njemačka je carstvo amfetamina, a na listi 10 najvećih korisnika droga njemački gradovi su zauzeli polovinu mjesta. Općenito, tragovi amfetamina koji su otkriveni u otpadnim vodama znatno variraju od grada do grada bez ikakvog prepoznatljivog uzorka.
 
Upotreba metamfetamina ostala je prilično niska širom Evrope, ograničavajući se uglavnom na Češku i Slovačku, iako postaje sve popularnija u svim gradovima na Kipru, Finskoj, Norveškoj i istočnoj Njemačkoj.
 
Droge su predmet za analizu koji je podložan čestim promjenama. Iako je ova metoda dobra jer je neinvazivna i omogućava subjektima da ostanu anonimni, ipak ima i neka ograničenja koja treba razmotriti. EMCDDA naglašava kako ovaj test ''ne može pružiti informacije o prevalenciji i učestalosti korištenja, glavnim kategorijama korisnika i čistoći droga''.
 
Štaviše, samo zato što su pronađeni tragovi droga u otpadnim vodama to ne znači da su ih koristili ljudi, to bi mogao biti i nusproizvod proizvodnje. Ova metoda nije dobra za otkrivanje određenih droga, kao što je marihuana, najčešće korištena ilegalna supstanca u svijetu. Međutim, naučnici navode da trenutno rade na ovom problemu.
 
Sva ovogodišnja otkrića također su prikazana i na praktičnoj interaktivnoj mapi. Poređenja radi, može se pogledati i EMCDDA izvještaj od prošle godine.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico