Svjetska zdravstvena organizacija strahuje da bi nova "bolest X" mogla uzrokovati globalnu pandemiju

Možda se čini čudnim dodavanje slova 'X', ali poenta je osigurati fleksibilno pripremanje i planiranje u smislu vakcina i dijagnostičkih testova. Želimo vidjeti razvijene platforme koje će raditi za bilo koje ili veliki broj bolesti; sistem koji će nam omogućiti stvaranje kontramjera velikom brzinom.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 12.03.18 u 09:14
http://bit.ly/2FxjW6Z
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dodala je misterioznu ''bolest X'' na listu virusa za koje se strahuje da bi mogli izazvati globalnu pandemiju u budućnosti.
 
Organizacija je objavila listu bolesti za koje smatra da predstavljaju veliki rizik za javnost zbog njihovog potencijala da izazovu epidemiju i ograničenih tretmana koji su dostupni za njihovo liječenje, piše Independent.
 
Virusi kao što su Ebola, Zika, Lassa groznica i teški akutni respiratorni sindrom (Sars), koji su svi izazvali epidemiju u proteklim godinama nalaze se na listi kao ozbiljne prijetnje.
 
Međutim, SZO je ove godine prvi put uključila bolest X na svoju listu prioriteta nakon razmatranja zdravstvenih stručnjaka u februaru.
 
Bolest X zapravo nije novootkrivena prijetnja sama po sebi, već hipotetski virus koji se može pojaviti u budućnosti i uzrokovati široko rasprostranjenu infekciju širom svijeta.
 
"Bolest X predstavlja saznanje da bi ozbiljna međunarodna epidemija mogla biti uzrokovana patogenom za kojeg se trenutno ne zna da uzrokuje ljudsku bolest,'' navodi SZO u saopštenju.
 
Također se navodi kako su zdravstveni djelatnici planirali trenutno neidentifikovanu prijetnju kako bi osigurali: "pripremljenost za istraživanje i razvoj koja je relevantna za nepoznatu bolest X koliko je to moguće".
 
''Historija nam govori da postoji vjerovatnoća da će sljedeća velika epidemija biti nešto što do sada nismo vidjeli,'' rekao je John-Arne Rottingen, izvršni direktor Istraživačkog vijeća Norveške i naučni savjetnik komisije SZO za The Telegraph.
 
''Možda se čini čudnim dodavanje slova 'X', ali poenta je osigurati fleksibilno pripremanje i planiranje u smislu vakcina i dijagnostičkih testova.
 
''Želimo vidjeti razvijene platforme koje će raditi za bilo koje ili veliki broj bolesti; sistem koji će nam omogućiti stvaranje kontramjera velikom brzinom.''
 
Rottingen navodi kako bi bolest X mogla doći iz različitih izvora, iako je najvjerojatnije razvijena putem zoonotskog prijenosa, gdje zarazna bolest koja obično pogađa životinje prelazi na ljude.
 
Ebola i infekcija salmonelom su zoonoze, kao i HIV, za kojeg se smatra da je prešao na ljude sa čimpanzi i drugih majmuna početkom 20. stoljeća.
 
''Kako se ekosistem i ljudska staništa mijenjaju, uvijek postoji rizik od prelaska bolesti sa životinja na ljude,'' dodao je Rottingen.
 
''To je prirodan proces i od ključne je važnosti da smo svjesni toga i pripremljeni. To je vjerovatno najveći rizik.''
 
SZO navodi da su neke druge vrste bolesti, kao što su hemoragijske groznice i pojavni enteovirusi izostavljeni sa liste prioriteta.
 
Međutim, navodi se da ovi patogeni predstavljaju ozbiljan rizik za javno zdravstvo i da ih treba ''pažljivo pratiti'' i potencijalno razmotriti njihovo uključivanje na listu sljedeće godine.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico