Pilula za mamurluk bi uskoro mogla biti dostupna na tržištu

Sposobnost brze probave alkohola trebala bi pomoći pacijentima da se ranije bude i izbjegnu trovanje alkoholom. Također bi trebala zaštiti jetru od stresa i oštećenja povezanih s alkoholom.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 13.05.18 u 07:35
http://bit.ly/2jTYyPW
''Civilizacija počinje destilacijom,'' rekao je William Faulkner, pisac i poznati pijanac. Iako naša žudnja za alkoholom datira iz kamenog doba, niko nije pronašao dobar način za liječenje mamurluka poslije pijanstva.
 
Kao profesor hemijskog inženjerstva i ljubitelj vina, osjetio sam da moram pronaći rješenje. Iako ovaj projekat može zvučati lakomisleno, ima ozbiljne implikacije. Razlog 8 do 10% odlazaka u hitnu pomoć u Americi je akutno trovanje alkoholom. Alkohol je glavni faktor rizika za prerane smrti i invalidnost među ljudima u dobi od 15 do 49 godina, a njegova zloupotreba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući kardivaskularne i rak jetre. Unatoč ovim ozbiljnim činjenicama, trenutni tretmani za slučajeve trovanja alkoholom uveliko se oslanjaju na na enzime u tijelu koji razgrađuju ovu supstancu.
 
Odlučio sam dizajnirati protuotrov koji bi mogao pomoći ljudima da uživaju u vinu, koktelu ili pivu bez mamurluka, istovremeno stvarajući terapiju za liječenje intoksikacije i predoziranja kod žrtava u hitnoj pomoći. Izabrao sam stvoriti kapsulu ispunjenu prirodnim enzimima koji se obično nalaze u ćelijama jetre kako bi pomomgli tijelu da brže procesira alkohol.
 
Zajedno s profesorom Cheng Ji, stručnjakom za bolesti jetre sa Medicinskog fakulteta Keck na Univerzitetu Južna Kalifornija, i mojim studentom Duo Xu, razvili smo protuotrov i testirali ga na miševima.
 
Inspirisani tjelesnim enzimima za razgradnju alkohola, odabrali smo tri prirodna enzima koja pretvaraju alkohol u bezazlene molekule koje se potom izlučuju. To možda zvuči jednostavno, jer ovi enzimi nisu novi, ali teži dio posla bio je pronaći siguran, efikasan način da dođu do jetre.
 
Da bi zaštitili enzime, svaki smo umotali u ljusku koristeći materijal koji je U.S. Food and Drug Administration već odobrila za pilule. Zatim smo ove nanokapsule ubrizgali u vene pijanih miševa, koje su, krećući se kroz krvožilni sistem, eventualno stigle do jetre gdje su ušle u ćelije i služile kao mini reaktori za procesiranje alkohola.
 
Pokazali smo da je kod pijanih miševa (koji zaspu puno brže od pijanih ljudi), ovaj tretman smanjio razinu alkohola u krvi za 45% za samo četiri sata u poređenju s miševima kojima nije data nanokapsula. U međuvremenu, koncentracija acetaldehida u krvi - visoko toksičnog i kancerogenog spoja koji uzrokuje glavobolje i povraćanje i koji nastaje tokom normalnog metabolizma alkohola – ostala je veoma niska. Životinje kojima je dat lijek probudile su se brže od onih kojima nije – nešto što bi svi studenti cijenili.
 
Sposobnost brze probave alkohola trebala bi pomoći pacijentima da se ranije bude i izbjegnu trovanje alkoholom. Također bi trebala zaštiti jetru od stresa i oštećenja povezanih s alkoholom.
 
Trenutno provodimo testove kako bismo osigurali da su naše nanokapsule sigurne i da ne izazivaju neočekivane ili opasne nuspojave. Ako se naši tretmani pokažu efikasnima kod životinja, mogli bismo početi kliničke pokuse na ljudima već za godinu dana.
 
Ova vrsta protuotrova neće zaustaviti ljude od pretjeranog konzumiranja alkohola, ali bi im mogla pomoći da se brže oporave. U međuvremenu, mi planiramo piti odgovorno, a nadamo se i vi,  piše Yunfeng Lu za IFLScience.
 
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico