Velika Britanija planira zabraniti supermarketima prodaju slatkiša na kasama

Za dijete, najzanimljiviji dio supermarketa je prodajna kasa. Ispunjena raznovrsnim slatkišima, to je savršena prilika za testiranja živaca roditelja.

AUTOR: Quartz
OBJAVLJENO: 05.06.18 u 11:47
http://bit.ly/2M2Ha8u
Za dijete, najzanimljiviji dio supermarketa je prodajna kasa. Ispunjena raznovrsnim slatkišima, to je savršena prilika za testiranja živaca roditelja.
 
Velika Britanija ima prikladan naziv za ove blagajne: ''griješni prolaz''. A, prema Telegraphu, vlada Velike Britanije planira zabraniti trgovinama hrane da prodajne kase pune slatkišima, piše QZ.
 
To je samo jedna od nekoliko mjera u okviru nove strategije sekretara za zdravstvo Jeremy Hunta za borbu protiv dječije gojaznosti. Od 2020. godine, Velika Britanija također navodno planira blokirati televizijske programe koji emitiraju oglase za hranu punu šećera i soli prije 9 sati uvečer. Budući zakon mogao bi zabraniti ''kupi jedan, dobij jedan besplatno'' promocije za slatkiše kao što su kolačići i keksi, kao i poznatim osobama i likovima iz crtanih filmova da se pojavljuju u reklamama za brzu hranu. Jedno od pet djece u Velikoj Britaniji u dobi između 10 i 11 godina klasificira se kao pretilo, navodi se u vladinim podacima.
 
Velika Britanija nije jedina koja poduzima korake za ograničavanje izloženosti djece nezdravoj hrani. Od 1980. godine, Quebec je zabranio oglase za brzu hrane ciljane na djecu mlađu od 13. godina u tiskanim i elektronskim medijima. Studija iz 2011. godina pokazala je da je ova zabrana dovela do smanjenje kupovanja brze hrane u porodicama u Quebecu za 13%. Čile, Island, Irska i Meksiko, među ostalim zemljama, zabranili su oglašavanje brze hrane sa ciljem zaštite djece, navodi se u OECD izvještaju iz 2017. godine.
 
Ovog proljeća nekoliko velikih lanaca supermarketa u Velikoj Britaniji najavilo je da će prestati prodavati energetska pića djeci mlađoj od 16 godina, što se odnosi na bilo koje piće koje ima više od 150 miligrama kofeina po litru. Telegraph izvještava da bi vlada također mogla uvesti tu zabranu na industrijskom nivou. ''Postoji veliki broj trgovaca koji nisu nametli takva ograničenja,'' navodi se u novom strategijskom planu Velike Britanije. ''Za nas je važno stvoriti jednake uvjete za preduzetnike, tako da trgovci koji poduzmu akciju po ovom pitanju ne dođu u nepovoljan položaj, i zaustaviti djecu da se ne prebacuju s jednog trgovca na drugog kako bi kupili energetska pića.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico