SAD: Oklahoma postala 30. država koja je legalizirala marihuanu

Oklahoma je glasala za legalizaciju medicinske marihuane, čime je postala 30. država u SAD-u koja je odobrila njenu upotrebu.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 29.06.18 u 07:51
http://bit.ly/2IBWtSG
Oklahoma je glasala za legalizaciju medicinske marihuane, čime je postala 30. država u SAD-u koja je odobrila njenu upotrebu.
 
Pojedinci stariji od 18 godina moći će dobiti dozvolu za medicinsku marihuanu uz potpis liječnika koji ima ovlaštenje od odbora. Maloljetnici također mogu dobiti licencu uz odobrenje roditelja ili zakonskog skrbnika potpisano od strane dva liječnika.
 
Ova mjera ne povezuje medicinsku marihuanu s bilo kojim kvalifikacionim uvjetima, za razliku od mnogih drugih država koje su je usvojile. Ovo će pojednostaviti proces dobijanja kanabisa za medicinske potrebe, piše Independent.
 
Državno pitanje 788, legalizacija medicinske marihuane, prošlo je sa 57% glasova za i 43% protiv.
 
''Poštujem volju birača u bilo kojem pitanju koje je stavljeno pred njih kako bi se odredio pravac naše države,'' izjavila je guvernerka Oklahome Mary Fallin u saopštenju. ''Naša je odgovornost kao državnih lidera da pazimo na zdravlje i sigurnost građana Oklahome.''
 
Guvernerka Fallin je izjavila kako stoji iza svog stava ''da je ovaj zakon napisan tako labavo da otvara vrata za reakreacijsku marihuanu.'' Političar John Echols izjavio je kako bi aplikacije za sticanje dozvola mogle početi već krajem augusta.
 
Pored sada već 30 država u kojima je medicinska marihuana legalna, devet država i Washington DC dozvoljavaju rekreacijsku upotrebu.
 
Marihuana je i dalje ilegalna u okviru federalnog zakona, ali većina država i Okrug Kolumbije usvojili su zakone koji ili legaliziraju ili dekriminaliziraju upotrebu marihuane u medicinske svrhe.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico