Australija će od sad novčano kažnjavati roditelje koji ne vakcinišu svoju djecu

''Imunizacija je najsigurniji način zaštite djece od bolesti koje se vakcinacijom mogu spriječiti,'' objasnio je Tehan. ''Roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu izlažu ih riziku, kao i djecu drugih ljudi.''

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 05.07.18 u 07:27
http://bit.ly/2NqXr87
Australijska vlada ojačala je svoje već relativno jake zakone o vakcinisanju u pokušaju da poveća svoje stope vakcinacije do rekordnih vrijednosti u cijeloj zemlji. Prema saopštenju člana parlamenta, Dan Tehana, ministra za socijalne usluge, od 1. jula roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu izgubit će dio svojih dvosedmičnih socijalnih primanja.
 
Oni koji primaju porodične poreske olakšice – dostupne porodicama koje zarađuju oko $59.100 USD – gubit će $21 USD svake dvije sedmice za svako dijete koje ne vakcinišu na vrijeme, piše Robin Andrews za IFLScience.
 
''Imunizacija je najsigurniji način zaštite djece od bolesti koje se vakcinacijom mogu spriječiti,'' objasnio je Tehan. ''Roditelji koji ne vakcinišu svoju djecu izlažu ih riziku, kao i djecu drugih ljudi.''
 
Politike vakcinacije razlikuju se širom svijeta. Primjera radi, u SAD-u je obavezno da se djeca vakcinišu ili im u suprotnom neće biti dozvoljeno da idu u školu.
 
Postoje izuzeci za one s opravdanim medicinskim pitanjima, zbog čega je važno da se svi drugi vakcinišu. Zahvaljujući imunološkom principu stada, ako su svi drugi vakcinisani, bit će izolovani od konkretne bolesti. Nažalost, postoje izuzeci za lične, vjerske i filozofske razloge, koji se koriste u velikoj mjeri.
 
Anti-vakcinacija je popularna i na južnoj hemisferi, tako da će na neke australijske roditelje koji se u osnovi suprotstavljaju ideji vakcinacije vjerovatno utjecati finansijski razlozi. Nadamo se da će ovo povećati stope vakcinacije u zemlji, budući da je ova nacija u prošlosti imala uspjeh kada su u pitanju strožiji zakoni po ovom pitanju.
 
U 2015. godini, vlada je ukinula vjerske razloge kao izuzetak za vakcinaciju. Razne australijske dražve su počele da provode politiku koja zabranjuje nevakcinisanoj djeci da pohađaju obrazovne ustanove i vrtiće. Također su zabranili izuzetke koji se odnose na moralna ili filozofska pitanja.
 
U 2016. godini, ova zemlja je uvela politiku kojom roditelji nevakcinisane djece na kraju godine nemaju pravo na ostvarenje dječijeg doplatka, koji iznosi oko $544 USD.
 
Kao rezultat impelemtiranih politika u zemlji je vakcinisano oko 246.000 djece, a stopa vakcinacije je porasla do 92.2%, unatoč činjenici da je pokret protiv vakcinacije još uvijek aktuelna prijetnja. Kao što su ABC News izvijestile još u februaru, anti-vakcineri u Queenslandu i drugdje uspostavili su vlastite socijalne usluge kako bi djelomično zaobišli postojeće zakone.
 
Ova najnovija vladina inicijativa samo je izmjena dosadašnjih zakona; prebacivanje na dvosedmično smanjenje, umjesto na kraju godine. Prema Tehanu, ova shema će pružati ''stalni podsjetnik roditeljima da redovno vakcinišu svoju djecu.''
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico