Australija zahvaljujući masovnom programu vakcinacije eliminisala rubeolu

Stope imunizacije kod 5-godišnjaka se nalaze na rekordnom nivou od 94.62%. Samo ove godine je vlada investirala $446.5 miliona u Nacionalni program imunizacije.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 01.11.18 u 10:22
http://bit.ly/2PvMKoI
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako je u Australiji rubeoula istrijebljena.

Jučer je australski ministar zdravstva, Greg Hunt objavio kako su tokom uspješnog programa vakcinisanja uspješno istrijebili bolest. Programom su obezbijeđene besplatne vakcine za jednogodišnju djecu.

"Eliminacija rubeole predstavlja veliki dan za javno zdravstvo Australije i šalje snažnu poruku da vakcinacija djeluje", rekao je Hunt u saopštenju.

"Pohvaljujem napore australskih zdravstvenih djelatnika tokom posljednjih desetljeća i milione roditelja koji vakcinišu svoju djecu."

Rubeola može izazvati osip i simptome poput mučnine, temperature i konjuktivitisa. Neki ljudi je prebole, a da i ne znaju da su uopšte bolovali od nje. Međutim, jako je opasna po trudnice, pogotovo u prvih 10 sedmica trudnoće.

U Australiji su ove godine zbailježena samo dva slučaja rubeole, nakon brojnih epidemija tokom prethodin decenija. Naime, 1958. godine je zabilježeno više od 5000 slučajeva. 1963. više od 3000, a početkom 1990-tih bilo ih je više od 4000 slučajeva. Navedeni podaci pokazuju koliko je zapravo uspješan australski program vakcinacije, prenosi IflScience.

"Nauka i struka se slažu: Vakcina spašavaju živote i predstavljaju ključni dio zdravstvenog sistema," izjavio je Hunt.

Stope imunizacije kod  5-godišnjaka se nalaze na rekordnom nivou od 94.62%. Samo ove godine je vlada investirala $446.5 miliona u Nacionalni program imunizacije.

Australija se sada pridružila listi većoj od 30 država koje su istrijebile rubeolu. Na listi se nalaze i Švedska, Grčka i Island.