Šta se dogodilo kada je Kalifornija zabranila izuzetak ličnih uvjerenja za vakcinisanje djece?

Prije tri godine, Kalifornija je usvojila zakon koji je eliminisao izuzetak ličnih uvjerenja kada je u pitanju vakcinisanje djece. Zbog toga roditelji u ovoj Zlatnoj državi više ne mogu odlučivati hoće li se njihovo dijete vakcinisati iz bilo kojeg razloga osim medicinske nužde.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 07.11.18 u 07:19
http://bit.ly/2yUOAWI
Prije tri godine, Kalifornija je usvojila zakon koji je eliminisao izuzetak ličnih uvjerenja kada je u pitanju vakcinisanje djece. Zbog toga roditelji u ovoj Zlatnoj državi više ne mogu odlučivati hoće li se njihovo dijete vakcinisati iz bilo kojeg razloga osim medicinske nužde - što je praznina koju mnogi roditelji žele iskoristiti, pokazalo je istraživanje nedavno objavljeno u časopisu Pediatrics.
 
Zakon je uveden 2015. godine upravo zato što je izuzetak ličnih uvjerenja bio često korišten. U školskoj 2014/2015. godini, samo 90.4% dječjih vrtića u javnim školama u Kaliforniji bilo je u potpunosti imunizirano i dok to može zvučati kao puno, ipak znači da država nije ispunjavala svoj cilj od 94% - iznos koji medicinski stručnjaci kažu da je neophodan kako bi se postigao ''imunitet krda''.
 
Imunitet krda je u osnovi ideja da se cijela zajednica (ili "stado") ljudi može zaštititi od bolesti, pod uvjetom da postoji dovoljno visok postotak navedene populacije vakcinisan protiv te bolesti. To znači da su čak i oni koji su nevakcinisani sigurni jer se patogen ne može širiti, jer jednostavno nema dovoljno dostupnih domaćina (tj. nevakcinisanih osoba) za širenje zaraze, prenosi IflSceince.
 
Usvajanje zakona učinilo je Kaliforniju trećom državom (iza Mississippija i Zapadne Virginije) koja je zabranila sve nemedicinske izuzetke. Dakle, šta se sljedeće dogodilo?
 
Ne tako šokantno, stope vakcinacije su porasle. U školskoj 2017/2018. godini,  95.1% dječjih vrtića bilo je u potpunosti vakcinisano - postižući (i prekoračujući) prag imuniteta krda.
 
Ali dužnosnici su primijetili još jednu, neuobičajenu nuspojavu. Broj medicinskih izuzetaka više se nego utrostručio.
 
Postoje dvije stvari koje treba istaknuti. Prvo, postotak roditelja koji su tražili medicinske izuzetke još uvijek je relativno vrlo malen, povećavajući se sa 0.2% na 0.7%.
 
Drugo, mogu postojati zaista dobri razlozi zbog kojih se vaše dijete ne bi trebalo vakcinisalo. Savjetuje se da se djeca s teškim, životno ugrožavajućim alergijama na sastojke vakcina ne vakcinišu, kao i djeca s oslabljenim imunološkim sistemom, bilo da je to zbog nekog medicinskog tretmana kao što su zračenje i kemoterapija ili stanje poput HIV-a. Neki roditelji koji su legitimno tražili medicinske izuzetke možda su koristili lična uvjerenja iz prethodnih godina jer ih je bilo lakše dobiti. To znači da je barem mali porast uvijek bio neizbježan.
 
Ali, kako bi istražili što se događa, naučnici su proveli niz telefonskih intervjua između augusta i septembra 2017. godine, razgovarajući sa 40 zdravstvenih djelatnika i imunizacijskim osobljem iz 35 od ukupno 61 zdravstvene ustanove u Kaliforniji. Evo šta su pronašli.
 
Da, neki od dodatnih medicinskih izuzetaka vjerovatno su legitimni, ali zdravstveni djelatnici sumnjaju da mnogi nisu. Roditelji su koristili razloge (poput porodične historije alergija ili autoimunih poremećaja) koji se ne smatraju važećim od strane Centara za kontrolu bolesti i Instituta za prevenciju i imunizacijske prakse.
 
Štaviše, neki su zapravo plaćali doktore, medicinske sestre i - u barem jednom slučaju - medicinsku ambulantu za marihanu kako bi im obezbijedili izuzetak. Postoje čak i slučajevi doktora koji otvoreno oglašavaju uslugu izuzetaka za jednokratnu naknadu od 150 dolara ili više.
 
Dakle, što treba učiniti u vezi s tim?         
 
Prema Richard Panu, državnom senatoru i Doritu Rubinsteinu Reissu, profesoru prava na Hastings College of Law, u Kaliforniji "djelatnici javnog zdravstva trebali bi imati ovlasti da poništavaju neopravdane medicinske izuzetke i ukinu ovlasti za davanje medicinskih izuzetaka  doktorima koji zloupotrebljuju to pravo."
 
"Vakcine su jedan od najvećih uspjeha javnog zdravstva u historiji, a obaveza vakcinisanja za škole učinkovita je strategija za sprječavanje izbijanja pandemije. Ova zaštita se potkopava kada beskrupulozni doktori unovčavaju svoju licencu i zloupotrebljavaju autoritet koji im je dodijeljen od države davanjem neopravdanih medicinskih izuzetaka.”
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico