Rat protiv vakcinacije: Lažne vijesti i nepovjerenje u nauku glavne pretpostavke za globalne epidemije

Vakcinacija nije ni zavjera svjetskih moćnika niti je stvar drugačijeg mišljenja. Vakcinacija je jedno od najvećih naučnih dostignuća čovječanstva i temelj opšte zdravstvene kulture koja je proteklih decenija spasila milione života i dovela do istrebljenja nekada smrtnosnih bolesti

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 10.01.19 u 08:17
http://bit.ly/2AF1pFs
Vakcine su jedan od najvažnijih naučnih izuma u historiji čovječanstva. Svake godine sprečavaju milione slučajeva bolesti i čine da nekad smrtnosne bolesti postanu stvar prošlosti.

Unatoč svemu, danas se vakcinacija nalazi pod napadom sve većeg nepovjerenja javnosti izazvanog takozvanim 'lažnim vijestima'. Pokreti protiv vakcinacije su česti širom svijeta i predstavljaju prijetnju javnom zdravlju. Kao primjere možemo navesti epidemije ospica u SAD-u i širom Evrope do bolesti dječije paralize u Pakistanu i Afganistanu. Ukoliko se ovaj trend nastavi, u budućnosti bi se ponovo mogle pojaviti smrtonosne bolesti koje smo skoro uspjeli iskorijeniti, prenosi Wired.

U Globalnom izvještaju o riziku objavljenom od strane Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013. godine, kao dva od tri najveća rizika navedene su 'digitalne epidemije' u hiper povezanom svijetu i opasnost "neznanja" po ljudsko zdravlje

Kao što je slučaj Zika virusa u Etiopiji pokazao, epidemije stvaraju lokalne i globalne štete po finansijske sisteme, utječu na turizam, trgovinu i socijalnu stabilnost. 

Ludilo nije zaobišlo ni Balkan gdje sve veći broj ljudi sumnja u vakcinaciju, a mnogi roditelji odbijaju vakcinisati svoju djecu. U epidemiji ospica u susjednoj Srbiji više je od 800 zaraženih osoba, što može predstavljati znak da se vraćaju gotovo istrebljene bolesti. 

Što se tiče BiH, Federalno ministarstvo zdravstva je 2017. godine donijelo Naredbu o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti tako ga građanima koji ne žele vakcinisati svoju djecu, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH mogu se izreći novčane kazne u rasponu od 100 do 2.000 maraka. No, uprkos uvedenoj mjeri, podaci govore kako brojni građani uopšte ne poštuju tu odredbu.

Svaki treći roditelj u FBiH odbija vakcinisati svoje dijete MMR cjepivom, što potencijalno predstavlja veliki zdravstveni problem u BiH. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da primanje pomenute vakcine bude između 90 i 95 posto, a kod nas ona iznosi svega 64%.

Kao posljedica nevakcinisanja, u Bosni i Hercegovini su gotovo stalno prisutne male boginje (ospice). 2014. godine je u cijeloj BiH proglašena epidemija ospica, a 2016. godine je u šest kantona u Federaciji BiH prijavljeno ukupno 118 slučajeva oboljevanja od malih boginja. Gotovo deset posto oboljelih je bilo mlađe od godinu dana. 

Rasprave na društvenim mrežama o učinkovitosti i sigurnosti vakcina osim zaglupljivanja ne nose druge rizike. Međutim, država je dužna osim usvajanja zakona i mjera koje će garantovati sigurnost većini građana pronaći i način da ih implementira.

Vakcinacija nije ni zavjera svjetskih moćnika niti je stvar drugačijeg mišljenja. Vakcinacija je jedno od najvećih naučnih dostignuća čovječanstva i temelj opšte zdravstvene kulture koja je proteklih decenija spasila milione života i dovela do istrebljenja nekada smrtnosnih bolesti.

Vakcinacijom sebe i svoje djece ne štitite samo svoju porodicu već i ljude oko vas. I one najranjivije sugrađane, koji iz opravdanih medicinskih razloga ne mogu biti vakcinisani.