SZO: UN treba reklasificirati marihuanu kao manje opasnu

Prema SZO, sve je više dokaza da kanabis ima medicinsku primjenu, a UN bi trebao promijeniti raspored svojih kategorija kako bi se uzele u obzir te primjene.

AUTOR: Futurism
OBJAVLJENO: 21.02.19 u 10:29
http://bit.ly/2BJWOSY
Marihuana bi uskoro mogla biti reklasificirana na međunarodnoj razini.
 
1948. godine Ujedinjeni narodi (UN) osnovali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da služi kao kanal za sve stvari vezane uz zdravlje. Ista organizacija sada predlaže da UN izvrši reklasifikaciju marihuane u manje restriktivan red narkotika - što je potez koji bi mogao imati ogroman utjecaj na javno zdravlje širom svijeta.
 
Prema Jedinoj konvenciji UN-a o opojnim drogama, međunarodnom sporazumu kojim se regulira proizvodnja i prodaja određenih droga, kanabis je klasificiran kao droga iz Kategorije IV. To je najrestriktivnija kategorija, rezervisana za droge koje imaju "posebno opasna svojstva".
 
Ranije ovog mjeseca, SZO je objavila nove preporuke UN-u u pogledu klasifikacije marihuane u medicinskom časopisu BMJ. Prema SZO, sve je više dokaza da kanabis ima medicinsku primjenu, a UN bi trebao promijeniti raspored svojih kategorija kako bi se uzele u obzir te primjene.
 
Prijedlog SZO o reklasifikaciji marihuane mogao bi se pred Komisijom UN-a za opojne droge naći već u martu, kada će 53 zemlje imati mogućnost glasanja o istom.
 
Iako glasanje za reklasifikaciju ne bi učinilo kanabis legalnim preko noći, to bi predstavljalo značajan pomak u tome kako politički lideri vide tu drogu - što bi moglo imati ogroman utjecaj na korištenje droge u medicinske svrhe.
 
Naučnici su već istakli potencijalne koristi kanabisa u liječenju svega, od psihoze i epilepsije do srčanih bolesti i Alzheimerove bolesti, ali istraživanje tih veza nije bilo lahko s obzirom na pravni status marihuane.
 
Ako vlade odluče ponovno razmotriti svoje zakone o kanabisu nakon reklasifikacije UN-a, naučnicima će možda biti lakše dobiti odobrenje - i finansijska sredstva - za svoje studije usmjerene na marihuanu, što znači da bismo mogli vidjeti dramatičan porast broja medicinskih tretmana na bazi kanabisa u budućnosti, piše Kristin Houser za Futurism.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico