Španija je službeno najzdravija zemlja na svijetu

Prema podacima koje su prikupili Ujedinjeni narodi, Španija ima najviši očekivani životni vijek među zemljama Evropske unije, a slijede je Japan i Švicarska kada su u pitanju procjene na globalnoj razini.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 27.02.19 u 10:24
http://bit.ly/2UggKUR
Španija je službeno proglašena najzdravijom zemljom na svijetu, pobijedivši zemlje poput Italije i Islanda.
 
Naučnici su proveli istraživanje za Bloomberg Healthiest Country Index kako bi odredili globalno zdravlje 169 ekonomija širom svijeta.
 
Analizirali su podatke Svjetske zdravstvene organizacije, Odjela za stanovništvo Ujedinjenih naroda i Svjetske banke, uzimajući u obzir lifestyle faktore kao što su pušenje duhana i pretilost te okolišne faktore kao što su sanitacija i pristup čistoj vodi.
 
Svi ovi faktori omogućili su procjenu cjelokupne zdravstvene ocjene za sve zemlje koje su bile dio studije.
 
Nakon upoređivanja nalaza, indeks je procijenio Španiju najzdravijom zemljom na svijetu, sa zdravstvenom ocjenom od 92,75, prenosi Independent.
 
Prema podacima koje su prikupili Ujedinjeni narodi, Španija ima najviši očekivani životni vijek među zemljama Evropske unije, a slijede je Japan i Švicarska kada su u pitanju procjene na globalnoj razini.
 
Prema Bloomberg Healthiest Country Index, Španiju slijedi Italija na drugom mjestu, sa zdravstvenom ocjenom od 91,59, i Island na trećem, sa ocjenom od 91,44.
 
Velika Britanija je zauzela 19. mjesto na popisu s ocjenom 84,28.
 
Prethodna istraživanja su pokazala kako mediteranska dijeta, koja se sastoji od namirnica poput maslinovog ulja i ribe, može imati zdravstvenih koristi, kao što je smanjenje rizika od smrtnosti kod starijih osoba.
 
Istraživanje koje je proveo University College London u septembru 2018. godine također je pokazalo kako ljudi koji praktikuju mediteransku ishranu mogu biti manje skloni razvijanju depresije.
 
Od ostalih zemalja koje su procijenjene u studiji, Australija je zauzela sedmo mjesto, Kanada 16. mjesto, SAD su na 35. mjestu, a Kina na 52. mjestu.
 
Bloomberg Healthiest Country Index posljednji je put proveden 2017. godine.
 
Od tada je Japan, koji je sad na četvrtom mjestu, napredovao za tri mjesta i time postao najzdravija azijska zemlja.
 
Prema studiji koju je objavio University of Washington's Institute for Health Metrics and Evaluation u oktobru 2018. godine, očekuje se da će Španija imati najviši očekivani životni vijek nego bilo koja zemlja na svijetu do 2040. godine, s predviđenim prosječnim životnim vijekom od 85,8 godina.
 
Predviđa se da će Japan, koji je imao najveći očekivani životni vijek u 2016. godini od 83,7 godina pasti na drugo mjesto 2040. godine s procijenjenim prosječnim životnim vijekom od 85,7 godina.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico