Facebook pooštrava mjere protiv antivakcinaša

Predstavnik Facebooka, koji je tražio da ne bude imenovan, izjavio je kako ova društvena platforma sarađuje sa zdravstvenim stručnjacima kako bi odlučili o promjenama koje je potrebno napraviti i razmotrili kombinaciju pristupa za rješavanje problema o dezinformacijama o vakcinama.

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 02.03.19 u 11:13
OSVJEŽENO: 02.03.19 u 11:13
http://bit.ly/2TbcWHR
Facebook će uskoro poduzeti mjere protiv dezinformacija o vakcinama, tvrdi predstavnik kompanije.
 
Stručnjaci za javno zdravstvo uperili su prste na platforme društvenih medija, rekavši kako su lažne tvrdnje da vakcine uzrokuju autizam i druge bolesti uplašile roditelje koji odbijaju vakcinisati svoju djecu, što je rezultiralo trenutnom epidemijom ospica koja je započela u državi Washington.
 
Predstavnik Facebooka, koji je tražio da ne bude imenovan, izjavio je kako ova društvena platforma sarađuje sa zdravstvenim stručnjacima kako bi odlučili o promjenama koje je potrebno napraviti i razmotrili kombinaciju pristupa za rješavanje problema o dezinformacijama o vakcinama. Ti pristupi ne bi uklonili dezinformacije s Facebooka, nego bi ih učinili manje istaknutim, prenosi CNN.
 
Na primjer, grupe koje promovišu dezinformacije o vakcinama ne bi se pojavile na popisu grupa koje Facebook preporučuje svojim korisnicima da se pridruže. Također, Facebook bi se pobrinuo da se postovi s dezinformacijama vezanim za vakcine pojave što kasnije u korisničkim vijestima.
 
Stručnjaci za javno zdravstvo i tehnologiju pozdravili su planirane promjene. "Ovo je dobra vijest", rekao je Art Caplan, voditelj Odjela za medicinsku etiku na Medicinskom fakultetu Univerziteta u New Yorku. "To su postepeni koraci, ali se ide u pravom smjeru."
 
Darrell West, direktor Centra za tehnološke inovacije u neprofitnom institutu Brookings, složio se s planiranim promjenama. "Facebook je na strani nauke", kazao je. "Oni djeluju u skladu s naučnim konsenzusom."
 
Facebook također razmišlja o promjenama u svojoj politici oglašavanja. Pretraživanje Facebooka koje je proveo CNN pokazalo je da se nekoliko grupa koje promovišu lažne informacije o vakcinama oglašava na ovoj stranici.
 
Još jedna promjena bi uključivala izbacivanje rezultata s dezinformacijama o vakcinama što bliže kraju kada ljudi pretražuju određene termine. To bi moglo dovesti do velikih promjena. Prema nedavnom pretraživanju Facebooka koje je proveo CNN, grupe koje se bore protiv vakcina sada se pojavljuju visoko na popisu rezultata kada se pretražuje riječ "vakcina".
 
Facebook je bio pod značajnim pritiskom da nešto poduzme u vezi s informacijama o anti-vakcinisanju na svojim stranicama; druge platforme društvenih medija prije mnogo godina su pooštrile svoje mjere za takav sadržaj. Na primjer, usluga YouTube ne dopušta prikazivanje oglasa na videosnimcima koji promovišu sadržaj protiv vakcina, što znači da te grupe ne mogu zarađivati putem oglašavanja.
 
Pinterest ima najstroža pravila o informacijama o vakcinama;  korisnici se ne mogu povezati s određenim web-lokacijama koje imaju dezinformacije, među ostalim ograničenjima.
 
"Mi smo mjesto za inspiraciju i nema ničega inspirativnog o štetnom sadržaju", rekao je Ifeoma Ozoma, menadžer politike i socijalnog utjecaja na Pinterestu.
 
Caplan je rekao kako, iako pozdravlja promjene u Facebooku, ne bi volio da se ova platforma tu zaustavi. "Možda će biti potrebno ići još dalje u smislu potpunog povlačenja uvredljivih i pogrešnih stranica", kazao je.
 
Međutim, zagovornik prava na prvi amandman rekao je kako smatra da je Facebook postigao pravu ravnotežu. "Oni izbjegavaju cenzuru, ali to ne preporučuju svojim čitateljima, a to je vjerojatno najbolji način da se to i učini", kaže Lata Nott, izvršna direktorica First Amendment Centra na Institutu Freedom Forum.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico