Studija provedena na 657.461 djece nije pronašla vezu između vakcina i autizma

Holandski tim je otkrio kako je 5% djece u studiji koja nisu vakcinisana imalo 17% veću vjerojatnću da će dobiti dijagnozu autizma od onih koji nisu vakcinisani.

AUTOR: IflScience
OBJAVLJENO: 07.03.19 u 08:30
http://bit.ly/2TjNVdJ

Najveća studija do sada o vakcinama i autizmu zaključila je da ne postoji veza između njih, čak ni kod djece koja imaju veći rizik od razvoja ovog poremećaja. Zapravo, naučnici su otkrili kako je vjerovatnije da će nevakcinisana djeca oboliti od autizma nego vakcinisana, piše James Felton za IFLScience.

Mit da vakcina uzrokuje autizam je razotkriven mnogo, mnogo puta.

1998. godine Andrew Wakefield objavio je studiju temeljenu na 12 djece koja je povezala vakcinu protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) s autizmom. Ti rezultati nisu ponovljeni ni u jednoj drugoj studiji, a kasnije se pokazalo kako je Wakefield krivotvorio podatke zbog čega mu je oduzeta medicinska dozvola.

Druga studija u 2017. godini povezala je aluminij u vakcinama s autizmom. Ova studija je povučena nakon što su naučnici primijetili da su slike manipulirane, a jedan od koautora je tvrdio da su brojke u radu namjerno izmijenjene prije objavljivanja.

Ipak, mit i dalje traje i može se proširiti internetom kao šumski požar, doprinoseći situaciji u kojoj su se slučajevi ospica udvostručili u posljednjih godinu dana, i u kojoj su tinejdžeri prisiljeni vakcinisati se iza leđa svojih roditelja.

Najnovija studija koja je zaključila da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma provedena je na 657,461 djece rođene u Danskoj između 1999. i 2010. godine, uključujući 6.517 djece kojima je dijagnosticiran poremećaj autističnog spektra (ASD).

Studija, objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, pokazala je da su djeca koja su imala braću i sestre s autizmom imala sedam puta veću vjerovatnoću da će oboliti od ASD nego djeca bez porodične anamneze, a dječaci su četiri puta češće dijagnosticirani od djevojčica.

Međutim, čak i u tim rizičnim skupinama nije postojala veza između vakcinisanja i dijagnoze autizma.

U stvari, holandski tim je otkrio kako je 5% djece u studiji koja nisu vakcinisana imalo 17% veću vjerojatnću da će dobiti dijagnozu autizma od onih koji nisu vakcinisani.

"Studija snažno podržava tvrdnju da MMR vakcina ne povećava rizik od autizma, ne izaziva autizam kod osjetljive djece, te da nije povezana s pojavom autizma nakon vakcinisanja", zaključuju autori sa Statens Serum Instituta u Kopenhagenu.

Ova studija je samo dodala još jedan dokaz na već ogromnu gomilu, koja pokazuje da ne postoji veza između vakcine i autizma."Roditelji ne bi smjeli preskočiti vakcinisanje iz straha od autizma", izjavio je za Reuters glavni autor studije dr. Anders Hviid. "Opasnosti nevakcinisanja uključuju ponovno izbijanje ospica koje danas vidimo u obliku epidemija."


Za Front Slobode prevela Esma Klico