Većina kanabisa koji se prodaje na ulicama sadrži fekalije

Većina hašiša koji se prodaje u Madridu nije prikladna za ljudsku potrošnju, uglavnom zbog mikrobioloških kriterija i predstavlja opasnost za zdravlje

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 13.04.19 u 11:24
http://bit.ly/2IisR10
Velika većina kanabisa koji se prodaje na madridskim ulicama sadrži opasne razine fekalnih supstanci i nije prikladna za ljudsku potrošnju, pokazuje nova studija.
 
Manuel Pérez Moreno, farmakolog na Univerzitetu Complutense u Madridu, analizirao je 90 uzoraka smole kanabisa od različitih dilera droge u španskoj prijestolnici i pronašao bakteriju E Coli i gljivicu Aspergillus u velikom broju uzoraka, piše Independent.
 
E Coli je bila prisutna u 75% uzoraka koje je analizirao - pokazatelj fekalne kontaminacije. A 10% je kontaminirano Aspergillusom - opasnom gljivicom koja može uzrokovati infekcije pluća, posebno kod osoba s nekim zdravstvenim stanjima.
 
Prosječna količina fekalnih bakterija u svakom gramu smole bila je 500 puta veća od maksimalne granice propisane američkim zakonodavstvom za marihuanu ili evropskom regulativom za voće i čaj, pokazalo je istraživanje.
 
Pérez je izjavio da su metode trgovine drogom glavni razlog za visoku razinu kontaminacije.
 
Prema pisanju španskog lista El Pais, kazao je kako trgovci omotavaju smolu kanabisa u prozirni film, tako da paketići budu u obliku žira i gutaju ih, jednu za drugom nakon što pojedu jogurt kako bi neutralizirali kiseline u želucu.
 
93% kanabisa u tim paketićima sadržavalo je E coli i 40% paketića koje je kupio mirisalo je na fekalije.
 
"Većina hašiša koji se prodaje u Madridu nije prikladna za ljudsku potrošnju, uglavnom zbog mikrobioloških kriterija i predstavlja opasnost za zdravlje", zaključuje Moreno u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Forensic Science International.
 
Od svih prikupljenih uzoraka, 83.3% se smatralo nesigurnim za ljudsku potrošnju.
 
Autori studije upozorili su da ove opasnosti mogu utjecati na osjetljive pacijente koji ilegalno kupuju kanabis kako bi se lakše nosili s bolom.
Oni su rekli da se posljednjih godina povećao broj ljudi s rakom koji puše kanabis u pokušaju ublažavanja nuspojava kemoterapije.
 
"Ti pacijenti imaju oslabljen imunološki sistem, tako da bi infekcija uzrokovana konzumacijom kontaminiranog ili falsificiranog hašiša mogla biti fatalna", navodi se u studiji.
 
Sagorijevanje ne smanjuje sve rizike, objasnio je Pérez.
 
“Filtri cigareta su šuplji. Ne samo da pušite dim, nego i sisate čestice - rekao je.
 
Biolog Immaculada Santos, koautor studije i profesor na fakultetu, rekao je za El Pais: „Količine bakterija koje smo opazili su nečuvene. Problem nije samo inhalacija. Hašiš se neprestano manipulira rukama."
 
"Jasno je da je to javni zdravstveni problem."
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico