Australija

Prirodni fenomen: Ružičasto jezero Hillier, Australija

Jezero Hillier nije jedino ružičasto jezero na svijetu, na obali Senegala postoji još jedno poznato ružičasto jezero Retba. Ovo jezero je bilo cilj utrke Dakar Rally, a mještani ga često koriste za skupljanje soli

Čudnovati kljunaš "gotovo ugrožena" vrsta; istraživanje

Dokumentirani padovi u broju populacije i lokalna izumiranja čudnovatih kljunaša pokazuju da se ova vrsta suočava s velikim rizikom, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ovoj vrsti dala status "gotovo ugrožene" vrste.

U Novom Južnom Walesu više nema aktivnih požara

Po prvi put nakon 240 dana u Novom Južnom Walesu nema aktivnih požara.

Australija: Velike kiše donijele prijeko potrebno olakšanje od požara

Najveća kiša u posljednjih skoro 20 godina smanjila je broj požara u Novom Južnom Walesu gotovo za trećinu, sa 60 na 42, u jednom danu. Nakon razornih požara koji već mjesecima bukte kontinentom, kiša je donijela značajno olakšanje, ali i ona donosi neke rizike, poput bujica i klizišta.

Krater Yarrabubba u Australiji najstariji je krater na Zemlji, star 2,2 milijarde godina

Ovaj krater stariji je barem 200 milijuna godina od kratera Vredefort, drugog najstarijeg udarnog kratera koji se nalazi u Južnoj Africi.

Tena Erceg: Politika spaljenog kontinenta

U požarima koji su harali australskim kontinentom poginulo je 28 ljudi, spaljeno je 12 milijuna hektara tla, a u onom što su stručnjaci nazvali ‘biološkim armagedonom’ poginulo je milijardu životinja. No australska vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom, koji nosi nadimak ‘australski Bolsonaro’, i dalje je skupina tvrdih poricatelja klimatskih promjena

Hrabri pas Patsy spasio stado ovaca od požara

Ovaj hrabri pas iz Corryonga (Victoria), početkom siječnja je spasio cijelo stado ovaca svojih vlasnika od požara. Patsy je odvela svih 900 ovaca na najsigurniji pašnjak na farmi, dok se njen vlasnik Stephen Hill borio s vatrom koja je prijetila njegovu posjedu.

Mali heroji: Vombati pomažu drugim životinjama da se skriju od požara

Prema izvješćima, vombati su velikodušno pružile utočište drugim životinjama u svojim domovima dok se i same kriju od vatre koja prijeti njihovim staništima. Složeni podzemni tuneli koje su napravili poslužili su kao sigurne kuće i za druge vrste poput valabija i ježaca, omogućujući im da prežive inače kobnu situaciju.

Australski požari plodno tlo za širenje dezinformacija i teorija zavjere

Dezinformacije su se proširile putem društvenih medija i našle svoj put do glavnih vijesti, usta vladinih zastupnika i širom svijeta do Donalda Trumpa mlađeg i istaknutih desničarskih teoretičara zavjere poput Alexa Jonesa.

DW: Nesebični junaci australske katastrofe

Neville Stewart, šef vatrogasaca iz predgrađa Melbournea, poznaje borbu protiv šumskih požara već više od 20 godina. "Ove godine je potpuno drugačije", zabrinuto komentira. U njegovom kraju doba požara obično počinje tek polovicom siječnja, no ove godine je vatra počela gutati sve pred sobom već u prosincu. Stewart je inače vodoinstalater. On smatra da su dobrovoljci, koji su glavna uzdanica čitavog sustava, bolji od profesionalnih vatrogasaca. Kaže da su profesionalci preskupi, jer u razdoblju kada nema šumskih požara često imaju samo tri ili četiri intervencije godišnje.

Australija: Procjenjuje se da je zbog požara stradalo oko 1,25 milijardi životinja

Ekolog sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu, Chris Dickman, i WWF Australia procjenjuju da je možda izgubljeno zastrašujućih 1,25 milijardi životinja. Ovi gubici znače da australske šume možda više nikada neće biti iste i pokazuju da su klimatske promjene oblik nasilja prema prirodi.

Joëlle Gergis: U ovim požarima obistinjuju se naša najgora znanstvena predviđanja

Ovo ljeto je bilo brutalan podsjetnik da, bez obzira na to koliko želimo izbjeći rješavanje problema klimatskih promjena, on se više jednostavno ne može zanemariti.

Obitelj "lovca na krokodile" Stevea Irwina pomogla je više od 90.000 životinja ozlijeđenih u australskim požarima

Iako su službe za spašavanje divljih životinja uspjele spasiti neke od kengura, stručnjaci za divlje životinje kažu da su australski požari ubili milijune životinja.

Australski znanstvenici izradili novu verziju litij-sumporne baterije daleko duže trajnosti

"Kapacitet sumporne elektrode toliko je velik da se raspada tijekom ciklusa punjenja i pražnjenja, a energetska prednost brzo nestaje", objasnila je znanstvenica Mahdokht Shaibani koja je vodila ovo istraživanje. Kako bi riješili ovaj problem, znanstvenici su se odlučili na inovativni pristup i razvili bateriju u kojoj čestice sumpora imaju više prostora za širenje i skupljanje. Uobičajeni pristup litij-sumpornim baterijama je dodavanje elemenata koji vezuju čestice unutra, kako ne bi došlo do pucanja baterije dok se širi

Satelitske snimke pokazuju razmjere požara u Australiji

Situacija s požarima u Australiji se sve više pogoršava. Požari koji haraju posljednjih nekoliko tjedana natjerali su ljude iz svojih domova. Desile su se mnoge zastrašujuće situacije, poput kaosa u Mallacooti kada je vatra blokirala jedinu rutu za izlaz iz pogođenog područja, prisilivši stanovnike, turiste i vatrogasce da utočište potraže na plaži.

Australija uvela kamere za detektiranje korištenja mobitela tijekom vožnje

Kako bi uslikali vozače koji koriste svoje pametne telefone, vlada će koristiti kombinaciju fiksnih i mobilnih kamera. Policija se oslanja na AI softver koji može skenirati slike kako bi otkrio znakove upotrebe telefona tijekom vožnje. Naravno, koristit će se i ljudske snage kako bi se spriječila mogućnost lažno pozitivnih rezultata.