Bašta

Evropski voćari nezadovoljni domaćim radnicima - strahuju da će novi val koronavirusa spriječiti dolazak inostranih

U jeku pandemije evropski voćari su uspjeli pronaći spas u migrantskoj radnoj snazi za berbu. Sada strahuju što će biti krajem ljeta i u jesen ako dođe novi val korone i inozemni radnici budu spriječeni doći.

Ljetna sjetva: Koje povrće sijati, na šta obratiti pažnju, šta izbjegavati?

Neke vrste povrća najbolje je posijati tokom kasnog ljeta. Rotkvice, repe, keleraba, rotkva dobro podnose svježije jesenje temperature, a traže i veće količine vlage u zemljištu. Špinat ne sijati suviše rano jer se može desiti da jesen bude duga i topla što će doprinijeti njegovom cvjetanju. Vrste poput krastavca i mahuna treba sijati ranije jer ove vrste ne podnose hladne noći

Agroklub: Koliko znate o uzgoju i hranjivosti bundeve?

Bundeva najbolje uspjeva u ravničarskim krajevima. Traži potpunu osvjetljenost, bogatu ishranu naročito organskim stajnjakom i dosta vlage. Ne voli zasjenu. Osjetljiva je na mraz. Hranjivost plodova je velika pošto sadrži više šećera, beta karotina i celuloze.

Hatidža Ćatić: Uzgaja i prerađuje voće i povrće bez hemikalija, a gaji i ruže

Ova poljoprivrednica iz bugojanskog naselja Drvetine prije nekoliko godina okrenula se plasteničkoj proizvodnji paradajza, te uzgoju paprike na otvorenom. Pored toga, bavi se i preradom uzgojenog voća, a kod nje se može naći domaća tjestenina, ajvar, salate, te kompletna zimnica.

Grah: Koje su najčešće bolesti i kako zaštititi biljke?

Tijekom cvatnje posvetite najviše pažnje biljkama graha jer su tada najosjetljivije, a za zaštitu možete koristiti pripravke od bijelog luka kao preventivu, ali i tretirati biljke mlijekom, pepelom, preslicom, maslačkom, pelinom te čili papričicama

Organska hrana: Bašta je kutak za odmor i značajna dopuna kućnom budžetu

One žive u gradu, a srcem su na selu. Uspjele su spojiti urbano i ruralno. Pored zgrada zasadile su bašte i vrijedno uzgajaju voće i povrće pored svojih ulaza. One su urbane baštovanke, koje se bave organskim uzgojem i na taj način značajno povećavaju kućni budžet.

Rukola (Eruca sativa): Bogata je vitaminima C, K, A, kalijem, manganom, željezom, kalcijem i cinkom

Rukola se najviše konzumira svježa, ali može se i dinstati i kuhati. Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi.

Agroklub: Zašto paradajzu opadaju cvjetovi?

Paradajz je biljka koja voli toplotu i sunce te za cvjetanje i plodonošenje zahtjeva 6 do 8 sati sunca dnevno

Solarna energija u poljoprivredi: Mobilni solarni kokošinjac i povrće u hladu solarnih panela

"Otkrili smo da usjevi bolje napreduju u hladu solarnih panela jer nisu izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Ukupna proizvodnja chiltepin paprika bila je tri puta veća ispod solarnih panela, urod cherry paradajza je bio dvostruko veći, a potrebe navodnjavanja puno manje" - profesor Greg Baron-Gafford

Bez pčela nema ni voća - žrtve nekontrolisanog prskanja

Mnoga udruženja pčelara širom BiH ukazuju na problem uginuća pčela zbog nekontrolisanog prskanja voća u cvatu voćnjaka u koje dolaze pčele. Nesavjesno korištenje sredstava za prskanje, prekoračenje dozvoljene količine jasno definisane na deklaraciji sredstva, korištenje nedozvoljenih sredstava ili prskanje po vjetru i podnevnom suncu je suštinski problem. Rezultat toga je sve manji broj pčelinjih zajednica, i veće nesuglasice pčelara i voćara.

Dragoljub, potočarka: Jestiva, ljekovita biljka koja ima više vitamina C od limuna i štiti vrt od štetočina

Dragoljub cvjetovi mogu biti vrijedan dodatak prehrani, kako izgledom tako i svojim nutritivnim sastavom zbog bogatstva antioksidacijskih i antibakterijskih sastojaka

Vlogerka Jelena Popović u organskom vrtu uzgaja voće, povrće, ljekovito i začinsko bilje: "Ukusna hrana bez šećera, brašna i industrijskih proizvoda"

Na YouTube kanalu "natureloverflekica" svoje znanje i iskustva dijeli sa svima koji poštuju svoje parče zemlje i uzgajaju povrće i voće bez ikakve hemije. "Na Tari gdje često porodično odlazimo, pored ljekovitog bilja upoznala sam čudesni svijet gljiva. Poznajem oko 100 vrsta, a kako bih proširila svoja znanja uključila sam se i u rad Gljivarskog društva."

Majčina dušica, tamjanika, divlji bosiljak: Idealan začin - antibakterijska, antioksidacijska i antigljivična svojstva

Pripremljena kao čaj, majčina dušica pomaže kod liječenja prehlade, promuklosti, upale sinusa, upale ždrijela i bronhitisa. Vrlo je dobra za probavu i pomaže u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu temeljaca, variva i marinada. Može se dodati juhama, umacima i nadjevima. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i divljači.

"Ledeni sveci" i pravo vrijeme za sadnju krastavca i paradajza na otvorenom polju

Paradajz i krastavac su toploljubive vrste i osjetljive su na niže temperature. Već na dva stepena iznad nule nastaju problemi i može da dođe do polijeganja rasada

Cvijeće za ravnotežu u povrtnjaku: Tjera nametnike, privlači korisne kukce i služi kao živi malč

Cvijeće pomaže spriječiti eroziju tla, a nakon što im korijen odumre, osigurava hranu ostalim biljkama

Agroklub: Kako se riješiti mrava na prirodan način?

Mali radnici ne nanose samo štetu biljkama, oni štite biljke od mnogih štetnika grinja, gusjenica, crva, puževa. Vrtni mravi popravljaju strukturu zemljišta i na taj način povećavaju plodnost. Povećavaju sadržaj pojedinih elemenata. Sadržaj kalija u zemljištu gdje je mravinjak povećava se dva puta, a sadržaj fosfora i do 10 puta.