Bosna i Hercegovina

Eldin Hadžović: Izašli smo!

Prva Povorka ponosa izniman je događaj, od historijskog značaja za Sarajevo. Stoga nije teško razumjeti euforiju i oduševljenje jednog dijela bosanskohercegovačke javnosti zbog same činjenice da je skup, ocijenjen kao događaj visokog rizika, protekao bez i najmanjeg incidenta, iako je to goli minimum ispod kojeg se ne bi smjelo ići. Sarajevskom povorkom otvoren je put ka slobodi i jednakosti, ali to je tek prvi korak na putu od sedam milja.

Radmila Rangelov Jusović za RSE: Funkcionalna pismenost za funkcionalno društvo

Danas sve više govorimo o funkcionalnoj pismenosti, odnosno sposobnosti da jezik i različite forme izražavanja, komuniciranja koje nisu uvijek čak ni pisane forme nekad su to grafičke i neke druge forme, koristimo smisleno. I ne samo smisleno, već da razumijemo šta je pročitano. Da imamo stav u odnosu na to šta je pročitano, da smo sami u stanju da proizvedemo određeni pisani tekst koji, isto tako, nije samo reproduktivni nego ima sadržaj i smisao.

Emir Imamović: Gladna djeca Pazarića - Vijest iz ponora

Ljude koji su se bogatili preko muke štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić se ne može nazvati moralnim idiotima - onima kod kojih je intelekt očuvan, a moralni orijentiri izgubljeni. Samo gad može na takvom mjestu i od takvih nesretnika krasti na sve moguće načine i konstantno osjećati tešku udobolju zbog toga što bolesna djeca gladuju.

RSE: BiH opstaje, vlasti nema

Izbori u BiH održani su 8. oktobra prošle godine. Na njima su birani članovi Predsjedništva, zastupnici za državni i entitetske parlamente, te kantonalne skupštine.

RSE: Biti prosvjetar isplativije u Sarajevu nego u Bihaću

Iako u drugim kantonima prosvjetni radnici imaju veće plate, oni su se u srijedu solidarisali sa kolegama u Unsko-sanskom kantonu. Od 10.30 do 11 sati, prekinuli su nastavu kao znak solidarnosti sa kolegama na zapadu zemlje.

Jučer održan protest opomene rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza ispred Vlade Federacije BiH

"Neće nas niko podijeliti, svi smo mi zajedno. Ne bude li danas rješenje, idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. u generalni štrajk", rekao je u obraćanju novinarima predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

RSE: Migranti u strahu od jeseni, volonteri na izmaku snaga

Na području Unsko-sansko kantona prema policijskim podacima trenutno boravi oko 5.000 izbjeglica i migranata, dok ih je u kampu na Vučjaku svakodnevno između 600 i 700.

Edin Zubčević: "Ima l’ izać’?"

Osobno preferiram one koji vole, a prezirem one što mrze, naročito one koji mrze slabije od sebe, one što mrze jer misle da su jači. S njima nikako ne mogu biti na istoj strani

Telegram o prvoj Paradi ponosa: Baš je izrazito tužno čitati natpise na transparentima homofoba u Sarajevu

Kolonu sudionika osigurava više od 1.100 policajaca uz više od stotinu pripadnika zaštitarske agencije. Za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima u Sarajevu ili pokušajima ugrožavanja sigurnosti učesnika. Brojni učesnici su kazali da danas nemaju strah i da se osjećaju ponosno jer su konačno organizovano u velikom broju izašli na ulice tražiti svoja prava.

Zlatko Dizdarević: Paraliza svega u BiH - Sretne vam pobjedničke blokade, birači i izabrani!

BiH odavno nema 3,5 miliona stanovnika (popis 2013.), već je taj broj danas oko 2,7 miliona. I curi dalje. Znači, oko 350 hiljada je manje nego one ‘13. ili 11,4 posto manje. U populaciji do 15 godina čak je i 32,5 posto manje. Natalitet je najniži na Balkanu. Eto slutnji za budućnost.

​Jazz Fest "Grlom u Jagode": Damir Avdić, Fish in Oil, Wendy Eisenberg Trio, Mario Batković, The Ex ...

Damir Avdić Graha u decembru promovira svoj novi album

Stefan Schwarz za DW: "Greške počinjene u BiH prihvatiti i korigirati"

Stefan Schwarz se tokom rata u BiH 90-tih godina kao mladi političar CDU i zastupnik Bundestaga jako angažirao za BiH. Ovih dana je napunio 60 godina i tim povodom se osvrnuo na ovu zemlju.

Autoput Beograd-Sarajevo: U Srbiji grade, u BiH čekaju ratifikaciju

Treba istaći da je BiH izgubila pune dvije godine zbog unutrašnjih nesuglasica oko trase autoputa, a sada osim ratifikacije sporazuma problem predstavlja i način finansiranja projekta vrijednog oko tri milijarde maraka (1,5 milijardi evra), koji bi prema ranijim najavama na određeni način trebala finansirati Republika Turska.

Polovni dijelovi za vozila više ne mogu lako u BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH za sedam mjeseci ove godine u zemlju je uvezeno više od deset miliona kilograma različitih dijelova i opreme za motorna vozila vrijednih preko 90 miliona maraka (45 miliona evra) koji nisu prošli bilo kakve kontrole.

Haris Hadžialić o digitalnoj transformaciji za RSE: BiH je danas na nivou na kojem je EU bila 2000. godine.

Bosna i Hercegovina je danas na nivou na kojem je EU bila 2000. godine. U poređenju sa zemljama regiona danas smo tamo gdje je Hrvatska bila 2010. godine a Srbija 2014. godine.

RSE: U posljednjih šest godina BiH napustilo više od pola miliona ljudi

Prema podacima koje su objavili Ujedinjeni narodi, BiH je u posljednjih devet godina izgubila deset posto svog stanovništva. Prema istom izvoru, prognoze su da će do 2030. godine, a najkasnije 2050. BiH ostati bez više od 20 posto građana.