Bosna i Hercegovina

Amer Osmić: Bosna i Hercegovina nema strategiju protiv odlaska stanovništva

BiH se suočava s velikim problemom depopulacije.

Zlatko Dizdarević: Neka druga pamet

Nešto mislim, ako mi je i samo sedmica u ribarskom selu kraj Stona dovoljna za prepoznavanje onoga što ne vidim kroz bezmalo punu godinu tamo, u onom ciljanom i uredno proizvođenom ludilu moga grada, mogu misliti kako je onima koji tu nesvijest mogu sebi priuštiti

Munever Salihović: Migrantima je potrebno da ih vidimo kao ljude

"Jedna stvar koju mi stvarno zaboravljamo, nije tim ljudima isključivo potrebno da ih nahranite, da ih napojite i da im date da spavaju u toplom. Puno potrebnije je da pričate sa njima, da ih prepoznate kao ljude, da ih pogledate oči, da oni nisu broj."

Bosni i Hercegovini se bliži recesija

Jedan od glavni razloga smanjenja privredne aktivnosti u BiH, prema mišljenju makroekonomskog analitičara Faruka Hadžića, je manji izvoz u Rusiju, Tursku i Kosovo.

Odlično otvaranje nove sezone: Sloboda pobijedila Radnik rezultatom 2:1

U Slobodinom timu večeras su igrali Lakić, Beganović, Salihović, Pršeš, Smajić, Bekrić, Am.Bekić, Ivetić, Livančić, Maksimović i Al.Bekić.

Vučjak: Migrantski kamp na nekadašnjoj deponiji

Uprkos nastojanjima lokalnih i kantonalnih vlasti da budu bolji uvjeti za boravak u kampu Vučjak, oni su i dalje teški, kao i prije mjesec dana kada je kamp i formiran.

Danas na rasporedu prve tri utakmice nove sezone Premijer lige BiH

Najviše neizvjesnosti očekuje se u duelu Zvijezde 09 i Tuzla Cityja.

Kemal Kurspahić: Američki i balkanski 'izmi'

Nacionalističko prekrajanje istorije, u kojem se rehabilituju i slave ustaštvo i četništvo i odlikuju predvodnici udruženih zločinačkih poduhvata devedesetih, guraju balkansku djecu rođenu nakon hladnog rata u suprotan smjer od njihovih američkih vršnjaka.

Dževad Karahasan: Evropa se balkanizuje

Zapadnoevropska kultura sve više ima potrebu i za jednoznačnošću.

Gimnazija Travnik: Dvije škole pod jednom ogradom

"Kako je ograda srušena, ako će i dalje jedna djeca ići po bosanskom planu i programu, a druga po hrvatskom? Kako će se novi Elli i Inas upoznati ako će jednim nastava počinjati ujutro, a drugima poslijepodne?", pita Anes Osmić.

[Putopis] Dragoslav Dedović: Ljudi sa Boračkog jezera

Postoje mjesta kojima sjaj daju posebni ljudi, koja pamtimo po smijehu i životnosti. Onda ta mjesta blistaju u našoj unutrašnjosti presvučena u dragocjene trenutke. Na taj način lijepa mjesta postaju sjećanje na vrijeme provedeno sa duševnim ljudima. A to se ne zaboravlja.

Tuzla: Promocija knjige "PTSP Spomenar" - Dragan Bursać

"Tuzla i Tuzlaci - toliko nam je lijepo. Da mi je i Tuzlu i Tuzlake nekako sakrit da se sva ova dobrota sačuva, pa da se i mi preselimo ovamo!"

Što dalje nakon gašenja mostarskog Aluminija?

"Nikad ništa nije izišlo na vidjelo, jer njima nije u interesu bilo da iziđe taj kriminal i lopovluk. Oni to mogu i danas, ako hoće, da razotkriju ali nisu htjeli iz razloga što su svi u to bili umiješani: i Vlada i svi ostali koji su gore, ministri. Oni žive na grbači radnika, ne ovih radnika, nego općenito", Miro Zelenika, radnik Aluminija.

Jasmin Jusuf Jusufović: Mali Princ

Ja sam Jasmin Jusuf Jusufović. Moja je sudbina bila da genocid osvjedočim. U genocidu su mi ubijeni brojni muški članovi porodice. Pukom srećom što smo bili sitni, djeca, u familiji je nas dječaka ostalo tek trojica-četvorica. U genocidu sam ostao i bez oca.

Bosna i Hercegovina ni sljedeće godine neće nastupati na Euroviziji

BiH neće moći sudjelovati na ovom natjecanju dok ne isplati dug prema EBU.

Bekim Sejranović: O kozmopolitizmu, izbjeglicama i Norveškoj

Kao autor i kao pisac mislim da nemam nacionalni predznak. Uobičavam da kažem da sam pisac svih onih koji čitaju, pogotovo onih koji kupe moje knjige.