Društvo

Dragan Markovina: Kako do mira u Srebrenici, spomenikom o miru ili predstavom koja suočava?

Nemoguće je izgraditi zajedničku budućnost, a istovremeno inzistirati na nacionalizmu kao načinu življenja

Njemačka: Katolička crkva, njena katastrofa i zajednički put

Napokon. Katolička crkva će od početka 2021. godine isplaćivati odštetu u visini do €50.000 žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika i drugih predstavnika crkve

Muhammad sanja o slobodi: "Došli smo tražeći zaštitu. Mi nismo zatvorenici"

Muhammad i njegova obitelj su neko vrijeme bili prisiljeni spavati na otvorenome, na kartonima na goloj zemlji. Izdržali su više od tjedan dana. A onda je policija počela uklanjati taj ilegalni kamp. Danas su stigli i do Muhammadovog šatora. Obitelj je upravo ručala, priča ovaj mladić. Jedan policajac je bacao njihove stvari uokolo i derao se na njih. I onda je uništio njihovo privremeno sklonište.

DW: Je li svijet zaboravio sliku mrtvog dječaka na plaži?

Abdulah Kurdi je sa suprugom i dvoje djece više puta bezuspješno pokušavao doći do nekog grčkog otoka. Kod zadnjeg pokušaja 2015. čamac se prevrnuo jer je bio prenatrpan. Preživio je samo Abdulah. On u međuvremenu živi u sjevernom Iraku i ponovo se oženio. Svog sina je opet nazvao Alan, po poginulom dječaku.

Selvedin Avdić: Blaženo neznanje - Kada ne bi bilo novinara, ne bi bilo ni pandemije

Eto recepta za opšte blagostanje. Kad ne bi bilo novinara ne bi bilo gladi, siromaštva, nesreća, rasizma, fašizma, nacionalizma, migrantske krize… Ničega od toga ne bi bilo zato što mi ne bismo znali za to.

Protesti u Njemačkoj: Eskalacija ispred Reichstaga i reakcije njemačkih političara

Policajci su tokom dana uhapsili ukupno 300 ljudi, uključujući ideologa zavjere Attilu Hildmanna, a prema navodima policije domonstriralo je oko 38 000 ljudi. Na proteste su pozivali članovi inicijative "Queerdenken 711", desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) i NPD. Istovremeno su pod sloganom "Nema hodanja rame uz rame s nacistima" održani i protuprotesti

Almir Muhamedbegović: Butlerovi izvještaji

Richard J. Butler: "Informacije su tu da pomognu ljudima da saznaju istinu. U onom dijelu posla koji sam radio, moj doprinos tome je mali, a informacije o kojima govorim su u javnom domenu. Ljudi samo trebaju da pogledaju, pročitaju i izvuku sopstvene zaključke."

Njemački list Welt: "Za Hamzu" - žrtvu napada u Hanau

Sin Armina Kurtovića je ubijen u napadu ekstremnih desničara u Hanau u februaru ove godine. Za list Die Welt otac govori o bolnoj potrazi njegove porodice za odgovorima ali i o njihovom najvećem strahu.

Bejrut: Eksplozija u gradu na samrti

Nulta tačka eksplozije koja je uništila veliki deo libanske prestonice, nekada je bila prostrana zona skladišta, restorana, domova i radnji. Sve do utorka 4. avgusta uveče, bilo je to još uvek živo srce umirućeg grada

Njemačka: Na izbore već sa 16 godina?

Političari SPD, Zelenih i Ljevice traže da na izborima za Bundestag mogu da glasaju mladi od 16. godine. Istoričari znaju: izgradnja demokratije oduvijek je bila i borba za starosnu dob birača.

Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK: Specifične mjere za ugostiteljske objekte

Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 10. avgusta 2020. godine

Žurnal sa povratnicima u Vlasenicu: Dok povratnici sanjaju o toploj sobi, odbornici SDA dobijaju donacije

"Kada smo došli imali smo kravicu. Nju smo morali prodati kako bismo kupili ovu kućicu. Mi smo ovo kupili od jedne žene, nekoliko hiljada maraka platili", objašnjava Amela dodajući kako suprug "nema nikog svog, svi su umrli ili poginuli". "Najgore je zimi, teško je. Imamo problem s dimnjakom, ne možemo ložiti, više vraća u kuću, nego što ide napolje. Stavljam jorgane, deke po cijeloj kućici", govori nam ona pokazujući na kćerku i govoreći da bi "samo njoj voljela priuštiti da ima svoju toplu sobicu"

Dino Mustafić: Srpski, hrvatski i bošnjački minerali, leptiri i gradovi

Kulturocid, pokušaj namjernog uništenja kulture jednog naroda i njegovog identiteta, pored fizičkog istrebljenja predstavlja dio genocida nad tim narodom. Zvanična politika RS-a pod mentorstvom službenog Beograda već decenijama radi na brisanju bosanskog identiteta iz javnog i kulturnog života gradova i institucija

Dino Mustafić: Stvaraoci zla

Demoni kod Kundere su rođene rugalice i cinici bez savjesti, njihov jezik je bliži onom što političari mrmljaju i šapću u privatnosti negoli onom što kazuju u javnosti. Oni vjeruju u moć, pohlepu i vlastiti interes, racionalnu proračunatost i ništa više.

Andrej Nikolaidis: Od kolijevke pa do groba - Škola me je naučila šta je to pokornost

Doba kolijevke je kratko: okončava prvim danom škole. Ona, škola, to je kapija kroz koju ulaziš u takozvani stvarni svijet, u punoću grozote. Kroz tu kapiju će za koji dan proći moje dijete: ja ću je tamo uvesti. Svijet u kojem je živjela, a čiji si ti bio gospodar - tiranin, tačnije - došao je svome kraju. Iz strogo kontrolisanog okruženja dijete odlazi u haos, u kojem si i sam – ti, dojučerašnji gospodar njenog svijeta - tek list toalet papira na vjetru.

Adis Nadarević: Kriminalni Grand Slam Fikreta Abdića

Fikret Abdić je jedini poznati političar koji je uspio biti pozvan na odgovornost zbog privrednog kriminala kao biznismen, zbog ratnog zločina kao ratni lider jedne paradržavice, i zbog zločinačkog djelovanja u javnoj upravi kao opštinski načelnik. Na društvenim medijima su mu u šali pripisali i "kriminalni Grand Slam" budući da se u sudnici pojavio u kravati preko košulje kratkih rukava, što se kvalificira kao "fashion crime", odnosno modni zločin. No, stanovnicima Velike Kladuše je sve manje do šale. Opština se nalazi u dugovima, suočena je sa velikim prilivom izbjeglica i migranata, stanovništvo je podijeljeno i zavađeno a opštinsku administraciju čeka dug put do oporavka od "Babinog" naslijeđa.