Društvo

Amer Osmić: Bosna i Hercegovina nema strategiju protiv odlaska stanovništva

BiH se suočava s velikim problemom depopulacije.

Zlatko Dizdarević: Neka druga pamet

Nešto mislim, ako mi je i samo sedmica u ribarskom selu kraj Stona dovoljna za prepoznavanje onoga što ne vidim kroz bezmalo punu godinu tamo, u onom ciljanom i uredno proizvođenom ludilu moga grada, mogu misliti kako je onima koji tu nesvijest mogu sebi priuštiti

Tena Erceg: Meleze u kaveze

U prihvatnom centru Clint za imigrante blizu El Pasa novinari su vidjeli stotine djece nagurane u kavezima na rekordnim vrućinama, bez hrane, vode i sapuna… Nehumani tretman imigranata u SAD-u eskalirao je zbog recentnog pojačanog pritiska na granice i otvoreno rasističke politike Trumpove administracije

Munever Salihović: Migrantima je potrebno da ih vidimo kao ljude

"Jedna stvar koju mi stvarno zaboravljamo, nije tim ljudima isključivo potrebno da ih nahranite, da ih napojite i da im date da spavaju u toplom. Puno potrebnije je da pričate sa njima, da ih prepoznate kao ljude, da ih pogledate oči, da oni nisu broj."

Boris Dežulović: Was hast du im 1991 gemacht, Sohn?

Punih dvadeset osam godina – vrijeme za koje je cijela jedna golema, jaka nova Njemačka stigla potpuno zaboraviti Drugi svjetski rat, bolno ga se sjetiti, dohvatiti se s vlastitom noćnom morom, retuširati je i na koncu priznati, pa pasti na koljena pred njenim žrtvama – Hrvatska još čeka jebenu presudu za Branimira Glavaša. Bez ikakvih izgleda da je dočeka za njegova života.

Kemal Kurspahić: Američki i balkanski 'izmi'

Nacionalističko prekrajanje istorije, u kojem se rehabilituju i slave ustaštvo i četništvo i odlikuju predvodnici udruženih zločinačkih poduhvata devedesetih, guraju balkansku djecu rođenu nakon hladnog rata u suprotan smjer od njihovih američkih vršnjaka.

Dževad Karahasan: Evropa se balkanizuje

Zapadnoevropska kultura sve više ima potrebu i za jednoznačnošću.

Darko Cvijetić: U soliterima su bukvalno susjedi napadali susjede

Živjeli smo do 1992. godine normalno, možemo reći i nesvjesni onoga što će se dogoditi. U tom crvenom soliteru se vidi Jugoslavija koja postoji, a onda i Jugoslavija koja počinje da tone kat po kat. Taj lift biva giljotinom, krećući se po vertikali i skidajući glave, barem metaforički.

Milutin Mitrović: Privatizacija novca kroz kriptovalute

Nadirući totalni individualizam pogoduje bogatima, a brojne pojedince ostavlja bez ikakve socijalne zaštite. Revolucija privatizovanja planetarne monetarne politike uliva više nepoverenja nego vere u obećanja.

Otpor okovima identiteta u vremenu zla

Ovi primeri samo su neki od brojnih ličnih činova i dela običnih i prosečnih, malih, ali velikih ljudi, koji su se u vrtlogu zločinačkih identitetskih doktrina našli na "drugoj strani". To im nije smetalo da pronađu hrabrost, da napipaju srce, da osete dušu i ustanu sa čeličnom voljom, bez ikakve šanse, žrtvujući sopstvene živote.

Ljubodrag Stojadinović: Novakova lekcija domaćoj fukari

Novak ima samo 32 godine, a već je ikona fer pleja u ostvarivanju svoje pobedničke sportske filozofije. Uzor čojstva u najčistijem smislu, as pristojnosti.

Gimnazija Travnik: Dvije škole pod jednom ogradom

"Kako je ograda srušena, ako će i dalje jedna djeca ići po bosanskom planu i programu, a druga po hrvatskom? Kako će se novi Elli i Inas upoznati ako će jednim nastava počinjati ujutro, a drugima poslijepodne?", pita Anes Osmić.

Na današnji dan: Ubojstvo obitelji Romanov

U noći sa 17. na 18. srpnja 1918. godine car Nikolaj, njegova supruga Aleksandra i njihova djeca Olga, Tatjana, Marija, Anastazija i Aleksej, pogubljeni su u podrumu Ipatijeve kuće. Njihova tijela su unakažena i spaljena prije pokopavanja u šumi.

Tena Erceg: Pohod neonacističkih križara

Istraga je pokazala da je ubojstvo političara Waltera Lübckea bilo tek jedno u nizu tisuća atentata koje je planirala ekstremno desna organizacija Sjeverni križ. Taj slučaj je u fokus javnosti izbacio tezu da se Njemačka nikada nije do kraja obračunala s nacističkim naslijeđem, zbog čega ono svako malo izbije na površinu u formi terorističkog nasilja

Devedesete: Zaboravljeno desetljeće u svijetu filma

Osobna povezanost i osjećaji prema filmovima iz ovog razdoblja mogli bi biti povezani s nevjerojatnim ličnim pričama koje su filmaši iznosili na filmsko platno. Te priče bile su odraz maštanja jedne generacije kroz filmski izričaj.

Branko Milanović: Naše vrijeme je drugačije

Naše nezadovoljstvo aktuelnim razvojem dolazi od "nepoznatog", novog uređenja političkog prostora u kome se ogledaju duboki društveni potresi: nestajanje radničke klase i sindikata, opsežno povlačenje religije iz javnog života, uspon globalizacije, komercijalizacija našeg privatnog života i pojava svijesti o okolišu