Društvo

Filmski festivali: Prednost ili bolna točka za gradove domaćine?

Od Venecije do Park Cityja, od Cannesa do Šangaja, čine li filmski festivali gradove domaćine bogatijim ili iscrpljuju njihove resurse? Pomažu li oni u očuvanju karaktera grada ili ga pak globaliziraju?

Eldin Hadžović: Izašli smo!

Prva Povorka ponosa izniman je događaj, od historijskog značaja za Sarajevo. Stoga nije teško razumjeti euforiju i oduševljenje jednog dijela bosanskohercegovačke javnosti zbog same činjenice da je skup, ocijenjen kao događaj visokog rizika, protekao bez i najmanjeg incidenta, iako je to goli minimum ispod kojeg se ne bi smjelo ići. Sarajevskom povorkom otvoren je put ka slobodi i jednakosti, ali to je tek prvi korak na putu od sedam milja.

Radmila Rangelov Jusović za RSE: Funkcionalna pismenost za funkcionalno društvo

Danas sve više govorimo o funkcionalnoj pismenosti, odnosno sposobnosti da jezik i različite forme izražavanja, komuniciranja koje nisu uvijek čak ni pisane forme nekad su to grafičke i neke druge forme, koristimo smisleno. I ne samo smisleno, već da razumijemo šta je pročitano. Da imamo stav u odnosu na to šta je pročitano, da smo sami u stanju da proizvedemo određeni pisani tekst koji, isto tako, nije samo reproduktivni nego ima sadržaj i smisao.

Dubravka Stojanović: Balkanizacija istorijskog sećanja

Memorijsko zlo je i vrlo korisna alatka za vladanje. Jer kako se zalagati za slobodu medija kada je neprijatelj svuda oko nas? Kako trošiti misli, reči i novac na bolnice, škole i puteve kad „neprijatelj“ samo što nije napao? Nema se u tako napetim situacijama vremena ni za spore i neefikasne institucije. Vođa je jedini koji može da reši sudbinske, viševekovne probleme. Istorija se pokazala kao najefikasnije sredstvo propagande, opioidno sredstvo za držanje naroda u pokornosti. Do novog rata.

Emir Imamović: Gladna djeca Pazarića - Vijest iz ponora

Ljude koji su se bogatili preko muke štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić se ne može nazvati moralnim idiotima - onima kod kojih je intelekt očuvan, a moralni orijentiri izgubljeni. Samo gad može na takvom mjestu i od takvih nesretnika krasti na sve moguće načine i konstantno osjećati tešku udobolju zbog toga što bolesna djeca gladuju.

Branko Podgornik: Najbogatiji plaćaju najmanje poreze

Države tako porezni teret sve više prebacuju na leđa cijelog stanovništva i siromašnih, putem rastućeg PDV-a. I poduzećima se posvuda smanjuju porezi, što ne mora biti loše. Međutim, nevolja je u tome što najvećim multinacionalnim kompanijama to nije dovoljno. One nastoje zaobići čak i plaćanje niskih poreza, kako bi profite sačuvale isključivo za svoje vlasnike

Njemačka: Zeleni žele zabraniti SUV - vozila u gradovima

U saobraćajnom udesu u Berlinu poginulo je četvoro pješaka – dok su čekali na prelazak ulice pokosio ih je vozač za volanom SUV-vozila. Sada stranka Zelenih predlaže da se vožnja SUV-vozila u gradu sankcioniše

RSE: Biti prosvjetar isplativije u Sarajevu nego u Bihaću

Iako u drugim kantonima prosvjetni radnici imaju veće plate, oni su se u srijedu solidarisali sa kolegama u Unsko-sanskom kantonu. Od 10.30 do 11 sati, prekinuli su nastavu kao znak solidarnosti sa kolegama na zapadu zemlje.

Prevodilačko srce: Prijevodi koji nemaju cijenu

Pokretač ove regionalne priče je profesorka italijanskog jezika i književnosti, stalni sudski prevodilac za italijanski i novinarka Olgica Andrić iz Novog Sada.

Žene od politike odvraćaju strukturalne barijere; istraživanje

"Temeljno pitanje zaista je strukturalno. Žene koje se bave politikom i dalje se suočavaju s većim preprekama i očekivanjima od muškaraca. Rastužuje implikacija da, ukoliko ovi primjeri političarki istinito predstave izazove s kojima se suočavaju, to može dovesti mlađe žene do zaključka da politika nije za njih", objasnio je znanstvenik Florian Loos

DW: "Posljednja adresa" za žrtve staljinizma

Nikolaj Ivanov je kustos projekta "Posljednja adresa" u Sankt Peterburgu, a koji je osnovan 2014. godine. Njemačka je sada šesta zemlja u kojoj je postavljena neka od spomen-ploča. "Mi želimo skrenuti pozornost na sudbinu malih ljudi i pokazati kako je tada lako bilo prikrivati zločine", kaže on.

RSE: Migranti u strahu od jeseni, volonteri na izmaku snaga

Na području Unsko-sansko kantona prema policijskim podacima trenutno boravi oko 5.000 izbjeglica i migranata, dok ih je u kampu na Vučjaku svakodnevno između 600 i 700.

Edin Zubčević: "Ima l’ izać’?"

Osobno preferiram one koji vole, a prezirem one što mrze, naročito one koji mrze slabije od sebe, one što mrze jer misle da su jači. S njima nikako ne mogu biti na istoj strani

Telegram o prvoj Paradi ponosa: Baš je izrazito tužno čitati natpise na transparentima homofoba u Sarajevu

Kolonu sudionika osigurava više od 1.100 policajaca uz više od stotinu pripadnika zaštitarske agencije. Za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima u Sarajevu ili pokušajima ugrožavanja sigurnosti učesnika. Brojni učesnici su kazali da danas nemaju strah i da se osjećaju ponosno jer su konačno organizovano u velikom broju izašli na ulice tražiti svoja prava.

Zlatko Dizdarević: Paraliza svega u BiH - Sretne vam pobjedničke blokade, birači i izabrani!

BiH odavno nema 3,5 miliona stanovnika (popis 2013.), već je taj broj danas oko 2,7 miliona. I curi dalje. Znači, oko 350 hiljada je manje nego one ‘13. ili 11,4 posto manje. U populaciji do 15 godina čak je i 32,5 posto manje. Natalitet je najniži na Balkanu. Eto slutnji za budućnost.

Petar Peca Popović za Novosti: Rokenrol je najveća kulturna tekovina 20. veka

Junak iz 1960-ih je bio Bob Dylan. Najcitiraniji čovek u 20. veku je Shakespeare, a odmah iza njega je Dylan. Ono što je radio Leonard Cohen je mnogo važno, ono što je radio Arsen Dedić na našem jeziku je takođe jako važno, ali Cohen je u 33. godini snimio prvi album, a Dylan je već u 21. godini počeo da menja svet.