Ekologija

Đana Karavdić: Hipokrizija Amazona

Bijes koji je Amazonova donacija izazvala, znak je da javnost, s pravom, počinje razlikovati dobru filantropiju od loše, i češće propitivati postupke i ponašanje ultrabogatih donatora prije negoli nekritički hvaliti velikodušnost iza koje se, vrlo često, kriju loše poslovne politike. Možda bi bilo dovoljno da je Amazon privilegovanog Jeffa Bezosa samo platio porez poput ostalih poslovnih subjekata u Australiji.

"Nećemo biti smetlište svijeta": Malezija vratila 3.737 tona plastičnog otpada bogatim zemljama

Malezijska ministrica okoliša Yeo Bee Yin u ponedjeljak je izjavila da je naredila vraćanje 3.737 tona smeća u 13 zemalja. Od ukupno 150 kontejnera, 43 su poslana natrag Francuskoj, 42 Velikoj Britaniji, 17 SAD-u, a 11 Kanadi. Vlada će nastojati osigurati da "Malezija ne postane smetlište svijeta", istaknula je Yeo u svojoj objavi na Facebooku.

Kako je Francuska postala prva zemlja koja je zabranila sve insekticide povezane sa smrću pčela

Znanstvenici smatraju da su neonikotinoidi, razvijeni '90-ih kao alternativa drugim toksičnim insekticidima štetnim i za ljude i za životinje, glavni krivci za fenomen poznat kao "poremećaj kolapsa kolonija", koji je ubio veliki broj pčela diljem svijeta. Francuska je odlučila zabraniti svih pet tipova ovih insekticida, što je izazvalo negativne reakcije dijela poljoprivrednika.

Tena Erceg: Politika spaljenog kontinenta

U požarima koji su harali australskim kontinentom poginulo je 28 ljudi, spaljeno je 12 milijuna hektara tla, a u onom što su stručnjaci nazvali ‘biološkim armagedonom’ poginulo je milijardu životinja. No australska vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom, koji nosi nadimak ‘australski Bolsonaro’, i dalje je skupina tvrdih poricatelja klimatskih promjena

RSE: Zbog zagađenja zraka obolijeva sve više ljudi

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a vezano za zaštitu okoliša je činjenica da nije uspostavljena Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo za zaštitu okoliša na državnoj razini. Zbog toga, Europska okolinska agencija ne želi surađivati u punoj mjeri s institucijama koje trenutačno upravljaju zaštitom okoliša, jer su formirane isključivo na entitetskim ili kantonalnim razinama. Posljedica toga je da ogromni novčani iznosi koje ova europska Agencija za zaštitu okoliša, odnosno EU ima, danas za BiH nisu dostupni. Zbog svega toga ispaštaju građani.

Capsula Mundi: Novi pristup ukopu pokojnika

Tijelo se stavlja u fetalni položaj u biorazgradivu kapsulu, iznad koje se posadi stablo ili sjeme stabla po želji. Kapsule i drveće mogu se saditi zajedno s drugima i s vremenom formirati "spomen-šumu".

Srednjoškolci u SAD-u plastične vrećice recikliraju u prostirke za beskućnike

Problem beskućništva i plastičnog zagađenja samo su dio problema modernog društva. Srednjoškolka iz Lakewooda odlučila je potražiti rješenje za oba pitanja uz pomoć svog vannastavnog školskog kluba.

John Vidal: Samo recikliranje nije rješenje za krizu plastičnog otpada

Može li se konzumerizam ikada obuzdati?

Aerozagađenje u BiH: Uzroci, posljedice i šta dalje?

Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je aerozagađenja

Bambus: Prirodna alternativa štetnijim materijalima

Upotreba bambusa u građevini, automobilskoj industriji i drugim potencijalnim poljima može eliminirati potrebu za materijalima poput čelika, plastike, ugljičnih vlakana itd. To će zauzvrat drastično smanjiti emisije stakleničkih plinova. Niska cijena bambusa smanjuje ukupne troškove izgradnje i čini je dostupnom svima. Još jedan značajan čimbenik uzgoja bambusa je da se nijedan dio biljke ne baca.

Australski požari plodno tlo za širenje dezinformacija i teorija zavjere

Dezinformacije su se proširile putem društvenih medija i našle svoj put do glavnih vijesti, usta vladinih zastupnika i širom svijeta do Donalda Trumpa mlađeg i istaknutih desničarskih teoretičara zavjere poput Alexa Jonesa.

DW: Nesebični junaci australske katastrofe

Neville Stewart, šef vatrogasaca iz predgrađa Melbournea, poznaje borbu protiv šumskih požara već više od 20 godina. "Ove godine je potpuno drugačije", zabrinuto komentira. U njegovom kraju doba požara obično počinje tek polovicom siječnja, no ove godine je vatra počela gutati sve pred sobom već u prosincu. Stewart je inače vodoinstalater. On smatra da su dobrovoljci, koji su glavna uzdanica čitavog sustava, bolji od profesionalnih vatrogasaca. Kaže da su profesionalci preskupi, jer u razdoblju kada nema šumskih požara često imaju samo tri ili četiri intervencije godišnje.

Peru će posaditi milijun stabala u području Machu Picchua

Predsjednik Perua Martin Viczarra je rekao da je ambiciozni cilj sadnje milijun stabala "obveza vlade, regije, općine i svih građana koji žele zaštititi ovo svjetsko čudo".

Australija: Procjenjuje se da je zbog požara stradalo oko 1,25 milijardi životinja

Ekolog sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu, Chris Dickman, i WWF Australia procjenjuju da je možda izgubljeno zastrašujućih 1,25 milijardi životinja. Ovi gubici znače da australske šume možda više nikada neće biti iste i pokazuju da su klimatske promjene oblik nasilja prema prirodi.

Kineska veslokljunka prva proglašena izumrla vrsta 2020. godine

Jangce je najduža rijeka u Aziji i treća najduža u svijetu. Međutim, zbog različitih stresora – brana, pretjeranog izlova, riječnih luka i zagađenja – kineska veslokljunka je postala treća vrsta u ovoj rijeci koja je izumrla posljednjih godina, nakon dupina rijeke Jangce (Baiji) 2006. godine i kineske čepe 2015. godine. Riba je posljednji put viđena 2003. godine, a smatra se da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

Oslo: Kako je norveška prijestolnica odlučila osloboditi svoje središte od automobila

Nije čudno da su ove promjene naišle na izvjestan otpor, kako od strane vlasnika automobila, tako i od poduzeća. No, iako su se vlasnici tvrtki u početku brinuli da bi se mogao napraviti grad duhova koji nitko neće posjećivati, čini se da se događa suprotno; kao i u drugim gradovima koji su neke ulice prenamijenili samo za pješake, područja Osla koja su prenamijenjena za pješake neka su od najpopularnijih u gradu.