Ekologija

Utjecaj opušaka na rast i razvoj biljaka; istraživanje

Jedan od ključnih koraka u postizanju promjena je podizanje svijesti o brojnim problemima koji su posljedica nepropisno bačenih opušaka.

Metode održive proizvodnje i distribucije hrane

Mnogo više pozornosti treba posvetiti održivosti urbanih prehrambenih sustava planeta. Ako situacija ostane ista, naši trenutni lanci opskrbe hranom uskoro bi mogli postati jako problematični.

Korištenje plastičnog otpada za dobivanje električne energije i goriva; istraživanje

Tim znanstvenika koji je radio na razvoju ove tehnologije nada se kako bi ona mogla postati globalno primjenjiva.

Video streaming uzročnik velikih količina emisija CO2

Gledanje videa na internetu izazvalo je više od 300 milijuna tona emisija CO2 tijekom 2018. godine.

Najezda velikih zlatnih ribica u Kanadi

Ogromne i uvijek gladne zlatne ribice predstavljaju veliki problem za druge ribe. Autohtone ribe ne mogu nadjačati zlatne ribice, zbog čega dolazi do ozbiljnog narušavanja ekosustava.

Paul Mason: Menjajte sistem, a ne klimu

"Prava" globalnog finansijskog kapitala moraju se podrediti potrebama ljudske vrste, uz pomoć mehanizama demokratskih država u kojima živimo.

Klimatske promjene: Očekuje se demografska ekspanzija u najugroženijim zemljama

Sve osim jedne od ovih deset zemalja nalaze se u supsaharskoj Africi, regiji čija će se populacija prema sadašnjim prognozama udvostručiti do 2050. i nastaviti rasti još dugo nakon što u bogatim područjima svijeta dođe do još ozbiljnih demografskih stagnacija i padova.

Obnova šuma kao rješenje za klimatske promjene; istraživanje

Najveći potencijal nalazi se u samo šest zemalja: Rusija (151 milijun hektara), SAD (103 milijuna hektara), Kanada (78.4 milijuna hektara), Australija (58 milijuna hektara), Brazil (49.7 milijuna hektara) i Kina (40.2 milijuna hektara).

Eden Reforestation Project: Neprofitna organizacija posadila 250 milijuna drveća

Organizacija zapošljava na tisuće mještana sela diljem svijeta i omogućuje im edukaciju i alate potrebne za sadnju i uzgoj na milijune drveća svake godine.

Wales: Ekološki projekt mladih za očuvanje i zaštitu biljnog i životinjskog svijeta

Mladi lideri će s ekološkim istraživanjima početne površine od 322 jutra započeti zajedno s učenicima obližnjih škola. Imaju u planu izraditi i projekte obnove zemljišta te se nadaju da će ovim projektom uspjeti obrazovati djecu o očuvanju okoliša.

Sastanak UN-a u Bonnu: Proizvođači nafte sumnjaju u vjerodostojnost izvješća o klimatskim promjenama

Saudijska Arabija je u prvom redu htjela uključiti tekst koji naglašava nesigurnosti ovog izvješća. Njeni su izaslanici dobili podršku SAD-a, Australije i Irana.

Toplotni udar u Europi: Rekordne temperature su posljedica klimatskih promjena

Španjolska i Francuska očekuju skokove temperature do čak 44°C.

David Gilmour prodao kolekciju gitara i donirao novac za borbu protiv klimatskih promjena

David Gilmour je izjavio kako je trenutna klimatska kriza "najveći izazov s kojim će se čovječanstvo ikada suočiti" te je upozorio na opasnost nepopravljivih klimatskih promjena

Tuzla: Zdravlje i životi u opasnosti - aerozagađenje uzrok 17% smrtnih slučajeva osoba starijih od 30 godina

Analizom je procijenjeno da je 2018. godine u Tuzli zagađenje PM2,5 česticama uzrokovalo 136 preuranjenih smrti odraslih osoba

Klimatske promjene: Provjerite koliko je vaš grad topliji nego kad ste rođeni?

Visoke temperature utjecat će na hranu, vodu, energiju, prijevoz i ekosustave u gradovima i u selima. Utjecaj koji imaju na zdravlje pogodit će najranjivije članove društva

Velika Britanija: Mlade generacije strahuju od klimatskih promjena i očekuju tehnološku revoluciju, otkrilo anketno istraživanje

Kada su ih pitali što bi najviše voljeli vidjeti za pedeset godina, 22% djece je odgovorilo da želi čistu, pitku vodu, 13% je odgovorilo da želi opstanak prašuma, a 10% djece se izjasnilo da želi čist zrak u gradovima.