Ekologija

Andrea Milat: Mogu li mediji bolje?

Građenje vizualnog identiteta klimatskih promjena iz kuta dokolice i ležernosti može imati štetne posljedice, jer ljudima omogućava komforni pristup nečemu što zapravo ima dosta teške posljedice i po zdravlje pojedinca i u konačnici po cijelu civilizaciju.

Njemačka: Zeleni žele zabraniti SUV - vozila u gradovima

U saobraćajnom udesu u Berlinu poginulo je četvoro pješaka – dok su čekali na prelazak ulice pokosio ih je vozač za volanom SUV-vozila. Sada stranka Zelenih predlaže da se vožnja SUV-vozila u gradu sankcioniše

EPA planira eliminirati sva testiranja na životinjama najdalje do 2035. godine

Cilj EPA-e je smanjiti zahtjeve za i financiranja istraživanja koja provode testiranja na životinjama za 30% do 2025. godine i potpuno ih eliminirati do 2035. godine. Ovaj potez podržala je PETA, no naišao je i na ozbiljne kritike.

DW: Prolazi doba jeftinih letova

Tijekom dva leta godišnje unutar Europe bude već emitirano preko polovice od 2,7 tona CO2 koliko, iznosi maksimalni podnošljivi godišnji iznos po glavi stanovnika.

Znanstvenici od plastičnih boca za vodu uspješno napravili protetičke udove

Na globalnoj razini oko 100 milijuna ljudi ima amputirane udove. Dva najčešća uzroka tomu su dijabetes i prometne nesreće, a oba su u porastu.

Kako Adidas pretvara plastični otpad u odjeću i obuću

Trenutno se za izradu više od 40% Adidasove odjeće i obuće koristi reciklirani poliester.

Kako su ljudske aktivnosti utjecale na Zemlju kroz povijest; istraživanje

Znanstvenici su dostavili podatke o iskorištavanju zemljišta u 145 regionalnih jedinica, na svim kontinentima osim Antarktike, počev od razdoblja prije 10.000 godina do 1850. godine.

Koje bi bile posljedice nestanka amazonske prašume?

Amazonska prašuma jedno je od najnevjerojatnih mjesta na Zemlji. Pokriva 40% površine Južne Amerike i žila je kucavica južnoameričkog gospodarstva. Skladišti 86 milijardi tona ugljika, koji zahvaljujući njoj ne zagađuje našu atmosferu.

Klimatske promjene povećavaju rizik od gljivične bolesti banana

"Iako je gljivica u Honduras vjerojatno stigla na biljkama uvezenim iz Azije, naši modeli pokazuju da su klimatske promjene pogoršale njezin utjecaj", kaže dr. Daniel Bebber, voditelj istraživanja.

Solarna energija mogla bi zamijeniti hidroenergiju u SAD-u koristeći samo 13% površine, tvrde znanstvenici

Izračunali su da bi se, ukoliko bi se ugasile 2.603 brane u kontinentalnom dijelu SAD-a, solarne ploče koje bi ih zamijenile zauzimale bi samo 13% površine koju trenutno zauzimaju rezervoari brana. Ukoliko bi se polovica isušene zemlje prekrila solarnim panelima, ovaj tim tvrdi da bi oni mogli proizvesti gotovo tri i pol puta više energije od one koja se trenutno proizvodi.

Nepal uvodi zabranu jednokratne plastike u regiji Everest od 2020. godine

Od 1. siječnja 2020. godine bit će zabranjeno korištenje jednokratne plastike i svih plastičnih proizvoda debljine manje od 30 mikrona.

Tena Erceg: Gladni zbog profita

Čak i ako se u narednih deset godina globalno zagrijavanje ograniči, čovječanstvo će se suočiti sa stanjem koje se naziva ‘nesigurnost hrane’, konstatira se u izvještaju IPCC-a. Izlaz je u dubinskim sistemskim promjenama čovjekova odnosa prema eksploataciji kopnene površine Zemlje, čija degradacija dovodi do smanjenja uroda i kvalitete hrane.

Summit G7: težak test jedinstva i solidarnosti

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio je da će samit G7 biti težak test jedinstva i solidarnosti nakon protekle godine tokom koje su lideri teško nalazili zajednički jezik.

Požari u Amazoniji su velika ekološka opasnost, ali i plodno tlo za širenje dezinformacija

Požari u Amazoniji česti su za vrijeme sezone suša koja traje od kolovoza do studenog. Međutim, u pitanju jeste rekordna godina, a u prašumi trenutno ima više od 165.000 požara. Prema brazilskom centru za svemirska istraživanja INPE, koji prati i bilježi požare od 2013. godine, samo u Brazilu ima više od 75.000 požara, što je za 80% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Peru usvojio zabranu krčenja šuma

"Ovo je važan događaj za stanovnike Peura i globalne napore u suočavanju s klimatskim promjenama. On naglašava da možemo hraniti svijet bez povrede biološke raznolikosti ili sječe tropskih šuma", stoji u izjavi Kirysse Kasprzyk, koja je vodila ovaj projekt.

Nova razina kulture biciklizma u Nizozemskoj: Najveće biciklističko parkiralište na svijetu

Prema nizozemskom zavodu za statistiku, 60% svih putovanja od kuće do posla vrši se automobilima, a samo četvrtina biciklom. Ipak, u Amsterdamu, Rotterdamu, Haagu i Utrechtu biciklizam je češći nego u drugim gradovima.