Ekologija

Oko 21% šuma izgorjelo u australskim požarima; istraživanje

Istraživanje objavljeno u posebnom izdanju časopisa Nature Climate Change, koje se bavilo krizom požara u Australiji, otkrilo je da je 21% ukupne površine koju prekrivaju australske šume – isključujući Tasmaniju – izgorjelo u posljednjoj sezoni požara.

Göteborg: Najzeleniji grad Europe?

Postoje dvije tajne uspjeha ovog grada – suradnja i inovacija.

DW: Bugarska i Rumunjska kao smetljište Europe

U siječnju je Europska komisija Bukureštu zaprijetila kaznenim postupkom zbog kršenja pristupnog ugovora jer od 2014. nije postigla nikakav napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada. Kada je riječ o Sofiji, otkriće planina smeća je izazvalo politički potres koji je doveo do uhićenja ministra za okoliš Dimova i velike policijske istrage u čitavom nizu gradova.

Klimatski poremećaji i štetne marketinške prakse prijete zdravlju i budućnosti sve djece, upozorava novo izvješće

Stručnjaci se slažu da "iako siromašnije zemlje trebaju učiniti više kako bi podržale mogućnost svoje djece da žive zdrav život, pretjerane emisije ugljika – neproporcionalno iz bogatijih zemalja – prijete budućnosti sve djece". Stefan Peterson iz UNICEF-a je rekao da se djeca koja žive u najsiromašnijim zemljama najviše suočavaju s teretom promjenjive klime, iako nemaju velik "ugljični otisak".

Aviokompanija Delta Air Lines najavila ulaganja za postizanje ugljične neutralnosti do 2030. godine

Sve više i više aviokompanija nastoji poduzeti mjere za borbu protiv klimatskih promjena.

DW: Hoće li željeznički promet imati ključnu ulogu u Zelenom planu?

Dok vlade zemalja članica EU debatiraju o budžetu, evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean očekuje velika ulaganja u elektrificiranu željeznicu kao ekološki najčistije sredstvo transporta.

Količine prehrambenog otpada veće su nego što se mislilo; istraživanje

Prema prijašnjim procjenama za 2015. godinu, količina prehrambenog otpada bila je oko 214 kilokalorija po glavi stanovnika. Međutim, znanstvenici su u ovom istraživanju koristili drugačiju metodu i otkrili da je količina bačene hrane u 2015. godini zapravo bila bliža 527 kilokalorija po glavi stanovnika.

Norveški sustav depozita za ambalažu

Iako norveška industrija recikliranja zna da je potrebno konačno riješiti problem plastike, kažu kako plastika – lagan, praktičan i jeftin materijal – i dalje ima obećavajuću budućnost.

Europska agencija za okoliš o mogućim utjecajima klimatskih promjena u Europi

"Broj ekstremnih događaja i porast razine mora i dalje će se povećavati kroz naredna desetljeća. Rast razine mora može biti posebno problematičan jer se još uvijek povećava zbog prijašnjih emisija i trenutne koncentracije stakleničkih plinova", rekao je Blaž Kurnik stručnjak u EEA za utjecaj i prilagodbu klimatskim promjenama.

Yanis Varoufakis i David Adler: Europski zeleni plan je kolosalni primjer "greenwashinga"

Klimatske aktiviste neće se moći ušutkati. Pozivi za pravi novi zeleni plan sve su glasniji u Bruxellesu i širom svijeta. Oni neće dozvoliti da zeleni plan EU preuzme njihove parole, a isključi njihovu suštinu. Budući da je ovo izvanredno stanje a greenwashing status quo jednostavno nije dovoljan.

Kako se nositi s utjecajem klimatskih promjena na mentalno zdravlje

Kako utjecaj klimatskih promjena postaje sve prisutniji u svakodnevnom životu, stvaranje pouzdanih mreža i alata kojima se možete okrenuti kada se osjećate loše postaje sve veći imperativ.

Finski gradić Joensuu i priča o zimskom biciklizmu

Jedna od prvih stvari koje vidite na gradskim ulicama su bicikli. Oko 20% svih putovanja u Joensuu se obavi biciklom. To se smanjuje otprilike za polovinu u najgorim zimskim mjesecima, ali i to je ipak daleko bolje nego većina drugih gradova u Finskoj...

Zagađenje zraka odgovorno za polovicu slučajeva astme u dječjoj dobi u Barceloni; istraživanje

"Cestovni promet jedan je od glavnih izvora zagađenja. Barceloni su hitno potrebne intervencije za smanjenje intenziteta prijevoza motornim vozilima, koji negativno utječe na zdravlje gradske djece", rekao je Mark Nieuwenhuijsen, direktor inicijative za urbanističko planiranje, okoliš i zdravlje u ISGlobal.

Australija: Velike kiše donijele prijeko potrebno olakšanje od požara

Najveća kiša u posljednjih skoro 20 godina smanjila je broj požara u Novom Južnom Walesu gotovo za trećinu, sa 60 na 42, u jednom danu. Nakon razornih požara koji već mjesecima bukte kontinentom, kiša je donijela značajno olakšanje, ali i ona donosi neke rizike, poput bujica i klizišta.

Rijeke na Kubi čišće zbog primjene održivog poljoprivrednog programa

Nažalost, količine bakterije Escherichia Coli i dalje premašuju međunarodno propisane granice. No, znanstvenici su utvrdili da kubanske rijeke imaju niže razine zagađenja vezanim za gnojiva (fosfor, otopljeni dušik) od rijeke Mississippi u Sjedinjenim Državama.

Klimatske promjene sa sobom nose velike zdravstvene rizike za djecu

Zaštita djece od zagađenja zraka, smrti zbog vrućina, zaraznih bolesti, neuhranjenosti i utjecaja na mentalno zdravlje povezanih s klimatskim promjenama podrazumijevat će mobilizaciju svih sektora društva da drastično smanje emisije štetnih plinova i ulažu u zdravstvene sustave i infrastrukturu.