Ekonomija

Jučer održan protest opomene rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza ispred Vlade Federacije BiH

"Neće nas niko podijeliti, svi smo mi zajedno. Ne bude li danas rješenje, idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. u generalni štrajk", rekao je u obraćanju novinarima predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

87% tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima energije optuženo za kršenje ljudskih prava

Najveći broj optužbi za kršenje ljudskih prava zabilježen je u rudnicima kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, gdje je u posljednjih 12 godina zabilježena 31 takva optužba. Iz DR Konga se dobiva 70% svjetskog kobalta. Deseci tisuća rudara – gdje veliki broj čine i djeca! – suočavaju se s problemima opasnih radnih uvjeta, razmještanjima, otrovnim zagađenjima, stoji u izvješću istraživanja.

Theocharis Grigoriadis: Kini nije u interesu ulazak Zapadnog Balkana u EU

"Ne mislim da Kina nastoji da onemogući evropske integracije Zapadnog Balkana, ali želi da bude jedan od ključnih aktera u tom procesu. Tačnije, da koristi ovu regiju kako deo svoje sveukupne strategije u pregovorima sa EU", rekao je Grigoriadis.

Autoput Beograd-Sarajevo: U Srbiji grade, u BiH čekaju ratifikaciju

Treba istaći da je BiH izgubila pune dvije godine zbog unutrašnjih nesuglasica oko trase autoputa, a sada osim ratifikacije sporazuma problem predstavlja i način finansiranja projekta vrijednog oko tri milijarde maraka (1,5 milijardi evra), koji bi prema ranijim najavama na određeni način trebala finansirati Republika Turska.

RSE: Privrednici traže balkansko tržište bez prepreka

Privrednici šest ekonomija Zapadnog Balkana, potpisnica CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini godinama apeluju na vlasti da omoguće harmonizaciju propisa i olakšaju poslovanje i bolju ekonomsku saradnju kako bi zajedničkim snagama nastupili na trećim tržištima i povećali izvoz.

Mario Reljanović: Manifest - Kako osvojiti pravo na dostojanstveni rad

Moramo raditi da bismo živeli, a ne živeti da bismo radili.

Summit G7: težak test jedinstva i solidarnosti

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio je da će samit G7 biti težak test jedinstva i solidarnosti nakon protekle godine tokom koje su lideri teško nalazili zajednički jezik.

Michael Spence: Nejednakost nacija

Tržišta su mehanizmi društvenih izbora, a dolari su u njima zapravo jednaki glasovima; oni koji imaju veću kupovnu moć imaju veći uticaj na tržišne ishode. I političke vlasti su mehanizmi društvenih izbora, ali biračka moć je raspodeljena ravnopravno, bez obzira na imovno stanje – ili bi bar tako trebalo da bude. Trebalo bi da politička jednakost deluje kao protivteg neravnopravnoj "biračkoj" moći na tržištu.

Dok se politika bavi sama sobom, BiH tone u siromaštvo

Bosna i Hercegovina će biti u političkoj i ekonomskoj krizi sve dok se politika bazira isključivo na etničkim, odnosno pojedinačnim interesima onih koji vladaju, ocjenjuje ekonomista Vjekoslav Domljan i dodaje da do sada ni jedna politička stranka nije se vodila principom dobrobit za cijelu zemlju.

RSE: Šire posljedice slabljenja njemačke privrede

Njemački BDP se za tri mjeseca koja su završila u junu smanjio se za 0,1 odsto u odnosu na prvi kvartal i ukoliko najveća evropska ekonomija neslavno prođe i u trećem tromjesečju, onda po definiciji, zemlja ide u recesiju.

DW: Zašto je Hong Kong tako važan za Kinu?

Kini je potreban Hong Kong kako bi ublažio i sve turobnije ekonomske izglede: godine stope dvoznamenkastog rasta su završene. Aktuelni podaci pokazuju da je rast industrijske proizvodnje i maloprodaje - oba ključna parametra za ekonomsko blagostanje Kine - u julu u padu.

Tena Erceg: Lista lobista

Kada se biografije ministara i savjetnika stave na hrpu, teško se oteti dojmu da se Velika Britanija na svom povijesnom putu izlaska iz Evropske unije transformira u jednu sasvim novu, unikatnu definiciju sukoba interesa, s visokim ulozima bez presedana i kolosalnu prevaru svih onih običnih ljudi koji su podržali Brexit nadajući se da će time dobiti više jednakosti, manje siromaštva i više socijalne države.

Wilfred Chan: Borba za opstanak Hong Konga

Mali pogranični grad od sedam miliona stanovnika ne može svojeručno rastaviti hegemonijski poredak u čiju je zamku upao. Ali njegova borba u ovom kritičnom trenutku predstavlja hitan poziv za sve levičare da pomognu u razgradnji ovih struktura – istovremeno ponovo promišljajući modele društvene organizacije s onu stranu kapitalističkog modela nacionalnih država.

RSE: Bosni i Hercegovini potrebna strategija za zadržavanje mladih

"Prema podacima koje je objavio UN i koji su frapantni, BiH je u posljednjih devet godina izgubila deset posto svog stanovništva. Prema istom izvoru, do 2030. godine, a najkasnije 2050. BiH će ostati bez više od 20 posto svojih ljudi...", Amer Osmić, sociolog.

RSE: BiH turizam ubijaju nedostatak plana i siva ekonomija

Turizam nije samo iznajmljivanje smještaja, gastronomska ponuda ili nacionalni spomenici, tim prije što je svega dva posto teritorije pod nekom vrstom zaštite, bilo okolinske ili historijske. Ako se već nudi, turisti žele ukupan dojam, priču, doživljaj i iskustvo.

Investitori bježe od državnih i oligarhijskih monopola u BiH

Najveće opterećenje za privredu su, ističe State Department, preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, za koja ocjenjuju da su pod kontrolom političkih partija, što, podstiče korupciju i neefikasno upravljanje kompanijama, a pravosuđe je sporo i neefikasno.