Ekonomija

Paul Mason: Menjajte sistem, a ne klimu

"Prava" globalnog finansijskog kapitala moraju se podrediti potrebama ljudske vrste, uz pomoć mehanizama demokratskih država u kojima živimo.

Branko Milanović: Dobre i loše strane globalizacije

Uz porast nejednakosti u većini zemalja sveta, prosečne vrednosti imaju sve manje smisla. U nejednakom ili polarizovanom društvu, činjenica da je prosečni dohodak porastao ne mora govoriti ništa o promenama kroz koje prolaze bogati ili siromašni.

Što dalje nakon gašenja mostarskog Aluminija?

"Nikad ništa nije izišlo na vidjelo, jer njima nije u interesu bilo da iziđe taj kriminal i lopovluk. Oni to mogu i danas, ako hoće, da razotkriju ali nisu htjeli iz razloga što su svi u to bili umiješani: i Vlada i svi ostali koji su gore, ministri. Oni žive na grbači radnika, ne ovih radnika, nego općenito", Miro Zelenika, radnik Aluminija.

Eldin Karić: Tamo gdje je sve laž, istina je opasna po život

Dovoljno je nekoliko fotošopova, lažna wikipedijska biografija i lakovjerni režim, sastavljen od polupismenih amatera, sklonih instant rješenjima i vi već sjedite u luksuznom avionu i letite na sastanak

Amazon: 25 godina carstva Jeffa Bezosa

Budućnost Amazona izgleda dosta složenije od same prodaje proizvoda na internetu.

Subota je 'Dan D' za mostarski Aluminij

Direktno i indirektno od Aluminija zavisi egzistencija više desetina hiljada ljudi. Šta će se dogoditi sa Aluminijem moglo bi postati i političko pitanje.

Bosna – uprkos svemu: Priče o uspješnim mladim preduzetnicima

Izuzeci kao Alisa i Dženan govore da mladi preduzetnici osim hrabrosti moraju imati i sreće.

Bernie Sanders: Demokratski socijalizam je alternativa za kapitalizam - ekonomska prava su ljudska prava

Jasno smo uvidjeli činjenicu da istinska sloboda pojedinca ne može postojati bez ekonomske sigurnosti i nezavisnosti - Franklin Delano Roosevelt

Greenpeace: Procjena utjecaja planiranih TE Tuzla blok 7 i TE Banovići, na kvalitet zraka, zagađenje i zdravlje ljudi

Do kada će građani obolijevati i umirati zbog zagađenja iz termoelektrana?

Vuk Vuković: Mreže elita i nejednakost (III) - Politička umreženost i dohoci top menadžera

Razlika između plaća uvezanih i neuvezanih direktora je izrazito postojana. Ta razlika sugerira da bi bez političke uvezanosti, odnosno bez učinka političke uvezanosti, zarade top korporativnih menadžera bile barem 13% manje, te bi dohodovna nejednakost u društvu bila niža.

Boris Čerkuč: Jesmo li mi Stari most ili smo Uborak?

Uostalom, što bi vi, ovako pošteno, rekli turistima – jesmo li mi taj Stari most – ili smo mi Uborak, pijaca u Vrapčićima, kaos i freak show u Titovoj, u Splitskoj i Dubrovačkoj svjesno za prodaju parkirani automobili sa istaknutom cijenom na staklu, zelene površine sa travom do ramena i smećem zatrpani kontejneri? Na duže staze, kakva smo nakarada, ni stotinu neimara Hajrudina ne bi nam pomoglo. Jedan je Stari most, ali zato je sto i jedna pizdarija u ovom gradu. A turiste možeš zajebati samo jednom.

Irhad Suljić: Pojo vuk konje

Da li se ova matematika uči u školi: Firma čija je vrijednost u trenutku stečaja procijenjena na 1.400.000,00 KM, prodata je za 300.000,00 KM, ali su kupci na kraju za nju uplatili iznos od 91.000,00 KM stare devizne štednje?

TE Ugljevik III & Comsar Energy: ​Propali projekti termoelektrana skupo koštaju građane BiH!

Iako se na globalnom nivou ukidaju termoelektrane, vlasti u Bosni i Hercegovini i dalje slijepo vjeruju i prividno napreduju s "projektima na ugalj" putem subvencioniranja državnih preduzeća, koja trpe nerealne gubitke kako bi održali neodržive cijene električne energije i nivoa zaposlenosti

Facebook bi mogao uvesti svoju kriptovalutu već krajem mjeseca

Facebookova kriptovaluta će biti vezana za drugu valutu, poput američkog dolara ili eura, kako bi se stabilizirala njena vrijednost i kako bi je učinili održivom.

Njemačka: Novi zakon za useljavanje stručne radne snage - kraj redovima pred ambasadama?

Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje "koje odgovara njihovoj kvalifikaciji". Zakon predviđa i "lakše i nebirokratskije" priznavanje stranih stručnih diploma i svjedodžbi - spajanje procesa izdavanja vize i priznavanja stručne diplome

Mreže elita i nejednakost (II): Kako političari i firme ostvaruju koristi od međusobne uvezanosti

Prvi dio mehanizma mreže elita testiran je na primjeru Hrvatske gdje se povezuje razina lokalne korupcije i dugotrajnost opstanka na vlasti lokalnih načelnika i gradonačelnika. Smjena korumpiranog lokalnog čelnika nastaje tek kada "pretjera", odnosno kada je alocirao previše javnih nabava na sumnjiv način. U radu je to procijenjeno na oko 50% svih javnih nabava