Ekonomija

Project Syndicate: Ekonomski oporavak posle pandemije

Trenutno izgleda da je oporavak izvesniji u Sjedinjenim Državama, Kini i na azijskim tržištima koja su deo kineskog globalnog lanca. U SAD će pad broja novozaraženih, visoka stopa vakcinacije, rast potrošačkog i poslovnog poverenja, kao i dugoročni efekti fiskalne i monetarne ekspanzije pokrenuti snažan oporavak tokom ove godine.

30 miliona za turističko-ugostiteljski sektor: Pomoć dobile firme bez zaposlenih i one koje su tokom pandemije otpustile radnike

Iako je 30 miliona maraka prvenstveno bilo namijenjeno za očuvanje radnih mjesta Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu sa SBB-ovom ministricom Editom Đapo novac je dijelilo čak i firmama koje nemaju ili imaju samo jednog zaposlenog. Ministrica Đapo odlučila je nagraditi i firme koje su u pandemiji otpuštale radnike, pa i poslovne jedinice koje nisu upisane u sudski registar!

Joseph E. Stiglitz, Project Syndicate: Da li će korporacijska pohlepa produžiti pandemiju?

Čak i uz odricanje od prava proizvođači vakcina će zaraditi mnogo novca. Procenjuje se da će Pfizer i Moderna prodajom vakcina tokom 2021. godine zaraditi 15 milijardi i još dodatnih 18,4 milijarde dolara, iako su države finansirale veliki deo fundamentalnih istraživanja i obezbedile sredstva za iznošenje vakcina na tržište. Da ne bude nikakve sumnje: ono što muči lidere farmaceutske industrije nije mogućnost gubitka ogromne dobiti. Brine ih to što će biti lišeni monopolskih profita, uključujući i profit od budućih buster vakcina koje će se u bogatim zemljama sigurno prodavati po visokim cenama.

DW: Medicinske sestre i njegovatelji imaju bolje plaće u Njemačkoj

Kada je riječ o priznanju diploma iz inozemstva u ovoj branši samo 2019. godine je priznato 15.500 diploma – 49% više nego u 2018.. U odnosu na 2013. – što je prva godina od početka istraživanja – broj priznatih inozemnih diploma je više nego ušestrostručen. Među njima je najveći broj zdravstvenog i sestrinskog osoblja Filipina (2.900), BiH (2.300) i Srbije (2.000).

Njemačka: Sindikat zahtijeva da sezonski radnici u poljoprivredi budu zaposleni od prvog dana

Veliki broj od oko 350.000 sezonskih radnika u poljoprivredi širom Njemačke angažovan je pod lošim uslovima. Sindikat naglašava da su naročito istočnoevropski radnici suočeni sa „nepodnošljivim uslovima", često moraju da rade po 13 sati dnevno i imaju „lošu platu".

Njemačka: Eksperti procjenjuju da će 25.000 preduzeća otići u stečaj nakon isteka državne pomoći

Ifo institut i Frankfurter algemajne cajtung svaka dva mjeseca ispituju profesorke i profesore ekonomije na njemačkim univerzitetima. Političari reaguju sporo i nefleksibilno - ovako je sažeo rezultate ispitivanja od ovog utorka Niklas Potrafke, direktor ifo centra za javne finansije i političku ekonomiju. "Rezultati novog panela ekonomista pokazuju da još ima prostora da se poboljša korona-ekonomska politika"

Savo Bakajlić, Udruženje poljoprivrednika BiH: Bez državne zaštite poljoprivredna proizvodnja će biti ugašena

​Nas tu najviše politika svađa i kroz sve to se mi svi gubimo, u našim idejama, u našim voljama i našim željama. Farme su poluprazne. Ne upušta se više niko u proizvodnju.

Intervju Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice: BiH mora krenuti ispočetka

Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju bolje od toga, kao naprimjer otvoren razgovor o tome da li se zaista decenijama žele opredijeliti i vezati isključivo za ugalj na osnovu interesa jednog preduzeća i ko će, kao prvo, za to platiti cijenu

Almir Muhamedbegović: Pariški sporazum ili globalni nesporazum?

Kao problematična članica Energetske zajednice, Bosna i Hercegovina, dodatno oslabljena entitetskim energetskim politikama, u sprovođenju mjera u borbi protiv klimatskih promjena, nije uradila baš mnogo. Umjesto da energetsku tranziciju, kao najefikasniji alat u smanjenju emisija, olakša primjenjujući preporuke Energetske zajednice, kleptokratska vlast u Bosni i Hercegovini, poput lijenog i nezainteresovanog učenika, istoj pričinjava, stalne glavobolje.

BiH: Na hiljade nazaposlenih sa fakultetskom diplomom

U Bosni i Hercegovini trenutačno živi 777.000 mladih u dobi od 15 do 30 godina, od čega je 60 posto nezaposleno.

Zakon o digitalnim tržištima i Zakonom o digitalnim uslugama: Prijedlog koji bi mogao revolucionirati internet

Zakon o digitalnim tržištima („Digital Markets Act", DMA) trebao bi ograničiti tržišnu moć velikih digitalnih tvrtki. Zakonom o digitalnim uslugama („Digital Services Act", DSA) Europska komisija se želi pobrinuti za više transparentnosti u mreži, primjerice kada se radi o tome zašto se korisnicima pokazuju određeni sadržaji ili reklame.

Marc Botenga: Cjepivo i diskriminacija

Francuske novine L’Humanité objavile su podatak da će bogate zemlje osigurati 6 milijardi doza za populaciju od milijardu ljudi, dok će za ostale 92 zemlje, 4 milijarde ljudi, preostati 500 milijuna doza

OECD: Prvi put od početka pandemije sad postoji nada u bolju budućnost - Oporavak od koronavirusa trajat će dugo

Izvještaj izričito upozorava da se ne smije prerano obustaviti mjere pomoći. "Cilj bi za sve zemlje trebao biti izbjegavanje preranog i naglog obustavljanja programa pomoći", kaže se u izvještaju. Vlade bi osim toga trebale misliti na to da se stvarno pomogne onima koje je kriza pogodila osobito jako, smatra OECD.

Emanuel Salinas, predstavnik Svjetske banke za BiH i Crnu Goru: Najviše nas brine rast siromaštva

Kada posmatramo prepreke koje onemogućavaju rast ili iskorištavanje potencijala zemlje, u ovom slučaju govorim o BiH, tu su prisutni brojni faktori koji imaju svoju ulogu. Ja lično tu vidim gubitak nade. Vidimo da ljudi uz mnogo zabrinutosti i tuge napuštaju zemlju u potrazi za prilikama na drugim mjestima, prilikama koje ne mogu naći ovdje u zemlji. Taj gubitak ljudskog kapitala je nešto što si zemlja ne može priuštiti.

Mostar: Sindikati zdravstvenih radnika traže kolektivni ugovor

Sindikati traže da se kroz novi kolektivni ugovor regulira povećanje koeficijenata za platu od 0,5 u prvoj godini, te još 0,5 u drugoj godini, kako bi se izjednačili sa povećanjem od 1,2 koje je kroz novi kolektivni ugovor dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Centralna banka BiH: Broj privrednih subjekata sa blokiranim računima i dalje u porastu

Prema Jedinstvenom registru računa CBBiH, na kraju oktobra 2020. godine bilo je 96.485 poslovnih subjekata sa blokiranim računima (+403) a 52.631 (+219) poslovni subjekat ima blokiran bar jedan račun