Ekonomija

Priča o propadanju tisućljetnih japanskih tvrtki

U proteklom desetljeću, neke od najstarijih japanskih tvrtki zatvorile su svoja vrata.

Povjerenje u institucije i kapitalizam opada i u razvijenim zemljama; istraživanje

Pedeset i šest posto anketirane svjetske populacije izjavilo je da kapitalizam u svom sadašnjem obliku čini više štete nego koristi u svijetu. Većina radnika na globalnoj razini (oko 83%) zabrinuta je zbog gubitka radnih mjesta zbog automatizacije, nadolazeće recesije, nedostatka obuke, jeftinije strane konkurencije, imigracije i tzv. gig ekonomije, odnosno ekonomije honorarnih poslova. Istraživanje je otkrilo i sve veći "jaz povjerenja" između elita i javnosti koji bi mogao biti odraz nejednakosti dohotka.

Branko Milanović: Sudar dvaju kapitalizama - Bitka za budućnost globalne ekonomije

Kako ostali delovi sveta budu pokušavali da transformišu svoje ekonomije i pokrenu ekonomski rast (naročito afričke zemlje), tenzije između ova dva modela biće sve izraženije. Rivalitet Kine i Sjedinjenih Država često se prikazuje kao proizvod sukobljenih geopolitičkih interesa, ali po svojoj suštini taj sukob više liči na sudar tektonskih ploča koji će odrediti dalji razvoj kapitalizma u ovom veku.

John Vidal: Samo recikliranje nije rješenje za krizu plastičnog otpada

Može li se konzumerizam ikada obuzdati?

Milan Gavrović: Kapitalistički čvor

Aleksandar Makedonski kovao je novac i dijelio ga svojim vojnicima. Poslije je sve teklo kao sada u Keniji, gdje su obitelji s dobivenih tisuću dolara uspjele oživjeti ekonomiju. Dakle, goleme socijalne razlike u suvremenom kapitalizmu nisu samo pitanje socijalne pravde, već i ekonomski problem. Kapitalizam je počeo jesti sam sebe

DW: Perspektive ekonomije u BiH za 2020. godinu

BiH zavisi od ekonomskih kretanja u zemljama okruženja i EU, jer će u slučaju bilo kakvog oblika recesije to prvo osjetiti Bh izvoznici a nakon toga slijedi ostatak privatnog sektora koji je naslonjen na taj izvoz. Nakon toga dolazi do pada naplate poreza a u takvoj situaciju BiH očekuju budžetski rebalansi. Takve projekcije su realne jer se svi budžeti u BiH baziraju na rastu svih poreza u ovoj godini, što je teško ostvarivo.

RSE: Potrošačka korpa skoro dvije prosječne plaće

Godine 2009. prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosila je 790 KM (395 eura), podaci su Agencije za statistiku BiH koji se nalaze na njihovoj web stranici. To znači da je u proteklom periodu prosječna plata porasla za 142 marke (71 euro), odnosno 14 maraka (sedam eura) godišnje. Sa druge strane, sindikalna potrošačka korpa prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, kako se navodi na a njihovoj web stranici,2009. godine iznosila je 1617 KM (808 eura) i bila je manja za 295 maraka (147,5 eura) nego danas, što opet pokazuje da su troškovi života rasli skoro 30 maraka (15 eura) godišnje.

RSE: Plate u javnom sektoru rastu, privreda stagnira

Za uposlenike javnog sektora u Srednjobosanskom kantonu nova godina donosi povećanje plaća. Slično je i u Republici Srpskoj, uz izuzetak medicinskih radnika kojima, iako se nalaze na budžetu, te spadaju u grupu onih koji najčešće odlaze iz BiH, januarske plate neće biti povećane.

Martin Jacques: Ovo je desetljeće bilo kinesko - kao što će biti i sljedeće

Prije pet, a kamoli tek deset godina, Kina je bila sinonim za jeftinu proizvodnju. Zapad je vjerovao da će Kina dugo ostati suštinski definirana imitacijama, nesposobna da se uskladi sa zapadnim kapacitetom za inovacije. No, Kina je dokazala da ima nevjerojatno inovativno gospodarstvo.

Yanis Varoufakis: Zamislite svijet bez kapitalizma

Poenta ovog teksta bila je da se u ovim danima pred Novu godinu podsjetimo mogućnosti nastanka zaista liberalnog, postkapitalističkog, tehnološki naprednog društva. Oni koji odbijaju da ga zamisle završiće kao žrtve apsurda na koji često ukazuje moj prijatelj Slavoj Žižek: zašto su ljudi spremniji da razmišljaju o kraju svijeta nego o kraju kapitalizma?

Dani Rodrik: Rešenja za nejednakost

Uspešna borba protiv nastale polarizacije u velikoj meri zavisi od obnavljanja sposobnosti ekonomije da stvara dobra radna mesta. U tom domenu ideja ne manjka. Institucije tržišta rada i globalna trgovinska pravila treba reformisati tako da se ojača pregovaračka pozicija rada u odnosu na globalno mobilne poslodavce. Sama preduzeća moraju prihvatiti više odgovornosti za lokalne zajednice, poslodavce i snabdevače. Državna podrška inovacijama mora se eksplicitno usmeriti na tehnologije koje ne ugrožavaju radna mesta.

Mrežni (multi-level) marketing: Nova riječ za piramidalne sheme. Kako ih izbjeći?

Piramidalne sheme su ilegalne, ali multi-level marketing (MLM) tehnički nije. Piramidalne sheme se još nazivaju piramidalnom prodajom, mrežnim ili referentnim marketingom, a sudionici obično kupuju velike količine proizvoda koje zatim pokušavaju pojedinačno prodat. To su tvrtke poput LuLaRoe, koja prodaje odjeću; Herbalife, koja prodaje suplemente za prehranu; ili Rodan+Fields, koja prodaje proizvode za njegu kože. Za razliku od tradicionalne ili internetske kupovine, kupci do proizvoda mogu doći samo preko "certificiranih" ili "registriranih" prodajnih predstavnika.

RSE: Rizici eventualnog povećanja PDV-a

Aktuelni Zakon o PDV-u donesen je još 2006. godine i do danas nije mijenjan. U međuvremenu nije bilo kompromisa ni oko uvođenja diferenciranih stopa, odnosno skupljeg PDV-a na luksuz, a određene životne namirnice i potrepštine.

Branko Milanović za RSE: Hipokrizija bogatih i kada doniraju

Globalizacija je po svojoj prirodi imala negativan efekat na poziciju srednje klase u razvijenim zemljama zato što su mnogi poslovi premešteni u zemlje trećeg sveta, uglavnom u Aziju.

Vladimir Gligorov: Kapitalizam u jednoj zemlji

Socijalizam u jednoj zemlji nije ni u čijem interesu, dok je kapitalizam u jednoj zemlji bar u interesu kapitala. Ukoliko je nacionalizam sredstvo da se do kapitalizma u jednoj zemlji dođe, nacionalizam je u kapitalističkom interesu. Čak i ako je reč o levom populizmu, mada je naravno desni poželjniji. Uz to, u meri u kojoj se čuvaju zaposlenost i nadnice, nacionalizam kao sredstvo da se dođe do kapitalizma u jednoj zemlji može da ima i radničku podršku. Veću nego socijalizam u jednoj zemlji. Jer je protekcionizam sve što je potrebno, dok je nacionalizacija mnogo zahtevnija i neizvesnija. Tako da nije neobjašnjivo zašto delovi radničke klase, oni koji su izloženi povećanoj konkurenciji iz inostranstva i riziku da izgube posao koji sa tim može da ide – podržavaju nacionalističku desnicu, a ne socijalističku levicu.

David Graeber: Granice ekonomije

Ekonomska teorija u svom današnjem obliku liči na šupu punu neispravnih alatki. To ne znači da unutra nema korisnih stvari, ali suština je da imamo disciplinu stvorenu da rešava probleme nekog drugog veka. Problem optimalne distribucije rada i resursa na način koji će osigurati visok nivo ekonomskog rasta jednostavno nije najvažniji problem s kojim se danas suočavamo.