Indija

Chandrayaan-3: Indija planira novu misiju slijetanja na Mjesec do kraja ove godine

U srpnju 2019. godine lansirana je misija Chandrayaan-2. Projekt je išao po planu gotovo do samog kraja; 7. rujna, na dan slijetanja i pred sami kraj, izgubljen je kontakt s letjelicom. Priprema nove misije protiče glatko, a lansiranje se planira za ovu godinu.

Amit Chaudhuri: Nastanak nove Indije, zemlje kojom vlada strah

Modijeva vizija zemlje je ona koja guši neslaganja i različitosti usprkos povijesti svog naroda.

Kina i Indija vodeće zemlje po pitanju ozelenjavanja planeta Zemlje u posljednjih 20 godina

I Kina i Indija su tijekom '70-ih i '80-ih prošle kroz faze intenzivnog krčenja šuma, čisteći stare šume kako bi dobile prostor za urbani razvoj i poljoprivredu. Međutim, jasno je da su ljudi, kad se suoče s ozbiljnim problemom, nevjerojatno vješti u pronalaženju rješenja. Kada se fokus tijekom '90-ih preusmjerio na smanjenje onečišćenja zraka i tla i na borbu protiv klimatskih promjena, ove dvije zemlje napravile su velike promjene u svom načinu iskorištavanja zemljišta.

Indijska misija slijetanja na Mjesec nije uspjela, kontakt s letjelicom izgubljen na samom kraju

"Spuštanje sonde Vikram išlo je prema planu, a normalne performanse zabilježene su sve dok se sonda spustila do visine od 2,1 km od površine Mjeseca. Nakon toga je komunikacija naglo izgubljena, a trenutno analiziramo dostupne podatke", stoji u objavi službene stranice indijske svemirske agencije na Twitteru.

Indijska lunarna misija zasad uspješna, sonda se nalazi 35 kilometara od površine Mjeseca

Indijska svemirska agencija obavijestila je da je operacija izvedena korištenjem ugrađenog pogonskog sustava prema planu. "Manevar je trajao 9 sekundi. Trenutna orbita sonde Vikram je 35km x 101km. Orbtier Chandrayaan-2 i dalje kruži oko Mjeseca u orbiti 96kmx125km. I orbiter i sonda su u ispravnom stanju", stoji u izvješću.

Ankita Chakraborty: Okupacija Kašmira

Ako je išta "antiindijsko", onda je to brisanje Člana 370. Dok Indija proslavlja 72 godine od sticanja svoje nezavisnosti, okupirani Kašmir živi pod vojnim merama.

Svijet žanje kaos ostavštine Britanskog carstva

Danas se rezultati nepromišljene britanske vladavine jasno pokazuju...

Indijska vlada opozvala članak 370: Kašmir gubi autonomiju

Očekuje se da će parlament odobriti i mjeru podjele Kašmira na dvije regije pod upravom središnje vlasti. U jednoj regiji živjet će muslimanska i hindustička većina (Jammu i Kašmir), a u drugoj budistička većina (Ladakh), koja ima kulturalne i povijesne veze s Tibetom.

Populacija tigrova u Indiji se u proteklih pet godina povećala za 33%

U ovoj azijskoj zemlji je 2006. godine bilo samo 1.411 jedinki tigrova. Otada, njihova populacija kontinuirano raste.

Akshar: Indijska škola koja naplaćuje školarinu u plastici

Škola učenicima istovremeno nudi obrazovanje, posao te razvoj stručnih vještina.

Indijski festival Kumbh Mela je najveće okupljalište ljudi na svijetu - Alahabad očekuje 120 miliona posjetilaca

Prioritet nam je da se ne dozvolimo da dođe do stampeda niti bilo kakve druge katastrofe

Indija bi već 2020. mogla pokrenuti program univerzalnog osnovnog dohotka

Postoje nade da bi UBI mogao ponuditi način podrške ljudima čije je poslove preuzela automatizacija i druge nove tehnologije. Različiti pilot projekti ustanovili su kako postoje stvarne koristi od pružanja pouzdanog izvora prihoda ljudima, ali još uvijek trebamo vidjeti kako će se to implementirati na većoj skali

Zbog aerozagađenja New Delhi kao "gasna komora" - uvedeno vanredno stanje, zatvoreno preko 6.000 škola

Registrovana 50 puta viša razina PM10 čestica od razine koju WHO smatra štetnom po zdravlje

​Indija proglasila slobodu seksualne orijentacije temeljnim pravom svake osobe

"Diskriminacija pojedinca na temelju seksualne orijentacije je duboko uvredljiva za dostojanstvo i samopoštovanje pojedinca. Jednakost zahtijeva da seksualna orijentacija svakog pojedinca u društvu mora biti jednako zaštićena"

​Vrhovni sud Indije presudio: Privatnost je temeljno pravo svake osobe

Ova presuda rješava pitanje koje izaziva sukobe od augusta 2015. godine kada je vrhovni sud odlučio da održi sjednicu nakon velikog broja peticija kojim se tvrdilo kako projekt Aadhaar narušava privatnost pojedinaca. Podnositelji zahtjeva tvrde kako biometrijske informacije koje se prikupljaju u projektu Aadhaar predstavljaju kršenje privatnosti. Također su naveli i druge zabrinutosti poput obavezne primjene Aadhaara u više vladinih projekata.

​Indija: Islamska praksa instant razvoda proglašena neustavnom

''Zabrana provođenja ove regresivne prakse od strane Vrhovnog suda je korak naprijed za prava žena u Indiji. Pozivamo vladu da poništi sve vjerske porodične zakone koji krše prava žena na jednakost, bez iznimke''