Intervju

Slaven Škrobot, svjetski putnik: Nema mjesta do kojeg ne mogu stići

"Kada pred sebe stavim cilj, ne odustajem. Nikada do sada nisam odustao niti od jednog planiranog puta", rekao je Slaven.

Dževad Karahasan: Evropa se balkanizuje

Zapadnoevropska kultura sve više ima potrebu i za jednoznačnošću.

Darko Cvijetić: U soliterima su bukvalno susjedi napadali susjede

Živjeli smo do 1992. godine normalno, možemo reći i nesvjesni onoga što će se dogoditi. U tom crvenom soliteru se vidi Jugoslavija koja postoji, a onda i Jugoslavija koja počinje da tone kat po kat. Taj lift biva giljotinom, krećući se po vertikali i skidajući glave, barem metaforički.

Bekim Sejranović: O kozmopolitizmu, izbjeglicama i Norveškoj

Kao autor i kao pisac mislim da nemam nacionalni predznak. Uobičavam da kažem da sam pisac svih onih koji čitaju, pogotovo onih koji kupe moje knjige.

Orhan Pamuk: Demokratija ne treba da se zasniva na sili - Izbori u Istanbulu branili sekularizam u Turskoj

Ja samo pišem o stvarnosti. Moj posao nije da prikrivam greške drugih, već da pišem o njima.

Edin Šarčević: Tegeltija u funkciji uništavanja pravosuđa

VSTV je najodgovorniji za stanje u pravosuđu, on kontrolira i tužioce i sudce i u tom smislu je njegova odgovornost najveća. Ali ne možemo amnestirati ni sudce ni tužioce koji ne reagiraju, koji nemaju nikakve, ni građanske, ni profesionalne hrabrosti i neće da se suprotstave toj primitivizaciji pravosuđa. Ne možemo amnestirati akademsku zajednicu, profesore pravnih fakulteta koji su zavučeni u svoje teorijske ljušture i posmatraju to iz udobne sigurnosti vlastitih fotelja. Ne možemo konačno amnestirati ni političke partije, čiji zadatak jeste da artikuliraju osnovne političke probleme, a u njih spada i stanje u pravosuđu.

Thomas Hofer za DW: Kako dalje u Austriji?

U ponedjeljak će parlament glasovati o nepovjerenju kancelaru Kurzu.

Edin Delić: Da se niko ne naljuti u Sarajevu, ali Tuzla je glavni grad socijaldemokratije u BiH

Nama se u Tuzlanskom kantonu inputiralo da želimo s SDA, čak se govorilo da nas treba istjerati iz SDP-a, znate i da smo nazivani ruralnim elementima

Stefan Dietrich: Kako je nastao "mit o Bleiburgu"

U mit spada uvijek jasna crno-bijela slika, uvijek postoje "dobri" i "loši". Napada se Jugoslavija i sve što je s njom povezano kako bi se na taj način skrenulo pozornost s vlastitih zločina, rasnih zakona, koncentracijskih logora i masovnih ubojstava.

Interview Barbara Rambousek: Kako vratiti na Balkan one koji su otišli?

Imate tri faktora koji prave "savršenu oluju"; jako veliku migraciju ka vani, populaciju koja stari i jako malo učešće žena u radnoj snazi. To, u stvari, znači da se tržišta rada smanjuju, i to velikom brzinom, i da kompanije ne mogu naći ljude koji bi radili u njima, a pogotovo one najbolje i najtalentiranije koje žele.

Safet Zec: Bosna nikako da stane na noge, da digne glavu...

"Mi prisustvujemo obnovi fašizma, obnovi nacizma, strašne su stvari sa kojima danas mladi ponovo moraju da biju bitke"

Damir Ovčina: Fašizam nastaje u društvima u kojima je ukinuta književnost

Nikome ne odgovara to da postoji neko ko govori istinu, nepotkupljiv, neko koga ne plaća nikakav fond, koga ne plaća nikakva strana, ni domaća organizacija, koji ne mora da sluša šta je neki blesan za nekom govornicom rekao pa da iz toga izvlači neke zaključke. Niko tu ulogu neće dati piscu. Pisci se moraju nametnuti društvu i moraju biti uvjerljivi i jaki u tome što rade. Onda će se taj prostor otvarati. Svaka pervertirana ideologija, kakva je fašizam, može opstati samo tamo gdje je ukinuta mogućnost govora, slobode, dopisivanja, problematiziranja.

Filip Balunović: Ne mogu da čitam Hegela dok se protestuje na ulicama - proteste ne prepustiti desnici

Ako se istorija ponavlja, u smislu da nakon velike ekonomske krize raste profašistička ekstremna desnica, onda se istorija ne ponavlja u smislu toga da nema levog odgovora na rast neofašističkih snaga. Mislim da će morati da se rodi ili neće biti dobro

Drago Pilsel: Treći entitet je paravan za kriminal

Priča o trećem entitetu paravan je za veliki kriminal koji se događa u "Aluminiju" Mostar, gdje su Rusi s jednom nogom unutra i tu će se, po mom skromnom mišljenju, ponoviti scenarij "Agrokora". Tako da, polako s trećim entietom, niti će to EU dopusti, niti Hrvatska kroz Parlament potvrditi.

StraightFromTheBalkans: NO!Mozzart, post dub rock bend ispred svačijeg i ničijeg vremena

Sviramo u postavi Dobranić, Dugandžić, Vujanović te gost Nicolas Sinković (vibrafon, programming). Uz bečki dvojac DornWittchen koji će se pobrinuti za vizualni dio imamo i odlične goste, poznati njujorški duo We Are Dark Angels, čiji sastav čine Deantoni Parks i Nicci Kasper. Momci se vraćaju u Hrvatsku završiti glazbeno dokumentari film koji smo započeli u ljeto 2018. godine na otoku Pagu u suradnji s umjetničkom kućom Big Yellow House te će ujedno i gostovati na našoj promociji

Mini hidroelektrane su pogrebna preduzeća za rijeke u Srbiji i BiH

Ima sigurno dvadesetak mesta gde su se ljudi pobunili. Mi se ne bavimo politikom, ovo je pitanje vode, pitanje našeg opstanka. Ili ćemo imati vodu, ili nas neće biti.