Južna Amerika

Argentina: Predsjednik će podnijeti novi prijedlog zakona o legalizaciji pobačaja

Ukoliko se novi prijedlog zakona odobri u oba doma Nacionalnog kongresa, Argentina bi postala prva velika zemlja u Latinskoj Americi koja je legalizirala pobačaj.

Escobarovi nilski konji narušavaju ekosustave močvara u severnoj Kolumbiji

Pablo Escobar osamdesetih je prokrijumčario nilske konje u Kolumbiju za svoj privatni zoološki vrt. Nakon njegove smrti, većinu drugih životinja kolumbijske su vlasti poklonile zoološkim vrtovima. No, nilski konji su ostali na Escobarovoj hacijendi. Njihova populacija je otada značajno porasla i poremetila ekosustave koje naseljavaju.

Andrés Kogan Valderrama: Privatizacija rijeka u Čileu

Prepoznavanje rijeka kao pravnih i političkih subjekata otvara mogućnost ne samo nadjačavanja instrumentalnih i merkantilnih koncepcija života, u čemu bi Čile mogao biti i najgori slučaj od svih, nego i dekolonizaciju antropocentričnog i zapadnjačkog doživljaja planeta.

Peru će posaditi milijun stabala u području Machu Picchua

Predsjednik Perua Martin Viczarra je rekao da je ambiciozni cilj sadnje milijun stabala "obveza vlade, regije, općine i svih građana koji žele zaštititi ovo svjetsko čudo".

Tena Erceg: Bolsonaro pred sudom

Govoreći o pripadnicima starosjedilačkih naroda, Bolsonaro ih je nazivao ‘neprijateljima nacije’ i uspoređivao sa životinjama u zoološkom vrtu, a sve ovo, prema mišljenju organizacija koje su predsjednika prijavile ICC-ju, u službi je ‘dehumanizacije kako bi se legitimiralo nasilje i opravdale politike kojima je cilj smanjenje njihove kontrole nad zemljom na kojoj žive’. Ova ‘huškačka retorika’, tvrdi se dalje o prijavi, zajedno s navedenim mjerama i propustima predsjednika Bolsonara, ‘starosjedilačke narode dovodi u stvaran rizik od genocida’. ‘Ove izjave trebale bi izazvati duboku zabrinutost jer se genocid u pravilu ne pojavljuje bez prethodnog diskursa dehumanizacije’, obrazložili su dalje u prijavi, u kojoj se, kako bi učvrstili svoje argumente, referiraju na niz presuda međunarodnih kaznenih sudova za Jugoslaviju i Ruandu.

DW: Rasizam u ritmu sambe

Gotovo polovina svih Brazilaca ima afričke korijene. Dugo je postojao mit da u toj zemlji nema rasizma. Ali na vodećim pozicijama i u bogatim gradskim četvrtima tamnopute Brazilce tražite uzalud...

Un Violador en tu Camino: Čileanska himna protiv silovanja postaje međunarodni feministički fenomen

Najveći performans održan je u Čileu u četvrtak navečer ispred Nacionalnog stadiona u Santiagu – koji je postao poznat kao logor i centar za mučenje nakon vojnog udara 1973. godine koji je na vlast doveo Augusta Pinocheta. Službeno izvješće o stanju ljudskih prava za vrijeme diktature otkrilo je da je gotovo svaka od intervjuiranih žena pretrpjela neki oblik seksualnog nasilja.

Jesu li mogući slobodni i pošteni izbori u Boliviji?

Ujedinjavanje desne opozicije, koja nije poštivala ljudska prava Bolivijanaca, protiv MAS-a unosi neizvjesnost u mogućnost mirnih i poštenih izbora. Ostaje ključno pitanje: ako bi MAS opet pobijedio, bi li bolivijska desnica prihvatila rezultate izbora?

Nick Estes: Bolivija se pretvorila u desničarsku vojnu diktaturu

Svega dva tjedna nakon preuzimanja vlasti, dokazi jasno pokazuju: ovo je desničarska, vojna diktatura. Glavni znak toga u zemlji poput Bolivije je otvoreno ubijanje Indijanaca.

Slavoj Žižek: Morales je u Boliviji dokazao da demokratski socijalizam funkcionira - ali narod se ne može zanemariti

Iako je većina populacije Bolivije domorodačka ili miješana, oni su do uspona Moralesa bili de facto isključeni iz političkog života, svedeni na tihu većinu. Ono što se dogodilo s Moralesom bilo je političko buđenje te tihe većine koja se nije uklapala u mrežu kapitalističkih odnosa.

Kirsten Sehnbruch: Kako je Pinochetov ekonomski model doveo do trenutne čileanske krize

Značajan udio doprinosa socijalnom sustavu sada mora biti usmjeren u podjednaku podjelu rizika među stanovništvom, tako da i bogati i siromašni mogu dobiti istu razinu skrbi u bolnicama, primati mirovine koje su jamstvo sigurnosti u starijoj dobi i imati iste šanse za stjecanje dobrog obrazovanja.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici II - Bogota

Ne žalim što nismo imali prilike i mogućnosti napraviti više, jer da smo prvom prilikom oči pokrili velom turističkih distrakcija, teško da bismo i približno dobili sliku o izobličenim društvenim strukturama i dinamikama, pravilima i prilikama, koji u potpunosti nadilaze bilo kakvo iskustvo boravka u mjestima u kojima sam do sada živio ili ih posjetio.

Amazonsko pleme Tembe: Gdje se plemenska tradicija susreće s modernim načinom života

Držeći se načina života svojih predaka, ljudi iz plemena uče mlade kako saditi drveće, a uče ih i važnosti očuvanja amazonske prašume. "Uvijek kažem svojoj djeci: ja sam sadila za vas, sada vi morate saditi za svoju djecu", kaže Cidalia Tembe, jedna od žena iz plemena.

Machu Picchu namjerno je izgrađen u sjecištu tektonskih rasjeda

"Lokacija Machu Picchua nije slučajnost", rekao je znanstvenik Rualdo Menegat, geolog s brazilskog Federalnog sveučilišta u Rio Grande do Sul. "Bilo bi nemoguće izgraditi takvo mjesto u visokim planinama da podloga nije bila slomljena".

Južna Amerika: Najbolja destinacija za putovanja

Od susreta s neobičnim endemskim životinjskim vrstama, biciklizma, do zanimljivih arheoloških nalazišta, u Južnoj Americi vam sigurno neće imati kada biti dosadno. Bez obzira putujete li sami, s prijateljima ili obitelji, zemlje Južne Amerike nude sadržaj za sve dobne skupine.

Koje bi bile posljedice nestanka amazonske prašume?

Amazonska prašuma jedno je od najnevjerojatnih mjesta na Zemlji. Pokriva 40% površine Južne Amerike i žila je kucavica južnoameričkog gospodarstva. Skladišti 86 milijardi tona ugljika, koji zahvaljujući njoj ne zagađuje našu atmosferu.