Komentar

Dr. Ivan Đikić za BHRT: Najvažnija je distanca - Koronavirus koji izaziva COVID-19 neće se samouništiti

Dr. Ivan Đikić smatra da je potpuno nepotrebno "bombardiranje" javnosti suhim brojevima o pandemiji koronavirusa, jer to ljudi ne mogu razumjeti.

Mijat Lakićević: Velika redistribucija - Ono što zaista treba spasiti jeste sama sloboda

Treba prvo, ili makar istovremeno, ispitati šta je i gde je glavni uzrok problema – nepravde, nejednakosti, siromaštva, šta god. U privatnom sektoru, koji je „sebičan i pohlepan“, ili u javnom sektoru, koji je ništa manje i jedno i drugo, a još je i korumpiran i nekompetentan. Šta vredi povećavati poreze ako će te pare političari potrošiti na vojsku i policiju. Hoćemo da damo više za zdravstvo, ali da doktori ne budu prišipetlje vlasti. I za školstvo, dabome – ali da profesori mlade, primerom a ne pričom, uče dostojanstvu, a ne poltronstvu.

Almir Muhamedbegović: Stoljeće rudničkih jama smrti

Žeđ za profitom i snaga vlasti uvijek su pobjeđivali nad pravom na human rad, bez obzira da li je vlast bila careva, kraljeva, "narodna" socijalistička ili današnja "demokratsko-postprivatizacijska". Sadašnja korupcija u upravljanju rudnicima, koja je najviše izražena kroz basnoslovno skupe, često nepotrebne, namještene javne nabavke je smrtonosna za rudare.

Boris Dežulović: Dućan-kafić, kafić-dućan

Ne nadate se valjda još uvijek švicarskoj Hrvatskoj? – trideset godina otkako su stavili hrvatsku pušku o hrvatsko rame, pa nabili hrvatsku lisnicu u hrvatski džep, a hrvatsku glavu u hrvatsko dupe, Hrvati su ispali nacija konobara i prodavačica što služe državne činovnike i u poslijepodnevnoj smjeni piju i kupuju, te alkoholičara i šopingholičarki što u prijepodnevnoj smjeni konobare i prodaju služeći državne činovnike.

Marinko Čulić: Građanski rat u SDP-u

I što dobivaš kada podvučeš crtu? Pa dobivaš da je HDZ, sveukupno uzevši, desno krilo SDP-a, a da je SDP lijevo krilo HDZ-a. To znači da je kapitalistička matrica u Hrvatskoj zaštićena kao lički medvjed i na prvi pogled sasvim se uklapa u poznate izjave s više strana da je lakše zamisliti propast svijeta nego propast kapitalizma.

Boris Dežulović: Tajna začepljenog nosa

Lijep primjer za ovo o čemu vam pričam jest slučaj poludjelog predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji ovih dana u ‘mom obračunu s njima’ ratuje sa svima, od ‘kruhozboraca’ iz nevladinih organizacija i ‘narikača’ iz ženskih udruga, do ‘ništarija’ od političkih analitičara i ‘ateističkih agitatora’ među nezavisnim novinarima, ne štedeći čak ni dalmatinske partizane u Drugom svjetskom ratu. I esdepeovci, gle čuda – razočarani.

Yanis Varoufakis, Project Syndicate: Igre redistribucije

Kada je stigla pandemija i gurnula realnu ekonomiju u još dublju depresiju, svijet finansija se potpuno odvojio od realne ekonomije i pretvorio kapitalizam u neku vrstu tehno-feudalizma.

Boris Dežulović: Kratka istorija srpskog sveta

Srpski svet! Spavaš li mirno, Stefane Urošu Četvrti Dušane Nemanjiću Silni? Zavrteo Aleksandar Vučić Srbima globus Srbije, ravno im sve od Tokija do Milvokija, široka im livada: natkrilila ona srpska šljiva požagača svojom raskošnom krošnjom svih pet okeana, a na njoj kao na kauču sedi četrdeset četvrti Belaj Lama i okuplja oko sebe sve Srbe, pa stvara srpski svet.

Bilježnica Robija K.: Trešeta i briškula

Onda je moj dida bacijo fanta od baštoni na stol i rekao je: „Nešto se mislin, ekipa… Zašto propisi koji vride za konobe, trafike, dućane, apoteke i ostalo, ne vride i za državu?“ Don Joso je malo produmao i bacio je tricu kupa. Onda je on rekao: „Dobro govoriš, čoviče! Ako staviš katanac na apoteku kad se zarazi apotekar, stavi lipo katanac i na državu kad se zarazi državnik! Propisi moraju bit isti za sve!“

Kemal Kurspahić: 'Lekcija za druge' iz američke debate

U debati, koja se u novinskim analizama poredi s uličnom tučom, najviše pažnje – i kritike u javnosti – izazvalo je Trampovo odbijanje da osudi ekstremnu desnicu, uključujući i neonaciste i rasiste, i konkretno noviju ekstremnu grupu inspirisanu idealom bijele dominacije koja se pod nazivom Ponosni momci naoružana pojavljuje na protestima u američkim gradovima i traži kavgu s demonstrantima za rasnu ravnopravnost.

Boris Dežulović: Marxism for Dummies

Milijardu kuna (258 miliona KM) vlastelin Todorić je sebi, kćeri, sinovima, zetu, nevjestama, kumovima i prijateljima razdijelio isplaćujući nezarađene dividende i prebacujući na kompaniju privatne kredite i troškove. Pare za zahode sa zmijskom kožom, lustere, jastučiće, zlatne slavine i Ninu Badrić bile su nepostojeće pare, dugovi koje je vraćala kompanija, ergo novac koji je izravno oduzet od njenih radnika. Londonski dizajneri i Nina Badrić svoj su novac dobili: što se njih tiče, slučaj Todorić ne postoji. Postoji samo za blagajnice i skladištare, vozače i ostale zaposlene, njih pedeset hiljada, koji su radosno nadoknadili njihovih četiri-pet milijuna kuna, kao i svih ostalih milijardu. Ili, ako je kmetovima tako lakše razumjeti, dvadesetak hiljada po glavi.

Almir Muhamedbegović: Vuk i tri kokošara - Nije to korupcija to je samo percepcija korupcije

Premijer je, baš poput glavne tužiteljice Tadić, drsko objasnio i to da kad govorimo o ogromnoj korupciji govorimo ustvari o percepciji ljudi, a percepcija je samo percepcija. Jer zna premijer, percepcija nije isto što i korupcija, mada se obje riječi završavaju na „pcija”, a što ljude može dovesti u zabludu.

Boris Dežulović: Godine menadžera

A sve i da je prvi put, bilo bi zanimljivo. To, naime, da nasmiješeno lice s naslovnica luksuznih poslovnih magazina – menadžer godine, poduzetnik godine, kako sve međusobno ne tepaju ta neobična bića iz kongresne sale hotela Westin – koju godinu kasnije završi na potjernici USKOK-a ili Interpola, u crnoj kronici, zatvoru, bolnici ili pak Bosni i Hercegovini.

100 godina od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura: Moramo ponovo učiti hodati

Prije 100 godina rođen je Zuko Džumhur. Na granicama koje je pješice prelazio danas su postavljene bodljikave žice. Stranci se nepovjerljivo gledaju, iznenadni gosti ne puštaju se u kuće. Neke od zemalja koje je obišao kao hodoljubac opustošene su ratom, a prelijepi mladići i djevojke “čije oči osvjetljavaju noći”, danas su migranti

Dragan Markovina: Kako do mira u Srebrenici, spomenikom o miru ili predstavom koja suočava?

Nemoguće je izgraditi zajedničku budućnost, a istovremeno inzistirati na nacionalizmu kao načinu življenja

Njemačka: Katolička crkva, njena katastrofa i zajednički put

Napokon. Katolička crkva će od početka 2021. godine isplaćivati odštetu u visini do €50.000 žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika i drugih predstavnika crkve