Komentar

Amer Osmić: Bosna i Hercegovina nema strategiju protiv odlaska stanovništva

BiH se suočava s velikim problemom depopulacije.

Zlatko Dizdarević: Neka druga pamet

Nešto mislim, ako mi je i samo sedmica u ribarskom selu kraj Stona dovoljna za prepoznavanje onoga što ne vidim kroz bezmalo punu godinu tamo, u onom ciljanom i uredno proizvođenom ludilu moga grada, mogu misliti kako je onima koji tu nesvijest mogu sebi priuštiti

Boris Dežulović: Was hast du im 1991 gemacht, Sohn?

Punih dvadeset osam godina – vrijeme za koje je cijela jedna golema, jaka nova Njemačka stigla potpuno zaboraviti Drugi svjetski rat, bolno ga se sjetiti, dohvatiti se s vlastitom noćnom morom, retuširati je i na koncu priznati, pa pasti na koljena pred njenim žrtvama – Hrvatska još čeka jebenu presudu za Branimira Glavaša. Bez ikakvih izgleda da je dočeka za njegova života.

Ljubodrag Stojadinović: Šešelj, čudovišni portret režima

On nije sluga režima. On je režim.

Slaven Škrobot, svjetski putnik: Nema mjesta do kojeg ne mogu stići

"Kada pred sebe stavim cilj, ne odustajem. Nikada do sada nisam odustao niti od jednog planiranog puta", rekao je Slaven.

Kemal Kurspahić: Američki i balkanski 'izmi'

Nacionalističko prekrajanje istorije, u kojem se rehabilituju i slave ustaštvo i četništvo i odlikuju predvodnici udruženih zločinačkih poduhvata devedesetih, guraju balkansku djecu rođenu nakon hladnog rata u suprotan smjer od njihovih američkih vršnjaka.

Dževad Karahasan: Evropa se balkanizuje

Zapadnoevropska kultura sve više ima potrebu i za jednoznačnošću.

Darko Cvijetić: U soliterima su bukvalno susjedi napadali susjede

Živjeli smo do 1992. godine normalno, možemo reći i nesvjesni onoga što će se dogoditi. U tom crvenom soliteru se vidi Jugoslavija koja postoji, a onda i Jugoslavija koja počinje da tone kat po kat. Taj lift biva giljotinom, krećući se po vertikali i skidajući glave, barem metaforički.

Christoph Hasselbach: Strano tijelo Boris Johnson

Njemački političari ne razumiju fenomen Borisa Johnsona u Velikoj Britaniji. Ali, sviđalo se to nekomu ili ne - on će uskoro postati britanski premijer, smatra Christoph Hasselbach.

Zlatko Dizdarević: Otanjile kičme poslušnih moćnika

Zlatko Dizdarević o povratku "Erdogana u za njega malu, skrajnutu pograničnu avliju u kojoj može ponovo zatražiti što hoće, pa i da uhapsi i izručuje ovoga ili onoga", o "Dragane lopove" u Zapadnom Mostaru, o sarajevskom skupu o saradnji u Jugoistočnoj Evropi i "najnovijim zbivanjima o Americi i Iranu, Evropi, Arapima, Izraelu i drugim, »kolateralama«"

Predrag Finci: U posjeti Karlu Marxu

Iako mislim da u politici pripadam "realistima", a prema Marxovom idejama gajim i dalje nevjericu, jer sam u filozofskim promišljanjima daleko od njegovih, ipak mi se sve više čini da nam svijet kakav jest sve više nalaže da se ponovo okrenemo utopijskom kao jedinoj budućnosti dostojnoj čovjeka...

Bekim Sejranović: O kozmopolitizmu, izbjeglicama i Norveškoj

Kao autor i kao pisac mislim da nemam nacionalni predznak. Uobičavam da kažem da sam pisac svih onih koji čitaju, pogotovo onih koji kupe moje knjige.

Zlatko Dizdarević: Slijepi kod očiju

Šta nova garnitura u EU znači za BiH i hoće li nam olakšati ili otežati put prema Uniji...? Možda bi bolje bilo pitati hoće li išta biti bolje kod nas, pa onda eto argumenta za EU da nas ponovo primijete? A ako bi to pitali, moj bi odgovor bio – neće! Zašto? Zato što nije u interesu "lidera", njihovom ličnom i usaglašeno grupnom, da se posvete interesu građana. Zašto? Pa u samoobrani, njih ovakvih u dobru za građane nema. To je bar prirodno.

Dino Mustafić: Lažni prijatelj Bosne

Etniciziranje društva iz dana u dan je sve agresivnije, odavno se to vidi u pokušajima uspostave koncepta (etnički) "čistih kultura" i nemogućnosti postojanja bilo kakve zajedničke (bosanskohercegovačke) kulture. Jasno je to i kroz subvencije i odnos prema muzejima, kinoteci, galerijama, svemu što ima atribut državne, zajedničke i kolektivne memorije daleke i bliske prošlosti

Orhan Pamuk: Demokratija ne treba da se zasniva na sili - Izbori u Istanbulu branili sekularizam u Turskoj

Ja samo pišem o stvarnosti. Moj posao nije da prikrivam greške drugih, već da pišem o njima.

Boris Dežulović: Saturday Bloody Saturday - 'Ne mogu vjerovati vijestima danas… koliko dugo moramo pjevati ovu pjesmu?'

Da smo se bar te subote čestito napili i popeli na onu pelegrinku kraj bolnice na Firulama, pa ovih trideset godina proveli u gustoj krošnji visoko nad Poljičkom cestom, bolje bih život potrošio