Komentar

Izvestan osmeh - Ahmet Altan, poznati turski pisac i novinar, oslobođen je iz zatvora posle četiri godine

U satiričnom listu Taraf, koji je osnovao i čiji je urednik bio, 2008. objavio je kolumnu, pod naslovom „O, moj brate“, koja je bila posvećena žrtvama genocida Turske nad Jermenima i tražio da Turska prizna genocid. Opet je bio optužen za ponižavanje turkstva. U Srbiji još nismo došli do pravosuđa. Negiranje genocida u Srebrenici, uprkos navodnom priznanju „velikog zločina“ je zvanična politika. Ko joj se suprotstavi za sad se ne izlaže javnom tužiocu i sudu. Umesto toga, tu je sud zdravih snaga udružen sa tabloidnim progonom, a oba organizuje i sprovodi država. Teško je oceniti koji je od ta dva suda – državnog i paradržavnog – bolje organizovan i efikasniji.

Boris Dežulović: Aleksandar Vučić, najveći ikad

Džabe mi, eto, i pamet i škola i trideset pet godina novinarskog iskustva: mislio sam da sam u tih trideset pet godina video sve, ali intervju Aleksandra Vučića zvezdi Pinka Srđanu Predojeviću oteo se svakom dosad poznatom zakonu političke fizike

Saša Ilić o seriji "Porodica": Tvoje lice zvuči poznato

Kada sam to shvatio, nastavio sam da gledam Porodicu kao neočekivani nastavak šou programa Tvoje lice zvuči poznato, gde takođe nema glume kao kreacije već samo puke imitacije.

Boris Dežulović: Pošto predsjednik Vrhovnog suda?

Otkud u Hrvata takvo nepovjerenje u sudstvo, otkud takvo nepovjerenje čak i u vrhovnog čovjeka vrhovne sudske instance? Otkud takvo kolosalno nepovjerenje u narodu koji tako bezrezervno vjeruje u izmišljotine o čipovima u cjepivima ili masovnoj manipulaciji 5G mrežom i HAARP-ovim antenama, pomoću kojih svjetski moćnici izazivaju tornada s morskim psima, a istodobno im je posve nevjerojatno da bi omraženi gazda Dinama, očajnički spašavajući dupe, izmislio kako je nosio novac predsjedniku Vrhovnog suda?

Andrej Nikolaidis: BOŠNJACI I KOMUNJARE - Da nije bilo komunista, šta bi demokrate krale?

Ovdašnje političke elite već trideset godina ne rade ništa osim što rasprodaju, krčme, na sebe prepisuju ono što su komunisti napravili za četrdeset. I još nisu sve hapili. Komunisti su napravili više nego što ovi za isto vrijeme mogu ukrasti i uništiti.

Pandemijska strategija Vlade Federacije: Vodi se biološki rat protiv Bošnjaka

Siguran sam da su se kompletne nacionalne “elite” već cijepile u tajnosti, van dosega fotoaparata, u onom mraku gdje inače dogovaraju kupovinu glasova i kompanija, zapošljavanja i slične mutne radnje. Kad malo bolje razmislimo, Fadil se realno nema više zbog koga truditi oko nabavke vakcina – nezaštićena je ostala samo sirotinja. A kad je sirotinja mogla računati na zaštitu ove države od bilo čega? Što bi rekao bivši reis: “Koga ba, mi da vakcinišemo?”

Almedin Šišić: Kako smo "bačeni niz vodu"

Porodice koje imaju gubitke u ljudskim životima imaju i legitimno i svako drugo pravo da tuže državu i sve predstavnike vlasti za nečinjenje, jer su direktno odgovorni za stotine umrlih

Besplatna vakcinacija za državljane BiH u Srbiji: "Nije kome je namjenjeno, već kome je suđeno"

Moj najbolji prijatelj u 2021. godini, čovjek koji je za mene, moju majku i naše zdravlje učinio više nego ijedan državni službenik u BiH koje finansiramo najbezobraznijim porezima u Evropi je Srbijanac, antivakser, ljubitelj suludih teorija zavjera te čovjek koji, kao i njegov predsjednik, slavi ratne zločince i negira genocid u Srebrenici.

Boris Dežulović: Šala o guzonjama

To bi dakle bila baš loša satira: u nekom gradu sravnjenom u katastrofalnom potresu vijećnici na čelu s gradonačelnikom – koji je sve gradske pare potrošio na spomenik Tuđmanu i kojega tjednima nakon potresa nitko uopće nije ni vidio u gradu – dočuju za humanitarnu akciju nekog lanca dućana sa ženskim ulošcima, pa se jave na njihov natječaj tražeći pedeset novih, vrhunskih fotelja prilagođenih svojim debelim guzicama.

Dragan Bursać, Banja Luka: Mlaka voda Meksičkog zaliva

Tamo gdje njihova sloboda prestaje, moja tek počinje.

Bilježnica Robija K.: Dupla ambulanta

Dida je nagnijo se prema doktorici i rekao je: „Molinvas lipo, ja bi tija da mi žbeknete rusku vakcimu!“ Doktorica je rekla: „Nemamo ruske vakcime, šjor!“ Didi je uletilo čudilo: „Kako nemate?“ Doktorica je rekla: „Lipo, nemamo! Imamo samo američko cjepivo!“ Dida je rekao: „Ja bi onda rađe sačeka da dođe rusko!“ Doktorica je rekla: „Možete vi čekat, moj šjor, al ko zna oćetel ga ikad dočekat!“ Dida je pitao: „Šta, al ga nema na tržištu?“ Doktorica je rekla: „Ima ga na tržištu, al se neko usra ka grlica, pa ga se ne smi kupit!“ Dida je pitao: „Zašto, jebate?“ Doktorica je rekla: „Zato šta samostalna i suverena Hrvacka mora čekat njemačku dozvolu da kupi ruske vakcime!

Međunarodni dan žena je najljepši dan u BiH i podsjetnik na najstariju društvenu nepravdu koju moramo ispraviti

Borba za ženska prava nije tamo neka "ženska stvar", kao onaj "mamin usisivač" u hodniku kojeg muški članovi porodice uredno preskaču. U biti, koliko god se pravili mutavi, borba za prava žena je najviše "muška stvar" jer su muškarci i patrijarhalno društvo najveća prepreka ravnopravnosti spolova. I jedina prava adresa za ispravljanje najstarije nepravde.

Sally Frampton: "Skepticizam prema vakcinama postoji koliko i vakcine". Evo recepta za povjerenje u vakcinu

Doktore su posebno zabrinjavali stavovi javnosti prema vakcinaciji. Sve veći otpor prema obaveznoj vakcinaciji protiv velikih boginja tokom 1870-ih i 1880-ih pokazao je koliko je slabašno poverenje u politički i medicinski establišment. Najradikalniji protivnici vakcinacije služili su se demonstracijama i štampom da promovišu svoj stav. Iz njihove perspektive, umesto da kontrolišu medicinske autoritete, novinari su ih slepo podržavali. Kao i danas, „mejnstrim“ mediji prikazivani su kao neprijatelj: pojedini protivnici vakcina čak su tvrdili da novine obmanjuju građane kad je reč o bezbednosti vakcinacije. „Da su mediji pošteni samo mesec dana, medicinskom zlu i parlamentarnoj laži protiv kojih se borimo bio bi zadat smrtni udarac“, obznanio je jedan aktivista 1876.

U džinovskom logoru: Svijet je samo pozadina za selfie - Andrej Nikolaidis

U kafani koju su na tren napustila bića koja se anonimnosti boje više nego smrti, imaš osjećaj da si, uprkos svemu, napokon sam i nevidljiv.

Viktor Ivančić: Bilježnica Robija K. - Sodoma i korona

„Pazi ovako! Ako u nekom staračkom domu živi sto penzijonera, i ako se cjepilo njih osamdes, i ako u starački dom onda uleti virus korone, koliko će penzijonera umrit jerbo se nisu cjepili protiv korone?“ Moj drug Dino je skupijo usta i piljio je u plafonjeru da malo duma. Onda je on rekao: „Umriće svi koji se nisu cjepili!“ Uča je pitala: „Koliko je to?“ Dino je opet malo dumao i rekao je: „Previše!“ Uča Smilja je podviknila: „Nemoj me i ti zajebavat ka Robi, Dino! Koliko je to tačno previše?“ Dino je rekao: „Previše je i kad umre jedan čovik, a kamoli njih…“ Uča je pitala: „Koliko?“ Dino je rekao: „…toliko puno!“

Heni Erceg: Zlo banalnosti - "Nijedna palanka ne prašta, hrvatska naročito, makar se radilo o piscu koji je činio sve da obuzda srpsku agresiju i ratove devedesetih"

Filosofija palanke, knjiga Rade Konstantinovića, napisana davne 1969. nemilosrdna je analiza porijekla i duha palanke kao pogleda na život, poruka o životu plemena u agoniji i destrukciji. To je knjiga za kojom se poseže kad god zlo uzme maha, kao upozorenje na onu vrstu provincijske egzistencije koja proizvodi ksenofobiju, a zatim i fašizam.