Komentar

Edhem Eddie Čustović za RSE: Prenosimo svjetska iskustva na mlade u BiH

Iza svakog projekta stoji desetine a ponekada i stotine ljudi, koji se bave raznim dijelovima tog projekta. Kada neko pripisuje te uspjehe meni, ja to odbijam jer znam da ni jedan projekt ne može da uspije bez velikog tima.

Ahmed Burić: Brega vs. Buba Corelli

Devedesete, barem za nas, nisu bile vrijeme šlagera. Nisu ni za koga: repersko nabrajanje već je postalo glavni trend, ono publike što je preživjelo Guns 'n' Rosese, plus nešto nove slijedilo je Nirvanu i Pearl Jam, i stvar je manje – više bila gotova. Trebalo je spašavati dušu. I ne baš pod svaku cijenu postati turbo narodnjak.

Abbas Faiz: Ograničene mogućnosti Kine u Hong Kongu

S obzirom na to da nije stekla povjerenje prosvjednika i da, kako se čini, gubi kinesku podršku, Carrie Lam se nalazi u situaciji u kojoj će morati donijeti neke teške odluke – stati na stranu prosvjednika i prkositi kineskom pritisku ili pak stati na stranu Kine i narediti policiji gušenje protesta pod svaku cijenu.

Kemal Kurspahić: Strategija pohiti polako

Ovako neodređen odnos prema tako vitalnom pitanju kao što je euroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine ostavio je prostor za interpretacije u rasponu od tvrdnji iz Republike Srpske kako od slanja godišnjeg nacionalnog plana za NATO "nema ništa"; kako će Republika Srpska odnos prema NATO-u usklađivati sa Srbijom i kako će slijediti vlastitu rezoluciju o vojnoj neutralnosti do Izetbegovićevih priznanja kako će put u NATO biti usporen u iduće tri godine – kao da uopšte može biti sporiji.

RSE: Državljanstvo BiH najčešće mijenjaju za austrijsko i njemačko

U narednih pet do deset godina može se očekivati još brojnije odricanje od bh. državljanstva.

Tomislav Jakić: Johnson nije Churchill

Churchill je svojedobno u Britaniji dočekan s olakšanjem i nadom, dok Boris Johnson svojim tvrdim kursom razjedinjava britansko društvo u kojemu je barem polovica građana za ostanak u Uniji. Osim toga, Johnsonov je idol podržavao evropsko ujedinjavanje

Noam Chomsky: Može li civilizacija da preživi kapitalizam?

Zvanična doktrina pati od brojnih poznatih "tržišnih neefikasnosti", između ostalog od nesposobnosti da uzme u obzir efekte tržišnih transakcija na druge. Posledice ovih "spoljnih faktora" mogu biti znatne. Jedna ilustracija je današnja finansijska kriza. Za nju je delom odgovorna činjenica da su velike banke i investicione firme ignorisale "sistemski rizik" – mogućnost da će se čitav sistem srušiti – kada su obavljale rizične transakcije.

RSE Most: BiH između Erdoana i Putina

"Mislim da su lideri u Bosni i Hercegovini razvili tu vrstu odnosa o kojima govori kolegica Trivić. Oni podgrijavaju međusobne sukobe od kojh i jedna i druga strana profitiraju. Tih sukoba nikad ne fali. Ja sam prilikom nekih pregovora imao priliku vidjeti da se ti ljudi na ličnoj bazi jako dobro razumiju i slažu", Ešref Kenan Rašidagić.

DW intervju s Karolom Fings: Prije 75 godina - Likvidacija Roma i Sinta u Aušvicu

To je bio genocid koji se negirao. Mnogi su vidjeli, znali ili učestvovali u onome što se dogodilo sa Sintima i Romima u nacističko doba... Istina o Holokaustu Jevreja je takođe prilično kasno stigla u njemačko poslijeratno društvo. Ali bilo je velikih procesa koji su doprinijeli širenju istine, poput procesa „Aušvic". Iako ne tako sveobuhvatan, postojao je i progon zločinaca. A bilo je i odbacivanja antisemitizma jer se podrazumijevalo da je to preduslov za genocid. Sa žrtvama Sintija i Roma situacija je bila drugačija.

Kemal Kurspahić: Izjava od sedam stepeni po Richteru

Čak i ako je potres izazvan "navodnom izjavom koje uopšte nije bilo" – ova najnovija proba zapaljive retorike nudi i korisne pouke, i za regionalnu politiku i za regionalne medije, iz kojih bi se dosta moglo naučiti, ako to nekoga još zanima.

Rada Iveković za tjednik Novosti: Žene su svuda prve spasiteljice izbjeglih

S jedne su strane žene tradicionalno spremne za mirotvorstvo, njegu, da hrane i daju a ne oduzimaju život. Otud su historijski zajedno razvile odgovarajući senzibilitet. U vrijeme sukoba one katkad i lakše prelaze granice. Patrijarhat ih u društvo uključuje kao podređene, što im daje, čak i ako su klasno podijeljene, moguću zajedničku platformu. U takvoj atmosferi, mi se lako i neposlušno uključujemo u solidarne akcije. Žene su danas avangarda antiratnih i civilnih udruženja i svuda prve spasiteljice izbjeglih.

Danijela Stefanović: "Rupe u sistemu" – od antike do Borisa Džonsona

Lolije, stanovnik Pompeje i jedan od kandidata na lokalnim izborima, nije mogao znati za nevolje štrajkača iz Deir el Medine, ni za sudbinu Enlil-banija. Grafit sačuvan na zidu jedne krčme poručuje Molim vas glasajte za Lolija; valjaće za (gradnju) puteva i javne i sakralne građevine. Ostaje nepoznato kakav je uspeh Lolije požnjeo na izborima. Na jesen ćemo saznati hoće li Boris Džonson održati obećanje – When in Rome, do as the Romans do / Kada si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.

Ines Tanović za Radio 27: Vrijeme je da pričamo kako danas živimo

Film "Sin" redateljice Ines Tanović se bavi životom jedne porodice u današnje vrijeme u Sarajevu, odnosno odgojem djece u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, kada su mnoge vrijednosti izokrenute

Miodrag Šorić: Strah Kremlja od naroda

Elita moćnika koja vlada skupa s predsjednikom Putinom sve više se boji naroda. I ima za to dobre razloge. Državni aparat je korumpiran. On je odgovoran za to što životni standard Rusa već godinama biva sve niži, gospodarstvo stagnira, infrastruktura izvan velikih gradova propada, obrazovana mladež napušta zemlju.

Edin Zubčević: Vidite li ovaj grad? To nije Valter

Valter je poginuo na dan oslobođenja Sarajeva. Ostali Valteri su izgleda poginuli u posljednjem ratu. Čini se kao da nije ostao nijedan koji bi se borio za Sarajevo danas.

Bojan Munjin: O burazerskoj državi, lokalno i globalno

Balkanska "burazerska država" i "ortački kapitalizam" bez svake sumnje se tiču savjesti nas ovdje, ali se u najmanju ruku ogledaju i u tom dvostrukom licu Zapada, na kojem je tehnološki progres otišao u nebo, ali se on u međuvremenu prilično ispraznio od etičkih načela u koje je nekada vjerovao.