Kulinarstvo

Gljive: Paprena mliječnica - ljuti začin iz šume

Nije još znanstveno utvrđeno da paprena mliječnica ima ljekovite učinke, ali njezin kemijski sastav svakako govori u prilog tome. Paprene mliječnice sadrže visok udio bjelančevina, ugljikovodika i minerala: kalija, fosfora, magnezija i selena. Bogate su vitaminima C, D, D2,K1, kao i nikotinskom, pantotenskom i folijevom kiselinom. Od aminokiselina sadrži: treonin, leucin, lizin, alanin te glutaminsku i asparaginsku kiselina

Rukola (Eruca sativa): Bogata je vitaminima C, K, A, kalijem, manganom, željezom, kalcijem i cinkom

Rukola se najviše konzumira svježa, ali može se i dinstati i kuhati. Puna je antioksidansa i ima brojne značajne zdravstvene osobine te pored toga što je jako ukusna, njeni aromatični listovi su dobri za zdravlje i jako su hranjivi.

Kefir: Pozitivni učinci na zdravlje i recept za proizvodnju

Riječ kefir potječe od slavenske riječi keif, što znači blagostanje ili dobar život. Naziv potječe od ukupno boljega zdravlja koje se pripisivalo onima koji su ga redovito konzumirali

Majčina dušica, tamjanika, divlji bosiljak: Idealan začin - antibakterijska, antioksidacijska i antigljivična svojstva

Pripremljena kao čaj, majčina dušica pomaže kod liječenja prehlade, promuklosti, upale sinusa, upale ždrijela i bronhitisa. Vrlo je dobra za probavu i pomaže u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu temeljaca, variva i marinada. Može se dodati juhama, umacima i nadjevima. Dobro se slaže s mesom peradi, školjkama i divljači.

Grančica lovora, grančica zdravlja i miris koji osvaja

Stari Rimljani su nosili krunu, preciznije, vijenac od lovorovog lišća da bi proslavili pobjedu

Japanske jabuke: Slatke i pune hranjivih tvari

Japanske jabuke su slatko voće puno vitamina, minerala, vlakana i korisnih biljnih spojeva. Mogu biti korisne za zdravlje srca, smanjenje upala, jačanje vida i održavanje zdravlja probavnog sustava. Pored toga, ukusne su i dobro idu s raznovrsnim namirnicama. S obzirom na sve prednosti koje nudi, ne trebate puno razmišljati o tome da je dodate u svoju prehranu.

Što je nastalo prije - pivo ili kruh? Priča o znanstvenom simpoziju 1953. godine

Dostupni arheološki dokazi nisu nudili konačan odgovor. Žitarice i alati koji se koriste za sadnju i žetvu, kao i kamenje za mljevenje i razne posude, mogu se koristiti i za pravljenje kruha i za pravljenje piva. Unatoč tomu, simpozij koji se održao pod nazivom Je li čovjek nekada živio samo na pivu?, pokrenuo je mnoge rasprave.

Zanimljivosti i manje poznate činjenice o tjestenini

Prije izuma strojeva za izradu rezanaca, tijesto se mijesilo nogama. Svatko tko je pokušao napraviti domaće tijesto za tjesteninu zna koliko je ono tvrdo. Radnici su morali hodati po velikim smjesama tijesta, a bio je potreban maltene cijeli dan hoda da bi se proizvela jedna serija prizvoda.

Marelice: Slasne, zdrave i bogate hranjivim tvarima

Sto grama marelica ima 48 kalorija, 1.4 grama proteina, 0.39 grama masti, 11.12 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 9.2 grama šećera. Kao i većina ukusnih voćnih plodova, marelice se mogu jesti na razne načine.

Pet načina za smanjivanje količina prehrambenog otpada u kućanstvima

Srećom, postoji mnogo stvari koje može napraviti svatko od nas kako bismo učinili pozitivan pomak u smanjenju prehrambenog otpada.

Gljive: Paprena mliječnica - ljuti začin iz šume

Nije još znanstveno utvrđeno da paprena mliječnica ima ljekovite učinke, ali njezin kemijski sastav svakako govori u prilog tome

Keto dijeta: Prednosti i mane

Cilj ove dijete je postići prirodno stanje tzv. ketoze, u kojem tijelo umjesto šećera počinje izgarati masti kako bi preživjelo. To može zvučati drastično, ali ako ste pažljivi, ne mora biti opasno.

Hrana koja spaja kulture: Mladi sirijski izbjeglica u Velikoj Britaniji pronašao uspjeh u kulinarstvu

Popularnost sirijske hrane raste ne samo u Londonu, nego i u drugim područjima u kojima živi veći broj imigranata i izbjeglica.

Fizičari kreirali jednačinu za spremanje savršene pizze

Tradicionalne peći od cigle prave vatru od drva koja gori u jednom uglu, omogućujući da se toplota prenosi i ravnomjerno zrači kroz zakrivljenu otvorenu pećnicu.

Kako je nastao hljeb?

Rane kreacije ''hljeba'' vjerovatno su više ličile na ''ravne kriške mljevenih sjemenki i žitarica grijane na kamenu ili na žaru vatre'' nego na standardni hljeb

Pitomi kesten - ljekovita jesenska poslastica

Svake jeseni pitomi kesten dobiva ogromnu pažnju zbog svojih ukusnih plodova. Ovo listopadno drvo, zaslužuje biti cijenjeno i zbog kvalitetnog drva, listinca i cvijeta od kojeg se dobiva visokokvalitetan med