Kultura

Nova otkrića o antičkom društvu s grčkog otočića Daskalio

Ovaj otočić je ranije bio dio grčkog otoka Kretos, a vjerojatno je predstavljao neku vrstu svetišta antičkog vremena. Znanstvenici pokušavaju saznati nešto više o kulturi društva koje je na njemu živjelo, posebice u razdoblju od 2600. do 2500. godine prije nove ere.

Tuzla: Promocija knjige "PTSP Spomenar" - Dragan Bursać

"Tuzla i Tuzlaci - toliko nam je lijepo. Da mi je i Tuzlu i Tuzlake nekako sakrit da se sva ova dobrota sačuva, pa da se i mi preselimo ovamo!"

Hrana koja spaja kulture: Mladi sirijski izbjeglica u Velikoj Britaniji pronašao uspjeh u kulinarstvu

Popularnost sirijske hrane raste ne samo u Londonu, nego i u drugim područjima u kojima živi veći broj imigranata i izbjeglica.

[Galerija] Jedna fotografija, četiri godišnja doba

Godišnja doba mogu jako utjecati na to kako doživljavamo svijet oko nas.

Dino Mustafić: Lažni prijatelj Bosne

Etniciziranje društva iz dana u dan je sve agresivnije, odavno se to vidi u pokušajima uspostave koncepta (etnički) "čistih kultura" i nemogućnosti postojanja bilo kakve zajedničke (bosanskohercegovačke) kulture. Jasno je to i kroz subvencije i odnos prema muzejima, kinoteci, galerijama, svemu što ima atribut državne, zajedničke i kolektivne memorije daleke i bliske prošlosti

Saša Ilić: Borka ili o revoluciji

Ona se za svoj put borila partizanski, otvoreno, dijalogom, susretima, sučeljavanjem mišljenja, demonstracijama, pred kordonima, u otvorenom sukobu ili dijalogu s političarima, ili u nastojanjima da pridobije podršku drugih kulturnih i političkih centara.

Osam najboljih izuma antičke Grčke

Brojni starogrčki izumi se u modernijim verzijama koriste i danas, a utjecaj grčke arhitekture vidljiv je širom svijeta.

Marko Simonović: Srpsko-hrvatski objasnidbeni rječnik: Krivi ste vi.

I dok Srbija ne zna ili ne želi slaviti svoje kulturne trijumfe, u Hrvatskoj se kvalitet prepoznaje: ovaj rečnik je odmah postao bestseler i, kako stvari stoje, pitanje je dana kada će svi govornici hrvatskog jezika imati po primerak u svojim domovima.

Mira Furlan 1997. godine: Ratna propaganda stalno traga za 'unutarnjim neprijateljem' kako bi manipulirala narodom

Ratna propaganda je stalno tragala za 'unutarnjim neprijateljem' samo da homogenizira narod i da mu ulije strah u glavu da bi mogla njime da manipulira. Zanimljivo je da je većina 'unutarnjih neprijatelja' bila ženskog spola. To je vrlo mizogina kultura. To je vrlo mizogini svijet.

Zuko Džumhur - učenjak, boem, najveća skitnica Jugoslavije

Zukina prva ljubav i trajna životna strast bilo je slikarstvo, naročito kariktaura, a oblikovanje šaljivih likovnih minijatura s vremenom je doveo do savršenstva. Njegove ilustracije bile su jednostavne i ekspresivne, a njihova aluditivnost uvijek je bila kristalno jasna i nedvosmislena.

Predrag Lucić - pjesnik s kojim je Corto Maltese zaplesao sirtaki - "ples slobode"

Predrag – kao demobilizator najvećeg formata – bio je drugo ime za nadu. Nadu koja nas je prerano napustila

Kulturni život sa pogonom na entuzijazam

"Hteli smo da dovedemo pisce, prvenstveno iz Sarajeva, a onda su došli i ljudi iz Zagreba, da bi srednjoškolci iz Užica, najpre gimnazijalci sa kojima uglavnom radimo, sreli zanimljive pisce, prijemčive njihovoj generaciji, a za koje neće čuti u školi, čije knjige u tom trenutku nije bilo moguće naći u knjižarama i oni nisu znali da taj svet postoji.

Štrausov koncert i nacizam: Azijski muzičari koji pobjeđuju na audiciji nemaju pristup Bečkom filharmonijskom orkestru

Moto ovog grada je Wien bleibt Wien – Beč se nikad ne mijenja. Njegovu ključnu karakteristiku uočio je Sigmund Freud: Schein über Sein – dobro izgledati je bolje nego biti dobar. U Beču je izgled najvažniji.

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH: Moramo se baviti politikom jer se ona bavi nama

Mi radimo agilno i dinamično, bez obzira što nas niko ne podržava, Mi smo trenutno prilično frustrirani zbog činjenice da nas je Vijeće ministara uskratilo za jedan respektabilan grant, zbog činjenice da naša aplikacija nije tehnički zadovoljila, kako oni tvrde. To je teško osjećanje. Mi ne znamo kako ćemo nadoknaditi taj gubitak. Zbog toga se osjećam kao sovjetski astronauti, napušteni u svemiru, u trenutku kada se raspadao SSSR. Mi plutamo ovim našim kulturnim bespućem, bez izvjesnosti da će nam biti pružena ruka spasa. Mi se predati i odustati nećemo.

Profesor Baltazar, genijalni izumitelj kojeg su voljeli i u Zimbabveu

Upravo zato su svi pokušaji da se Baltazar nakon 1990. reciklira i obnovi - a bilo ih je - završavali otužno. Završavali su upravo kao ono što i jesu bili: podgrijavanje davno skuhanog i odmrznutog ručka.

Vojin Bakić: Rušili su mu spomenike jer podsjećaju na Srbe i partizane

Vojin Bakić jedan je od najvećih hrvatskih kipara, koji je među ostalim ostao upamćen po poslijeratnim djelima kojima je htio dati svoj doprinos na sjećanje žrtava fašizma, prije svega potaknut gubitkom četvero braće, koji su svi ubijeni u Drugom svjetskom ratu.