Magazin

Uspjesi istraživačkih novinara u borbi protiv korupcije: Hapšenja, smjene i zatvorske kazne

Zahvaljujući rijetkim medijima i njihovim istraživačkim novinarima, javnost u Bosni i Hercegovini, ali i daleko izvan granica ove države, saznala je za mnoge afere, pljačke, korupciju, zloupotrebe vlasti. Donosimo kratki pregled...

Visočki sudžuk: Koji dodaci mesu i režim dimljenja ga čine posebnim?

Pomalo je pregrubo reći da je sudžuk nastao kao suhomesnati proizvod u nus proizvodnji pečenice, ali zaista, nastao je kao potreba da se na neki način konzerviraju i sačuvaju obrezine (komadi mesa i loja) koje su nastale pri obradi najkvalitetnijih dijelova trupa za potrebe krojenja komada pečenice.

Covid-19: Udvostručen broj novozaraženih u posljednja 24 sata, preminule 32 osobe

U Bosni i Hercegovini je registrovano 1.255 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata. U odnosu na juče, kada je registrovano 526 slučajeva, broj je dvostruko veći. Od posljedica Covid-19 preminule su 32 osobe.

In memoriam Kemal Kurspahić

Zalagao se za jedinstvenu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, ravnopravnu državu svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, ili bilo kakvu drugu pripadnost

COVID-19: Vakcinisani značajno manje šire virus od nevakcinisanih

Učestalost zaraze među nevakcinisanim 8.3x veća nego među vakcinisanima. Hospitalizacija nevakcinisanih je 25.2 puta vjerovatnija. Smrtni ishod kod nevakcinisanih vjerovatniji 24 puta.

Danielle Ofri: Antropologija vakcine

"Predviđam da se sledeća masovna zaraza… neće desiti usled nedostatka preventivnih tehnologija", napisala je Larson u tekstu za časopis Nature. "Emotivna infekcija koja se prenosi digitalno može da uruši poverenje u vakcine toliko da ih obesmisli."

Kladanj: Spomenik iz antičkog doba na planini Konjuh - Gusta šuma vijekovima krila rimski put

Lokalitet "Dobra voda" se nalazi na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo. Ukoliko dolazite iz ovih pravaca, potrebno je skrenuti u Kovačićima, starim putem za Sarajevo (Stara karaula)

Koronavirus: Zemlje se trebaju spremiti na širenje Delta varijante virusa, vakcine na nju slabije efikasne

U najvećem su riziku ljudi koji uopšte nemaju pristup vakcinama protiv COVID-19 - posebno oni u Africi, gdje je većina država vakcinisala manje od 5% svoje populacije te zemlje poput BiH, koje u potpunosti ovise o vakcinama iz COVAX mehanizma koje dolaze sporo i u malim kontigentima.

Viktor Ivančić: Likvidacija novinarstva

Slučaj odmazde nad pobunjenim novinarima Glasa Istre izoštrava tekuću dramu struke – da bi opstao u profesiji, moraš se ponašati neprofesionalno; dužan si izdati vlastiti zanat da ne bi "izdao svoju firmu". Kako dakle biti novinar u okolnostima nepomirljive napetosti između sušte istine i gole egzistencije?

Objašnjenje: Da li osobe vakcinisane protiv COVID-19 mogu širiti virus?

Za sada, najsveobuhvatniji rezultati za adenovirusne vakcine postoje za AstraZeneca. I ova vakcina se pokazala izuzetno efikasnom u sprječavanju asimptomatskih slučajeva, ali najvažniji nalaz studije o efikasnost ove vakcine nakon jedne doze, objavljene u Lancetu u martu 2021., jeste to da jedna doza AstraZeneca smanjuje transmisiju virusa za 67%.

DW: Odakle razlike u smrtnosti od korone?

"Moj otac više nije ekonomski bio važan za društvo i zato njegov život nije bio toliko vrijedan da ga se sačuva."

Joseph E. Stiglitz, Project Syndicate: Da li će korporacijska pohlepa produžiti pandemiju?

Čak i uz odricanje od prava proizvođači vakcina će zaraditi mnogo novca. Procenjuje se da će Pfizer i Moderna prodajom vakcina tokom 2021. godine zaraditi 15 milijardi i još dodatnih 18,4 milijarde dolara, iako su države finansirale veliki deo fundamentalnih istraživanja i obezbedile sredstva za iznošenje vakcina na tržište. Da ne bude nikakve sumnje: ono što muči lidere farmaceutske industrije nije mogućnost gubitka ogromne dobiti. Brine ih to što će biti lišeni monopolskih profita, uključujući i profit od budućih buster vakcina koje će se u bogatim zemljama sigurno prodavati po visokim cenama.

Samir Sufi: Izložba "Počiteljska priča", srijeda 19. maj 2021. godine, Atelje Ismet Mujezinović, Tuzla

“Prvo što primijetite u Počitelju su kamen, voda i sunce” - Samir Sufi

DW: Medicinske sestre i njegovatelji imaju bolje plaće u Njemačkoj

Kada je riječ o priznanju diploma iz inozemstva u ovoj branši samo 2019. godine je priznato 15.500 diploma – 49% više nego u 2018.. U odnosu na 2013. – što je prva godina od početka istraživanja – broj priznatih inozemnih diploma je više nego ušestrostručen. Među njima je najveći broj zdravstvenog i sestrinskog osoblja Filipina (2.900), BiH (2.300) i Srbije (2.000).

DW: Odlazak medicinara - BiH treća po broju pristiglog medicinskog osoblja u Njemačku

Prošle godine je u okviru Programa "Triple-Win" njemačke Savezne agencije za zapošljavanje i Društva za međunarodnu saradnju, u zemlju pozvano 759 medicinskih sestara i tehničara. Njih 234 su iz Vijetnama, 210 sa Filipina, 156 iz Bosne i Hercegovine, 127 iz Tunisa i 32 iz Srbije. Ukupni porast broja u odnosu na godinu prije toga iznosi 30 procenata.

Dragan Markovina: Oskar i nerealna očekivanja

Teško je ovo napisati, ali projekt suočavanja s prošlošću doživio je poraz