Magazin

Marelice: Slasne, zdrave i bogate hranjivim tvarima

Sto grama marelica ima 48 kalorija, 1.4 grama proteina, 0.39 grama masti, 11.12 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana i 9.2 grama šećera. Kao i većina ukusnih voćnih plodova, marelice se mogu jesti na razne načine.

Molekula neurotrofin-3 može ublažiti anksiozna stanja, pokazalo istraživanje na rezus makaki majmunima

"Tek smo na početku. Neurotrofin-3 je prva molekula čiju smo uzročnu povezanost s anksioznošću uspjeli pokazati kod primata koji nisu ljudi. To je samo jedna od mnogih potencijalnih molekula koje bi mogle imati utjecaj na anksiozna stanja i poremećaje. Moglo bi biti i na stotine ili tisuće drugih molekula", objasnio je Andrew Fox, voditelj istraživanja.

Zanimljivosti o Taj Mahalu

Taj Mahal bio je inspiracija umjetnicima, slikarima, dizajnerima i arhitektima diljem svijeta.

'Ruganje Hristu', makedonski film koji prate 'zabrane'

Film govori o pripadniku makedonske dijaspore u Francuskoj. Glavni junak se vraća u domovinu zbog smrti oca, koji je porijeklom iz Egejske Makedonije, današnje Grčke, a potom prolazi kroz različite situacije kroz koje se ilustruje međuetnička podijeljenost i složenost današnjeg makedonskog društva.

Najčudnije vrste riba na svijetu

Ahmed Burić: Brega vs. Buba Corelli

Devedesete, barem za nas, nisu bile vrijeme šlagera. Nisu ni za koga: repersko nabrajanje već je postalo glavni trend, ono publike što je preživjelo Guns 'n' Rosese, plus nešto nove slijedilo je Nirvanu i Pearl Jam, i stvar je manje – više bila gotova. Trebalo je spašavati dušu. I ne baš pod svaku cijenu postati turbo narodnjak.

Učinkovitost VR tehnologije u ublažavanju bolova; istraživanje

Budući da se rješavanje problema s kroničnim bolovima tradicionalno temelji na farmaceutskim lijekovima - od kojih mnogi mogu izazvati ovisnost - ovi rezultati sugeriraju da VR može biti sigurno, učinkovito rješenje bez lijekova za liječenje određenih vrsta boli.

Pedeset godina Woodstocka: "Tri dana mira i glazbe"

U godini u kojoj je SAD bio već duboko u Vijetnamskom ratu, kojem se protivio ogroman broj mladih ljudi, u kojoj su već bili aktivni pokreti za ljudska prava, u kojoj je bilo sve više protesta i nemira, Woodstock je isplivao kao mirni kontrakulturni događaj koji je okupio veliki broj mladih ljudi koji su zaista uživali u "tri dana mira i glazbe".

Metallica donirala €250.000 za izgradnju prve dječje onkološke bolnice u Rumunjskoj

Donacija za udrugu Dăruieşte Viaţa (Dar života) izvršena je kroz neprofitnu fondaciju benda All Within My Hands.

Restrikcija glukoze mogla bi biti korisna protiv karcinoma pločastih stanica, pokazalo istraživanje na miševima

"Naši rezultati sugeriraju da bi ovaj pristup mogao biti koristan isključivo za karcinom pločastih stanica. Ne možemo ga generalizirati na sve tipove raka", rekao je voditelj istraživanja Jung-Whan Kim.

Korak bliže lijeku protiv ebole: Znanstvenici otkrili dva nova potencijalna lijeka

Razvoj ovih lijekova potpomogao je američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID), a nazvani su REGN-EB3 i mAb114. Oba lijeka djeluju napadajući virus ebole antitijelima, što neutralizira utjecaj virusa na ljudske stanice, izvještava Digital Journal.

Hrana bogata flavonoidima umanjuje rizik smrti od raka i srčanih bolesti

"Konzumiranje alkohola i pušenje povećavaju upalne procese u organizmu i oštećuju krvne žile, a to povećava rizik od niza bolesti", rekla je voditeljica istraživanja, dr. Nicola Bondonno. "Pokazalo se da flavonoidi imaju protuupalna svojstva te da poboljšavaju rad krvnih žila što donekle može objasniti zašto su povezani s manjim rizikom smrti od srčanih bolesti i raka".

AI sustav točnošću nadmašio patologe u razlikovanju atipije stanica od duktalnog karcinoma dojke

Sustav je nadmašio liječnike u jednom posebno teškom dijagnostičkom području; razlikovanje DCIS-a od atipije dojke. Ovo je područje najveći izazov u dijagnostici karcinoma dojke. Sustav je pokazao točnost od 0.88-0.89 poena, dok su se rezultati patologa kretali oko 0.70 poena.

Solarni putevi: Pet primjera

Ceste, pločnici i biciklističke staze mogle bi u budućnosti generirati električnu energiju uz to što će i dalje imati svoju primarnu svrhu. Iako je još uvijek pretežno u eksperimentalnoj fazi, nije isključeno da će ovi solarni oblici puteva jednog dana zamijeniti asfalt.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici I

Na letu prema glavnom gradu složio sam se s Arturom da nas Cartagena nažalost nije pretjerano očarala i zapravo je samo potvrdila upozorenja koja smo dobili od drugarica i drugova koji su bolje upoznali Kolumbiju. Rekli su nam da, ako zaista želimo uživati u njenim ljepotama, svakako moramo izaći iz većih urbanih središta te ili posjetiti mjestašca na obalama dva oceana ili se uputiti u sela razbacana po planinama prekrivenima džunglom...

Gdanjsk: Program "Biblioteka na plaži" već šestu godinu zaredom privlači čitatelje

Na nekoliko plaža nalaze se police s knjigama, na kojima možete naći preko 700 naslova koje svatko može posuditi ukoliko želi nešto pročitati dok odmara od kupanja.