Magazin

Pjesma Bohemian Rhapsody prešla milijardu pregleda na YouTube

Putem kampanje You Are The Champions, obožavatelji će moći postati dio povijesti grupe Queen sudjelovanjem u novim spotovima za tri najpoznatije pjesme.

Genetska mutacija kod vinskih mušica kao odgovor na pitanje ljudske dugovječnosti; istraživanje

Izgleda da nas vinske mušice mogu dosta naučiti o dugovječnosti.

Munever Salihović: Migrantima je potrebno da ih vidimo kao ljude

"Jedna stvar koju mi stvarno zaboravljamo, nije tim ljudima isključivo potrebno da ih nahranite, da ih napojite i da im date da spavaju u toplom. Puno potrebnije je da pričate sa njima, da ih prepoznate kao ljude, da ih pogledate oči, da oni nisu broj."

Njemačka uvodi obavezno cijepljenje djece protiv ospica

Ospice su 2017. godine ubile oko 110.000 ljudi.

Zašto udomiti starijeg psa

Ako želite nabaviti psa, važno je naučiti mnogo o njima i dati im vremena da se naviknu na novo okruženje i obitelj. Dobar stav i razumijevanje prema psu olakšat će i ubrzati proces prilagodbe.

Zanimljive i čudne činjenice o svijetu i svemiru

Personalizirane kapsule: Nova tehnologija 3D printanja više lijekova u jednu kapsulu

Specijalno proizvedena kapsula Multiply Labsa sadrži nekoliko odjeljaka, jedan za svaki propisani lijek. Zbog različitih debljina omota ovih odjeljaka, njihova kapsula omogućuje otapanje i otpuštanje lijekova u organizam u točno pravo vrijeme. Svaki odjeljak ponaša se kao zasebna tableta, a njihov se omot razgrađuje i otpušta lijek neovisno o drugim odjeljcima kapsule.

Slaven Škrobot, svjetski putnik: Nema mjesta do kojeg ne mogu stići

"Kada pred sebe stavim cilj, ne odustajem. Nikada do sada nisam odustao niti od jednog planiranog puta", rekao je Slaven.

Otkrivene nove stanice koje imaju sposobnost zacjeljivanja srca; istraživanje

Ovo je prvi put da su kardiolozi ispitivali mogućnost da bi stanice koje se nalaze izvan srca mogle sudjelovati u njegovom zacjeljivanju i oporavljanju nakon ozljeda.

Nova otkrića o antičkom društvu s grčkog otočića Daskalio

Ovaj otočić je ranije bio dio grčkog otoka Kretos, a vjerojatno je predstavljao neku vrstu svetišta antičkog vremena. Znanstvenici pokušavaju saznati nešto više o kulturi društva koje je na njemu živjelo, posebice u razdoblju od 2600. do 2500. godine prije nove ere.

Metode održive proizvodnje i distribucije hrane

Mnogo više pozornosti treba posvetiti održivosti urbanih prehrambenih sustava planeta. Ako situacija ostane ista, naši trenutni lanci opskrbe hranom uskoro bi mogli postati jako problematični.

Poznati skladatelji koji su obožavali pse

Neki od skladatelja, poput Richarda Wagnera i Edwarda Elgara, pokazali su izvanrednu razinu posvećenosti svojim životinjama; na druge je pak i prolazno upoznavanje tuđih psića ostavilo trajni utisak.

Resveratrol: Kemikalija u crnom vinu mogla bi zaštititi astronaute od atrofije mišića

Iako su sve životinje koje su živjele u simulaciji gravitacije Marsa izgubile mišićnu masu nakon dva tjedna, one koje su bile na resveratrolu zadržale su sposobnost hvata prednjim i stražnjim udovima – koja inače vrlo brzo opada. Osim toga, dodaci resveratrola doveli su i do značajnog povećanja mišićne težine, veličine mišićnih stanica i zaštite sastava mišića, otkrili su znanstvenici.

Darko Cvijetić: U soliterima su bukvalno susjedi napadali susjede

Živjeli smo do 1992. godine normalno, možemo reći i nesvjesni onoga što će se dogoditi. U tom crvenom soliteru se vidi Jugoslavija koja postoji, a onda i Jugoslavija koja počinje da tone kat po kat. Taj lift biva giljotinom, krećući se po vertikali i skidajući glave, barem metaforički.

Konzumiranje malih količina piva u kombinaciji s treningom ne čini veliku štetu mišićima

Alkohol je najštetniji tijekom anaboličke faze nakon vježbanja (do četiri sata nakon tipičnog treninga). Zapamtite i to da sinteza mišićnih proteina može ostati povišena i do 24 sata nakon treninga

[Putopis] Dragoslav Dedović: Ljudi sa Boračkog jezera

Postoje mjesta kojima sjaj daju posebni ljudi, koja pamtimo po smijehu i životnosti. Onda ta mjesta blistaju u našoj unutrašnjosti presvučena u dragocjene trenutke. Na taj način lijepa mjesta postaju sjećanje na vrijeme provedeno sa duševnim ljudima. A to se ne zaboravlja.