Magazin

UKC Tuzla: Korisnicima zdravstvenih usluga olakšava se pristup ukidanjem trijažnog punkta na glavnom ulazu

Trijažni punktovi će biti formirani na ulazima u svaki objekat Ustanove, gdje će se organizirati epidemiološko anketiranje pacijenata i njihove pratnje, te mjerenje tjelesne temperature i evidentiranje.

Vakcina protiv koronavirusa: Dokle se stiglo?

Do sada nijedna vakcina (cjepivo) još nije odobreno za opštu međunarodnu upotrebu, ali 44 kandidata je ušlo u fazu testiranja na ljudima. SZO - Svjetska zdravstvena organizacija se nada da će do kraja 2021. godine na raspolaganju biti dvije milijarde doza cjepiva

Bosna i Hercegovina: Preživljavanje u doba korone

Petra Balaban, penzionerka iz Banjaluke kaže da je njena penzija 190 konvertibilnih maraka (€95). "Kako živim? Jedan lijek je 125 maraka (€62,5). Imala sam moždani, pa tromb, ma svašta nešto. Kako živim? Pa mogu samo s mosta skočiti u vodu, u Vrbas".

Netokracija: Kako dobiti najbolju moguću kvalitetu slike na Zoomu, Meetu, Skypeu?

2020. je godina prijenosa uživo! A ako još uvijek ne znate što i kako raditi, ne brinite: stiže pomoć!

Njemačka: "Korona generacija" – kako pandemija pogađa omladinu

Pandemijska kriza će imati dugoročne posljedice na planiranje života kod mladih. Već postoji cijela generacija čija je budućnost na čekanju i stalno mora da pronalazi novu orijentaciju

Koronavirus: Slučaj Ischgl

Kaos koji je izbio toga petka, 13. ožujka, Rohrer je predstavio na temelju izvještaja jednog očevidca: turisti su bacali skije ispred mjesta za iznajmljivanje, neki su u skijaškim čizmama trčali do svojih auta kako bi izbjegli karantenu. Odatle se virus proširio u 40 zemalja po svijetu. Prvi slučajevi infekcije na Islandu utvrđeni su kod turista koji su bili na skijanju, u Norveškoj su govorili o „skijaškoj epidemiji". A i u Njemačkoj je bilo prenošenja infekcije preko skijaša iz Ischgla.

Ricardo Reis: Više volim ruže, ljubavi moja, od otadžbine

"Gdje nema harmonije, gdje ne postoji ravnoteža suprotnosti, ne može postojati nikakva nauka niti umjetnost, jer ne može postojati ni sam život" - Fernando Pessoa

Bilježnica Robija K.: Trešeta i briškula

Onda je moj dida bacijo fanta od baštoni na stol i rekao je: „Nešto se mislin, ekipa… Zašto propisi koji vride za konobe, trafike, dućane, apoteke i ostalo, ne vride i za državu?“ Don Joso je malo produmao i bacio je tricu kupa. Onda je on rekao: „Dobro govoriš, čoviče! Ako staviš katanac na apoteku kad se zarazi apotekar, stavi lipo katanac i na državu kad se zarazi državnik! Propisi moraju bit isti za sve!“

Vesna Rakić Vodinelić: "Kao da vam je draže da ima što više mrtvih"

Laže se u javnom životu Srbije preko podnošljive mere. Ali ima oblasti u kojima laž ima potencijal da pojede živu ljudsku supstancu društva. Ovo je jedna takva oblast.

100 godina od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura: Moramo ponovo učiti hodati

Prije 100 godina rođen je Zuko Džumhur. Na granicama koje je pješice prelazio danas su postavljene bodljikave žice. Stranci se nepovjerljivo gledaju, iznenadni gosti ne puštaju se u kuće. Neke od zemalja koje je obišao kao hodoljubac opustošene su ratom, a prelijepi mladići i djevojke “čije oči osvjetljavaju noći”, danas su migranti

Selvedin Avdić: Blaženo neznanje - Kada ne bi bilo novinara, ne bi bilo ni pandemije

Eto recepta za opšte blagostanje. Kad ne bi bilo novinara ne bi bilo gladi, siromaštva, nesreća, rasizma, fašizma, nacionalizma, migrantske krize… Ničega od toga ne bi bilo zato što mi ne bismo znali za to.

BBC istraživanje: Stotine mrtvih zbog dezinformacija o Covid-19

Unatoč tome što društvene mreže sada uklanjanju ili označavaju kao netočne sve dezinfromacije o koronavirusu nedavna anketa u SAD-u pokazala je da 28 posto Amerikanaca vjeruje da američki milijarder Bill Gates želi uz pomoć cjepiva u ljude usaditi mikročipove.

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH: U pogledu nabavke vakcine slijedit ćemo politiku EU i stav stručnjaka

BiH među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVID-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika

Ruska vakcina protiv koronavirusa: Šta znamo do sada i kako je tekao razvoj vakcine

Putin je dodao da zna da vakcina "formira stabilan imunitet", istakao je da je prošla sve neophodne provere, kao i da je njegova ćerka primila vakcinu. "Posle prve injekcije, temperatura je bila 38 stepeni, sledećeg dana 37.5 i to je to. Posle druge injekcije, temperatura je porasla, ali se ubrzo vratila u normalnu"

Koronavirus: U nastanku je više od 130 cjepiva protiv COVID-19, ali prva cijepljenja neće biti prije 2021.

Prema izvoru Financial Times, britanska istraživačka skupina broji 300 osoba koje sudjeluju u ovome opsežnom istraživanju s ciljem pronalaska cjepiva za koronavirus, a pod vodstvom profesorice Sarah Gilbert. Dosadašnji rezultati su obećavajući, no ključno pitanje je kako uopće cjepivo funkcionira u smislu njegove potpune djelotvornosti. Kako je Andrew Pollard pojasnio za BBC, već 90 posto pacijenata nakon prve doze cjepiva razvilo je antitijela, a samo desetero njih kojima je dana druga doza također je razvilo antitijela.

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK: Odluka o upravljanju COVID-19 slučajevima

Asimptomatske i osobe sa lakšim simptomima, koje imaju pozitivan PCR nalazom, kao i osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije ili zdravstvenog nadzora (prvi kontakti), ostaju u kućnoj izolaciji uz aktivni nadzor putem telefona od strane izabranog ljekara porodične medicine tokom radnog vremena. Nakon radnog vremena pacijenti se u slučaju pogoršanja subjektivnih simptoma telefonski javljaju Službi hitne medicinske pomoći.