Magazin, Film i TV

Dragan Markovina: Oskar i nerealna očekivanja

Teško je ovo napisati, ali projekt suočavanja s prošlošću doživio je poraz

Dragoslav Dedović: Topli zečevi za „njega“ i „nju“

Javno tjeranje kroz „toplog zeca“ nije ništa drugo nego šutiranje nekoga ko je posrnuo, zarad pokazivanja sopstvene moralne superiornosti ili pripadnosti plemenu ispravnih. Ne vjerujem da je onečovječenje ružnih, prljavih i zlih dobar put da pokažete da ste lijep, čist i dobar čovjek. Nešto od te pljuvačke, kada vjetar okrene, uvijek vam se vrati u lice. Osjećam da se ispravna stvar ponekad zastupa na pogrešan način. Ili da je tu i tamo zastupaju pogrešni ljudi

Saša Ilić o seriji "Porodica": Tvoje lice zvuči poznato

Kada sam to shvatio, nastavio sam da gledam Porodicu kao neočekivani nastavak šou programa Tvoje lice zvuči poznato, gde takođe nema glume kao kreacije već samo puke imitacije.

Dragan Markovina: Kusturičin posljednji let za Sarajevo

I tu dolazimo do suštinskog problema između Kusturice i Sarajeva danas. On se nikad nije odao šovinizmu kaporovskog tipa, a i kako bi uostalom, ali je napravio sve da postane đavolji odvjetnik politike koju je Kapor glorificirao, postao je državni režiser i veleposjednik i jedan od simbolički najbitnijih suradnika nacionalističkih akademika iz SANU-a, da bi na koncu sve to skupa neminovno završilo u Andrićgradu. A on nije tek kičasta turistička razglednica s temeljnom nakanom ispunjavanja povijesnih rupa kako je sam u više navrata govorio.Štoviše, to mu je tek druga funkcija. Andrićgrad je prije svega sredstvo za potiskivanje i prešućivanje groznih zločina nad Bošnjacima u Višegradu i upravo je s njim režiser dosegnuo dno.

Heni Erceg: Moja prijateljica Mira Furlan

Idealna žrtva iz devedesetih, uspješna glumica i samosvojna žena, ostala je to do same smrti, onako kao što je i Hrvatska i njena tobože kulturna elita koja ju je lagano i temeljito ubijala, ostala ista. Perverzni su stoga iskazi sućuti ministrice kulture ili premijera o „velikoj glumici i nenadoknadivom gubitku“. Mučne su te poruke slijednika partije koja je i danas proizvođač etničke mržnje i „unutrašnjih neprijatelja“, a čiji su prethodnici stvorili čvrste temelje da se svim sredstvima kazne, prognaju, izoliraju oni koji nisu pristajali na tezu da je pripadnost naciji jedina vrijednost koja poništava sve druge, slobodan um naročito. Zato je kozmopolitizam Mire Furlan, preziranje etniciteta kao neke odrednice ljudskosti, i bio pogonsko gorivo za opću, „patriotsku“ mržnju i njen grubi izgon.

Dragan Markovina: Prisilni egzil Mire Furlan

​U egzil su de facto otjerani i Šerbedžija i Mira Furlan i Darko Rundek i Džoni Štulić, pa i Predrag Matvejević, Rajko Grlić, Lordan Zafranović i Goran Babić u Hrvatskoj, a popis bi naravno bio mnogo duži kad bismo uključili i druge jugoslavenske republike

Dejan Ilić: Gdje idemo?

I dok reditelj „Dare“ snatri o „pobjedi“ (kojoj, kakvoj, nad kim?), Jasmila Žbanić svojom filmskom pričom o Aidi svjedoči o porazu – o porazu ljudskosti. To se može reći i ovako – Žbanić prikazuje kako zaista izgledaju „pobjede“ o kojima neki sanjaju s ove strane Drine.

Boris Dežulović: Danilo Kič

Danilo Kiš u studiju Pink televizije, usred "Ami Dži šoua" – ništa subverzivnije srpska alternativna scena nije videla još otkako je Aleksandar Vučić na Vračaru otkrio spomenik Kišovu drugu Borislavu Pekiću. Da li je moguće da su to dobre stare, autentične srpske veštačke knjige?

Masha Gessen: Borat kao parabola o ruskom miješanju u američku politiku

Borat i Tutar nemaju jasan politički program i nemaju strateški plan; sve što imaju je duboko provincijalna želja da se očešu o moć. Borat nema bogzna šta da ponudi: majmuna kog je zadesila prerana smrt, vreću novca i mladu ženu. On je prevarant koji će obećati bilo šta.

DW: Da li će presuda Weinsteinu biti prekretnica?

Koja će slika i koja verzija Weinsteinove priče na kraju prevladati? Hoće li slučaj Weinstein izazvati strukturne promjene u industriji filma i zabave? Da li je"casting-couch"​ konačno stvar prošlosti? Ili će muškarci poput Weinsteina, koji su uvijek bili glavni u Hollywoodu, protestirati protiv svih optužbi i vraćati se starom dnevnom redu nakon što uzbuđenje utihne?

Objavljen teaser trailer za novu miniseriju The Undoing s Nicole Kidman u glavnoj ulozi

U seriji također glume Hugh Grant, Noah Jupe i Edgar Ramirez.

Film Parazit: Stepenice koje ne vode nikuda

Najbitnija metafora koju režiser Bong Džunho maestralno koristi i stavlja u prvi plan u ovom filmu jesu stepenice. Često smo u prilici da vidimo likove u filmu kako se u zavisnosti od konteksta penju ili spuštaju niz stepenice, koje predstavljaju jasan simbol klasne mobilnosti. Bong korišćenje stepenica i vertikalne vizualizacije kao moćnih filmskih oruđa u Parazitu dovodi do savršenstva.

Izašao posljednji trailer za animirani film Scoob!

Scoob! bi nam napokon trebao otkriti kako se ova popularna družina upoznala.

Ponovno okupljanje "Prijatelja": Najavljena nova specijalna epizoda popularne humoristične serije

Epizoda izlazi u svibnju ove godine, a na novoj streaming usluzi HBO Max će biti dostupne i sve prethodne sezone serije "Prijatelji".

Anthony Hopkins glumit će Tysonovog trenera u novom filmu Cus and Mike

Film bi se trebao početi snimati na proljeće ili ljeto ove godine, a potraga za glumcem koji će igrati mladog Tysona još uvijek je u tijeku.

Izašao trailer za treću sezonu serije Westworld

Premijera nove sezone očekuje se 15. ožujka.