Magazin, Putovanja

Koronavirus: BiH ispala sa EU-liste za otvaranje granica

Srbija i Crna Gora našle su se na listi zemlja sa dovoljno dobrom epidemiološkom situacijom da im EU otvori svoje granice. BiH je ispala. Biti na ”listi” ne znači da ćete na njoj i ostati ili da možete svuda u EU.

Turistički pokusni kunići na Mallorci: "Dobro nam došli. Svi izgledate lijepo i zdravo"

Nijemci ne mogu bez svog omiljenog otoka Mallorce. No zbog koronakrize otok je mjesecima bio nedostupan. Sada je prvi pokusni kontingent odletio na Baleare.

Hrvatska: Turistički radnici u iščekivanju gostiju iz BiH

Skoro otvaranje granice za turiste iz Bosne i Hercegovine najavio je u izjavi novinarima 10. lipnja ministar turizma Gari Capelli

EU: Ništa od putovanja za godišnji odmor?

Najprije bi svaka zemlja trebalo da ukine uvedena ograničenja, onda bi putovanja u susjedne regione bila moguća. Nakon toga bi bila moguća i putovanja u susjedne zemlje, a tek onda bi proradio i vazdušni saobraćaj unutar Evrope.

Sedam lokacija UNESCO-ove liste svjetske baštine koje možete 'posjetiti' od kuće

Zahvaljujući Googleu i UNESCO-u, mnoga mjesta svjetske kulturne baštine možete posjetiti i iz udobnosti svog doma.

Thouria: Davno izgubljeni antički grčki grad

Nedavna arheološka otkrića mogla bi dokazati da je ovaj davno izgubljeni grad bio važniji nego što se mislilo.

Göteborg: Najzeleniji grad Europe?

Postoje dvije tajne uspjeha ovog grada – suradnja i inovacija.

Nedad Memić: Lisabon - kroćenje brda

I pored procvata masovnog turizma, Lisabon uspijeva očuvati atmosferu nostalgije i ugodne staromodnosti. Za razliku od Sarajeva, svoja je brda pretvorio u turističku atrakciju.

Dragoslav Dedović: Kadiz – duša harmonikom vezana u čvor

Da li gradovi u kojima budemo samo jedan dan mogu da ostave na nama nekog dubljeg traga?

Danaus plexippus: Kako leptiri Monarsi svake godine od meksičke šume naprave narančastu oazu

Tijekom 4 do 5 mjeseci koje ovi leptiri provode u Meksiku, šume postaju narančasta zemlja čudesa. Borovi, hrastovi i stabla oyamel budu u potpunosti prekrivena leptirima koji se inače ne udaljavaju previše jedni od drugih. Kad su temperature preniske – posebice rano ujutro – oni spavaju u skupinama i zatvore svoja krila pa se na prvi pogled mogu činiti kao suho lišće na drveću. Kad se temperatura malo podigne, oni široko otvaraju svoja šarena krila i lete po šumi u svom ritualu parenja, stvarajući čaroban prizor.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici II - Bogota

Ne žalim što nismo imali prilike i mogućnosti napraviti više, jer da smo prvom prilikom oči pokrili velom turističkih distrakcija, teško da bismo i približno dobili sliku o izobličenim društvenim strukturama i dinamikama, pravilima i prilikama, koji u potpunosti nadilaze bilo kakvo iskustvo boravka u mjestima u kojima sam do sada živio ili ih posjetio.

Dragoslav Dedović: Vrelo Bune – poliranje srca

Smaragdna voda u kraškom krajoliku, nad njom derviška kuća i čempresi. Ova zemlja svojom suštinom pripada Mediteranu, njegovoj jedinstvenoj, orijentalnoj verziji. Ovo je zapad Orijenta i Orijent Zapada.

Bojan Krištofić: Praška stara škola

Prvi dan jeseni bio je ujedno zadnji dan mog prvog posjeta Pragu. Vrlo prikladno. Nakon što sam završio s poslom koji me uopće doveo ovdje, ostao sam u gradu još par dana sâm da samostalno uživam u nepoznatom, što je uvijek intenzivno i korisno iskustvo koje te tjera da se pomičeš izvan svoje kože… Možda staru odbaciš i tamo ostaviš, poput mladog gmaza na praškom, kasnom ljetnom suncu.

DW Balkan Booster: Tri države, jedno more

Azem iz BiH, Ivana iz Hrvatske i Jelena iz Crne Gore zajedno su putovali od Kotora do Cavtata. I zaključili da nekoliko kilometara udaljenosti mogu stvoriti dojam da ste na drugom kontinentu.

Zlatko Dizdarević: Sedam dana u Siriji

Slika koja istorijski određuje Damask nije promijenjena. I teško će biti. Ni razaranja nije bilo. To što se čeka satima na malo benzina, što cvjeta trgovina i kupovina deviza ispod tezge, što se rađa nova klasa bogatih i arogantnih, što ima lažnih heroja, što se zna ko je kupovao izbjegavanje fronta, sve su i nama poznati plodovi rata

Oskudnost pustinje

Tijekom putovanja u Centralnu Aziju, točnije Turkmenistan, u pismu ženi sovjetski pisac Andrej Platonov piše sljedeće riječi: “Kada bi bar mogla vidjeti veliku oskudicu pustinje!… Nikada ne bih mogao razumjeti pustinju da je nisam vidio ― knjige nisu dovoljne.”