Magazin, Putovanja

Slaven Škrobot, svjetski putnik: Nema mjesta do kojeg ne mogu stići

"Kada pred sebe stavim cilj, ne odustajem. Nikada do sada nisam odustao niti od jednog planiranog puta", rekao je Slaven.

[Putopis] Admir Rahmanović: Moskovski gulag

Moskva je sasvim unikatno iskustvo koje je nemoguće naći u Njujorku, Parizu ili Londonu. Nema te turističke histerije, pohlepnih ugostitelja i ljutih domaćina. Ostaje još samo da u ubijedim švedske kolege da stvarno nisam bio u gulagu, već na jednom od najupečatljivijih putovanja u životu.

Hum je najmanji grad na svijetu i nalazi se u Hrvatskoj

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum.

Sabiha Hadžimuratović: Kuba, zemlja slikara, muzičara, plesača...

Kad prošetate Havanom ili bilo kojim njihovim gradom, svaki restoran, kafe, ima živu muziku, i plesače. Imate utisak da je grad vječito pod opsadom umjetnika, muzičara...

Najskuplji gradovi na svijetu

Najskuplje lokacije uglavnom se nalaze u Aziji i Evropi, prema istraživanju Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living za 2019. godinu.

Las Pozas: Nevjerovatne skulpture skrivene u džungli

Las Pozas je djelo Edwarda Jamesa - čarobno mjesto na 20 hektara bujne tropske džungle.

Neki drugi Afganistan - Ljudi i priroda regije Bamijan

Laurence Tan je tokom putovanja fotografirao lokalno stanovništvo i njihov način života, a osim nevjerovatnom prirodom očaran je gostoprimstvom i znatiželjom lokalaca koji nisu navikli na turiste

Najposjećeniji gradovi na svijetu

Azijski gradovi dominiraju na najvišim pozicijama. Od evropskih gradova samo su London i Pariz ušli u prvih deset najposjećenijih gradova na svijetu.

Hum je najmanji grad na svijetu i nalazi se u Hrvatskoj

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum. U historijskim arhivima ime Hum prvi put se spominje 1102. godine.

VIDEO: Navigacija kroz Grand Canyon zahtijeva vještinu - s djecom postaje umjetnost

Najsretnije od nas su očevi, djedovi ili drugi stariji članovi porodice i prijatelji učili da čuvamo i poštujemo prirodu i omogućili nam da doživimo magične trenutke u prirodi kojih ćemo se sjećati dok smo živi

Venecija će uskoro početi naplaćivati ulaz turistima

Ovaj novi zakon je najnovija - i bez sumnje najekstremnija - mjera dizajnirana za rješavanje problema od gotovo 30 miliona turista koji svake godine posjećuju Veneciju

Najopasnije zemlje za putovanja u 2019. godini

Zemlje s najnižim sigurnosnim rizikom su: Luksemburg, Švicarska, Slovenija, Norveška (uključujući Svalbard), Danska (uključujući Farske otoke), Finska, Grenland, Island, Sejšeli, Cape Verde.

Kosi toranj u Pisi se ispravio za 4 cm

Toranj, turistička atrakcija u prastarom toskanskom gradu Pisi u posljednja dva desetljeća se ispravio za 4 cm, prema nadzornoj grupi za nadgledanje tornja koja je pratila stanje spomenika visokog 57m u proteklih 17 godina.

20 najposjećenijih gradova širom svijeta u 2018. godini

Bangkok na prvom mjestu i ove godine, slijede London, Pariz, Dubai, Singapur...

Transsibirska željeznica - najduža pruga na svijetu

Nevjerovatno putovanje vozom tokom kojeg putnici i roba prođu kroz 8 vremenskih zona

50 godina Boeinga 747 – Kako je 'kraljica neba' vladala zračnim putovanjem

Dana 30. septembra 1968. godine, predstavljen je prvi Boeing 747 u Everettu, Washington. Od samog početka, sve što se tiče aviona nekada poznatog kao "kraljica neba" bilo je veliko.