Muzika

Leonard Jurić: Deset pjesama desetih

Kronološki pregled izbora deset pjesama koje su obilježile uskoro minulo desetljeće i opisale mu politički i socijalni imaginarij.

Zašto mnogi talentirani glazbenici nikada neće "uspjeti"

Ako želite promijeniti svijet glazbe, to se neće dogoditi samo ako postanete najbolji. Publika također treba prepoznati vašu kreativnost i autentičnost. Ako pristupite glazbi na jedinstven i promišljen način čak i ne morate biti najbolji. Primjere poput ovakvog možete vidjeti u cijeloj glazebnoj industriji. Primjerice, uzmite Beatlese. Nitko od njih nije bio vrituoz na svom instrumentu, ali svirali su glazbu kakvu nitko tada nije, i to je ono po čemu će ih svijet vječno pamtiti.

Uživaju li mačke u glazbi?

Mačke su osjetljivije na zvuk od ljudi. Osjećaju i najmanje vibracije te imaju dobro razvijen sluh. Oba ova faktora mogu značiti da je glazba koju vi slušate mački ipak malo previše. Istraživači su oktirli da mačji osjetilni organi i mozak zvuk obrađuju drugačije, pa je i samim tim doživljaj glazbe različit. Dok vaša mačka može biti potpuno ravnodušna na vašu omiljenu pjesmu, kada joj pustite neku drugu, koja ima tempo, brzinu i glasnoću prilagođenu njenim osjetilima – ona zaista može uživati u glazbi!

Glazba zaista jeste "univerzalni jezik", tvrde znanstvenici

Znanstvenici su analizirali dosad najopsežniji skup podataka i ustanovili da se glazba u društvima povezuje s ponašanjima kao što su briga o djeci, liječenje, ples, ljubav (uz mnoga druga kao što su tugovanje, ratovanje, povorke, obredi) i da se ta ponašanja ne razlikuju mnogo od društva do društva. Pokazalo se i da pjesme koje dijele bihevioralne funkcije imaju slična glazbena obilježja.

Bend Mötley Crüe najavio ponovno okupljanje

Bend je navodno potpisao ugovor prije svoje oproštajne turneje tvrdeći da više nikada neće zajedno svirati. Međutim, suosnivač benda i glavni tekstopisac Nikki Sixx, priznao je da u ugovoru ima jedna velika rupa: Mötley Crüe više nikada neće nastupiti uživo – osim, naravno, ako svi članovi to budu htjeli.

FreddieMeter: Usporedite svoj glas s glasom Freddieja Mercuryja u novoj aplikaciji

Nova aplikacija analizira visinu, boju i melodioznost vašeg glasa i uspoređuje ih s Freddiejevom pomoću umjetne inteligencije. Odaberite neku od četiri pjesme i saznajte pjevate li dobro kao Freddie Mercury.

Zoološki vrt u Melbourneu organizira svirke uživo za slonove

"Mnogo je istraživanja o puštanju snimljene glazbe životinjama, ali nismo mogli pronaći ništa utjecaju žive svirke na slonove", rekla je Erin Gardiner, čuvarica u zoološkom vrtu. Čuvari vjeruju da bi vizualna stimulacija mogla biti jednako važna kao i zvuk. Također im znače i reakcije glazbenika na životinje i mijenjanje nastupa u skladu s njihovim reakcijama.

Uživanje u pop glazbi povezano s kombinacijom neizvjesnosti i iznenađenja

Istraživanje pokazuje da je ispitanicima, kad su bili relativno sigurni u to koji akord dalje očekivati, bilo ugodno kad bi doživjeli iznenađenje i kad bi odsviran bio neki drugi akord. S druge strane, kad pojedinci nisu bili sigurni što ih sljedeće očekuje, bilo im je ugodno kad ih sljedeći akordi nisu iznenadili.

Jazz Fest Sarajevo: Poseban dupli koncert Lane Kostić i Joelle Leandre

U subotu 9. novembra Jazz Fest Sarajevo će u Klubu 1 predstaviti iznimne umjetnice različitih generacija koje će održati solo koncerte - Bosanku sa švicarskom adresom Lanu Kostić i Francuskinju Joelle Leandre. Za oba koncerta važi jedna ulaznica. Ulaznice se prodaju u prostorijima Jazz Festa i u sistemu kupikartu.ba po cijeni od 15 KM.

Zašto s godinama gubimo interes za novom glazbom?

Istraživanja pokazuju da kada navršimo otprilike 33 godine, većina nas prestaje slušati novu glazbu. U međuvremenu, popularne pjesme objavljene kada ste bili tinejdžer često ponovno postaju prilično popularne vašoj dobnoj skupini ljudi do kraja života. Za to bi moglo postojati biološko objašnjenje. Postoje dokazi da sposobnosti mozga da suptilno razlikuje različite akorde, ritmove i melodije postaje lošija s godinama. Tako starijim ljudima, novije, manje poznate pjesme često zvuče "isto".

Jazz Fest Sarajevo: Dvostruki koncert jazz standarda

Solo koncert će održati Miles Okazaki koji će na gitari izvesti repertoar Theloniousa Monka, jednog od najvažnijih kompozitora u istoriji jazza i američke muzike uopšte. Za istu ulaznicu publika Jazz Festa će, također u Domu policije, moći uživati u jazz standardima u izvedbi trija švicarske pjevačice Lucije Cadotsch. Ulaznice za ovaj dvostruki koncert po cijeni od 20 KM u prodaji su u prostorijama Jazz Festa a na dan koncerta prodavat će se i u Domu policije, sat prije početka koncerta.

The EX, "najveći live band svih vremena", na ovogodišnjem Jazz Festu

Na XX3. Jazz Festu nastupaju 7. novembra, u 23.15, u SARTR-u. Pozornicu će dijeliti sa finskim muzičarima, triom MOPO i saksofonistom Jimijem Tenorom. Ista ulaznica važi za oba koncerta. Ulaznice su u prodaji u prostorijama Jazz Festa i u sistemu kupikartu.ba.

Zašto glazba izaziva trnce?

Nije bitno koji žanr je u pitanju, možemo se naježiti slušajući Mozarta, Madonnu, tango ili techno glazbu. Bitna je struktura skladbe koju slušamo, a ne njen stil.

Kako i zašto glasna glazba može uzrokovati oštećenja ili gubitak sluha?

"Moje slušalice uopće nisu toliko glasne..."

Martin Garrix radit će službenu himnu za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine

"Nevjerojatna je čast biti odabran za stvaranje službene himne za UEFA Euro 2020 i jedva čekam da je svi čuju", rekao je Garrix.

Brazilska biologinja otkrila četiri nove vrste pauka i nazvala ih po članovima omiljenih heavy metal sastava

"To je žanr glazbe koji mi se sviđa i koji obično slušam. Oduvijek sam htjela odati počast Ricku Allenu jer mislim da je on čovjek za primjer", komentirala je biologinja Christina Rheims. "To je bubnjar koji je ostao bez ruke, ali je nastavio svoju karijeru i naučio kako svirati samo jednom rukom. Dakle, i on je jedan od 'Extraordinariusa'".