Nauka

Altruizam kod dojenčadi u dobi od 19 mjeseci; istraživanje

Rezultati istraživanja govore da dojenčad pokazuju altruistična ponašanja koja su oblikovana ranim društvenim iskustvima.

Kirurški robot "MUSA" uspješno testiran na ljudima

Kirurzi su vješti u onome što rade, ali bi im ovaj robotski sustav mogao omogućiti precizniji rad i potencijalno povećati broj pacijenata koji mogu imati koristi od rekonstrukcijske mikrokirurgije.

Kako zvijezde proizvode i oslobađaju energiju?

Zvijezde proizvode energiju procesom nuklearne fuzije, a velika količina energije koja nastaje tijekom ovog procesa oslobađa se kao svjetlost i toplina.

Trideset godina Blijede plave točke: NASA objavila novu verziju poznate fotografije

Izvorna fotografija nastala je 14. veljače 1990. godine. Ime "Blijeda plava točka" je dobila po istoimenoj knjizi znanstvenika Carla Sagana, koji je i došao na ideju korištenja kamera misije Voyager za snimanje Zemlje izdaleka.

Što su i kako nastaju neutronske zvijezde?

Neutronske zvijezde su raspadnute jezgre nekada masivnih zvijezda koje su sabijene do ekstremne gustoće eksplozijama supernove. Neutronska zvijezda nije gusta kao crna rupa, ali je gušća od bilo koje druge poznate vrste zvijezda.

Životinje su i nakon smrti važne za bioraznolikost i funkcioniranje ekosustava; istraživanje

"Nije iznenađujuće da su životinjske lešine korisne za strvinare", rekao je Roel van Klink, voditelj istraživanja. "Međutim, nisam očekivao da će imati tako značajan utjecaj na cijeli lokalni prehrambeni lanac, čak i nakon pet mjeseci, posebno na područjima gdje su tla bogata hranjivim tvarima, kao u Oostvaardersplassenu".

5 najvećih tragedija u svemirskim misijama

Ako je iz ovih tragičnih događaja proizašlo išta dobro, to je naslijeđe sigurnijeg putovanja u svemir koje su ostavili iza sebe.

Lansirana ESA-ina sonda koja će proučavati Sunce

Podaci koje sonda tijekom misije prikupi iskoristit će se za proučavanje procesa u heliosferi i na Suncu, kao i za nastavak ranijih istraživanja.

Po čemu se razlikuju Uran i Neptun; istraživanje

Uran i Neptun su dva najudaljenija poznata velika planeta u našem Sunčevom sustavu. Oba se smatraju ledenim divovima i bitno se razlikuju od manjih stjenovitih planeta, kakav je Zemlja. Slične su mase i unutarnje kompozicije. Njihove vanjske atmosfere sastoje se od vodika, helija i metana, dok su njihovi plaštevi kombinacija vode, amonijaka i metana, a jezgre mješavina stijena i leda. Uran je nešto bljeđi od Neptuna i uglavnom nema oblaka. Atmosfera Neptuna ima tamnije trake od one na Neptunu, s prugama i ispupčenim bijelim oblacima, kao i "Velikom tamnom mrljom". No, postoje i značajnije razlike između ova dva planeta, a znanstvenici su htjeli saznati zašto.

Paradoks izgovora pri učenju stranog jezika; istraživanje

Istraživači su od ispitanica, 24 Nijemice koje uče engleski jezik, zatražili da pročitaju 60 kratkih rečenica. Kada su kasnije preslušavale snimke izgovora, gdje su glasovi izmjenjeni da zvuče kao muški, ispitanice su u svim slučajevima vlastiti izgovor ocijenili boljim od ostalih iako nisu mogle prepoznati koji je njihov snimak. "Učenici imaju tendenciju precjenjivanja kvalitete svog izgovora", rekla je lingivstkinja Eva Reinisch. "U pravilu, oni vjeruju da je njihov engleski bolji od onoga koji govore njihovi kolege iz jezičnih škola ili s tečajeva, iako prave iste pogreške".

U Meksiku pronađeni ostaci ženskog kostura stari 9.900 godina

Pronađeni ostaci pružaju novi uvid u naseljavanje američkog kontinenta u kasnom pleistocenu.

Znanstvenici otkrili da sivi tuljani komuniciraju pljeskanjem i pod vodom

"Ovisno o kontekstu, pljeskanje može služiti za odbijanje drugih mužjaka i/ili za privlačenje potencijalnih partnera za parenje", rekao je dr. David Hocking, glavni autor istraživanja. Dodao je kako ovo ponašanje pokazuje da postoji još mnogo toga što ne znamo o životinjama koje žive oko nas.

Kako solarni ciklus može ugroziti tehnologiju na Zemlji?

Pojačana solarna aktivnost znači da Sunce u svemir izbacuje daleko više čestica velike energije, opasnih za elektroniku i elektroenergetske mreže. Zemljino magnetsko polje može odbiti ove solarne vjetrove i zaštititi planet, ali ako je solarna oluja prejaka, ti će se vjetrovi probiti kroza nj. Vrlo snažna solarna oluja mogla bi dovesti do gubitka struje za milijune ili čak milijarde ljudi na površini. Ipak, solarni ciklus koji traje 11 godina ne predstavlja toliku opasnost kao ekstremne oluje koje se događaju na svakih par stoljeća.

Afantazija: Fenomen "slijepog" uma

Afantazija je fenomen u kojem osoba nema sposobnost vizualizacije, odnosno stvaranja mentalnih slika u svom umu. Smatra se da pogađa oko 2% populacije. Iako postoje zabilješke o ovom fenomenu od ranije, neurolog Adam Zeman je prvi koji se počeo intenzivnije baviti njime, a i tvorac je samog termina.

Pet velikih teleskopa koji su doveli do značajnih astronomskih otkrića

Kako su prošlog tjedna objavljene najdetaljnije slike Sunca, pogledajmo i druge ogromne teleskope i njihova otkrića

Računalo uspješno prepoznalo osobe na osnovi plesnih pokreta; istraživanje

Znanstvenici sa finskog Sveučilišta Jyväskylä do ovog otkrića došli su slučajno. Njihova izvorna ideja je bila testirati može li računalo prepoznati uz koji žanr ispitanici plešu, u čemu je ono bilo poprilično loše. Međutim, računalo je na temelju pokreta u 94% slučajeva uspješno prepoznalo osobu koja pleše, uz iznimku metal žanra, kada je postiglo lošije rezultate.