Politika

Poslovna komunikacija na SDA način: Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim...

Ovo je poruka koju je Hodžić uputio Novaliću 29. marta što je početak pregovaranja o nabavku respiratora. Osim toga, prezentirane su i poruke Hodžića i Kristijana Marića, predstavnika firme EXOTRADE iz Rijeke, koja je bila posrednik u nabavci respiratora. U jednoj od tih poruka Hodžić piše Mariću: "Ma brate nestručni ljudi. Gore nego ja, a kupuju opremu".

BIRN Fact Check: Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu nasuprot sudski utvrđenim činjenicama

Komisija iznosi stav da su radikalni islamski režim i teroristički pokreti kao što su “Al-Kaida” i ISIL iskoristili građanski rat u BiH kako bi slali mudžahedine i kako bi obučili bošnjačke mislioce da vode radikalne grupe u Sarajevu i širom BiH. Prema enciklopediji “Britannica” ime ISIL prvi put se spominje 2013. godine kada su ga i Ujedinjene nacije rezolucijom proglasile terorističkom organizacijom.

Nerzuk Ćurak: Geopolitika mraka

Nema nama druge nego ponovo ZAVNOBiH. Dok ne bude kasno.

Izvestan osmeh - Ahmet Altan, poznati turski pisac i novinar, oslobođen je iz zatvora posle četiri godine

U satiričnom listu Taraf, koji je osnovao i čiji je urednik bio, 2008. objavio je kolumnu, pod naslovom „O, moj brate“, koja je bila posvećena žrtvama genocida Turske nad Jermenima i tražio da Turska prizna genocid. Opet je bio optužen za ponižavanje turkstva. U Srbiji još nismo došli do pravosuđa. Negiranje genocida u Srebrenici, uprkos navodnom priznanju „velikog zločina“ je zvanična politika. Ko joj se suprotstavi za sad se ne izlaže javnom tužiocu i sudu. Umesto toga, tu je sud zdravih snaga udružen sa tabloidnim progonom, a oba organizuje i sprovodi država. Teško je oceniti koji je od ta dva suda – državnog i paradržavnog – bolje organizovan i efikasniji.

Boris Dežulović: Aleksandar Vučić, najveći ikad

Džabe mi, eto, i pamet i škola i trideset pet godina novinarskog iskustva: mislio sam da sam u tih trideset pet godina video sve, ali intervju Aleksandra Vučića zvezdi Pinka Srđanu Predojeviću oteo se svakom dosad poznatom zakonu političke fizike

Pandemijska strategija Vlade Federacije: Vodi se biološki rat protiv Bošnjaka

Siguran sam da su se kompletne nacionalne “elite” već cijepile u tajnosti, van dosega fotoaparata, u onom mraku gdje inače dogovaraju kupovinu glasova i kompanija, zapošljavanja i slične mutne radnje. Kad malo bolje razmislimo, Fadil se realno nema više zbog koga truditi oko nabavke vakcina – nezaštićena je ostala samo sirotinja. A kad je sirotinja mogla računati na zaštitu ove države od bilo čega? Što bi rekao bivši reis: “Koga ba, mi da vakcinišemo?”

Almedin Šišić: Kako smo "bačeni niz vodu"

Porodice koje imaju gubitke u ljudskim životima imaju i legitimno i svako drugo pravo da tuže državu i sve predstavnike vlasti za nečinjenje, jer su direktno odgovorni za stotine umrlih

Boris Dežulović: Šala o guzonjama

To bi dakle bila baš loša satira: u nekom gradu sravnjenom u katastrofalnom potresu vijećnici na čelu s gradonačelnikom – koji je sve gradske pare potrošio na spomenik Tuđmanu i kojega tjednima nakon potresa nitko uopće nije ni vidio u gradu – dočuju za humanitarnu akciju nekog lanca dućana sa ženskim ulošcima, pa se jave na njihov natječaj tražeći pedeset novih, vrhunskih fotelja prilagođenih svojim debelim guzicama.

Evropski parlament (EP): Odbor za spoljnu politiku preporučio otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom

“Složili smo se da je presudno pronaći rešenje za aktuelna bilateralna pitanja i sprovođenje Ugovora o dobrosusedskim odnosima između Severne Makedonije i Bugarske. Konačni tekst izveštaja o Severnoj Makedoniji šalje snažan signal u vezi sa njenom budućnošću u EU i poziva da se međuvladina konferencija održi što pre kako bi se sprečila dalja odlaganja “, izjavio je Ilhan Kyuchyuk

Heni Erceg: Zlo banalnosti - "Nijedna palanka ne prašta, hrvatska naročito, makar se radilo o piscu koji je činio sve da obuzda srpsku agresiju i ratove devedesetih"

Filosofija palanke, knjiga Rade Konstantinovića, napisana davne 1969. nemilosrdna je analiza porijekla i duha palanke kao pogleda na život, poruka o životu plemena u agoniji i destrukciji. To je knjiga za kojom se poseže kad god zlo uzme maha, kao upozorenje na onu vrstu provincijske egzistencije koja proizvodi ksenofobiju, a zatim i fašizam.

Adam Michnik, Project Syndicate: Na meti je poljska demokratija

U osnovi te politike, bilo gde u svetu, nije samo strah od slobode i istine, već želja da se taj strah usadi u naša društva. Svi poljski sudovi treba da budu pod kontrolom kao oni u Moskvi, koji će protivnicima Kremlja suditi, presuditi i izreći kaznu u rekordnom roku, kako je to pokazao nedavni slučaj Alekseja Navaljnog. Svi poljski mediji treba da budu jednoglasni, kao oni što veličaju Putina ili Orbana.

Boro Kontić: Gvelfi i gibelini

Iz komplicirane priče o gvelfima i gibelinima, nama je ovdje i sada zanimljiva povijesna činjenica da su dvije stranke često mijenjale saveznike i bile beznadežno daleko od uspostavljanja narodnog jedinstva. Dočim je jedno ipak bilo obostrana konstanta. Kako bi koja od dviju stranaka zavladala gradom, svojski bi ga opljačkala.

Deutsche Welle: Janez Janša – "Maršal Twito"

Uzor mu je Donald Trump, piše njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) o slovenskom premijeru. I dodaje kako Janša na društvenim mrežama „vodi pravi rat protiv medija, novinara i kulturnjaka“.

Emir Imamović Pirke: Osvježavanje braka - Režirana potraga za izdajnicima

Od objave prvih rezultata izbora u Mostaru, pa do evo ove minute, samo društveno-političkim radnicima u medijima nije (kao) bilo jasno da je HDZ-u najpoželjniji partner upravo SDA, dok SDA bez HDZ-a ne može ništa. Očekivanja da će Bh.blok sam od sebe napraviti budale, nisu samo uzaludna, već su i lažna. U prevodu na jezik kojim se prečesto i pogrešno govori: NS i SDP su trebali odbiti počiniti izdaju kako bi Stranka demokratske akcije imala opravdanje za svoju, već planiranu u prvoj postizbornoj noći, ako ne i prije. Riječ izdaja, naravno, treba shvatiti uslovno, a ne bukvalno. Kod nas se izdajnicima smatraju i oni što više drže do vlastitih principa nego do tuđih planova i interesa

Hrvoje Šimičević: Biden protiv Tuđmana

Mislim, taj tip ne spada među pozitivce. Imao sam priliku to njemu osobno reći. Činjenica je da je on prepreka, a ne pozitivna sila u ovom trenutku, govorio je Joe Biden o Franji Tuđmanu na senatskom saslušanju 1997. U drugim prigodama Tuđmana i Miloševića nazivao je "razbojnicima" i "gramzivim moćnicima"

Bojan Tončić: Sudbina patriotskog liferanta - Mnogo zločina i malo špijunaže

Iz Srbije su otišli svi meci sarajevskim snajperistima, sve granate kojima je Mladić “razvlačio pamet” Sarajlijama, sva municija za odmetnike u Hrvatskoj. “Glavni štab VRS procenio je 1994. godine da je od Vojske Jugoslavije dobio, između ostalog, preko 25 miliona metaka za pešadijsko naoružanje i 7500 granata”. Tako je potrebe branitelja ognjišta, odnosno masovnih ubica, procenio iskusni artiljerac, načelnik Generalštaba zločinačke soldateske. Moguće da je znao za zločine srpskih vojski u komšiluku, zaključuju u Hagu, ali presuđuju da je moguće i to da nije znao. Tih je godina Srbiju potresala hiperinflacija, ali je znala da se odriče luksuza zarad stvaranja nove države kojoj se granice iscrtavaju tenkovskim gusenicama i leševima civila.