Politika

RSE: Odakle bh. političarima (ne)prijavljeni milioni?

Da se u politici može zaraditi na razne načine, pokazala je i nedavna informacija Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine upućena u Parlament BiH, a nakon poslaničkog pitanja zastupnika Damira Arnauta. U njoj stoji kako je od 2015. godine do danas za naknade članovima upravnih odbora, nadzornih i drugih tijela iz džepa građana u ruke zvaničnika otišlo više od tri miliona eura.

Krastev: Budućnost kao noćna mora

Izvan istočne Evrope videćete da se budućnost vratila, ne kao projekat već kao noćna mora. Dve su vrste apokaliptičnog scenarija. Jedan potiče sa desnice, koji kaže da će budućnost uništiti naš način života. Svet će preplaviti stranci, transseksualci, roboti i tako dalje. S druge strane, imate novu političku generaciju koja kaže: neće biti uništen naš način života, već život kao takav. Zaboravilo se kako je snažan psihološki uticaj atomska bomba imala na evropska društva, a naročito u Americi i zapadnoj Evropi. Ako uporedite antinuklearni pokret sa savremenim ekološkim pokretom, postoje dve značajne razlike. Prvo, tokom 70-ih je bilo dovoljno naprosto zahtevati od vlasti da ne bace bombu. Danas su vlasti pod napadom ne zbog onoga što rade, već zbog onoga što ne rade. Tako demonstranti na ulicama moraju tačno da znaju šta je to što žele od vlasti da rade. Drugo, u nuklearnom ratu svi bismo umrli zajedno. U klimatskoj katastrofi, oni u srednjoj dobi bi preživeli.

Jesu li mogući slobodni i pošteni izbori u Boliviji?

Ujedinjavanje desne opozicije, koja nije poštivala ljudska prava Bolivijanaca, protiv MAS-a unosi neizvjesnost u mogućnost mirnih i poštenih izbora. Ostaje ključno pitanje: ako bi MAS opet pobijedio, bi li bolivijska desnica prihvatila rezultate izbora?

Migracije i klimatske promjene: Nova politička podjela u Europi

U Mađarskoj i drugdje aktivisti traže klimatsku akciju, ali političari kažu da najveću prijetnju predstavljaju migracije.

Zlatko Dizdarević: Daleko, a među nama

Turska i njeno širenje utjecaja preko osmanskog Balkana do Bihaća ima svoje refleksije na podosta stanovnika ovdje.

Bilježnica Robija K.: Skrin tač je tu mač!

Dida je viknijo: "Jeste vi išta svatili šta san ja priča?" Tata je rekao: "Jesmo!" Mama je rekla: "Od riči do riči!" Dida je pitao: "Aj da čujen?" Mama je rekla: "Sve novo je ukurcu, a sve staro je prva liga!" Dida je rekao: "E, pa onda čestitam!" Tata je pitao: "Čestitaš nam šta smo svatili?" Dida je rekao: "Čestitan vam Dan Republike, papani!"

Vlada Stanković: Evropa protiv Evrope – verzija Viktor Orban

Pozicija Komesara Evropske unije za pitanja proširenja je od izuzetnog značaja za sve zemlje Balkana, i one koje su već članice Unije i one koje to još nisu, ali je pre svega važna za Tursku. Nakon više godina neprestanog zastrašivanja Evrope, Redžep Tajip Erdogan je po prvi put suočen sa većinom u Evropskoj uniji koja se zalaže za potpuni prekid pregovora za priključenje Turske Uniji.

Avdo Avdić za DW: "Ako me žele likvidirati niko me ne može spasiti"

"Većina građana BiH se osjeća nesigurnim, pa se i ja osjećam nesigurnim prvo kao građanin BiH, a tek onda kao novinar. Uopšte ne ističem da su novinari nešto posebno nesigurni, jer je ovdje ugroženo 90 posto građana", rekao je Avdić u intervjuu za Deutsche Welle.

DW: Chagos - Posljednja britanska kolonija u Africi

Dio Velike Britanije nalazi se između Madagaskara, Šri Lanke i Indonezije: otočje Chagos je do danas britanska kolonija, njegovi stanovnici su prisilno raseljeni. UN zahtijeva vraćanje tog teritorija, rok je do petka.

Srećko Pulig: Kineski miks

Puno teorijskih autoriteta govori dakle da je Kina na putu državnog kapitalizma, dok manjina, poput autora na koje smo se mi ovdje pozvali, tvrdi kako se i dalje može govoriti o socijalizmu, koji se jasno razlikuje od kapitalizma. Donekle poseban je slučaj Samira Amina, koji istovremeno tvrdi kako se o Kini danas teško može govoriti kao o socijalističkoj zemlji, ali da ona nije ni do kraja kapitalistička. U igri je novi miks, koji ne možemo do kraja shvatiti pozivajući se samo na povijesne socijalizme, ali i kapitalizme.

Nick Estes: Bolivija se pretvorila u desničarsku vojnu diktaturu

Svega dva tjedna nakon preuzimanja vlasti, dokazi jasno pokazuju: ovo je desničarska, vojna diktatura. Glavni znak toga u zemlji poput Bolivije je otvoreno ubijanje Indijanaca.

Boris Dežulović: O prekopavanju konteksta

Čudo je, kako vidite, kontekst. Nešto, kako sam ja shvatio, poput zahodske školjke: svako sranje u tom svom prirodnom staništu prolazi bez ikakvih problema – ili barem seratori ‘s tim nemaju nikakav problem’ – dočim se izvađeno iz konteksta ispostavlja kao obično ljudsko govno. Mjerljivo po slavnom Arhimedovom zakonu, po kojemu je sranje u kontekstu u kojemu je izgovoreno teško onoliko koliko teže riječi istisnute iz konteksta.

25. novembar, Dan državnosti - Šta ZAVNOBiH zajamčuje građanima Bosne i Hercegovine?

Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju

Zlatko Dizdarević: Uspješan nastavak velikog poraza

Na inače potpuno eutanaziranom BH političkom terenu, od lanjskih izbora do minule sedmice, stvar je odjednom eksplodirala na način koji je malo ko očekivao. U događaj se "ugradio" svako na svoj način, i domaći i inozemni igrači.

Kemal Kurspahić: Četvrt stoljeća neispunjenih sporazuma

"Sporazum o formiranju vlasti" osim na tom pitanju šta će to značiti za odnose s NATO-om provjeravaće se i u odnosu na ispunjavanje uslova za približavanje Evropskoj uniji. Evropska komisija je, naime, prije pola godine objavila službeno mišljenje navodeći 14 prioritetnih obaveza koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na tom putu ali nijedna od njih do sada nije ispunjena. Već i samo jedna od njih – održavanje izbora po evropskim standardima – pokazuje koliko je to sa dejtonskom apsolutizacijom "konstitutivnih naroda" balkanska verzija nemoguće misije.

Eliot Weinberger: Jedno leto u Americi

Na samitu G20 u Japanu, gde je Ivanka Trump na svakom sastanku sedela pored predsednika, jedan izveštač je upitao predesednika da li će reći Vladimiru Putinu da se "ne meša u izbore 2020". On se nasmejao i okrenuo ka Putinu. "Ne mešajte se u izbore, gospodine predsedniče. Ne mešajte se u izbore", rekao je i šaljivo pripretio Putinu kažiprstom. Putin se osmehnuo.