Politika

Boris Dežulović: Was hast du im 1991 gemacht, Sohn?

Punih dvadeset osam godina – vrijeme za koje je cijela jedna golema, jaka nova Njemačka stigla potpuno zaboraviti Drugi svjetski rat, bolno ga se sjetiti, dohvatiti se s vlastitom noćnom morom, retuširati je i na koncu priznati, pa pasti na koljena pred njenim žrtvama – Hrvatska još čeka jebenu presudu za Branimira Glavaša. Bez ikakvih izgleda da je dočeka za njegova života.

Ljubodrag Stojadinović: Šešelj, čudovišni portret režima

On nije sluga režima. On je režim.

Kemal Kurspahić: Američki i balkanski 'izmi'

Nacionalističko prekrajanje istorije, u kojem se rehabilituju i slave ustaštvo i četništvo i odlikuju predvodnici udruženih zločinačkih poduhvata devedesetih, guraju balkansku djecu rođenu nakon hladnog rata u suprotan smjer od njihovih američkih vršnjaka.

Rasizam, mržnja i posljedice

Desničarski populisti koriste rasističke izreke iz jasnih pobuda. Provokacije trebaju onima koji ih koriste dati osjećaj da konačno mogu otvoreno reći ono što misle a to su svo vrijeme "morali da potiskuju", kaže Andreas Zick.

Na današnji dan: Ubojstvo obitelji Romanov

U noći sa 17. na 18. srpnja 1918. godine car Nikolaj, njegova supruga Aleksandra i njihova djeca Olga, Tatjana, Marija, Anastazija i Aleksej, pogubljeni su u podrumu Ipatijeve kuće. Njihova tijela su unakažena i spaljena prije pokopavanja u šumi.

Christoph Hasselbach: Strano tijelo Boris Johnson

Njemački političari ne razumiju fenomen Borisa Johnsona u Velikoj Britaniji. Ali, sviđalo se to nekomu ili ne - on će uskoro postati britanski premijer, smatra Christoph Hasselbach.

Tena Erceg: Pohod neonacističkih križara

Istraga je pokazala da je ubojstvo političara Waltera Lübckea bilo tek jedno u nizu tisuća atentata koje je planirala ekstremno desna organizacija Sjeverni križ. Taj slučaj je u fokus javnosti izbacio tezu da se Njemačka nikada nije do kraja obračunala s nacističkim naslijeđem, zbog čega ono svako malo izbije na površinu u formi terorističkog nasilja

Na današnji dan: Trinity - Testirana prva atomska bomba

Ukupna radioaktivnost u Zemljinoj atmosferi porasla je na razine koje su čak zasjenile černobilsku katastrofu

Zlatko Dizdarević: Otanjile kičme poslušnih moćnika

Zlatko Dizdarević o povratku "Erdogana u za njega malu, skrajnutu pograničnu avliju u kojoj može ponovo zatražiti što hoće, pa i da uhapsi i izručuje ovoga ili onoga", o "Dragane lopove" u Zapadnom Mostaru, o sarajevskom skupu o saradnji u Jugoistočnoj Evropi i "najnovijim zbivanjima o Americi i Iranu, Evropi, Arapima, Izraelu i drugim, »kolateralama«"

Branko Milanović: Naše vrijeme je drugačije

Naše nezadovoljstvo aktuelnim razvojem dolazi od "nepoznatog", novog uređenja političkog prostora u kome se ogledaju duboki društveni potresi: nestajanje radničke klase i sindikata, opsežno povlačenje religije iz javnog života, uspon globalizacije, komercijalizacija našeg privatnog života i pojava svijesti o okolišu

Paul Mason: Menjajte sistem, a ne klimu

"Prava" globalnog finansijskog kapitala moraju se podrediti potrebama ljudske vrste, uz pomoć mehanizama demokratskih država u kojima živimo.

Što dalje nakon gašenja mostarskog Aluminija?

"Nikad ništa nije izišlo na vidjelo, jer njima nije u interesu bilo da iziđe taj kriminal i lopovluk. Oni to mogu i danas, ako hoće, da razotkriju ali nisu htjeli iz razloga što su svi u to bili umiješani: i Vlada i svi ostali koji su gore, ministri. Oni žive na grbači radnika, ne ovih radnika, nego općenito", Miro Zelenika, radnik Aluminija.

Tomislav Jakić: I otići treba znati (O Theresi May)

Theresa May ostat će zapamćena kao političarka koja nije znala izabrati pravi način ulaska na veliku scenu svjetske politike, koja se na njoj nije znala ponašati tako da bi ostavila traga i koja nije umjela udariti završne akorde svoje karijere.

Francuska Narodna skupština izglasala zakon za zaustavljanje govora mržnje i nasilnih sadržaja na Internetu

Kritičari zakona tvrde kako ovaj zakon stavlja previše moći u ruke vlasnika društvenih platformi, čime ih čini "cenzorima online izražavanja".

Desni ekstremizam u Srbiji: Kad desnica iskorači u fašizam

Kada desničari iskorače u fašizam? Kako ga prepoznati u društvu u kome je "fašizam" gotovo izgubio smisao olakom upotrebom tog pojma u javnom prostoru. Iz vladajućih krugova opozicione lidere nazivaju fašistima, opozicija često uzvraća istom merom.

Eldin Karić: Tamo gdje je sve laž, istina je opasna po život

Dovoljno je nekoliko fotošopova, lažna wikipedijska biografija i lakovjerni režim, sastavljen od polupismenih amatera, sklonih instant rješenjima i vi već sjedite u luksuznom avionu i letite na sastanak