Politika

Vlada Stanković: Dobro došli u lude '20-e

Političko ludilo podstiče novo političko ludilo i ovaj suludi plan možda pokazuje veliku "ljubav" turskog predsednika prema svom rodnom gradu, koji ga je tako nezahvalno političko odbio na izborima dva puta prošle godine. Jer kad se nešto voli, to se onda i uništava. Gondolom u lude 20-e!

Tena Erceg: Politika spaljenog kontinenta

U požarima koji su harali australskim kontinentom poginulo je 28 ljudi, spaljeno je 12 milijuna hektara tla, a u onom što su stručnjaci nazvali ‘biološkim armagedonom’ poginulo je milijardu životinja. No australska vlada na čelu s premijerom Scottom Morrisonom, koji nosi nadimak ‘australski Bolsonaro’, i dalje je skupina tvrdih poricatelja klimatskih promjena

Branko Milanović: Sudar dvaju kapitalizama - Bitka za budućnost globalne ekonomije

Kako ostali delovi sveta budu pokušavali da transformišu svoje ekonomije i pokrenu ekonomski rast (naročito afričke zemlje), tenzije između ova dva modela biće sve izraženije. Rivalitet Kine i Sjedinjenih Država često se prikazuje kao proizvod sukobljenih geopolitičkih interesa, ali po svojoj suštini taj sukob više liči na sudar tektonskih ploča koji će odrediti dalji razvoj kapitalizma u ovom veku.

"Problem 2024": Kako će Putin zadržati vlast nakon isteka tekućeg mandata

Putin se sprema da riješi takozvani "problem 2024", kako u Rusiji nazivaju pitanje kako će Putin zadržati vlast i moć, kada mu istekne tekući predsjednički mandat. Jer, prema Ustavu, on poslije dva šestogodišnja mandata više ne bi mogao da se kandiduje.

Biljana Stojković: Evolucija i demokratija

Ljudska društva u obliku sličnom današnjem postoje od početka neolita, nakon perioda lovaca-sakupljača. Opstajemo i rastemo zahvaljujući evoluiranim sposobnostima govora i opisivanja svojih namera u težnji da svoje zajednice uredimo. Ako postoji nekakva pravilnost u promenama društvenih sistema, ona je sadržana u kapacitetima apstrakcije ljudskog mozga. Autokrati jako dobro razumeju načine manipulacije ovim kapacitetima. Ostali zanemaruju moć čovekovog uma i prelivanje individualnog u socijalno. Zanemarivanje znači nipodaštavanje! Imajte to na umu.

Dubravka Stojanović: Daleko je Teheran

Nije mi sada ništa lakše što bi teorijski ova analiza trebalo da umanji moju sopstvenu odgovornost za pogrešne političke procene. Samo mi je pokazala koliko sam (smo?) se zaglibila u ovdašnji višedecenijski mulj političkog nemorala, koliko sam (smo?) otupela. Daleko je Teheran.

Bilježnica Robija K.: Evropsko ponašanje

"Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!"

DW: Klima se prijestolje sultana Erdogana

Erdoganov osjetljivi poraz na izborima je rezultat njegove strategije polarizacije i ona mu se osvećuje. Najrazličitije opozicione stranke – islamisti, nacionalisti, socijaldemokrati i lijevi liberali – su prvi put ujedinili svoje snage protiv zajedničkog neprijatelja Erdogana unatoč svim političkim razlikama. Njegova vlast se raspada i u njegovim vlastitim redovima – skoro milion članova je već napustilo Erdoganov AKP. Stari sljedbenici – poput bivšeg premijera Ahmeta Davutoglua, bivšeg ministra financija Ali Babacana ili bivšeg predsjednika Abdulaha Guela – osnivaju nove stranke. Oni će Erdogana koštati glasova iz konzervativnog tabora.

Branko Milanović: Kleptokratija i kakistokratija u Rusiji 90-ih

Gotovo sve knjige o Rusiji su tužne. Briljantno napisana, odlično dokumentovana i neobično poučna knjiga Pola Hlebnjikova (nekadašnjeg urednika izdanja Forbes Russia) pod naslovom Kremaljski kum (objavljena 2000) nije izuzetak. U fokusu je "karijera" Borisa Berezovskog, ali autor nudi mnogo više od toga. Ovo je priča o tranziciji kojom je Rusija napustila državni socijalizam, ali ne da bi dobila tržišnu ekonomiju, kao što su mediji jednoglasno najavljivali, već upravu kleptokrata i mafijaša.

Slavoj Žižek: Džoker i pobuna

U univerzumu koji ovaj film stvara, nema nikakvog levičarskog militantizma – samo plitak svet, ogrezao u nasilje i opštu korupciju.

Odnosi SAD-a i Irana od kraja 19. vijeka do danas

Pučem 1953. Vašington je stvorio plodno tlo za mržnju prema SAD koja je kulminirala u Iranskoj revoluciji i dovela do prekida diplomatskih odnosa 1980. Poslije kraće faze približavanja, između SAD i Irana je veoma napeto.

Novi predsjednik: Zoran Milanović pobijedio na izborima za predsjednika Republike Hrvatske

Milanović je osvojio više od 1.034.00 glasova (52,7%), dok je Grabar-Kitarović dobila povjerenje nešto više od 928.000 građana (47,3%). Razlika između dvoje kandidata veća je od 100.000 glasova. Podsjetimo, Grabar-Kitarović je prije pet godina porazila SDP-ovoga kandidata Ivu Josipovića s prednošću od 32.509 glasova. Drugi krug predsjedničkih izbora označila je i veća izlaznost u odnosu na prvi krug, pa je na birališta izašlo više od dva milijuna birača.

Tena Erceg: Svijet sa raskršća

Uspon desnice i politička previranja u Latinskoj Americi, porast desnog ekstremizma i pratećeg terorizma, proces opoziva Donalda Trumpa, događaji oko Brexita, borba protiv klimatskih promjena, spašavanje migranata, masovni protesti u Francuskoj, Čileu, Hong Kongu, Iraku i drugim zemljama – neki su od događaja u čijem je znaku prošla 2019. godina

Simon Tisdall: Iran će žestoko uzvratiti, možda i na više frontova

Trenutno se svi pitaju: što će Iran učiniti? No, veće je pitanje: kakav je Trumpov plan ako Iran snažno uzvrati udarac i sve ode kvragu?

Martin Jacques: Ovo je desetljeće bilo kinesko - kao što će biti i sljedeće

Prije pet, a kamoli tek deset godina, Kina je bila sinonim za jeftinu proizvodnju. Zapad je vjerovao da će Kina dugo ostati suštinski definirana imitacijama, nesposobna da se uskladi sa zapadnim kapacitetom za inovacije. No, Kina je dokazala da ima nevjerojatno inovativno gospodarstvo.

Gordana Stojaković: Prostitucija - posao ili nasilje?

Što možemo naučiti iz nordijskog modela?