Politika

Tena Erceg: Cijepljeni od solidarnosti

Posljednjih godina većina velikih farmaceutskih kompanija je u trci za profitom napustila razvijanje antivirusnih lijekova, pa je i univerzalno cjepivo za koronavirus ostalo nerazvijeno. Sada se na svim stranama svijeta vodi mahnita utrka za razvojem cjepiva koje će kompaniji koja bude prva donijeti nezamislivu zaradu.

Paul Mason: Potreba za potpuno novim ekonomskim sistemom

Kada se sve ovo okonča, kapitalizam neće moći da se vrati u pređašnju normalu. Jer ovo nije bio "egzogeni šok" – kao da je asteroid pogodio inače bezgrešnu planetu. Sumanuta i haotična urbanizacija globalnog juga, seča šuma i razaranje prirodnih staništa već dugo proizvode talas za talasom zoonotičnih virusa. Elite ne haju za to što novi virusi najteže pogađaju društva sa nerazvijenim sistemima javnog zdravstva, lošim sanitarnim i stambenim uslovima, kao i pojedince sa pridruženim bolestima poput astme, srčanih oboljenja i dijabetesa, što takođe nije slučajnost. Sve je to proizvod sistema koji nazivamo kapitalizmom.

DW: EU i Balkan – "Treba nam mnogo više saradnje"

Ministri za evropske poslove EU postigli su dogovor o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Većina njemačkih listova koji prenose tu vijest ocjenjuje da je to veoma važna odluka – i za Balkan, i za EU.

Zdravlje i kapitalizam

Obmana neoliberalizma u potpunosti je ogoljena i to je potrebno obznaniti na sav glas. Vremena u kojima je za svakog ekonomskog aktera jedini cilj bio da se "naguma love" moraju prestati jednom za svagda. Javni interes mora ponovo postati prioritet svih javnih politika, a privatni biznis mora doprineti javnom dobru ukoliko želi da tržište ostane onaj mogući okvir ljudskih aktivnosti.

SAD prestigao Kinu po broju slučajeva, Trump i Jinping telefonski razgovarali o pandemiji

Telefonski razgovor uslijedio je nakon videokonferencijskog sastanka čelnika G-20 tijekom kojeg je kineski predsjednik održao govor u kojem je pozvao na veću međunarodnu suradnju.

DW: Rusija mijenja ustav, Putin će još dugo vladati

Na godišnjicu aneksije Krima sredinom siječnja ruski predsjednik Vladimir Putin je potaknuo dalekosežnu reformu ruskog ustava. Ona bi mu trebala omogućiti da duže ostane na vlasti. Sad je prvi put o tomu više rekao.

Tena Erceg: Joe... i to je Amerika

Demokratski establišment zbio je redove iza Bidena, dok je progresivno krilo stranke ostalo podijeljeno. Sanders je napravio stratešku pogrešku fokusiravši se na Bloomberga i propustivši udarati Joea Bidena u ranjiva mjesta njegove karijere, kaže za Novosti Branko Marcetic, novinar i autor biografije sve izglednijeg demokratskog predsjedničkog kandidata Bidena.

RSE: Istorijski štrajk žena u Meksiku

Pored poziva na buđenje vlasti zbog brutalnih ubistava žena, protesni pokret takođe nastoji da podigne svest o značaju žena u svakodnevnom životu u Meksiku.

DW: Migrantska politika EU - 2020. nije 2015.

Na tursko-grčkoj granici se ulogorilo na tisuće migranata koji žele u Europsku uniju. 2015. je u jednom kratkom razdoblju bilo moguće doći do Njemačke. Zašto je situacija sada drugačija?

Leonard Jurić: Kad trolovi utihnu

Sve veća podrška kampanji Berniea Sandersa primorala je liberalni mainstream da ponovno osvijesti prisutnost humora i svog drugog oponenta: ljevice. Podcasteri Chapo Trap House, najrelevantniji Sandersovi fanovi u domeni angažiranog humora, još su 2016. oklevetani kao seksistički “Bernie bros” od strane konkurentskog stožera Hillary Clinton. Cinično korištenje lijevih vrijednosti da bi se napadalo cjeloživotnog ljevičara i njegove glasače odvelo je liberale u praksu distopijskog iskrivljivanja stvarnosti…

Ostrvski zatvori na Egeju

Nikada nije bilo lakog rešenja za situaciju na grčkim ostrvima. Druge države EU odbijaju da obave svoj deo posla i ne trpe posledice; Turska (od koje se očekivalo da zaustavi "migratorne tokove" u skladu sa sporazumom sa EU iz 2016, koji je bio na ovom linku) koristi tu situaciju kao pregovarački adut; a Unija kao celina zaokupljena je borbom oko zajedničkog budžeta, koja je čini smešnom, sitničavom i slabom. Nema rešenja na vidiku.

RSE: Sirijske izbjeglice u unakrsnoj vatri geopolitike

Kriza oko azilanata dio je šireg problema koji otuđuje Brisel - nepostojanje konsenzusa među nacionalnim vladama umanjuje sposobnost bloka da djeluje na svjetskoj sceni.

RSE: Novo izvješće ukazuje na pad demokratije širom svijeta

Rastuće nepoštivanje uslova koje čine temelje demokratije, uključujući poštivanje prava manjina i migranata, prostora za kritičko mišljenje te predanost vladavini zakona, prijeti destabilizacijom demokratskog procesa.

Dragan Markovina: Balkan, Evropa i izbjeglice

Europski projekt nalazi se ponajprije u ideološkoj i legitimacijskoj krizi, jer je umjesto solidarne Europe, temeljene na jedinstvu vrijednosti, izgradio birokratsku Europu, temeljenu na ekonomskim interesima, što posljedično pogoduje rastu ekstremističke desnice, a samim tim i nemogućnošću centrističkih lidera da prihvate ljude koji žele doći i tako dokinuti paradoks globalizacije, po kojoj slobodno kretanje robe ne prati i sloboda kretanja ljudi.

"Samo da znači da": Španjolska radi na strožem zakonu o silovanju

Prema odredbama novog zakona o silovanju, koji su ministri odobrili u utorak, svaka penetracija bez pristanka smatrat će se silovanjem, s kaznama između četiri i deset godina zatvora. Teški oblici silovanja bit će kažnjeni s višom kaznom do najviše 15 godina zatvora. Kazna će biti veća u slučajevima gdje je žrtva supruga ili bivša partnerica silovatelja.

Argentina: Predsjednik će podnijeti novi prijedlog zakona o legalizaciji pobačaja

Ukoliko se novi prijedlog zakona odobri u oba doma Nacionalnog kongresa, Argentina bi postala prva velika zemlja u Latinskoj Americi koja je legalizirala pobačaj.