Politika

Žurnal sa povratnicima u Vlasenicu: Dok povratnici sanjaju o toploj sobi, odbornici SDA dobijaju donacije

"Kada smo došli imali smo kravicu. Nju smo morali prodati kako bismo kupili ovu kućicu. Mi smo ovo kupili od jedne žene, nekoliko hiljada maraka platili", objašnjava Amela dodajući kako suprug "nema nikog svog, svi su umrli ili poginuli". "Najgore je zimi, teško je. Imamo problem s dimnjakom, ne možemo ložiti, više vraća u kuću, nego što ide napolje. Stavljam jorgane, deke po cijeloj kućici", govori nam ona pokazujući na kćerku i govoreći da bi "samo njoj voljela priuštiti da ima svoju toplu sobicu"

Dino Mustafić: Srpski, hrvatski i bošnjački minerali, leptiri i gradovi

Kulturocid, pokušaj namjernog uništenja kulture jednog naroda i njegovog identiteta, pored fizičkog istrebljenja predstavlja dio genocida nad tim narodom. Zvanična politika RS-a pod mentorstvom službenog Beograda već decenijama radi na brisanju bosanskog identiteta iz javnog i kulturnog života gradova i institucija

Gudrun Steinacker: Balkanom vladaju kleptokrate – uz blagoslov EU

​Mađarski sociolog Balint Mađar, 2016. je svoju zemlju označio kao "postkomunističku mafijašku državu". Njegovi kriterijumi se mogu preslikati na "šestorku Zapadnog Balkana".

CIN: Krčma šume na vratima olimpijskog centra - "Mi našli načina kako da uradimo taj posao i uradili"

Raskrčeno je skoro hiljadu kubika šume, najvećim dijelom bez odobrenja kantonalnih vlasti u Sarajevu i plaćene naknade, otkrili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)

Dino Mustafić: Stvaraoci zla

Demoni kod Kundere su rođene rugalice i cinici bez savjesti, njihov jezik je bliži onom što političari mrmljaju i šapću u privatnosti negoli onom što kazuju u javnosti. Oni vjeruju u moć, pohlepu i vlastiti interes, racionalnu proračunatost i ništa više.

Draža Petrović: Čedo, oleši me!

U istoriji srpskog parlamentarizma i rektalnog alpinizma, naime, nikada se nije desilo da neki lider opozicije ode u štab pobednika na izborima iste noći kada je ovaj pobedio, te da ga tamo uslikaju kao se zavodljivo smeška univerzalnom mandataru, pa je bilo jasno da je takozvani Čeda Jovanović čovek koji pomera granice. Kako granice srpskog parlamentarizma, tako granice rektalnog alpinizma. Potom se desio totalni preokret – umesto u Vladi Srbije, takozvani Čeda Jovanović završio je na Infektivnoj klinici, sa dijagnozom koronavirusa, koji je ufasovao upravo one noći kada se popeo na najviši vrh SNS.

DW: Turska i Grčka na ivici rata, SAD i EU neodlučni - poziv Angele Merkel spriječio početak rata

Vojske obje zemlje su u pojačanoj pripravnosti i, prema saznanjima lista Bild, samo je posredovanje njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak uveče spriječilo otvoreni sukob. Kako taj list piše, turski vojni avioni su nadletali Kasteloriko, grčki su takođe bili u vazduhu, i tek je telefonski kontakt kancelarke sa Erdoanom (Erdogan) i grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom predupredio vojni sudar

Adis Nadarević: Kriminalni Grand Slam Fikreta Abdića

Fikret Abdić je jedini poznati političar koji je uspio biti pozvan na odgovornost zbog privrednog kriminala kao biznismen, zbog ratnog zločina kao ratni lider jedne paradržavice, i zbog zločinačkog djelovanja u javnoj upravi kao opštinski načelnik. Na društvenim medijima su mu u šali pripisali i "kriminalni Grand Slam" budući da se u sudnici pojavio u kravati preko košulje kratkih rukava, što se kvalificira kao "fashion crime", odnosno modni zločin. No, stanovnicima Velike Kladuše je sve manje do šale. Opština se nalazi u dugovima, suočena je sa velikim prilivom izbjeglica i migranata, stanovništvo je podijeljeno i zavađeno a opštinsku administraciju čeka dug put do oporavka od "Babinog" naslijeđa.

Drago Bojić: Aja Sofija - Erdoğanovo turčenje prošlosti

Ponovno pretvaranje Aja Sofije u džamiju je put unatrag, u krvavu i traumatičnu prošlost, u kojoj nijedna strana, ni kršćanska ni muslimanska nisu imale čiste ruke. Povijesni odnosi između kršćana i muslimana su opterećeni balastom međusobnih isključivanja i zatiranja, i ako se povijest ne želi ponavljati, valja se okrenuti međusobnoj suradnji koja nadilazi povijesna neprijateljstva i konflikte.

RSE Most: Da li se u Srbiji krije istina o žrtvama korone?

"Jedan od velikih zločina ovog režima je što se zbog postupaka vlasti razvilo nepoverenje u struku, u profesiju, posebno u lekarsku struku i zdravstvene radnike tokom ove epidemije. Ne znam na koji način će se povratiti poverenje koje je sada izgubljeno. A ogroman broj lekara i zdravstvenih radnika su vrsni profesionalci i požrtvovani ljudi" - genetičarka Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta

​Selvedin Avdić: Sasvim je svejedno koju poziciju drži Dodikov Srbin, Čovićev Hrvat ili Bakirov Bošnjak

Ne zanima me priča o tome ko je od njih za državu, a ko nije, ko kontroliše koje finansijske tokove, policijske i pravosudne institucije, a ko je ugrožen zato što ih ne kontroliše. Te priče slušam već 30 godina, dosadile su a nisu ni tačne. Stranačke poglavice vlast dijele samo po jednom kriteriju - vlastitom interesu. Nema nikakvih drugih, viših interesa, nikoga od njih ne zanimaju ni država niti građani. Nema patriotizma, ljubavi prema domovini, samo sočni parapatriotizam – ljubav prema vlastitoj poziciji u toj domovini. Ne postoji ekonomski plan niti vanjska politika. Samo trenutno zadovoljavanje dnevnopolitičkih, sitnosopstveničkih interesa.

Detektor: BiH se zbog tromosti administracije nije uključila u evropsku nabavku lijekova za koronavirus

"BiH nije uključena u nabavku lijekova potrebnih za odjele intenzivne njege koja je raspisana 17. juna, niti je do sada izrazila interes za predstojeću nabavku. Nabavka ostale opreme, poput testova i zaštitne medicinske opreme, još se razmatra. Ovo je bio jedini tender koji se odnosi na nabavku lijekova raspisan od aprila tekuće godine do danas" - Ana Pisonero, glasnogovornica Evropske komisije

Hrvatska: Srušeno oko 3000 antifašističkih obilježja u 30 godina

U Hrvatskoj je u tri desetljeća srušeno oko tri tisuće kipova, spomen-ploča i sličnih obilježja posvećenih antifašistima. No ima i građana koji javno i aktivno ustaju protiv tog trenda.

Asim Mujkić: Do izbora tri putića

Baš kao nekada što je bilo rušenje komunističkog poretka, danas platforma političkog djelovanja mora biti rušenje nacionalističkog poretka, šta god to značilo. To je ‘koordinatni sistem djelovanja’ političkih, nenacionalističkih subjekata, građanskih udruga i nenacionalistički definiranih pojedinaca. Ako i ne postoji jasna predstava kakvu to uistinu političku zajednicu želimo, barem treba da postoji jasno uvjerenje, ili, još bolje, osjećanje koje bi nam organskom odbojnošću slalo signale kakvu to političku zajednicu uistinu ne želimo

Viktor Ivančić: Novi Tuđman

‘Novi Tuđman’ je naprosto raspon unutar kojeg će se premijer politički osiliti, a to znači da slijede upečatljiva dostignuća iz pokojnikove ere – potpuna kontrola medija, dijabolizacija opozicije, sistematiziranje korupcije… Ako Plenković i jest nezasluženo stekao nadimak ‘novi Tuđman’, sva je prilika da će ga zasluženo nositi

Bojan Tončić: Šest dana jula - Korona carstvo nebesko i zemaljska okrutnost

Srbija, u pogledu demokratije, živi kameno doba, u očekivanju da neko pronađe točak; to stanje može se sublimirati u dve reči: "Nećemo stranke!". Na istom mestu je gotovo sve retrogradno što Srbija živi desetlećima unazad, primitivni pojavni oblici nacionalizma, od odbrane Kosova, do skandiranja Ratku Mladiću na dan kada se obeležava četvrt veka od genocida u Srebrenici. Oni normalni među pobunjenima kao da tek sad vide s kim imaju posla, ko su im komšije, kakva su im deca, šta su sve propustili da registruju dok su mislili da je sve u redu. A za njihova života nikad nije bilo u redu.