Politika

Boris Dežulović: Godine menadžera

A sve i da je prvi put, bilo bi zanimljivo. To, naime, da nasmiješeno lice s naslovnica luksuznih poslovnih magazina – menadžer godine, poduzetnik godine, kako sve međusobno ne tepaju ta neobična bića iz kongresne sale hotela Westin – koju godinu kasnije završi na potjernici USKOK-a ili Interpola, u crnoj kronici, zatvoru, bolnici ili pak Bosni i Hercegovini.

Dragan Markovina: Kako do mira u Srebrenici, spomenikom o miru ili predstavom koja suočava?

Nemoguće je izgraditi zajedničku budućnost, a istovremeno inzistirati na nacionalizmu kao načinu življenja

Kemal Kurspahić: Četvrt vijeka kasnije - Dejton I ili II

Što se „svijeta“ tiče, vrijeme je za stabilizaciju, a ne nove napetosti na Balkanu

​Andrej Nikolaidis: Mala enciklopedija ludila - Sve je isto, samo sve gore

Sve je – neprekidno – isto; samo sve gore, sve zaludnije isto. Ono što se prvi put ponavlja kao tragedija, drugi put kao farsa, peti se put ponavlja kao agonija lišena bilo kakvog razloga, kamoli smisla.

Stefan Schwarz: Angela Merkel je u pravu – Bosni treba više empatije

Republiku Srpsku kontroliraju korumpirani ratni zločinci i njihovi pristaše. Federaciju vodi korumpirana klika. U svim dijelovima Bosne građani pate pod ovim korumpiranim elitama. Životno osiguranje kriminalaca je Daytonski sporazum.

Muhammad sanja o slobodi: "Došli smo tražeći zaštitu. Mi nismo zatvorenici"

Muhammad i njegova obitelj su neko vrijeme bili prisiljeni spavati na otvorenome, na kartonima na goloj zemlji. Izdržali su više od tjedan dana. A onda je policija počela uklanjati taj ilegalni kamp. Danas su stigli i do Muhammadovog šatora. Obitelj je upravo ručala, priča ovaj mladić. Jedan policajac je bacao njihove stvari uokolo i derao se na njih. I onda je uništio njihovo privremeno sklonište.

DW: Je li svijet zaboravio sliku mrtvog dječaka na plaži?

Abdulah Kurdi je sa suprugom i dvoje djece više puta bezuspješno pokušavao doći do nekog grčkog otoka. Kod zadnjeg pokušaja 2015. čamac se prevrnuo jer je bio prenatrpan. Preživio je samo Abdulah. On u međuvremenu živi u sjevernom Iraku i ponovo se oženio. Svog sina je opet nazvao Alan, po poginulom dječaku.

Protesti u Njemačkoj: Eskalacija ispred Reichstaga i reakcije njemačkih političara

Policajci su tokom dana uhapsili ukupno 300 ljudi, uključujući ideologa zavjere Attilu Hildmanna, a prema navodima policije domonstriralo je oko 38 000 ljudi. Na proteste su pozivali članovi inicijative "Queerdenken 711", desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) i NPD. Istovremeno su pod sloganom "Nema hodanja rame uz rame s nacistima" održani i protuprotesti

Kemal Kurspahić: Ko Bosnu 'gura u NATO'

Izbor nije samo vojno-strateški. Ispunjavanje uslova za prijem u euroatlantske integracije, NATO i EU, podrazumijeva i prihvatanje i primjenu zapadnih standarda u obuzdavanju korupcije i uspostavi vladavine prava kao pretpostavki za povećanje i sigurnost stranih investicija

Njemačka: Na izbore već sa 16 godina?

Političari SPD, Zelenih i Ljevice traže da na izborima za Bundestag mogu da glasaju mladi od 16. godine. Istoričari znaju: izgradnja demokratije oduvijek je bila i borba za starosnu dob birača.

Žurnal sa povratnicima u Vlasenicu: Dok povratnici sanjaju o toploj sobi, odbornici SDA dobijaju donacije

"Kada smo došli imali smo kravicu. Nju smo morali prodati kako bismo kupili ovu kućicu. Mi smo ovo kupili od jedne žene, nekoliko hiljada maraka platili", objašnjava Amela dodajući kako suprug "nema nikog svog, svi su umrli ili poginuli". "Najgore je zimi, teško je. Imamo problem s dimnjakom, ne možemo ložiti, više vraća u kuću, nego što ide napolje. Stavljam jorgane, deke po cijeloj kućici", govori nam ona pokazujući na kćerku i govoreći da bi "samo njoj voljela priuštiti da ima svoju toplu sobicu"

Dino Mustafić: Srpski, hrvatski i bošnjački minerali, leptiri i gradovi

Kulturocid, pokušaj namjernog uništenja kulture jednog naroda i njegovog identiteta, pored fizičkog istrebljenja predstavlja dio genocida nad tim narodom. Zvanična politika RS-a pod mentorstvom službenog Beograda već decenijama radi na brisanju bosanskog identiteta iz javnog i kulturnog života gradova i institucija

Gudrun Steinacker: Balkanom vladaju kleptokrate – uz blagoslov EU

​Mađarski sociolog Balint Mađar, 2016. je svoju zemlju označio kao "postkomunističku mafijašku državu". Njegovi kriterijumi se mogu preslikati na "šestorku Zapadnog Balkana".

CIN: Krčma šume na vratima olimpijskog centra - "Mi našli načina kako da uradimo taj posao i uradili"

Raskrčeno je skoro hiljadu kubika šume, najvećim dijelom bez odobrenja kantonalnih vlasti u Sarajevu i plaćene naknade, otkrili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN)

Dino Mustafić: Stvaraoci zla

Demoni kod Kundere su rođene rugalice i cinici bez savjesti, njihov jezik je bliži onom što političari mrmljaju i šapću u privatnosti negoli onom što kazuju u javnosti. Oni vjeruju u moć, pohlepu i vlastiti interes, racionalnu proračunatost i ništa više.

Draža Petrović: Čedo, oleši me!

U istoriji srpskog parlamentarizma i rektalnog alpinizma, naime, nikada se nije desilo da neki lider opozicije ode u štab pobednika na izborima iste noći kada je ovaj pobedio, te da ga tamo uslikaju kao se zavodljivo smeška univerzalnom mandataru, pa je bilo jasno da je takozvani Čeda Jovanović čovek koji pomera granice. Kako granice srpskog parlamentarizma, tako granice rektalnog alpinizma. Potom se desio totalni preokret – umesto u Vladi Srbije, takozvani Čeda Jovanović završio je na Infektivnoj klinici, sa dijagnozom koronavirusa, koji je ufasovao upravo one noći kada se popeo na najviši vrh SNS.