Priroda

Uloga podvrsta sisavaca u evoluciji; istraživanje

Postoji snažna veza između raznolikosti vrsta i raznolikosti podvrsta, što ukazuje na to da je raznolikost podvrsta vrlo važan faktor za pojavu raznolikosti vrsta, tvrde znanstvenici. Ustvari, ovaj odnos potvrđuje da se podvrsta može smatrati ranom fazom specijacije – odnosno formiranja novih vrsta.

Rana evolucija moždane kore; istraživanje

Znanstvenici u novom istraživanju pokazuju da čak i paklara, koja je postojala više stotina milijuna godina prije sisavaca, ima detaljan nacrt za razvoj moždane kore, bazalnih ganglija i dopaminskog sustava – što su sve ključni sastojci integrativne moždane funkcije.

Kako zagađenje bukom i svjetlom utječe na životinje; istraživanje

I svjetlosno zagađenje i prometna buka mogu nalikovati na prirodne događaje. Primjerice, umjetna svjetla zaklanjaju sjaj Mjeseca, sprječavajući ptice i insekte da ga detektiraju, dok prometni šumovi mogu ugušiti zvučnu frekvenciju ptičjeg pjeva.

Psi mogu nosom osjetiti slabo toplinsko zračenje; istraživanje

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund i mađarskog Sveučilišta Eötvös Loránd rekli su da ovo otkriće može dovesti do boljeg shvaćanja načina na koji grabežljivci otkrivaju svoj plijen kada su im druga osjetila ometena.

Kaikaia Gaga: Novootkrivena vrsta kukca dobila ime po Lady Gagi

Buba Kaikaia gaga imala je jedinstvene osobine koje su je razlikovale od drugih kukaca

[Galerija] 11 fascinantnih fotografija ledenjaka

Ove fotografije nose vrlo snažnu poruku o učincima globalnog zatopljenja i tome da čovječanstvo mora poduzeti hitne korake kako bi spriječilo topljenje ledenjaka.

Čudnovati kljunaš "gotovo ugrožena" vrsta; istraživanje

Dokumentirani padovi u broju populacije i lokalna izumiranja čudnovatih kljunaša pokazuju da se ova vrsta suočava s velikim rizikom, a Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) ovoj vrsti dala status "gotovo ugrožene" vrste.

Što nas papagaji mogu naučiti o dobroti i toleranciji

Afrički sivi papagaji se druže u velikim skupinama i nerijetko se dijele u manje grupe sastavljene od različitih jedinki. Ovo može značiti da su tolerantniji prema strancima i na taj način druge vide više kao sebe.

Utjecaj pesticida na mozak bumbara; istraživanje

"Ovi rezultati otkrivaju kako pesticidi mogu utjecati na kolonije tjednima nakon izlaganja pesticidima. Mladi bumbari izrastu u jedinke koje se ne mogu pravilno hraniti. Naš rad naglašava potrebu za novim smjernicama o korištenju pesticida koje bi uzele u obzir ove posljedice izlaganja", rekao je voditelj istraživanja dr. Richard Gill.

Ubijena dva primjerka rijetkih bijelih žirafa u Keniji

Sada je ostao samo jedan primjerak ove rijetke bijele žirafe, usamljeni mužjak. "Ovo je vrlo tužan dan za zajednicu Ijare, ali i Kenije u cjelini. Jedina smo zajednica na svijetu koja je imala bijele žirafe", rekao je Mohammed Ahmednoor, upravnik rezervata u okrugu Garissa u Keniji.

Morske kornjače privlači miris obraštaja na plastičnom otpadu; istraživanje

"Otkrili smo da glavate želve reagiraju na mirise obraštaja na plastici jednako kao na miris hrane, što ukazuje na to da ih plastični otpad ne privlači samo izgledom, nego i mirisom", rekao je u izjavi za medije Joseph Pfaller sa Sveučilišta u Floridi.

Štakori izbjegavaju radnje koje uzrokuju bol drugim štakorima; istraživanje

"Upečatljivo je da je kod ljudi i štakora ista regija mozga odgovorna za sprječavanje nanošenja zla drugima. To pokazuje da je moralna motivacija koja nas sprječava da naškodimo svojim bližnjima evolucijski stara i duboko usađena u biologiji našeg mozga te da je imaju i druge životinje", rekla je dr. Valeria Gazzola, jedna od autorica istraživanja.

Alba, jedini poznati primjerak albino orangutana na svijetu, viđena u prašumi na Borneu

Alba je oslobođena iz kaveza u kojem su je seljani držali kao kućnog ljubimca 2017. godine, a godinu dana kasnije puštena je u divljinu. Spašavanje Albe je jedna od rijetkih pozitivnih vijesti za ovu kritično ugroženu vrstu, čije se stanište drastično smanjilo tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, uglavnom zbog uništavanja šuma.

Zemlja je možda bila "vodeni svijet" prije 3,2 milijarde godina; istraživanje

Ovo istraživanje moglo bi pomoći znanstvenicima da utvrde kako i gdje su se razvili prvi jednostanični organizmi na našem planetu.

Izravni učinci klimatskih promjena nisu jedina prijetnja biljnom i životinjskom svijetu; istraživanje

"Moramo se vrlo ozbiljno pozabaviti problemom klime, no, kada je u pitanju biološka raznolikost postoje mnoge druge prijetnje koje su barem jednako važne kao i klima", rekao je Johan Ehrlén, profesor na odsjeku ekologije i znanosti o okolišu i biljkama na Sveučilištu Stockholm. Potrebno je početi razmatrati i neizravni učinak klime, ali i učinak ljudskog djelovanja.

Zemljotresi narušavaju sposobnost kitova ulješura da pronađu hranu

Ovo je prvo istraživanje koje je dokumentiralo utjecaj potresa na populaciju morskih sisavaca. Znanstvenici su utvrdili da su promjene u ponašanju i sposobnostima za pronalaženje hrane trajale oko godinu dana, nakon čega su se vratili u normalu.