Priroda

Genetska mutacija kod vinskih mušica kao odgovor na pitanje ljudske dugovječnosti; istraživanje

Izgleda da nas vinske mušice mogu dosta naučiti o dugovječnosti.

Metode održive proizvodnje i distribucije hrane

Mnogo više pozornosti treba posvetiti održivosti urbanih prehrambenih sustava planeta. Ako situacija ostane ista, naši trenutni lanci opskrbe hranom uskoro bi mogli postati jako problematični.

[Putopis] Dragoslav Dedović: Ljudi sa Boračkog jezera

Postoje mjesta kojima sjaj daju posebni ljudi, koja pamtimo po smijehu i životnosti. Onda ta mjesta blistaju u našoj unutrašnjosti presvučena u dragocjene trenutke. Na taj način lijepa mjesta postaju sjećanje na vrijeme provedeno sa duševnim ljudima. A to se ne zaboravlja.

Neke vrste riba mogu preživjeti probavni trakt labuda, istraživanje Sveučilišta Unisinos u Brazilu

Ta pojava objašnjava kako se pojedine vrste kili riba "niotkuda" pojavljuju u nekim ribnjacima, tekućicama i drugim vodenim staništima

Najezda velikih zlatnih ribica u Kanadi

Ogromne i uvijek gladne zlatne ribice predstavljaju veliki problem za druge ribe. Autohtone ribe ne mogu nadjačati zlatne ribice, zbog čega dolazi do ozbiljnog narušavanja ekosustava.

Prije 200 milijuna godina postojali su krokodili biljojedi

"Neki oblici izumrlih krokodila iz doba mezozoika su slični današnjim krokodilima i bili su primarno mesojedi. Drugi su bili svejedi, a treći isključivo biljojedi", objašnjava Melstrom.

Divlji majmuni "usvojili" i izliječili mladunče druge skupine

Ovo dosad neviđeno pokazivanje empatije znanstvenici su promatrali u Nacionalnom parku Ifrane koji se nalazi u masivu Srednji Atlas u Maroku – koje je jedno od posljednjih prirodnih staništa ove vrste majmuna.

U Mjanmaru pronađeni ostaci neobične ptice stari 99 milijuna godina

"Bizarne proporcije nogu ove ptice pokazuju nepredvidivu evoluciju tih životinja", rekao je Daniel Field, paleontolog za kralježnjake sa Sveučilišta u Cambridgeu

Nova znanstvena teorija uspješno objasnila taloženje soli na dnu Mrtvog mora i u Zemljinoj kori

"Ovdje imamo otkriće koje smatramo vrlo važnim za razumijevanje rasporeda ovih bazena soli, jako čestih pojava u ranijoj povijesti Zemlje", Nadav Lensky, suradnik u istraživanju.

[Galerija] Jedna fotografija, četiri godišnja doba

Godišnja doba mogu jako utjecati na to kako doživljavamo svijet oko nas.

Kakadui vole plesati, potvrdilo istraživanje

Analiza videozapisa pokazala je da kakadu Snowball ima 14 različitih plesnih pokreta i čak dvije "koreografije". Ovo ponašanje bi "moglo biti znak kreativnosti", tvrde znanstvenici.

Eden Reforestation Project: Neprofitna organizacija posadila 250 milijuna drveća

Organizacija zapošljava na tisuće mještana sela diljem svijeta i omogućuje im edukaciju i alate potrebne za sadnju i uzgoj na milijune drveća svake godine.

I životinje imaju sposobnost empatije

"[Empatija] jasno pomaže učvršćivanju veza kod društvenijih vrsta i u tom smislu, a pronalazimo je u različitim oblicima kod raznih životinja, od čimpanzi do poljskih voluharica", tvrdi biolog Roland Maurer.

Francuska ruši branu i hidroelektranu na rijeci Sélune, oslobađa migracijske puteve za losos, jegulju i jesetru

Uklanjanje Vezins brane signalizira revoluciju u odnosu Evrope prema svojim rijekama: umjesto da gradimo nove brane, države obnavljaju zdravlje rijeka i biodiverzitet

Otkrivena nova vrsta mačke na Korzici

Znanstvenici vjeruju kako bi genetika ove mačke mogla biti dovoljno specifična da bi se mogla prepoznati kao nova podvrsta, ako ne i vrsta mačke.

Doljanka: EkoVat završava polaganje cijevi u korito rijeke a u predmetu za poništenje dozvole za izgradnju mini hidroelektrane nije zakazano nijedno ročište

Investitori su Šaban i Mirza Teletović, a dozvole za izgradnju dali su Općina Jablanica, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Udruženje je tužilo Federalno ministarstvo turizma i okoliša kako bi izdejstvovali poništavanje okolinske dozvole. Kantonalni sud u Sarajevu prvih nekoliko mjeseci predmet nije aktivirao. Poslije urgencije koju je Udruženje Za Doljanku uputilo, predmet se vadi iz ladica i signira kao hitan ali do sada nema nikakvog napretka u radu na njemu