Priroda

Promjene u migracijama ptica u Sjevernoj Americi kroz posljednjih 50 godina; istraživanje

Sjevernoamerički program za istraživanje ptica jedan je od najopširnijih skupova podataka o selidbama ptica, a uključuje zapise za više od 38 milijuna ptica proučavanih od 1960. godine.

[Galerija] Earth View: Prekrasni krajolici Zemlje snimljeni satelitima

Sve su slike dostupne u Googleovoj Earth View galeriji, kao i u istoimenom dodatku za preglednik Google Chrome, a mogu se pretraživati po bojama. Fotografije su toliko šarolike da je teško za povjerovati da takva estetska raznolikost može postojati na jednom planetu.

Životinje su i nakon smrti važne za bioraznolikost i funkcioniranje ekosustava; istraživanje

"Nije iznenađujuće da su životinjske lešine korisne za strvinare", rekao je Roel van Klink, voditelj istraživanja. "Međutim, nisam očekivao da će imati tako značajan utjecaj na cijeli lokalni prehrambeni lanac, čak i nakon pet mjeseci, posebno na područjima gdje su tla bogata hranjivim tvarima, kao u Oostvaardersplassenu".

Znanstvenici otkrili da sivi tuljani komuniciraju pljeskanjem i pod vodom

"Ovisno o kontekstu, pljeskanje može služiti za odbijanje drugih mužjaka i/ili za privlačenje potencijalnih partnera za parenje", rekao je dr. David Hocking, glavni autor istraživanja. Dodao je kako ovo ponašanje pokazuje da postoji još mnogo toga što ne znamo o životinjama koje žive oko nas.

Rijeke na Kubi čišće zbog primjene održivog poljoprivrednog programa

Nažalost, količine bakterije Escherichia Coli i dalje premašuju međunarodno propisane granice. No, znanstvenici su utvrdili da kubanske rijeke imaju niže razine zagađenja vezanim za gnojiva (fosfor, otopljeni dušik) od rijeke Mississippi u Sjedinjenim Državama.

Životinjske vrste koje su proglašene izumrlima u 2019. godini

Ovaj spisak izumrlih vrsta trebao bi biti podsjetnik na ono što se događa oko nas i podstrek da spasimo ono što se da spasiti.

Escobarovi nilski konji narušavaju ekosustave močvara u severnoj Kolumbiji

Pablo Escobar osamdesetih je prokrijumčario nilske konje u Kolumbiju za svoj privatni zoološki vrt. Nakon njegove smrti, većinu drugih životinja kolumbijske su vlasti poklonile zoološkim vrtovima. No, nilski konji su ostali na Escobarovoj hacijendi. Njihova populacija je otada značajno porasla i poremetila ekosustave koje naseljavaju.

Selkirk Rex: Neobična mačka kovrčavog krzna

Selkirk Rex poprilično je tolerantna i strpljiva pasmina mačaka. Iako je razigrana i voli se maziti neće pretjerano zahtijevati vašu pažnju. Riječ je o jako pametnoj pasmini kojoj su potrebni novi izazovi, a može ju se podučiti raznim trikovima.

Andrés Kogan Valderrama: Privatizacija rijeka u Čileu

Prepoznavanje rijeka kao pravnih i političkih subjekata otvara mogućnost ne samo nadjačavanja instrumentalnih i merkantilnih koncepcija života, u čemu bi Čile mogao biti i najgori slučaj od svih, nego i dekolonizaciju antropocentričnog i zapadnjačkog doživljaja planeta.

200 godina istraživanja Antarktika: Dokaz da je mirna i znanstvena međunarodna suradnja moguća

Zahvaljujući Antarktičkom sporazumu, 10% kopnene površine Zemlje je zaštićeno kao utočište divljih životinja i divljine. Zakoračio sam na mjesta na Antarktiku za koja znam da nije vidio nitko prije mene, a sporazumom su određena i mjesta koja nitko nikada neće posjetiti. Krajolici Antarktika razlikuju se od svega ostalog na Zemlji.

Otkrivene četiri nove vrste 'hodajućih' morskih pasa; istraživanje

Ove životinje koriste svoje snažne peraje za hodanje po morskom dnu dok traže male ribe za jelo. Znanstvenici se sada nadaju očuvanju ovog jedinstvenog tipa morskih pasa. Žele ih uvrstiti na IUCN-ovu crvenu listu ugroženih životinjskih vrsta.

Japanske jabuke: Slatke i pune hranjivih tvari

Japanske jabuke su slatko voće puno vitamina, minerala, vlakana i korisnih biljnih spojeva. Mogu biti korisne za zdravlje srca, smanjenje upala, jačanje vida i održavanje zdravlja probavnog sustava. Pored toga, ukusne su i dobro idu s raznovrsnim namirnicama. S obzirom na sve prednosti koje nudi, ne trebate puno razmišljati o tome da je dodate u svoju prehranu.

Najbolji prijatelj i "eliksir života": Psi se sve više koriste u otkrivanju bolesti kod ljudi

Istraživanja sve više ukazuju na činjenicu da psi mogu prepoznati različita stanja poput malarije, nekih vrsta raka pa čak i moždani udar kod ljudi, i to u tako ranim fazama kada oboljeli još uvijek ne pokazuju simptome. A to čine radeći ono što im najbolje ide: njuškajući.

Kako je Francuska postala prva zemlja koja je zabranila sve insekticide povezane sa smrću pčela

Znanstvenici smatraju da su neonikotinoidi, razvijeni '90-ih kao alternativa drugim toksičnim insekticidima štetnim i za ljude i za životinje, glavni krivci za fenomen poznat kao "poremećaj kolapsa kolonija", koji je ubio veliki broj pčela diljem svijeta. Francuska je odlučila zabraniti svih pet tipova ovih insekticida, što je izazvalo negativne reakcije dijela poljoprivrednika.

Pronađen fosil jedne od prvih vrsta škorpiona koje su živjele na kopnu

Škorpioni su među prvim životinjama koje su prešle na život na kopnu. Kao takav, Parioscorpio venator čuva tajnu što je to životinjama omogućilo prelazak iz mora na kopno. Iako je vodeno stvorenje, Paroscorpio je imao jedinstvenu anatomiju koja mu je omogućila da živi i na kopnu. Smatra se jednim od najranijih organizama koji su disali zrak.

Mali heroji: Vombati pomažu drugim životinjama da se skriju od požara

Prema izvješćima, vombati su velikodušno pružile utočište drugim životinjama u svojim domovima dok se i same kriju od vatre koja prijeti njihovim staništima. Složeni podzemni tuneli koje su napravili poslužili su kao sigurne kuće i za druge vrste poput valabija i ježaca, omogućujući im da prežive inače kobnu situaciju.