Putovanja

Zanimljivosti o Taj Mahalu

Taj Mahal bio je inspiracija umjetnicima, slikarima, dizajnerima i arhitektima diljem svijeta.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici I

Na letu prema glavnom gradu složio sam se s Arturom da nas Cartagena nažalost nije pretjerano očarala i zapravo je samo potvrdila upozorenja koja smo dobili od drugarica i drugova koji su bolje upoznali Kolumbiju. Rekli su nam da, ako zaista želimo uživati u njenim ljepotama, svakako moramo izaći iz većih urbanih središta te ili posjetiti mjestašca na obalama dva oceana ili se uputiti u sela razbacana po planinama prekrivenima džunglom...

Dragoslav Dedović: Ahen, grad nevidljivih voda

Ahen nema rijeku. Tamo gdje se ukaže neki most u dubini je željeznička pruga. Pa ipak, grad leži na mjestu gdje se dodiruju vrele i hladne vode.

Davor Konjikušić: Marseille - Grad koji se ne folira

Za razliku od galsko-romanske Lutecije na čijim je temeljima nastao današnji uglađeni i bogati Pariz, Marseille se razvio na mjestu nekadašnje grčke kolonije Massalije. I dok se glavni grad uvijek držao snobovski i nakinđureno, šepureći se poput galskog pijetla, Marseille mu se suprotstavljao uličarski prkosno sve dok u 15. stoljeću nije nasilno potpao pod njegovu vlast. Ali duh pobune i slobode u drugom po veličini gradu u Francuskoj ostao je prisutan sve do danas, a Marsejce puno više spaja njihov gradski identitet nego nacija kojoj pripadaju.

Pet tehnoloških inovacija koje će promijeniti koncept turizma

Bilo da je riječ o umjetnoj inteligenciji, virtualnoj stvarnosti ili tehnologiji velikih podataka, tehnologija će revolucionirati i promijeniti koncept turizma i putovanja.

Slaven Škrobot, svjetski putnik: Nema mjesta do kojeg ne mogu stići

"Kada pred sebe stavim cilj, ne odustajem. Nikada do sada nisam odustao niti od jednog planiranog puta", rekao je Slaven.

[Putopis] Admir Rahmanović: Moskovski gulag

Moskva je sasvim unikatno iskustvo koje je nemoguće naći u Njujorku, Parizu ili Londonu. Nema te turističke histerije, pohlepnih ugostitelja i ljutih domaćina. Ostaje još samo da u ubijedim švedske kolege da stvarno nisam bio u gulagu, već na jednom od najupečatljivijih putovanja u životu.

Hum je najmanji grad na svijetu i nalazi se u Hrvatskoj

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum.

Sabiha Hadžimuratović: Kuba, zemlja slikara, muzičara, plesača...

Kad prošetate Havanom ili bilo kojim njihovim gradom, svaki restoran, kafe, ima živu muziku, i plesače. Imate utisak da je grad vječito pod opsadom umjetnika, muzičara...

Najskuplji gradovi na svijetu

Najskuplje lokacije uglavnom se nalaze u Aziji i Evropi, prema istraživanju Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living za 2019. godinu.

Las Pozas: Nevjerovatne skulpture skrivene u džungli

Las Pozas je djelo Edwarda Jamesa - čarobno mjesto na 20 hektara bujne tropske džungle.

Neki drugi Afganistan - Ljudi i priroda regije Bamijan

Laurence Tan je tokom putovanja fotografirao lokalno stanovništvo i njihov način života, a osim nevjerovatnom prirodom očaran je gostoprimstvom i znatiželjom lokalaca koji nisu navikli na turiste

Najposjećeniji gradovi na svijetu

Azijski gradovi dominiraju na najvišim pozicijama. Od evropskih gradova samo su London i Pariz ušli u prvih deset najposjećenijih gradova na svijetu.

Hum je najmanji grad na svijetu i nalazi se u Hrvatskoj

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum. U historijskim arhivima ime Hum prvi put se spominje 1102. godine.

VIDEO: Navigacija kroz Grand Canyon zahtijeva vještinu - s djecom postaje umjetnost

Najsretnije od nas su očevi, djedovi ili drugi stariji članovi porodice i prijatelji učili da čuvamo i poštujemo prirodu i omogućili nam da doživimo magične trenutke u prirodi kojih ćemo se sjećati dok smo živi

Venecija će uskoro početi naplaćivati ulaz turistima

Ovaj novi zakon je najnovija - i bez sumnje najekstremnija - mjera dizajnirana za rješavanje problema od gotovo 30 miliona turista koji svake godine posjećuju Veneciju