Putovanja

100 godina od rođenja Zulfikara Zuke Džumhura: Moramo ponovo učiti hodati

Prije 100 godina rođen je Zuko Džumhur. Na granicama koje je pješice prelazio danas su postavljene bodljikave žice. Stranci se nepovjerljivo gledaju, iznenadni gosti ne puštaju se u kuće. Neke od zemalja koje je obišao kao hodoljubac opustošene su ratom, a prelijepi mladići i djevojke “čije oči osvjetljavaju noći”, danas su migranti

Crna Gora i turizam: "Ovo ti je ništa, šta će tek da bude"

Čitave porodice su u turizmu i žive od njega kao konobari, kuvari... Katastrofa je ovo. Magistrala je prazna, vidite, katastrofa. Sad javljaju da bi možda od početka avgusta mogli da otvore granice i to samo za neke dijelove Rusije, jer oni su vlasnici objekata još iz vremena masovne privatizacije 2007. godine. Katastrofa ako se to ne desi, ako ne otvore granice. Katastrofa

Wizz Air privremeno obustavlja neke linije za EU sa aerodroma u regiji - letovi iz Tuzle za Beč obustavljeni do 15. 9., za Salzburg do 17. 9. 2020.

Letovi su privremeno obustavljeni zbog smanjene potražnje za kartama koja je rezultat novih ograničenja slobode kretanja građana koje su države Evropske unije uvele kao odgovor na porast broja zaraženih koronavirusom na kontinentu

Koronavirus: BiH ispala sa EU-liste za otvaranje granica

Srbija i Crna Gora našle su se na listi zemlja sa dovoljno dobrom epidemiološkom situacijom da im EU otvori svoje granice. BiH je ispala. Biti na ”listi” ne znači da ćete na njoj i ostati ili da možete svuda u EU.

Turistički pokusni kunići na Mallorci: "Dobro nam došli. Svi izgledate lijepo i zdravo"

Nijemci ne mogu bez svog omiljenog otoka Mallorce. No zbog koronakrize otok je mjesecima bio nedostupan. Sada je prvi pokusni kontingent odletio na Baleare.

Hrvatska: Turistički radnici u iščekivanju gostiju iz BiH

Skoro otvaranje granice za turiste iz Bosne i Hercegovine najavio je u izjavi novinarima 10. lipnja ministar turizma Gari Capelli

EU: Ništa od putovanja za godišnji odmor?

Najprije bi svaka zemlja trebalo da ukine uvedena ograničenja, onda bi putovanja u susjedne regione bila moguća. Nakon toga bi bila moguća i putovanja u susjedne zemlje, a tek onda bi proradio i vazdušni saobraćaj unutar Evrope.

Sedam lokacija UNESCO-ove liste svjetske baštine koje možete 'posjetiti' od kuće

Zahvaljujući Googleu i UNESCO-u, mnoga mjesta svjetske kulturne baštine možete posjetiti i iz udobnosti svog doma.

Thouria: Davno izgubljeni antički grčki grad

Nedavna arheološka otkrića mogla bi dokazati da je ovaj davno izgubljeni grad bio važniji nego što se mislilo.

Göteborg: Najzeleniji grad Europe?

Postoje dvije tajne uspjeha ovog grada – suradnja i inovacija.

Nedad Memić: Lisabon - kroćenje brda

I pored procvata masovnog turizma, Lisabon uspijeva očuvati atmosferu nostalgije i ugodne staromodnosti. Za razliku od Sarajeva, svoja je brda pretvorio u turističku atrakciju.

Dragoslav Dedović: Kadiz – duša harmonikom vezana u čvor

Da li gradovi u kojima budemo samo jedan dan mogu da ostave na nama nekog dubljeg traga?

Danaus plexippus: Kako leptiri Monarsi svake godine od meksičke šume naprave narančastu oazu

Tijekom 4 do 5 mjeseci koje ovi leptiri provode u Meksiku, šume postaju narančasta zemlja čudesa. Borovi, hrastovi i stabla oyamel budu u potpunosti prekrivena leptirima koji se inače ne udaljavaju previše jedni od drugih. Kad su temperature preniske – posebice rano ujutro – oni spavaju u skupinama i zatvore svoja krila pa se na prvi pogled mogu činiti kao suho lišće na drveću. Kad se temperatura malo podigne, oni široko otvaraju svoja šarena krila i lete po šumi u svom ritualu parenja, stvarajući čaroban prizor.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici II - Bogota

Ne žalim što nismo imali prilike i mogućnosti napraviti više, jer da smo prvom prilikom oči pokrili velom turističkih distrakcija, teško da bismo i približno dobili sliku o izobličenim društvenim strukturama i dinamikama, pravilima i prilikama, koji u potpunosti nadilaze bilo kakvo iskustvo boravka u mjestima u kojima sam do sada živio ili ih posjetio.

Dragoslav Dedović: Vrelo Bune – poliranje srca

Smaragdna voda u kraškom krajoliku, nad njom derviška kuća i čempresi. Ova zemlja svojom suštinom pripada Mediteranu, njegovoj jedinstvenoj, orijentalnoj verziji. Ovo je zapad Orijenta i Orijent Zapada.

Bojan Krištofić: Praška stara škola

Prvi dan jeseni bio je ujedno zadnji dan mog prvog posjeta Pragu. Vrlo prikladno. Nakon što sam završio s poslom koji me uopće doveo ovdje, ostao sam u gradu još par dana sâm da samostalno uživam u nepoznatom, što je uvijek intenzivno i korisno iskustvo koje te tjera da se pomičeš izvan svoje kože… Možda staru odbaciš i tamo ostaviš, poput mladog gmaza na praškom, kasnom ljetnom suncu.