Putovanja

EU: Ništa od putovanja za godišnji odmor?

Najprije bi svaka zemlja trebalo da ukine uvedena ograničenja, onda bi putovanja u susjedne regione bila moguća. Nakon toga bi bila moguća i putovanja u susjedne zemlje, a tek onda bi proradio i vazdušni saobraćaj unutar Evrope.

Sedam lokacija UNESCO-ove liste svjetske baštine koje možete 'posjetiti' od kuće

Zahvaljujući Googleu i UNESCO-u, mnoga mjesta svjetske kulturne baštine možete posjetiti i iz udobnosti svog doma.

Thouria: Davno izgubljeni antički grčki grad

Nedavna arheološka otkrića mogla bi dokazati da je ovaj davno izgubljeni grad bio važniji nego što se mislilo.

Göteborg: Najzeleniji grad Europe?

Postoje dvije tajne uspjeha ovog grada – suradnja i inovacija.

Nedad Memić: Lisabon - kroćenje brda

I pored procvata masovnog turizma, Lisabon uspijeva očuvati atmosferu nostalgije i ugodne staromodnosti. Za razliku od Sarajeva, svoja je brda pretvorio u turističku atrakciju.

Dragoslav Dedović: Kadiz – duša harmonikom vezana u čvor

Da li gradovi u kojima budemo samo jedan dan mogu da ostave na nama nekog dubljeg traga?

Danaus plexippus: Kako leptiri Monarsi svake godine od meksičke šume naprave narančastu oazu

Tijekom 4 do 5 mjeseci koje ovi leptiri provode u Meksiku, šume postaju narančasta zemlja čudesa. Borovi, hrastovi i stabla oyamel budu u potpunosti prekrivena leptirima koji se inače ne udaljavaju previše jedni od drugih. Kad su temperature preniske – posebice rano ujutro – oni spavaju u skupinama i zatvore svoja krila pa se na prvi pogled mogu činiti kao suho lišće na drveću. Kad se temperatura malo podigne, oni široko otvaraju svoja šarena krila i lete po šumi u svom ritualu parenja, stvarajući čaroban prizor.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici II - Bogota

Ne žalim što nismo imali prilike i mogućnosti napraviti više, jer da smo prvom prilikom oči pokrili velom turističkih distrakcija, teško da bismo i približno dobili sliku o izobličenim društvenim strukturama i dinamikama, pravilima i prilikama, koji u potpunosti nadilaze bilo kakvo iskustvo boravka u mjestima u kojima sam do sada živio ili ih posjetio.

Dragoslav Dedović: Vrelo Bune – poliranje srca

Smaragdna voda u kraškom krajoliku, nad njom derviška kuća i čempresi. Ova zemlja svojom suštinom pripada Mediteranu, njegovoj jedinstvenoj, orijentalnoj verziji. Ovo je zapad Orijenta i Orijent Zapada.

Bojan Krištofić: Praška stara škola

Prvi dan jeseni bio je ujedno zadnji dan mog prvog posjeta Pragu. Vrlo prikladno. Nakon što sam završio s poslom koji me uopće doveo ovdje, ostao sam u gradu još par dana sâm da samostalno uživam u nepoznatom, što je uvijek intenzivno i korisno iskustvo koje te tjera da se pomičeš izvan svoje kože… Možda staru odbaciš i tamo ostaviš, poput mladog gmaza na praškom, kasnom ljetnom suncu.

DW Balkan Booster: Tri države, jedno more

Azem iz BiH, Ivana iz Hrvatske i Jelena iz Crne Gore zajedno su putovali od Kotora do Cavtata. I zaključili da nekoliko kilometara udaljenosti mogu stvoriti dojam da ste na drugom kontinentu.

Zlatko Dizdarević: Sedam dana u Siriji

Slika koja istorijski određuje Damask nije promijenjena. I teško će biti. Ni razaranja nije bilo. To što se čeka satima na malo benzina, što cvjeta trgovina i kupovina deviza ispod tezge, što se rađa nova klasa bogatih i arogantnih, što ima lažnih heroja, što se zna ko je kupovao izbjegavanje fronta, sve su i nama poznati plodovi rata

Oskudnost pustinje

Tijekom putovanja u Centralnu Aziju, točnije Turkmenistan, u pismu ženi sovjetski pisac Andrej Platonov piše sljedeće riječi: “Kada bi bar mogla vidjeti veliku oskudicu pustinje!… Nikada ne bih mogao razumjeti pustinju da je nisam vidio ― knjige nisu dovoljne.”

Matthias von Hein: Kosovo - utisci sa zaboravljenog juga Europe

Svuda po gradu u oči upadaju američke zastave. Tu je onda i kip Bilu Klintonu, upadljiv nasred trga. Na drugom trgu odaje se počast Medlin Olbrajt. Izgleda da je tačno ono što su mi rekli: da su Kosovari Americi najviše naklonjen narod na svijetu. Bez američke podrške te države vjerovatno ne bi ni bilo.

Južna Amerika: Najbolja destinacija za putovanja

Od susreta s neobičnim endemskim životinjskim vrstama, biciklizma, do zanimljivih arheoloških nalazišta, u Južnoj Americi vam sigurno neće imati kada biti dosadno. Bez obzira putujete li sami, s prijateljima ili obitelji, zemlje Južne Amerike nude sadržaj za sve dobne skupine.

Prora Solitaire: Nacistička ruina pretvorena u ljetovalište

Prora, njegova prošlost, arhitektura i obnova spomenika od strane privatnih investitora i dalje su kontroverzni. Neki posjetitelji smatraju da je kompleks depresivan, drugi su sretni što nije srušen - i tu počinje diskusija. Kontroverzni kompleks je tema razgovora, turisti posvuda razmjenjuju mišljenja.