Putovanja

Bojan Krištofić: Praška stara škola

Prvi dan jeseni bio je ujedno zadnji dan mog prvog posjeta Pragu. Vrlo prikladno. Nakon što sam završio s poslom koji me uopće doveo ovdje, ostao sam u gradu još par dana sâm da samostalno uživam u nepoznatom, što je uvijek intenzivno i korisno iskustvo koje te tjera da se pomičeš izvan svoje kože… Možda staru odbaciš i tamo ostaviš, poput mladog gmaza na praškom, kasnom ljetnom suncu.

DW Balkan Booster: Tri države, jedno more

Azem iz BiH, Ivana iz Hrvatske i Jelena iz Crne Gore zajedno su putovali od Kotora do Cavtata. I zaključili da nekoliko kilometara udaljenosti mogu stvoriti dojam da ste na drugom kontinentu.

Zlatko Dizdarević: Sedam dana u Siriji

Slika koja istorijski određuje Damask nije promijenjena. I teško će biti. Ni razaranja nije bilo. To što se čeka satima na malo benzina, što cvjeta trgovina i kupovina deviza ispod tezge, što se rađa nova klasa bogatih i arogantnih, što ima lažnih heroja, što se zna ko je kupovao izbjegavanje fronta, sve su i nama poznati plodovi rata

Oskudnost pustinje

Tijekom putovanja u Centralnu Aziju, točnije Turkmenistan, u pismu ženi sovjetski pisac Andrej Platonov piše sljedeće riječi: “Kada bi bar mogla vidjeti veliku oskudicu pustinje!… Nikada ne bih mogao razumjeti pustinju da je nisam vidio ― knjige nisu dovoljne.”

Matthias von Hein: Kosovo - utisci sa zaboravljenog juga Europe

Svuda po gradu u oči upadaju američke zastave. Tu je onda i kip Bilu Klintonu, upadljiv nasred trga. Na drugom trgu odaje se počast Medlin Olbrajt. Izgleda da je tačno ono što su mi rekli: da su Kosovari Americi najviše naklonjen narod na svijetu. Bez američke podrške te države vjerovatno ne bi ni bilo.

Južna Amerika: Najbolja destinacija za putovanja

Od susreta s neobičnim endemskim životinjskim vrstama, biciklizma, do zanimljivih arheoloških nalazišta, u Južnoj Americi vam sigurno neće imati kada biti dosadno. Bez obzira putujete li sami, s prijateljima ili obitelji, zemlje Južne Amerike nude sadržaj za sve dobne skupine.

Prora Solitaire: Nacistička ruina pretvorena u ljetovalište

Prora, njegova prošlost, arhitektura i obnova spomenika od strane privatnih investitora i dalje su kontroverzni. Neki posjetitelji smatraju da je kompleks depresivan, drugi su sretni što nije srušen - i tu počinje diskusija. Kontroverzni kompleks je tema razgovora, turisti posvuda razmjenjuju mišljenja.

Zanimljivosti o kosom tornju u Pisi

Kosi toranj u Pisi jedna je od najprepoznatljivijih građevina na svijetu, a svatko tko ga posjeti, sigurno će okinuti jednu fotografiju na kojoj "gura" slavni toranj. No, to nije sve što ovaj spomenik čini posebnim.

Zanimljivosti o Taj Mahalu

Taj Mahal bio je inspiracija umjetnicima, slikarima, dizajnerima i arhitektima diljem svijeta.

Saša Vejzagić: Kolumbijski dnevnici I

Na letu prema glavnom gradu složio sam se s Arturom da nas Cartagena nažalost nije pretjerano očarala i zapravo je samo potvrdila upozorenja koja smo dobili od drugarica i drugova koji su bolje upoznali Kolumbiju. Rekli su nam da, ako zaista želimo uživati u njenim ljepotama, svakako moramo izaći iz većih urbanih središta te ili posjetiti mjestašca na obalama dva oceana ili se uputiti u sela razbacana po planinama prekrivenima džunglom...

Dragoslav Dedović: Ahen, grad nevidljivih voda

Ahen nema rijeku. Tamo gdje se ukaže neki most u dubini je željeznička pruga. Pa ipak, grad leži na mjestu gdje se dodiruju vrele i hladne vode.

Davor Konjikušić: Marseille - Grad koji se ne folira

Za razliku od galsko-romanske Lutecije na čijim je temeljima nastao današnji uglađeni i bogati Pariz, Marseille se razvio na mjestu nekadašnje grčke kolonije Massalije. I dok se glavni grad uvijek držao snobovski i nakinđureno, šepureći se poput galskog pijetla, Marseille mu se suprotstavljao uličarski prkosno sve dok u 15. stoljeću nije nasilno potpao pod njegovu vlast. Ali duh pobune i slobode u drugom po veličini gradu u Francuskoj ostao je prisutan sve do danas, a Marsejce puno više spaja njihov gradski identitet nego nacija kojoj pripadaju.

Pet tehnoloških inovacija koje će promijeniti koncept turizma

Bilo da je riječ o umjetnoj inteligenciji, virtualnoj stvarnosti ili tehnologiji velikih podataka, tehnologija će revolucionirati i promijeniti koncept turizma i putovanja.

Slaven Škrobot, svjetski putnik: Nema mjesta do kojeg ne mogu stići

"Kada pred sebe stavim cilj, ne odustajem. Nikada do sada nisam odustao niti od jednog planiranog puta", rekao je Slaven.

[Putopis] Admir Rahmanović: Moskovski gulag

Moskva je sasvim unikatno iskustvo koje je nemoguće naći u Njujorku, Parizu ili Londonu. Nema te turističke histerije, pohlepnih ugostitelja i ljutih domaćina. Ostaje još samo da u ubijedim švedske kolege da stvarno nisam bio u gulagu, već na jednom od najupečatljivijih putovanja u životu.

Hum je najmanji grad na svijetu i nalazi se u Hrvatskoj

Prema legendi, Hum su sagradili divovi, kada su gradili gradove u dolini Mirne, a od ostatka kamenja na kraju su sagradili Hum.