Region

Migranti u Sarajevu prepušteni sami sebi, pomažu im samo aktivisti

Policija učestalo na ulicama Sarajeva legitimiše aktiviste koji dijele pomoć izbjeglicama. Migrante često, pod izgovorom nasilničkog ponašanja, sklanjaju sa ulica i odvode u kamp Ušivak

RSE: U Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji izdano najviše boravišnih dozvola za bh. građane

Migracije su uvijek direktni odgovor na nepovoljne okolnosti i negativne faktore, jer ljudi žele emigrirati tamo gdje su životni uslovi bolji. Kad pogledamo dobnu strukturu stanovništva, BiH već ima prevagu osoba u trećem životnom dobu u odnosu na djecu mlađu od 15 godina.

RSE: Zbog zagađenja zraka obolijeva sve više ljudi

Jedan od najvećih problema s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a vezano za zaštitu okoliša je činjenica da nije uspostavljena Agencija za zaštitu okoliša i Ministarstvo za zaštitu okoliša na državnoj razini. Zbog toga, Europska okolinska agencija ne želi surađivati u punoj mjeri s institucijama koje trenutačno upravljaju zaštitom okoliša, jer su formirane isključivo na entitetskim ili kantonalnim razinama. Posljedica toga je da ogromni novčani iznosi koje ova europska Agencija za zaštitu okoliša, odnosno EU ima, danas za BiH nisu dostupni. Zbog svega toga ispaštaju građani.

CIN: Arapski resorti u ilegali

Zahvaljujući slabostima sistema kontrole gradnje i blagim kaznama, strani investitori u Sarajevu i okolini bez dozvola grade najmanje pet naselja.

RSE: Vršnjačko nasilje među djecom i mladima u BiH

Zilka Spahić-Šiljak, direktorica Transkulturne psiho-socijalne obrazovne fondacije TPO iz Sarajeva, koja protekle tri godine provodi Projekat o vršnjačkom i rodno zasnovanom nasilju u školama na području Srednjebosanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kaže da je najvidljivije fizičko nasilje, ali postoje i drugi oblici nasilja koji se ne završavaju, čak, ni kada dijete dođe kući.

RSE: BiH prva po broju prekršajnih postupaka u Energetskoj zajednici

"Tri termoelektrane u Federaciji BiH moraju prestati raditi u 2021. i 2023. godini. Među deset najvećih zagađivača u cijeloj Evropi su i termoelektrane iz BiH. Naime, na Zapadnom Balkanu postoji šesnaest termoelektrana koje nemaju odgovarajuće filtere i proizvode više emisija sumpor dioksida i azotnog oksida više od 250 postojećih u cijeloj Evropi. One godišnje ubiju 3.000 ljudi", rekao je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.

Bilježnica Robija K.: Evropsko ponašanje

"Slušajte me dobro, dico… Sad kad naša zemlja presjedava Evropskom unijom moramo se svi ponašat evropski, a ne balkanski! To si dobro utuvite u glavu! Znači, sve se drastično minja u odnosu na prije!"

Aerozagađenje u BiH: Uzroci, posljedice i šta dalje?

Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je aerozagađenja

Zenica: Radnici Zenicatransa u štrajku glađu od 7. 1., gradski prevoz zaustavljen

Rasprava u Gradskom vijeću Zenice o sudbini preduzeća Zenicatrans održat će se na sjednici zakazanoj za 16. januara, kada vijećnici izglasavaju Prijedlog budžeta za 2020. godinu.

ODA: Lažne nagradne igre na društvenim mrežama

Lažne nagradne igre na društvenim mrežama su pojava koja se ponavlja, i iznova ugrožava korisnike. To je dovoljan pokazatelj o nedovoljnoj medijskoj i informacijskoj pismenosti, i znak da se treba raditi na njenom širenju u društvu, koje još ne odolijeva svim opasnostima kojih su društvene mreže krcate.

Žurnal: Luksuzne automobile fiktivno pretvarali u teretna vozila

Prilikom kupovine teretnih vozila ne plaća se PDV. Firme u BiH Audi Q7, Q3, Q5 i A7 knjižile kao teretna vozila. I Mercedes GLC preko noći postao teretno vozilo. Većinu fiktivnih papira izdavala širokobriješka firma Centar Motor. Luksuzne automobile u teretna vozila pretvarale firme Ante Vidačka, Bakira Alispahića, Pavgord...

DW: Perspektive ekonomije u BiH za 2020. godinu

BiH zavisi od ekonomskih kretanja u zemljama okruženja i EU, jer će u slučaju bilo kakvog oblika recesije to prvo osjetiti Bh izvoznici a nakon toga slijedi ostatak privatnog sektora koji je naslonjen na taj izvoz. Nakon toga dolazi do pada naplate poreza a u takvoj situaciju BiH očekuju budžetski rebalansi. Takve projekcije su realne jer se svi budžeti u BiH baziraju na rastu svih poreza u ovoj godini, što je teško ostvarivo.

RSE: Potrošačka korpa skoro dvije prosječne plaće

Godine 2009. prosječna plata u Bosni i Hercegovini iznosila je 790 KM (395 eura), podaci su Agencije za statistiku BiH koji se nalaze na njihovoj web stranici. To znači da je u proteklom periodu prosječna plata porasla za 142 marke (71 euro), odnosno 14 maraka (sedam eura) godišnje. Sa druge strane, sindikalna potrošačka korpa prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, kako se navodi na a njihovoj web stranici,2009. godine iznosila je 1617 KM (808 eura) i bila je manja za 295 maraka (147,5 eura) nego danas, što opet pokazuje da su troškovi života rasli skoro 30 maraka (15 eura) godišnje.

RSE: Plate u javnom sektoru rastu, privreda stagnira

Za uposlenike javnog sektora u Srednjobosanskom kantonu nova godina donosi povećanje plaća. Slično je i u Republici Srpskoj, uz izuzetak medicinskih radnika kojima, iako se nalaze na budžetu, te spadaju u grupu onih koji najčešće odlaze iz BiH, januarske plate neće biti povećane.

Novi predsjednik: Zoran Milanović pobijedio na izborima za predsjednika Republike Hrvatske

Milanović je osvojio više od 1.034.00 glasova (52,7%), dok je Grabar-Kitarović dobila povjerenje nešto više od 928.000 građana (47,3%). Razlika između dvoje kandidata veća je od 100.000 glasova. Podsjetimo, Grabar-Kitarović je prije pet godina porazila SDP-ovoga kandidata Ivu Josipovića s prednošću od 32.509 glasova. Drugi krug predsjedničkih izbora označila je i veća izlaznost u odnosu na prvi krug, pa je na birališta izašlo više od dva milijuna birača.

Selvedin Avdić: U polumraku, polusvijetu, na kraju autobusa

Sarajevska policija pronašla je sirijskog mladića ispod italijanskog autobusa. Planirao je preći granice zakačen za mehanizam točkova. Gledam snimak na kojem umiva lice. Policajac sipa vodu. Neki gledalac komentariše: "Džaba trljaš, nećeš postat bijel."