Region

Dubravka Stojanović: Balkanizacija istorijskog sećanja

Memorijsko zlo je i vrlo korisna alatka za vladanje. Jer kako se zalagati za slobodu medija kada je neprijatelj svuda oko nas? Kako trošiti misli, reči i novac na bolnice, škole i puteve kad „neprijatelj“ samo što nije napao? Nema se u tako napetim situacijama vremena ni za spore i neefikasne institucije. Vođa je jedini koji može da reši sudbinske, viševekovne probleme. Istorija se pokazala kao najefikasnije sredstvo propagande, opioidno sredstvo za držanje naroda u pokornosti. Do novog rata.

Emir Imamović: Gladna djeca Pazarića - Vijest iz ponora

Ljude koji su se bogatili preko muke štićenika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić se ne može nazvati moralnim idiotima - onima kod kojih je intelekt očuvan, a moralni orijentiri izgubljeni. Samo gad može na takvom mjestu i od takvih nesretnika krasti na sve moguće načine i konstantno osjećati tešku udobolju zbog toga što bolesna djeca gladuju.

RSE: BiH opstaje, vlasti nema

Izbori u BiH održani su 8. oktobra prošle godine. Na njima su birani članovi Predsjedništva, zastupnici za državni i entitetske parlamente, te kantonalne skupštine.

RSE: Biti prosvjetar isplativije u Sarajevu nego u Bihaću

Iako u drugim kantonima prosvjetni radnici imaju veće plate, oni su se u srijedu solidarisali sa kolegama u Unsko-sanskom kantonu. Od 10.30 do 11 sati, prekinuli su nastavu kao znak solidarnosti sa kolegama na zapadu zemlje.

Jučer održan protest opomene rudara Rudnika mrkog uglja Zenica i Breza ispred Vlade Federacije BiH

"Neće nas niko podijeliti, svi smo mi zajedno. Ne bude li danas rješenje, idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. u generalni štrajk", rekao je u obraćanju novinarima predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

Prevodilačko srce: Prijevodi koji nemaju cijenu

Pokretač ove regionalne priče je profesorka italijanskog jezika i književnosti, stalni sudski prevodilac za italijanski i novinarka Olgica Andrić iz Novog Sada.

RSE: Migranti u strahu od jeseni, volonteri na izmaku snaga

Na području Unsko-sansko kantona prema policijskim podacima trenutno boravi oko 5.000 izbjeglica i migranata, dok ih je u kampu na Vučjaku svakodnevno između 600 i 700.

Edin Zubčević: "Ima l’ izać’?"

Osobno preferiram one koji vole, a prezirem one što mrze, naročito one koji mrze slabije od sebe, one što mrze jer misle da su jači. S njima nikako ne mogu biti na istoj strani

Telegram o prvoj Paradi ponosa: Baš je izrazito tužno čitati natpise na transparentima homofoba u Sarajevu

Kolonu sudionika osigurava više od 1.100 policajaca uz više od stotinu pripadnika zaštitarske agencije. Za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima u Sarajevu ili pokušajima ugrožavanja sigurnosti učesnika. Brojni učesnici su kazali da danas nemaju strah i da se osjećaju ponosno jer su konačno organizovano u velikom broju izašli na ulice tražiti svoja prava.

Zlatko Dizdarević: Paraliza svega u BiH - Sretne vam pobjedničke blokade, birači i izabrani!

BiH odavno nema 3,5 miliona stanovnika (popis 2013.), već je taj broj danas oko 2,7 miliona. I curi dalje. Znači, oko 350 hiljada je manje nego one ‘13. ili 11,4 posto manje. U populaciji do 15 godina čak je i 32,5 posto manje. Natalitet je najniži na Balkanu. Eto slutnji za budućnost.

​Jazz Fest "Grlom u Jagode": Damir Avdić, Fish in Oil, Wendy Eisenberg Trio, Mario Batković, The Ex ...

Damir Avdić Graha u decembru promovira svoj novi album

Stefan Schwarz za DW: "Greške počinjene u BiH prihvatiti i korigirati"

Stefan Schwarz se tokom rata u BiH 90-tih godina kao mladi političar CDU i zastupnik Bundestaga jako angažirao za BiH. Ovih dana je napunio 60 godina i tim povodom se osvrnuo na ovu zemlju.

Theocharis Grigoriadis: Kini nije u interesu ulazak Zapadnog Balkana u EU

"Ne mislim da Kina nastoji da onemogući evropske integracije Zapadnog Balkana, ali želi da bude jedan od ključnih aktera u tom procesu. Tačnije, da koristi ovu regiju kako deo svoje sveukupne strategije u pregovorima sa EU", rekao je Grigoriadis.

Autoput Beograd-Sarajevo: U Srbiji grade, u BiH čekaju ratifikaciju

Treba istaći da je BiH izgubila pune dvije godine zbog unutrašnjih nesuglasica oko trase autoputa, a sada osim ratifikacije sporazuma problem predstavlja i način finansiranja projekta vrijednog oko tri milijarde maraka (1,5 milijardi evra), koji bi prema ranijim najavama na određeni način trebala finansirati Republika Turska.

Petar Peca Popović za Novosti: Rokenrol je najveća kulturna tekovina 20. veka

Junak iz 1960-ih je bio Bob Dylan. Najcitiraniji čovek u 20. veku je Shakespeare, a odmah iza njega je Dylan. Ono što je radio Leonard Cohen je mnogo važno, ono što je radio Arsen Dedić na našem jeziku je takođe jako važno, ali Cohen je u 33. godini snimio prvi album, a Dylan je već u 21. godini počeo da menja svet.

Polovni dijelovi za vozila više ne mogu lako u BiH

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH za sedam mjeseci ove godine u zemlju je uvezeno više od deset miliona kilograma različitih dijelova i opreme za motorna vozila vrijednih preko 90 miliona maraka (45 miliona evra) koji nisu prošli bilo kakve kontrole.