Sarajevo

Kemal Kurspahić: Prst u oko Sarajevu

Izjednačavanje ustaških i zločina komunističkog režima – u aktuelnom bošnjačkom senzibilitetu – približno je jednako poricanju genocida u Srebrenici („počinjeni su zločini nad svim narodima“); negiranju granatiranja Sarajeva („Muslimani granatiraju sami sebe da bi izazvali međunarodnu intervenciju“)... Provokacija s „misom za blajburške žrtve“ mogla bi imati i poučne dimenzije ako potakne pripadnike mlađih generacija da s novom energijom bdiju nad očuvanjem antifašističkog nasljeđa.

Lidija Pisker: Kako su mediji pokvarili jednu dobru zabavu

Kad neko prijavi komšije koji su glasni i prave buku kasno naveče, bude vam drago što se umire nakon policijske intervencije. Konačno možete odahnuti i odmoriti se. Kad mediji obznane da društvena elita besramno krši pravila dok građani/ke pate, teško je osjećati olakšanje. Naprotiv, tu su samo nemir i poniženje. Ali u vremenima koja nisu stvorena za odmor, nego za pobunu i promjene, više nego ikad nam trebaju mediji da prijavljuju loše komšije.

Misa za žrtve Bleiburga u katedrali "Srce Isusovo" u Sarajevu 16. maja, kardinal Vinko Puljić neće davati izjave za medije - za RSE potvrdila Vrhbosanska nadbiskupija

"Sarajevo je antifašistički grad. I u tom Sarajevu se sada treba odavati počast zločincima koji su ubili 11.000 Sarajlija tokom Drugog svjetskog rata?!" - Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR KS

Edin Zubčević: Šta je smiješno?

Crkosmo od šege. Pa onda dođu izbori, pa rezultati, a onda ništa više nije smiješno. Pa se malo ljutimo na glupe glasače, na zatucane narode, na sve i svakoga. Osim na sebe, jer mi smo sve uradili kako treba.

Đana Karavdić: Smrt u Sarajevu

Pandemija će, bez sumnje, odnijeti brojne živote ali nijedan život koji može biti spašen, ne smije biti izgubljen! Nijedan pacijent ne smije biti prepušten samom sebi! U slučaju Sarajeva imamo osnovu da vjerujemo da je sistem ubio tri od četiri pacijenta, odnosno tri su preminule osobe prema svim saznanjima i indikacijama žrtve nemara i nepružanja adekvatne zdravstvene pomoći

Suada Kapić: Pismo ohrabrenja

Danas hvala ljekarima i svom medicinskom osoblju, vozačima, prodavačicama, pekarima, skladištarima, svim radnicima i volonterima, svim onim iznimno hrabrim i vrijednim ljudima koji nam omogućavaju da ovaj napad fizički preživimo

Migranti u Sarajevu prepušteni sami sebi, pomažu im samo aktivisti

Policija učestalo na ulicama Sarajeva legitimiše aktiviste koji dijele pomoć izbjeglicama. Migrante često, pod izgovorom nasilničkog ponašanja, sklanjaju sa ulica i odvode u kamp Ušivak

CIN: Arapski resorti u ilegali

Zahvaljujući slabostima sistema kontrole gradnje i blagim kaznama, strani investitori u Sarajevu i okolini bez dozvola grade najmanje pet naselja.

Aerozagađenje u BiH: Uzroci, posljedice i šta dalje?

Trećina smrti uzrokovanih od moždanog udara, raka pluća i srčanih bolesti posljedica je aerozagađenja

RSE: Nigerijski studenti još uvijek u Sarajevu, čekaju povratak kući

"Postojale su dvije opcije. Jedna je opcija da pokušamo da ih direktno udaljimo iz BiH u Nigeriju, a druga opcija je da aktiviramo Sporazum o readmisiji, s obzirom na dokaze do kojih smo došli, odlučili smo se za drugu opciju, a to je da ih vratimo u Hrvatsku", objašnjava Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Ahmed Burić. Đon namjesto obraza Željka Komšića

To je današnja BiH. Nije važno kakve ideje imaš, niti kakav je tvoj društveni rejting. Važno je samo da si dovoljan "đon", da zaštitiš eventualne partnere koji se nametnu kao većina. I da čuvajući njihove, zapravo čuvaš svoje privilegije.

RSE: Migranti iz Vučjaka u utorak premješteni u Ušivak

Kroz "Vučjak" je prošlo oko 15.000 migranta, a u kampu je u utorak bilo između 350 i 400 migranata, što je znatno manje od uobičajenog broja, jer su mnogi kamp napustili tokom noći, kako bi izbjegli premještanje u Ušivak, navode u Crvenom krstu Grada Bihaća.

Jazz Fest Sarajevo: Poseban dupli koncert Lane Kostić i Joelle Leandre

U subotu 9. novembra Jazz Fest Sarajevo će u Klubu 1 predstaviti iznimne umjetnice različitih generacija koje će održati solo koncerte - Bosanku sa švicarskom adresom Lanu Kostić i Francuskinju Joelle Leandre. Za oba koncerta važi jedna ulaznica. Ulaznice se prodaju u prostorijima Jazz Festa i u sistemu kupikartu.ba po cijeni od 15 KM.

Jazz Fest Sarajevo: Dvostruki koncert jazz standarda

Solo koncert će održati Miles Okazaki koji će na gitari izvesti repertoar Theloniousa Monka, jednog od najvažnijih kompozitora u istoriji jazza i američke muzike uopšte. Za istu ulaznicu publika Jazz Festa će, također u Domu policije, moći uživati u jazz standardima u izvedbi trija švicarske pjevačice Lucije Cadotsch. Ulaznice za ovaj dvostruki koncert po cijeni od 20 KM u prodaji su u prostorijama Jazz Festa a na dan koncerta prodavat će se i u Domu policije, sat prije početka koncerta.

The EX, "najveći live band svih vremena", na ovogodišnjem Jazz Festu

Na XX3. Jazz Festu nastupaju 7. novembra, u 23.15, u SARTR-u. Pozornicu će dijeliti sa finskim muzičarima, triom MOPO i saksofonistom Jimijem Tenorom. Ista ulaznica važi za oba koncerta. Ulaznice su u prodaji u prostorijama Jazz Festa i u sistemu kupikartu.ba.

Lucia Cadotsch - Pjevačica za 5 zvjezdica

Projekat Speak Low Lucia Cadotsch će predstaviti sa švedskim saksofonistom Otisom Sandsjöom i njemačkim kontrabasistom Felixom Henkelhausenom, na koncertu koji će biti održan u petak 8. novembra u Domu policije.