Sci Tech

Znanstvenici rekonstruirali što se dogodilo nakon udara asteroida koji je doveo do izumiranja dinosaura

Međunarodni tim sastavljen od više desetaka znanstvenika analizirao je uzorke jezgri iz stijena koje se nalaze u planinama i stijenama koje okružuju krater Chixculub na poluotoku Yucatán, ogromnu rupu duboku gotovo 30 kilometara i široku 193 kilometra.

Znanstvenici uspješno stvorili dva embrija sjevernog bijelog nosoroga

Embriji su stvoreni pomoću jajašaca koje je međunarodni tim znanstvenika prošlog mjeseca izvadio iz Fatu i Najin i zamrznutih spermija posljednja dva primjerka mužjaka, koji su već uginuli. Dva embrija su bila održiva i sada su pohranjena u tekućem dušiku, a očekuje se da će uskoro biti prebačeni u surogat majku, najvjerojatnije ženku južnog bijelog nosoroga.

EPA planira eliminirati sva testiranja na životinjama najdalje do 2035. godine

Cilj EPA-e je smanjiti zahtjeve za i financiranja istraživanja koja provode testiranja na životinjama za 30% do 2025. godine i potpuno ih eliminirati do 2035. godine. Ovaj potez podržala je PETA, no naišao je i na ozbiljne kritike.

Interakcija licem u lice poboljšava razvoj jezičnih vještina kod dojenčadi; istraživanje

"Poruka ovog rada je to da je riječ o zajedničkom naporu; uočavanje onoga što vaše dijete pokušava i razgovor s vašim djetetom o tome pojačat će razvoj njegovih jezičnih sposobnosti", rekla je jedna od autorica istraživanja, profesorica Michelle McGillion.

Znanstvenici prvi put detektirali vodu u atmosferi egzoplaneta van Sunčevog sustava

Planet K2-18b nalazi se u zviježđu Lava na udaljenosti od otprilike 110 svjetlosnih godina od Zemlje. Iako K2-18b ima najsličnije karakteristike Zemlji od svih dosad promatranih planeta – voda, temperature pogodne za život, stjenovita površina – znanstvenici naglašavaju da su uvjeti na ovom planetu još uvijek daleko od onih na Zemlji.

Smanjen promet lipida u masnom tkivu uzrokuje debljanje tijekom starenja; istraživanje

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je jedan od načina za ubrzavanje prometa lipida u masnom tkivu vježbanje. Novo istraživanje također potvrđuje tu hipotezu i ukazuje da bi se dugoročni rezultati operacija mršavljenja mogli poboljšati ako se kombiniraju s povećanom fizičkom aktivnošću.

Garlic 2.0: Prva uspješno klonirana mačka na svijetu

Kloniranje domaćih životinja moglo bi imati i druge primjene. Primjerice, mogle bi se klonirati ugrožene vrste životinja radi povećanja i učinkovitog upravljanja populacijom kao i suzbijanja bolesti.

Genetska mutacija povezana s prirodno kraćim ciklusom sna; istraživanje

"San je složena stvar", objašnjava Louis Ptáček, neurolog sa USCF-a, koji je vodio istraživanje. "Ne mislimo da postoji samo jedan gen ili jedna regija mozga koja tjera tijelo da spava ili da se probudi. Ovo je samo jedan od mnogih dijelova".

Dmitrij Ivanovič Mendeljejev: Tri korisna životna savjeta

Ovaj ruski znanstvenik rođen je prije skoro dvjesto godina i još uvijek se smatra jednim od najvećih svjetskih znanstvenika. Njegove zasluge za razne vrste znanosti i pored organske kemije su neizmjerne. U čast njegovih profesionalnih dostignuća i naslijeđa koje je ostavio, Opća skupština UN-a i UNESCO službeno su proglasili 2019. godinu međunarodnom godinom periodnog sustava elemenata. Ove godine obilježava se 150. godišnjica njegovog nastanka.

Hipnoza i hipnoterapija: Mitovi i činjenice

U psihologiji se hipnoza ponekad naziva hipnoterapija i koristi se u mnoge svrhe, uključujući smanjenje i liječenje boli. Hipnozu obično izvodi obučeni terapeut koji koristi vizualizaciju i verbalno ponavljanje kako bi izazvao hipnotizirano stanje.

Na obali Normandije pronađeni otisci stopala skupine neandertalaca

Nalazište Le Rozel otkrila je Yves Roupin još '60-ih godina prošlog stoljeća, no tek 2012. godine kada je ono postalo ugroženo zbog dvostruke opasnosti od vjetra i erozije uzrokovane plimom počela su ozbiljnija iskopavanja uz podršku države.

Motane cigarete jednako su štetne kao industrijske

Polemiziranje o navodnoj "manjoj" štetnosti motanih cigareta ekvivalent raspravi o tome da li je sigurnije skočiti s 20. ili 15. kata zgrade jer u oba slučaja, udarac o zemlju je smrtonosan, komentirala je Deborah Arnott, izvršna direktorica američke organizacije za borbu protiv pušenja Action on Smoking & Health (ASH).

Žene od politike odvraćaju strukturalne barijere; istraživanje

"Temeljno pitanje zaista je strukturalno. Žene koje se bave politikom i dalje se suočavaju s većim preprekama i očekivanjima od muškaraca. Rastužuje implikacija da, ukoliko ovi primjeri političarki istinito predstave izazove s kojima se suočavaju, to može dovesti mlađe žene do zaključka da politika nije za njih", objasnio je znanstvenik Florian Loos

Utjecaj prehrane i dodataka prehrani na mentalno zdravlje; istraživanje

Cilj istraživanja bio je dati jasan pregled pozitivnih učinaka pojedinih hranjivih tvari i dodataka prehrani – uključujući doziranje, simptome na koje djeluju, sigurnost i način na koji ih pojedinci podnose – za različite mentalne poremećaje.

Dugoživci ili vodeni medvjedići: Najizdržljiviji organizmi na Zemlji

Kada uvjeti postanu negostoljubivi, dugoživci ulaze u stanje tzv. pseudo-smrti, savijaju se prema unutra i ulaze u stanje zastoja, što om omogućuje da prežive sve oblike ludih vremenskih uvjeta – temperature bliske apsolutnoj nuli; zračenja koja bi ubila krdo slonova; pritiske jače od onih u najvećim dubinama oceana.

Indijska misija slijetanja na Mjesec nije uspjela, kontakt s letjelicom izgubljen na samom kraju

"Spuštanje sonde Vikram išlo je prema planu, a normalne performanse zabilježene su sve dok se sonda spustila do visine od 2,1 km od površine Mjeseca. Nakon toga je komunikacija naglo izgubljena, a trenutno analiziramo dostupne podatke", stoji u objavi službene stranice indijske svemirske agencije na Twitteru.