Sci Tech

Jesmo li pametnim uređajima oduzeli mladima vrijeme za sebe?

Iako je važno ne preuveličavati ovisnost adolescenata o tehnologiji niti pretpostavljati da su adolescenti homogena skupina koja ima iste navike na društvenim medijima, dobro je biti oprezan u vezi toga što predstavlja tako široka odanost tim uređajima.

Altruizam kod dojenčadi u dobi od 19 mjeseci; istraživanje

Rezultati istraživanja govore da dojenčad pokazuju altruistična ponašanja koja su oblikovana ranim društvenim iskustvima.

Kirurški robot "MUSA" uspješno testiran na ljudima

Kirurzi su vješti u onome što rade, ali bi im ovaj robotski sustav mogao omogućiti precizniji rad i potencijalno povećati broj pacijenata koji mogu imati koristi od rekonstrukcijske mikrokirurgije.

Glavni modeli i povijest preklopnih pametnih telefona

Iako tvrtkama koje proizvode mobilne uređaje nije bilo nimalo lako izbaciti nove preklopne modele, čini se da se zaista trude da ova tehnologija uspije. Hoće li preklopni pametni telefoni postati nova norma ili će se ispostaviti kao preskupa i nepraktična inovacija?

Kako zvijezde proizvode i oslobađaju energiju?

Zvijezde proizvode energiju procesom nuklearne fuzije, a velika količina energije koja nastaje tijekom ovog procesa oslobađa se kao svjetlost i toplina.

Trideset godina Blijede plave točke: NASA objavila novu verziju poznate fotografije

Izvorna fotografija nastala je 14. veljače 1990. godine. Ime "Blijeda plava točka" je dobila po istoimenoj knjizi znanstvenika Carla Sagana, koji je i došao na ideju korištenja kamera misije Voyager za snimanje Zemlje izdaleka.

Mitsubishi razvio LED panele koji simuliraju dnevnu svjetlost

Mitsubishi vjeruje da bi od ovog proizvoda najviše koristi mogli imati poslovni uredi i velika skladišta bez prozora, ali i bolnice te starački domovi.

DW: Portret Zeničanke Maje Hadžiselimović - "Robotiku volim od djetinjstva"

Maja je koordinatorka EU-Robotics Week u BiH, predaje engleski djeci i mladima na Tajvanu i zalaže se za pomoć hendikepiranoj djeci. Ali ono što Maju posebno fascinira su tzv. MINT-predmeti: matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika. Pomogla je i da se robotika integrira u Inicijativu IT Girls Project, koju podržava UN.

Samsung predstavio nove pametne telefone Galaxy S linije i novi preklopni model Z Flip

Svi novi modeli, osim 4G verzije Galaxy S20 i modela Z Flip, podržavaju 5G mrežu, a imaju i poboljšane sustave kamera.

Što su i kako nastaju neutronske zvijezde?

Neutronske zvijezde su raspadnute jezgre nekada masivnih zvijezda koje su sabijene do ekstremne gustoće eksplozijama supernove. Neutronska zvijezda nije gusta kao crna rupa, ali je gušća od bilo koje druge poznate vrste zvijezda.

Životinje su i nakon smrti važne za bioraznolikost i funkcioniranje ekosustava; istraživanje

"Nije iznenađujuće da su životinjske lešine korisne za strvinare", rekao je Roel van Klink, voditelj istraživanja. "Međutim, nisam očekivao da će imati tako značajan utjecaj na cijeli lokalni prehrambeni lanac, čak i nakon pet mjeseci, posebno na područjima gdje su tla bogata hranjivim tvarima, kao u Oostvaardersplassenu".

Kako zaštititi ljude od phishinga i drugih prijevara?

Osviještenost korisnika više ne bi trebala biti prva crta obrane od socijalnog inženjeringa. Ustvari, tehnologija kibernetičkog kriminala razvila se do te mjere da se može pobijediti samo pomoću dovoljno jake suprotne tehnologije.

5 najvećih tragedija u svemirskim misijama

Ako je iz ovih tragičnih događaja proizašlo išta dobro, to je naslijeđe sigurnijeg putovanja u svemir koje su ostavili iza sebe.

YouTube kao platforma za izučavanje i usavršavanje vještina i zanata

Sve veći broj ljudi se u želji za učenjem i usavršavanjem okreće platformi YouTube. Pozitivne strane ovakvog načina učenja, čini se, daleko nadmašuju mane, a često dovode i do novih mogućnosti zaposlenja.

Lansirana ESA-ina sonda koja će proučavati Sunce

Podaci koje sonda tijekom misije prikupi iskoristit će se za proučavanje procesa u heliosferi i na Suncu, kao i za nastavak ranijih istraživanja.

Kako aktivirati tamni način na sustavu Windows 10?

Tamni način možete postaviti kao zadani izgled operativnog sustava Windows 10, kao i za mnoge Windows aplikacije. Ipak, neke starije aplikacije, poput upravitelja zadataka, ne mogu se postaviti u tamni način rada.