Sci Tech

Molekula neurotrofin-3 može ublažiti anksiozna stanja, pokazalo istraživanje na rezus makaki majmunima

"Tek smo na početku. Neurotrofin-3 je prva molekula čiju smo uzročnu povezanost s anksioznošću uspjeli pokazati kod primata koji nisu ljudi. To je samo jedna od mnogih potencijalnih molekula koje bi mogle imati utjecaj na anksiozna stanja i poremećaje. Moglo bi biti i na stotine ili tisuće drugih molekula", objasnio je Andrew Fox, voditelj istraživanja.

Utječe li redoslijed rađanja na razvoj ličnosti?

Novija istraživanja uglavnom pokazuju da je riječ o pretjerivanju.

Arheolozi na području Mongolije pronašli kameni alat star 45.000 godina

Iskopine ukazuju na to da su ljudi putovali euroazijskim stepama čak 10.000 godina ranije nego što se mislilo.

Žene i muškarci podjednako su dobri u multitaskingu

Neki su u multitaskingu bolji, neki manje dobri. No to nema veze sa spolom: Naučnici u svojim ispitivanjima nisu mogli utvrditi razliku među polovima.

Norveški električni avion srušio se u jezero tijekom testnog leta

U avionu su bili pilot Dag Falk-Peterson, izvršni direktor državne zrakoplovne tvrtke Avinor, i državna tajnica za modernizaciju Aase Marthe Horrigmo. Srećom, nitko nije ozlijeđen u padu.

Novi Samsungov patent: Z-fold savitljivi uređaj

Korejski Ured za intelektualno vlasništvo još je tijekom svibnja odobrio Samsungov patent za pametne telefone sa Z-dizajnom preklopa.

Učinkovitost VR tehnologije u ublažavanju bolova; istraživanje

Budući da se rješavanje problema s kroničnim bolovima tradicionalno temelji na farmaceutskim lijekovima - od kojih mnogi mogu izazvati ovisnost - ovi rezultati sugeriraju da VR može biti sigurno, učinkovito rješenje bez lijekova za liječenje određenih vrsta boli.

Novi Zeland: Pronađeni fosilni ostaci pingvina koji je mogao dostići prosječnu ljudsku visinu

U odnosu na današnje pingvine, Crossvallia waiparensis je divovska vrsta, no ona ipak nije među najvećim pingvinima iz ovog razdoblja.

Restrikcija glukoze mogla bi biti korisna protiv karcinoma pločastih stanica, pokazalo istraživanje na miševima

"Naši rezultati sugeriraju da bi ovaj pristup mogao biti koristan isključivo za karcinom pločastih stanica. Ne možemo ga generalizirati na sve tipove raka", rekao je voditelj istraživanja Jung-Whan Kim.

Kratka povijest internetskih domena

Nazivi domena ušli su u internetsku infrastrukturu prije nekoliko desetljeća, a uvijek je zanimljivo naučiti nešto novo o razdoblju kada je internet bio samo koncept ili ideja. Budući da je Internet nešto što stalno koristimo, uvijek je dobro prisjetiti se kako je nastao i nastojati razumjeti kako funkcionira danas.

AI sustav točnošću nadmašio patologe u razlikovanju atipije stanica od duktalnog karcinoma dojke

Sustav je nadmašio liječnike u jednom posebno teškom dijagnostičkom području; razlikovanje DCIS-a od atipije dojke. Ovo je područje najveći izazov u dijagnostici karcinoma dojke. Sustav je pokazao točnost od 0.88-0.89 poena, dok su se rezultati patologa kretali oko 0.70 poena.

Solarni putevi: Pet primjera

Ceste, pločnici i biciklističke staze mogle bi u budućnosti generirati električnu energiju uz to što će i dalje imati svoju primarnu svrhu. Iako je još uvijek pretežno u eksperimentalnoj fazi, nije isključeno da će ovi solarni oblici puteva jednog dana zamijeniti asfalt.

Znanstvenici pretvorili stanice raka dojke u masne stanice tijekom pretkliničkog istraživanja na miševima

Važno je naglasiti da je istraživanje još uvijek u pretkliničkoj fazi. Međutim, ovaj tim znanstvenika nada se da će doći do faze kliničkih ispitivanja, budući da koriste lijekove koje odobrava FDA, ali i zbog toga što su u pitanju bile stanice ljudskog raka. U međuvremenu tim istražuje mogućnost djelovanja ove terapije u kombinaciji s kemoterapijom i mogućnost iskorištavanja sličnog pristupa za druge vrste karcinoma.

Perzeidi 2019: Vrhunac meteorske kiše očekuje se večeras

Ove godine se vrhunac Perzeida očekuje od ponoći do 5 sati ujutro.

Alzheimerova bolest: Povoljan utjecaj redovite umjerene tjelovježbe na ublažavanje biomarkera bolesti

Tri istraživanja ispitivala su različite rizične faktore za Alzheimerovu bolest i njihov učinak na biomarkere ove bolesti. Sva tri su došla do sličnih rezultata - kod fizički aktivnijih pojedinaca razina biomarkera je bila manja.

Jason Stanley: Kako funkcioniše fašizam

Autor je profesor filozofije na Jejlu (Yale University). Napisao je 5 knjiga, član je upravnog odbora Inicijative za zatvorsku politiku (Prison Policy Initiative), piše za New York Times, The Washington Post, Boston Review, The Chronicle of Higher Education i Project Syndicate.